Учени дават 1$ млн. за отговор на ”проста” шахматна загадка

Учени от Университета Сейнт Ендрюс в Шотландия ще дадат 1 милион долара за успешното разгадаване на "проста" шахматна загадка.

Обратно в новината

Коментари - Учени дават 1$ млн. за отговор на ”проста” шахматна загадка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За кой ли път се пишат глупости. Изобщо не се дава награда за задачата за цариците. Дори да се реши, тя не дава отговор на класа задачи, за които се дава наградата (link Освен това, става въпрос за n царици, от които някой вече са поставени на дъската и трябва да се донаредят останалите. Абе изобщо..... Ето без превод: "Unfortunately, some reports of our work have given the impression that solving the 8-queens puzzle, or the n-queens puzzle for all n, might result in the award of the Millennium Prize. This is not the case, for two reasons. First, as just mentioned, the paper is about the n-Queens Completion problem, not the original n-Queens puzzle. Second, even the discovery of an algorithmic solution to the n-Queens Completion puzzle for all n would not be enough. What would be necessary would be either a proof that there is an algorithm that can solve the n-Queens Completion puzzle in polynomial time, or a proof that no such algorithm exists.

Тез "учени"хептен изтрещяха!!!!!!!!!!!!

link

"link

аз отговор и решения мога да им дам... ма няма да им харесат.

Какво падение... Просто не очаквах, че ще има такава просташка цензура върху коментарите по една толкова безобидна и забавна новина!... Въпросът ми за делбата на три килограма трици на девет магарици съвсем не е подигравка към никой, а задача, равна по сложност и от характера на описаната в ... новината! Тя, глупостта, наистина е безкрайна и бодро шества, особено по нашите Балкански географски ширини и дължини!

Това е някакъв майтап. Така написано е математика за 10 клас... Програмата ще ми отнеме час-час и половина.

Писах го по-долу, но ще го повторя и тук. Търси се не някакво решение на задачата, а намиране на всички различни решения и доказване, че повече няма.

да де, не търсят решение, а отговор - ясно! ..ама какъв е ?

Колега, аз съм намерил едно решение и съм разработил алгоритъм за всички решения. Няма смисъл да пиша програмата преди някой да потвърди заданието. Моето решение е за Х царици върху дъска с размери Х на Х.

Мноо прости учени! Не знаят ли, че във форума на дира са най-големите разбирачи по всичко. Да бяха се допитали директно тук, щеше да им излезе безплатно!

да, решението идва две години след задачата преди почти два века но всъщност изобщо не става дума за търсенето му или за загадка, а за много труд. Обикновно тази работа се прави в екип но е вярно, че има и хора с изключителни качества и могат да се справят сами и даже за по-малко време. Много е хубаво, че им се дава възможност+

Българските компютърджии са най-добрите компютърджии. Айде да видим. Ама не се казвало Linux, правилното било GNU/Linux. Ама българските фирми се управлявали от чорбаджии изедници, които не щат да плащат. Един милион ако не са пари, здраве му кажи.

Ало, колегите от ДИР-а, дайте линк към официалното задание на задачата. По това което сте написали съм намерил решение на проблема и го изчислявам за около секунда.

Много си прав, по-добре да дадат линка вместо да ни преразказват, и тези, които с еинтересуват да го разгледаме:)

Преди малко ги наредих (виртуално) 1000 царици на дъска с размери 1000x1000.

Само Боби Фишер може ,но за жалост не е жив.

Предлагаш му да реши задача , то ти говори , че ще владее света и то от любов към науката.Математката уж с логика се занимава, явен респект имам , ама не мога да си затворя очите, че по такива теми вярно се изказва все луд народ.Има и живи наблюдения - прикрита мегаломания и маниакалност. Явно задълбочаването трябва да върви курсове по психотерапия. . Вчера четох коментари за изкуствен интелект и там бая лудички, дето владят половината вселена . Само у нас ли е така с математиката или въобще?

малко правописа оправи колега, защото мисълта ти, ако е като това изложение, не е зле и ти да си запишеш час при доктора.

Явно е последовател на Дървосекачът.

Вместо да ми викаш колега, по-добре прочети по-надолу и виж колко колеги имаш владетели на вселената, забележи и че повечето са такива мегаломани, че смятат, че няма проблем да решат задачата. Българин не се споменава в нито една история на математиката да е решил фндаментален проблем, тия обаче са със самочувствие, че са измислили математиката, а другите дребни таланти..Прочети и коментарите в Дневник под статията за Хокинг и изкуствения интелект- там пък няма празно, повечето даже говорят от името на изкуствения интелект- пълна лудница.Как се стигна дотук , колега , според мен отговорът е извън математиката.

И каква е задачата. Във всичко написано, има само дадено, а какво се иска един господ знае. Голям журналист, няма що.

Според мен задачата е решима в максимум хиляда стъпки(цикли). По-точно в 999, тъй като стъпка 1000 е излишна. Повече няма да напиша, преди да съм изпробвал :)

Аз бих се обзаложил, че са нужни: 1000999998997.....21 стъпки. Което си е бая.

Де да бе толкова просто, както го изкарвахте, с пермутации от комбинаториката - N факториал:)

Нал' са сещаш, че целта е да разположиш цариците на дъската, а не да ги подреждаш една до друга?

Само Бойко Борисов може да реши задачата! Нали той може ВСИЧКО!

Тцъ, не може! Само Вовата Окурочкин Кремльовски може, защото той знае всичко - от космически апарати до медицина. Скоро е изнасял открити уроци по всичкознание. Пише си го тук, в ДИР-а.

Не тургай минуси ве, плужек! Над един милион россомастици са присъствали виртуално на този урок и са Му задавали въпроси от всички области на познанието. Разбира се, Той е отговорил на всички задълбочено-изчерпателно, а неофитите са изпаднали в потрес!

Осем царици, хмм ... ще се озоря, но ще ги огрея всичките.

Хиляда, 007. Хиляда! (за тия дето бавно загряват - 10^3 :-)

Демек пари дават за предложен свестен алгоритъм. Щото при такава голяма дъска, алгоритъм с проби и грешки не върви.

Тази задача, за разполагане на царици, е подобна за разполагане на топове. За топовете са я давали на олимпиади и изучавана във всеки първи математически курс по детерминанти. В случая е по-близо до судоку, а може би системата уравнения, която се получава е максимално завързана и следователно, решението е просто проба-грешка много пъти, до почти случайно налучкване на верния отговор.... Тъй си мисля с моя ей ай или ай ти.

топовете са лесни. Слагаш ги в диагонал и едно решение е готово

Тая задача я знам от 1972г. Проблемът не е в алгоритъма, а в изчислителните ресурси на съвременните машини. Такива проблеми има и кроптографията.

"Математически развлечения, т.1" на М. Гарднер? :-)

Ами те това го и споменават, ако не си обърнал внимание:)

Първо - задачата е предложена през 1848-ма, а първото решение е намерено още през 1850-та (хиляда ОСЕМСТОТИН и петдесета). Второ - досега са намерени решения за дъски с размери до 27х27 квдрата. Предизвикателството е 28х28, а съвсем не 1000х1000. Просто вариантите за изследване (28! - тая удивителна е "факториел"), са толкова, че намирането на решенията за разумно време е проблем за съвременните компютри (да, те могат да получат решение, но за около 200 години, считано от днес). Трето - 1954-та е годината, в която са намерени ВСИЧКИ решения (12бр.) на задачата за дъска 8х8 и е доказано, че повече няма. И, въобще - "статия" на dir.bg... какво друго да добавиш?!?

Да допълня - шотландците дават тия пари за откриване на ВСИЧКИ решения за дъска 1000х1000 и ДОКАЗВАНЕ, че повече няма. Иначе, и сега има прости програми, които само за 20-30 минути откриват решения за до 1000000 царици (т.е. за дъска 1 милион х 1 милион квадратчета), но това са ОТДЕЛНИ решения, а систематизирането им и последващото доказателство са "съвсем друга бира".

написах си програмка, която за няколко минути ми извади всички решения и за 28х28 и за 29х29. Но да, въпроса е принципен, при положение, че необходимото време за откриване расте експоненциално. За 30х30 вече програмата се замисли, пък да не говоря за 100, 1000... колко години ще трябвят...

Който веднъж поне през живота си е играл шах знае, че конете нямат проблем с цариците(успешно им бягат и успешно ги атакуват), така че решението сигурно е свързано с разполагането им по хода на коня.

Айде честито. Взе наградата. И да почерпиш ей.

Нъл знайш, чи кумплектя фигури за шах за сигани е само от 28 бройки? :-)

Господин за един ден Селяните: Пурко, ти нали си по яйцата я кажи кое е дошло по-напред яйцето или кокошката? Пурко: кокошката. Селяните: А, кокошката откъде е дошла? Пурко: Кокошка отсякъде може да дойде. Яйцето не може. Та драги ми учени, това не е шахматна задача.

На бас, че тукашните форумни разбирачи веднага са решили загадката, но ги мързи да пишат алгоритъм, защото са над тия неща от $ 1 млн., тъй като са заети да плюят по минималната заплата...

На бас, че имаме достатъчно акъл да не продаваме знание за милиарди на цената на една спортна кола.

уроди и тук уроди и там,така мозе да са равни,щото наща дупката голяма все още написана я няма.

Човек с акъл да напише подобен алгоритъм би владял света, те 1 милион обезценени долара му предлагат. Много нагли учени- че и прости!

Друго си е 500 лева, които даже никой не иска да ти дава за "труда".

Малоумен трол, какво ме интересува ти за колко работиш?

Ако някой създаде такъв алгоритъм ще спечели много повече от този 1 млн. Повече от това да сложи в първото квадратче на шахматната дъска 1 долар и на всяко следващо квадратче сумата да се удвоява. Учените искат да минат тънко, но няма как да стане.

Роналдо, Меси и компания всеки от тях би трябвало да я решат с поглед, селд като получават по 20-тина милиона на сезон, а пък тук възнаграждението е едва 1/20!

Те получават големите пари зашото ангажират света със земните и безсмислени неща, вместо с небесните истински ценности и стандарти, за които си струва да живее човек. Няма нищо лсучайно в този свят.

Хляб и зрелища...съвременни гладиатори..

Чакай ти от ритнитопковци акъл.....

Шатландските учени, които могат да бъдат от всяка друга националност и да не са учени, ще дадат 1 милион долара за решението при условие, че не бъде публикувано публично или ще дадат тази награда просто от любов към математиката, информатиката и шахмата?

Физиците си имат традиция: на всеки 13 милиарда години, те се събират и изграждат един Голям адронен колайдер...

Това е традиция на философите теоретици. Физиците са занимават с по-обозрими и проверими неща.

Мнооого хитро. Един милион за програма, която в сферата на криптирането ще струва милиарди. Тея са пълни олигофрени, ако си мислят, че някой ще им продаде труда си за подобна смешна цифра.

По-интересното е, дали ще дадат кинтите, ако качиш решението на гитхъба да го виждат всички.

коз, коз, две пешки метър и валат.

Това не е шахматна загадка.В шаха няма 8 царици. Това е нещо съвсем друго.

Теоритично може да проима по 4 царици в хода на играта ;)

Теоретично може цариците в хода на играта да станат по 4 всеки. Обаче, даже и теоретично в хода на играта няма как 64-те квадратчета да станат 1 000 000. Както ни го пробутват тези "УченИ".

PekoHcTpykTop

Теоретично може да има 9.

Теоретично, всяка страна може да има по 9 (девет) царици. Никъде в правилата няма ограничения за това, колко пешки могат да бъдат превърнати в царици. За подобни ситуации си има даже и точка в Правилника - "Правила на шахматната игра":17-19 - "Ако фигурата, в която даден играч желае да превърне своя пешка не е налична, то играчът се обръща към съдията на мача, който следва да му осигури необходимата фигура".

Естествено, че не е шахматна задача, а математическа (и естествено логическа). Елементи на математика и логика има и в шаха (различни комбинации и вероятности), но там има и правила и фигури, които го определят като игра и които тук са други! Те хората и не твърдят, че е шахматна задача, а много ясно определят къде може да има практическо приложение при решението й, и това определено НЕ е шахматът!

Може да има между 1 и 9 за всяка от страните. Преговори си правилата.

А колко са цариците: "Тази задача е намерила своето решение в средата на миналия век, но учените са решили да увеличат мащаба и броя на цариците, прилагайки я не върху стандартна шахматна дъска с 64 квадратчета, а върху такава с 1 000 000 квадрата. "

Всичко е по 1000.

8 царици за поле 8х8. Сигурно са 1,000 царици за поле 1,000х1,000, но е хубаво да се напише.

Прав си, така представена ТУК задачата е некоректно зададена и неопределена, и не че не е хубаво, а задължително да се конкретизира. Ако говорим сериозно, разбира се! Друго, което аз намирам интересно, ако задачата (преводът) е представен прецизно, че че НЕ се търси всъщност само и точно решение, а "БЪРЗО РЕШЕНИЕ"" "Сегашните програми не могат да се справят с бързото решение на подобна задача, защото трябва да анализират осъществяването на множество ходове в различни последователности." тоест така представена, задачата вече ИМА РЕШЕНИЕ, но няма БЪРЗО РЕШЕНИЕ! Ако и след като е така, това означава, че се търси не просто и само решение, не каквото и да е решение, а всички решения, тоест ОПТИМАЛНОТО РЕШЕНИЕ, което и ако го има (по-оптимално от намереното). А това са две различни неща, две различни задачи.

Всъщност броя на цариците няма никакво значение, тука е важен алгоритъма. За да се изпълни условието, трябва да има алгоритъм който да поставя нова царица на определно квадратче, но... трябва да се направи бърза проверка дали избраното (последователно не става) квадратче е независимо от поставените условия, дали е атакуемо от много на брой други царици. За криптографията това е никален алгоритъм.

Алгоритъм има. Нарича се "мин-конфликтен евристичен алгоритъм" и с него се откриват без проблеми решения за полета до около 1 милион х 1 милион квадратчета. Проблемът не е в намирането на НЯКАКВО решение, а в намирането на ВСИЧКИ решения и ДОКАЗВАНЕ, че повече няма.

sqrt(1000000);