Търсят се учители по математика, информатика, чужди езици

Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят учители по математика, по информатика, по чужди езици.

Обратно в новината

Коментари - Търсят се учители по математика, информатика, чужди езици | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След като се твърди че работещите в IT сектора програмисти завършили информатика получават над 3000 лева, защо очаквате да има желаещи да станат учители по информатика и да получават по 700 лева.

Глупости!

За държава каквато е в моменат Българийката, образовани и умни хора не са нужни,даже напратив ,те са вредни , излишни и опасни..Необходими са първосигнални хора ,за които съпругата ми има определение "сплеснати",хора на ,които еквивалентния образ е :уста ,черво и ректално отверстие, тава е така желания и мечтан избирател на българските политици в момента.Има две книги от световни автори- фантасти ,които кореспондират със ситуацията в държавата.Едната е "Трудно быть богом" от Аркадий и Борис Стругацкий , а другата е "451 градус по фаренгейту" от Рей Бредбъри

Цитирайте училища, където работят учители пенсионери и мястото не се обявява за свободно в началото на септември.

Може в някои села да няма учители,там искат и да преподаваш по 5 учебни предмета,но в градовете има поне дузина кандидати за учителко място. Затова веднага да пенсионират навършили стаж, възраст и тези, които работят и получават и пенсия и заплата.Мандат за директорите още от тази есен!!!

Сигурно имаш предвид - доживотен мандат!

Нови конкурси и 5 годишен мандат като директор на училище или ДГ.

Информатика в основно училище-цял час си играят игри на компютъра, никой не проверява това.Можеше да имат повече часове по други предмети, което също е от значение да са грамотни.

Глупости, нищо не разбираш! Има си учебни програми. Още в трети клас вече знаят да въвеждат и форматират текст, правят презентации и т.н., стига плюхте учители и училище, ей лошотия, бе! Е, затова няма да идват млади учители. Аман от прости родители - плювачи!

Нали имаме вещи лица-криминалисти, графолози, бивши МВР служители и ДС агенти... Търговци на влияние и рушвети, подкупи, лични облаги, пошлост...

От набор 1942 г. в моето родно село само аз завърших средно и висше образование,защитих докторат,написах статии и книги,участвах в научни конференции ...и съм от всички тях с най-ниска пенсия.Пропуснах да кажа,че бях гимназиален учител и директор на училище с 42 години учителски стаж.За мен това бе призвание ,но и голямо огорчение.Сегасъм специалист по "Къде е най-евтино?".Следвайте ме,млади хора,ако сте наивници като мен!А Такева е гений-тя единствена в света декларира преди няколко дни,че виждала с "просто око"психичните процеси у хората!?Феномен!

Директоре, ако можехте отново да сте на 30 години, за да продължите делото си, защото сега - само учители, говорещи на диалект и уличен език. Питам се как СУ им дава дипломи, за завършено висше образование. Според мен образованието не потъна, то направо се удави в дълбоки, мътни води.

Ако вземете поне половината от това което притежават Ганчев, Бошков, ония от Лудогореца и всички тия дето членуват в работодателските организации. Не само че учителите ще имат високи заплати ами такива ще има за медиците и поне половината от професиите в България. Не че нещо ама не разбирам за какво му е на човек повече от милион. Това е достатъчно поне за 40 години един човек да живее доста добре при това без да прави нищо а само да харчи. Тъй че за тия дето имат власт и дупце могат да помислят по въпроса.

Защо не се спре порочната практика с частните уроци- купени и спонсорирани оценки??? Какви са критериите при назначаване?? Високи заплати само при високи резултати от добре подготвени ученици вътре в самите училища.

Учителите трябва да преподават или в общинското, или в държавното училище. Частните уроци - под каквато и да било фрма трябва да се преподават от учители-пенсионери или безработни такива. Само така може да се повиши качеството на българското образование. При формулата "две в едно" - частни уроци и задължителна преподавателска норма захранва тоталното учителско безхаберие и претупване на служебните задължения!

Същото важи и за лекарите.

Има и такива ,които преподават и на свои ученици-има конфликт на интереси.Няма проверки...

Че то какво ли има в тази държава че и учители. Има само модерни специалисти с професии дето не стават за нищо. Завършват ги, реват че държавата не им дава работа и отпрашват на запад да слугуват.

Много ще има да търсят. И не само учители....

ако човек има знания за програмист и искате той да учи други... трябва поне заплата на програмист да получава....

Точно това си мислех, преди да прочета написаното от вас. Повече от 10 год. съм учител по тази специалност. Няколко години съм бил в училищната комисия за подбор на кандидати и на какво ли не съм се нагледал. Почти всяка година търсим учители по информатика и английски език. Положението с кандидатите е отчайващо, но съвсем не са само те виновни. Ето какво се случва преди и по време на интервютата: 1. Ако има човек на инспектората, директора или някой от главните учители, то предварително, косвено (чрез подхвърлени реплики, намеци и слухове от различни места) със сигурност се разбира кой е той/тя. Естествено кандидатът бива избран, независимо от качествата му. 2. Ако няма човек, който да е "правилният човек" (което рядко се случва) се започва първично пресяване на кандидатите, защото повечето от тях са завършили университет преди 10 или 20 години и след това са работили какво ли не. Професията им е нямала нищо общо с информатиката като например: гледачи на възрастни хора, секретарки в офис и т.н. 3. След като останат трима или четирима, с тях се провежда интервю, на което им се обяснява какви езици за програмиране трябва да знаят, за да могат да влязат в час. Оказва се, че в 90% от случаите само са чували, че има такъв език. Понеже интервютата, обикновено, са малко преди началото на учебната година, избраният кандидат тепърва сяда и започва да учи (това което се очаква да знае). На практика се получава, че той/тя учи всичко заедно с учениците. Познайте за какво качество на учебния процес става въпрос. 4. След като мине 1 год., в повечето случаи, кандидатът сам се отказва или ръководството се вижда в чудо и бива принудено да се откаже от новия колега, понеже в неговите часове става въпрос за всичко друго, но не и за програмиране...

Да, да учебни часове по "програмиране" за 5 лева на час? Такова животно няма да намерите по българските земи! Едно посещение при калпава фризьорка струва минимум 10 лева!

Продължение: И така всичко започва отначало: интервю, назначаване с гръмки фрази от страна на ръководството и обещания от страна на назначения, няколко месеца работа и прекратяване на договора... По-горе казах, че не са виновни кандидатите. Та кой добър специалист ще дойде за 700-800 лв. да работи с допотопна материално-техническа база и да се разправя с лигави деца, които не знаят на кой свят се намират? Моето мнение е, че ако така продължават нещата, образователната система (и не само тя) тотално ще се срине.

Точно така е, колега! Дир.овци, защо махнахте темата от главните и сложихте "всезнайко" Дайнов, изкачащ от всеки телевизор!? Той ли е по-важен?

Нямало учители? Достатъчно учители има, но учители за работа няма.

Къде е мандатността за директорите в СОУ ? Шуребадженащина, феодали, обвързани в далавери, крепящи некадърните и първосигнални учители. Мафията с конкурсите за директори Зам. директори ?

Търсят се учители по математика, информатика, чужди езици Като стане 2000 лева чистата заплата за тези учители, тогава може и да дойдат.

За информатиката е малко вероятно някой подготвен специалист да дойде за 2000 лева. Аз самия завърших като бакалавър преди година, октомври започнах работа с 1800 лева, преди по-малко от месец се дипломирах като магистър по "софтуерни технологии" и от 1 септември ще бъда със заплата 2400 лева. А работата която върша изисква познанията които имах след като завърших математическата гимназия. И понеже 80% от времето ми е свободно ще се опитам да развия познанията си в областта на разработване на софтуер и .....

Първото е не заплатата на учителите, а безнаказаността за разхайтено поведение и нежеланието за учене, сиреч - отношението и на родителите, и на децата към самия процес на образование. Това "отношение" е продиктувано от множество фактори, на първо място - вечните ялови опити за "риформи", всемогъщите Комисии, Агенции, Неправителствени организации, Служби и какви ли не още тунеядци, които пречат по всеможни начини. "Елитни" и "лоши" училища няма - училищата са добри или лоши заради състава на децата, които идват съответно от добро или калпаво обкръжение, което им внушава и резонното отношение към образованието и културата изобщо. Учителите били некадърни - дори и да е така, защо? Още от първи клас се минава от клас в клас с двойки, стига се до финала и всички са със средно образование, след което в университетите остават около десетина хиляди незапълнени места още в първи курс. Петдесет "университета" за мащабите на страна като България! Цигани завършват осми клас, без да могат да прочетат едно изречение, и после вопият, че имали били образование. "Образование" на кило и приемано като даденост, а не като усилие и мотивация не е никакво образование, а чисто приспособенчество към "необходимото зло", т.е. едно голямо нищо. Първо - държавната политика да се отнася с респект към системата, за да постигне и отдавна изгубения респект на обществото към образованието. Тамади, започнете с безнаказаността, с делегираните бюджети и дисциплината в училище!

като не става с друго, дай с пари - абе ако искаш да си тъп, никой не мож те спаси, ако ще и двама даскали до теб да стоят

Човек не се ражда тъп. Човек го възпитават като тъп. И ако този който те възпитава е тъп и ти ще си тъп.

Ще има да търсят учители, ама няма да намерят. 1. Образованието в момента е по-слабо отколкото при създаването на първите училища след "освобождението". 2. Месечното възнаграждение на един учител трябва да е поне колкото средното такова на един програмист. 3. И сега може да се намерят наистина добри учители само че те работят като администратори по офисите, цъкат на компютри и разнасят разни излишни документи на сам на там срещу три пъти по висока учителска заплата. Докато в училищата не се въведе тоталитарният ред от преди 1989 година, нормален човек няма да стъпи там. Извод: Така като гледам "Слънчев бряг" и нашите младежи какво представляват и ако не се въведат час по-скоро горните точки....жална ни майка.

Значи хем не достигат 3 000 учители, хем около 8 000 са назначени на временни договори и с тях си правят каквото си искат, защото може да не им удължат договора...

В една пазарна икономика заплатите се вдигат до намирането на подходящи хора. Ако е на 1500 - добре. Но може да е и на 2500 или 3500 ... Е, в краен случай винаги можем да вземем от Украйна, Виетнам или Франция например ...

От Франция и чушки не можеш да вземеш, а и виетнамците, вече не идват в тая мизерия. За украинците не знам, но ако един чужденец не знае български, как ще преподава е българско училище!?

gonzales

докато правата на учениците са повече от правата на учителите, докато учителите са принудени от учениците да им стоят мирно ...така ще бъде. бих се съгласил да бъда учител, но по мои методи на преподаване и възпитание като следвам спуснатата програма. ако не се справям да ме махнат. но не бих се съгласил да съм преподавател дори и да ми дават висока заплата и да не изискват нищо от мен. само да присъствам в клас за да може училището да съществува.

Това е долна лъжа. Учители има бол. За едно място кандидатстват 20 души. Без вуйчо Владика си аут.

Лъжа е , опашата!!!

А знаете ли какво унижение е т.нар. "събеседване"? Чак като седнеш на столчето срещу анонимни някакви хорица, започват да ровъчкат в документите ти и да се запознават с теб и качествата ти. За какво събеседване става дума, когато хал хабер си нямат и не ти дават думата и ти да попиташ нещо? Но скоро, съвсем скоро това ще се промени с обратен знак! Ще молят да идвате, но ще чуят нещо за една тяхна знакова роднина!

Случайно някъде е възможно да търсят учители за упоменатите учебни предмети. Като тръгнеш да търсиш работа като учител се оказва ,че си имат готови хора, но тъй като договорите са срочни , директорите на съответните учебни заведения са длъжни да ги обявят в бюрата по труда. Работа като учител трудно се намира. Дори и в това съсловие, връзките и шуробаджанащина са водещи. Жалко.

Един смислен и лаконичен коментар към статията! Поздравления!

Учители няма, но инспекторати и администрация - бол! Даже си направиха национален инспекторат, още една шапка!? Повече "наши" хора да папкат! Директори, инспектори, Кастревица, баба ти Янка - назначени до живот! Учителската професия вече не е призвание, а унижение и тормоз! Кел файда, че увеличават заплатите, то не се знае къде и с колко. Сега си внесете учители, както си внесохте камериерки и сервитьорки за лятото! Тоя щом е бил секретар на Вълчиел Вълчев, работата е ясна.

Имам план ; Бат Бойко Борисов да накара приятелв си и шеф на ЛУКОЙЛ Валентин Златев да плаща и той данъци и ето ти пари за учители

Не разбирам как им мина през ума на селските пръчки че някой ще знае математика информатика и чужди езици и ще отеде при тях да им работи за без пари

ОБЯВА : Търся си работа с нормално заплащане

Не се заяждам, а просто ми е интересно какво разбираш под "нормално заплащане". И друг въпрос - след като натрупаш опит колко часа седмично реално се работи.

Ела, стани учител и ще видиш, въпросчо! Колко и как се работи и плаща! Ще видиш също, че в днешното училище учителите са на лексотан, а учениците на марихуана и амфетамини. Въпрос - защо, а!?

До Въпрос: Почвам в уговорката и с предположението ,че ще ти е трудно да разбереш за какво точно иде реч. За целта ще те помоля да разграничиш умствена и физическа работа. Като учител си подложен на психическо натоварване и се налага да намираш начин да го преодоляваш , да се съхраниш , за да оцелееш. Ако си извън гилдията трудно ще разбереш.

Ще направя справка колко взима немския учител по математика Ако не ти харесва ти опитай да учиш децата на математика Ако някой тук е лош матерял това не съм аз

Няма ли кой да смени най- сетне Янка Такева. Нещастните ни учители не заслужават да ги представя тази дърта нагаждачка, която си е уредила дъщерите чрез ГЕРБ и изкарва по 10% увеличение на учителските заплати на всеки 10 години. Долу Янка Такева!!!

Скоро и министър председатели ще се търсят.

Г-жа Такева малко е закъсняла с тези 15%, при сегашния пазар на труда, увеличението трябва да е 150%.

При изостаналата царска България, учителите имаха заплати по-големи от офицерските при положение, че бяхме във война! Дойдоха мужиците с рабфакултетите и масовото образование, задължителното жителство и закрепостяването по разпределение и още не можем да станем нормална държава и да оправим традиционните си ценности: сега вместо едновремешното "залудо работи - залудо не стой" заменено от социалистическото "Учи за да не работиш", напредъка е "учи за да работиш за повече пари или да следваш в чужбина" А иначе за нас си е типично да даваме пари за образование и да се стремим към грамотност още от първата българска държава, за разлика от мужиците на които им е било забранено или пък при ингилизите за простолюдието четенето е било даже наказуемо! До едно поколение нещата за българите ще се нормализират, но пък за циганите ще станат абсолютно ненормални!

След като няма учители по математика, защо един от най-добрите преподаватели по математика в България, учениците на която печелят световни призове за България е уволнена от Софийската математическа гимназия? Днес някакво световно безизивестно изпълняващо длъжността директор разпространило жални тенезми, че Министерството я помолили да назначи обрано препоавателката, а не да чака съдебното решение за незаконното и уволнениние, когато вече ще се дължат съдебни разходи и пропуснати ползи.

Не съм сигурен ,че на държавата трябват образовани хора.В духа на неолибералните ,евро ценности трябва званията да са достъпни на една политико-икономическа-финансова прислойка със криминален произход на финансите и имуществото , както и обвързани с роднински връзки помежду си.На народа му трябва да може нещо на прочете в "Жълт труд", "шок", и друго такова "високо" информиращо издание , и да може да събира и изважда прости числа.В противен случай ,ако е малко по-ученолюбив ,може да почне да чете , да анализира ,да мисли и тогава може да прави изводи , а таки в никой случай не трябва да прави

За да може народа да различава простите от "непростите" числа, трябва да може и да дели....Това за инфо де :-)

Ами те се делят само на себе си и единица

Наред с всички проблеми в образованието,съществува един за който никой не говори.Това е изключителното феминизиране на средното образования като се започне от детската градина.Не съм против жените учители но децата в крехка възраст а и по големчките се нуждаят и от мъжки модел на поведение а и от по твърда ръка понякога.Полезно е.Навремето нименованието за учител е било "Даскалът",в м.род а не даскалицата.Имало е разбира се и жени учители но хората са държали на даскала.Знаели са защо.

Че нормалният мъж знае - с учителска заплата не се храни семейство!

Да ,отдавна учителите са пенкелер търговци,но не и учители.няма нужда от тях.С тях и без тях децата са все по неграмотни,учителите са в училище ,за да си набавят частни ученици ,за ранна пенсия ,за някоя безплатна за тях ексурзия,да поркат с учениците и да се веселят.Много познати имам и добре зная какво правят .

Па стани учител тогава

след като държавата не се грижи много ясно,че те сами ще се опитат да се погризат за по прилични доходи! Всеки човек се бори за по добро заплащане полуечно по по лесен начин! Проблема е в системата а не в учителите!

93 000 учители. 609 803 ученици. 6.5 глави на даскал.

Да ма не ти е верна сметката. Всеки ученик учи по много предмети и за всеки предмет му трябва учител! Това не ти е килийното училище едно време един даскал да държи цяло училище!

Май не се замисляш, че клас от 20-25 ученика има поне 8-10 преподавателя. Никой директор, с тези орязани бюджети няма да си позволи да назначава излишни хора.

ми аз съм дърт. на 60г. завършил съм 8 клас в 36 основно училище васил левски в пловдив. бяхме по 42 ученика в клас. после и в средното беше пак тъй! вероятно и баща ти е завършил при същите условия, и пак е успял да се реализира и да те отгледа толкова умен, та да ми обясняваш очевидни неща! та я сега ми кажи, що са по 25 деца в паралелка, а не са по 40??

каква защитница е тя. Но по повод на раздухваните поредни очаквания и надежди на черноработничките, наричани учителки - нищо няма да се промени, ще им подхвърлят по 7-8 % да си траят и ще ги натоваряат с още бумащина и административна работа, която по закон трябва да се прави от обслужващите звена, а те само да преподават. Учителите са пенкилер - хора за всичко, от мазане на класни стаи и дежурства през лятото до подбор на учебници, пак през лятото /?/. Една касиерка или домакинка със средно образование може да си позволи да ги командва даже, защото е по-приближена до ръководството, което пък си мисли, че то дава заплатите. Изкривеният делегиран бюджет доведе до небивали гаври и самоуправство. А относно десетте заплати при пенсиониране, защо г-жата Такова не се намеси да иска остро преразглеждане? Как може да си 20,30,40 и повече години в бранша, а да искат да си бил само в едно училище? Това практически е невъзможно за 99% от кадрите, значи ехидно спестяваме заплатите им и ги пращаме на улицата да си ближат раните и пораженията от слугуването до края на живота си. Въобще...да не говорим.А къде е и другата експертка Цвета Брестничка? Защо мълчи, тя пък от какво се страхува?

С увеличените заплати на 760 лв. дали някой студент, завършил математика няма да предпочете да прави математически модели за някоя чужда банка за няколко хиляди евро, вместо просто да гладува в една объркана страна.

И колко такива студенти са необходими на банковата система?

Така, така Янке, то така се правят тези работи и за това щерките ти са под крилото на ГЕРБ - НО ЛОШО НЯМА, ЩОМ НА УЧИТЕЛИТЕ ЩЕ Е ДОБРЕ...!!!!!! А няма лошо, че и пенсионери ще преподават на учениците... Но най-лошото е че намаляват учениците и тук трябва по силна държавна политика по възпроизводството на българската нация...!?!?!?