”Такса смет” отново в задънена улица

Дебатът за "такса смет" започва наново. Револиционните правила, които бяха предложени едва ли ще бъдат приети на второ четене в пленарна зала.

Обратно в новината

Коментари - ”Такса смет” отново в задънена улица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

с платени торби за смет. Така ще се диференцират хората, които изхвърлят извънредно много боклуци от средния човек с нормално количество. Там ще бъдат включени и гостите в къщата, които нямат адресна регистрация, но често пребивават на този адрес.

Просто първо трябва да се реши дали ще се живее по "концернен-турбо-потребителски" модел или да се изполва капацитета на България за собствени производства и собствена практика за опаковане на стоки. Целта трябва да бъде намаляване на отпадъците, които в по-голямата си част са от опаковки. Ама нали от боклука се правят пари, та едва ли някой ще тръгне да мисли за тия работи...

Аз до ден днешен не мога да разбера,защо изобщо плащам такса смет за жилище,което е моя собственост,но не живея в него и на всичко отгоре таксата ми е двойна,защото не ми било основно!Логика нулева,обяснение-така било по закон ...Те седнали да измислят още колко да ме цакат за такса смет!

Този данък го включваш в наема (+ маргиналните разходи за повече осигуровки). Който плаща скъпи наеми да ходи да се оплаква на мъдрите ни законодатели.

А можеш ли да разбереш защо столична община ми начислява около 5000 лв годишно такса смет за имот от 15дка, в покрайнините на София, собственост на фирмата ми, който е една хубава зелена поляна с трева и билки и няколко дръвчета? При това официално имотът се води , че е "извън зоната за сметосъбиране":))) Такъв бил закона, нищо не можело да направят...:)

Непрекъснато виждам как в нашия контейнер си изхвърлят боклука минаващи с коли .Често от някакъв автосервиз поради естеството на боклука ,независимо от това в близките пустещи земи и дори край обработвани площи никнат нерегламентирани сметища.За какъв швейцарски модел можем да си фантазираме?Циганските махали се обграждат с планини от боклук но от тези ,,мравуняци "никой не могат да хванат да плаща дори по-цеинни услуги.За рециклиране пък направо е абсурдно ,че и кенчетата от чист алуминий не изкупуват .Дори да искаш да изкараш някой лев от собствения си боклук -няма начин.Само клошарите събират пластмасови бутилки но твърде малко .

,вече и в лудниците го разбраха.

Най много пари се разхищават за чистотата. Там е бездна. Върнете се назад и вижте само милионери стават фирмите. Почнете от Вълка и проследете. Балъците плащат. Брой на хората? Добре . Циганите са най много ,а не плащат.

Интересно?! В Швейцария номерът с торбичките минава и е ефективен, а тук - не. Нещо не ми е ясно. А от друга страна, като почнем да плащаме глобите за неразкритите депа, тогава на всички ще ни се извия свят. Но така е по-лесно за администрация - давай на % от данъчната оценка, уеличавай данъчните оценки на имотите и пълни гушите, а кай какво прави и събира - това е друга работа.

Se taia

Където "бизнеса и общините" дават отпор, там е решението. Това да плашат с врели некипели е стар приом.

Чакайте сега...построихме завод за смет с когенерации, който щеше да си избива разходите сам чрез преработка и произвеждане на енергия. И тука някакви тиквеници се излитат, и искат да вдигнат "драстично" такса смет за софиянци? Може би е време подобни "държавници" да отлетят драстично на п. си майчина?

Щях да напиша същото. Обещанията бяха големи. Какво става наистина?!

Кучетата си лаят....., 90% от кофите за смет са бетер показаната на снимката.

Май не разбирате, че какъвто и друг начин различен от сегашния да се въведе, сметката ще я плащат пак в същия размер, само че, на фирмите разхода ще намалее, а на хората ще се увеличи, като ще трябва да се увеличи и бюрокрацията по организирането на това определяне и после проверка за спазването му. Сега си мислите, че плащате много като граждани, ама всяка по-сложна система винаги довежда до увеличаване на разходите и проблемите. Всичката пушилка се вдига от фирмите, за да им се намали на тях нещо дето им влиза в облагаемите приход/разход на база данъчна оценка, а не правите сметка какво плащате средно претеглено на годишна база - под 1 лев е на човек на ден за почти всички райони на София, а за малките населени места сигурно става и в едноцифрено число и то в стотинки. Имам някакъв имот в с. Безден и данъците ми за година са под 10 лв. Даже разкарването за плащането им е съизмеримо с тази сума.

Преди месец, в Любляна не успяхме да си хвърлим боклука в контейнерите за смет, защото се отварят само с чип. Пускаш вътре, разделно, тегли ти боклука и накрая на отчетния период си получаваш натрупаната сметка. Да не ти се случи да объркаш контейнерите, и да пуснеш метално при органични отпадъци, например. Сметката набъбва рязко. А торбата с нашият боклук я върнахме в хотела. Доста учуден, администраторът ни показа къде да я оставим.

вече е обсъден по-долу!

Тоя Орлин Иванов е импотентен в главата гербераст, като тоя дето сега го затвориха. Как ще се увеличат нерегламентираните сметища, ако въведете плащане според броя на живеещите, тъпанар? И защото ви мързи, и защото знаете само да крадете = не искате да промените нищо, защото това означава да мислите и да РАБОТИТЕ.

А как точно ще се следи къде кой живее, за да се спази такова правило? Ами ако живееш на две или повече места как и къде точно ще ти начисляват таксата? Ами ако ти дойдат гости за няколко седмици как точно ще го задействаш това отчитане? Ами тия лилавите българи дето се водят по десетки или стотици на един адрес, как точно ще им намериш цаката да плащат? А ако стане такова нещо от трите, нали първото което ще е, е да се увеличи бюрокрацията която да се занимава и да следи за спазването на всичко това.

Боже, какви организатори, какви лидери на народа ! Не могат да решат как да се облага боклукът ! Не стига, дето плащаме двойно и тройно на някоя западна фирма, ами и не могат да се разберат как да вдигнат цените !

Голяма е далаверата с боклука, но още по-голяма герберастката алчност. Има измислени 10 вида сметосъбиране по света, но никое от тях не е само за крадене и за това не ги устройват и мислят собствен модел.

Просто не разбирам защо се правят на ударени и не въведат това, което е най-просто и най-логично - да се плаща според броя на живеещите. Ама щяло драстично да поскъпне за някои семейства> Да , ще поскъпне , но ще си плащат поне спрямо боклука, който генерират. Никой не е длъжен да плаща за другите. А тези истории с торбички - забравете. Това става в Швейцария, но не и в тази наша жалка държава с калпави политици.

на нашата държава. Масата хитреци няма да си копуват торбички, а ще си изхвърлят боклука кой в каквото намери.

прав си. И калпавите политици не смеят да направят нищо, за да не губят избиратели. Писна ми да плащам за сульо и пульо и за децата на циганите..

Защото броят на живеещите никой не го знае. А ако тръгнат да се регистрират наново, повечето постоянни гости на столицата ще се окажат регистрирани по родните си места.

чрез кварталните да си свършат работата. Иначе за какво получават заплати?

Ами като унищожиха всякакъв ред и порядък в държавата - сега да си сърбат попарата. И нали има етажна собственост - да дат данни. Да се напрегне малко Фандъкова, а не само да подписва за големите пари на котарашки фирми и обръчи.

еми щото примерно 4-членно семейство може да консумира в пъти по-малко от двучленно примерно и следователно да генерира в пъти по-малко отпадъци примерно щото е бедно семейството, а другото са хора с добри доходи. Според мен таксата трябва да се обвърже с доходите на семейството, а не с бройката и да се свържат доходите с малката потербителска кошница, която е определна от НСИ и оттам да се изчисли тази кошница колко отпадък съдържа. Така ще се сметне на база дохода колко отпадък можеш да генерираш. Друг вариант е да се изиска от населението да декларира количестото отпадък, което генерира. Трети вариант е да има пунктове, на които се предава отпадъка, а не кофи за сметосъбиране и всеки си предава торбичката и по негова партида се отразява колко е предал. Ако предава разделно да има бонуси и да му се намалява таксата. Всичко останало е ташак работа. Това, че предаваш някаква "специална" тораба не значи, че ТБО ти се мери на база количество. Количеството битов отпадък се мери в килограми. Ако ти изчисляват ТБО на база количество означава, че на края на годината може да си поискаш справка от общината за това колко кила отпадък си генерирал през годината. Айде някой да поиска такава справка да видим дали ще получи нещо. То е като тока и водата и там се мери количество - кубични метри и киловатчаса. Нищо няма да направят ТБО е много сладък приход за общините, които си харчат парите за каквото си искат, така че няма да ги преборят...