Бивш министър: Нова процедура за изтребителите

Според бившия началник на Института по отбрана Тодор Тагарев процедурата за закупуване на нов изтребител трябва да започне отново.

Обратно в новината

Коментари - Бивш министър: Нова процедура за изтребителите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тряа да сми сас хамерика затуй аз смятам чи тиа f-16 не чак толкова стари.Я ги вижте ваа ни бръчки си имат пък и крилата още на съм им паднали как си стоят на стоянката да ги вземе някой бълък!!!

Над 2500 Ф16 на активна служба по целия Свят, вкл и в САЩ.

Самолетите трябва да са емропейски, европейци сме все пак а не американци. При евентуален конфликт с америка какъвто въобще не е невъзможен накакто вървят нещата, трябва да сме подсигурени с "по-наши" си самолети. А също така от икономическа точка много по-добре е да се развива европейската икономика.

Хайде, купувайте ги тези F16, поне са по-евтини. пък и ББ ще бъде погален по главата от ам.посланик. Все едно 8 или 16 самолета са безсмислени срещу Русия, или Турция.

много ясно, че са безмислени. вuпросут е боевата подготовка на армията да е в крак с новите технологии. затова самолетите трябва да са F-. вuпреки, че е наj-добре вместо 8 F16 2-4 F 117A.

и в допулнение 1-2 MQ-1 Predator.

Ние нямаме нужда от самолети, имаме нужда от модерна ПВО. Примерно 6 комплекса С-400 по 3 в южна и северна България да ни покрият територията и разбира се някакви без значение какви самолети просто да си извършват "Еър полисинга" - толкова!!! Няма да нападаме никой.

Че то нашето ПВО ще стане по-гъсто от руското - тия С400 май за нищо ги нямаш :) Не че реално са кой знае какво срещу добре подготвен агресор..

Хайде купувайте старите американски кошници и спирайте да ни занимавате с глупостите си.

Къде е разбирачът Шаламанов ?

И този клакьор на всички демократски режими Тагарев и той се изказа. Отличникът млад офицер от ВВС член на БКП минал през руската школа днес е върл натовец и оцеляваш по разни катедри на военни училища, комисии, центрове, институти и т.н. Като политикът Слатински видният се де сер днес професор във Военна академия. Дето децата му са по чужбина, защото и той работи срещу България. Нафукано, високомерно, самодостатъчно. Аман от продажни измекяри. Бивши ДКМС и БКП слагачи сега натовски облизвачи.

Чисто нови СУта и МИГове биха били идеалния вариант за България. Имаме наземно оборудване за тях, обучени пилоти и въоръжение.

Пълни глупости!

Какви Су-та и Ми-гове , те гонят, кой? Су 35 произведен в 18 бройки и поръчани още 48, или миг 35 произведени в 3 тестови бройки. Дори тъпия краварски F35 е произведен в 211 серийни бройки. а горе долу се предлагат от едно и също време ...

Така е, но ни е абсолютно забранено да си помислим за руски самолети. Затова Радев избра по-доброто от останалите. Но както каза, ще протакат решението и през това време ще плащаме за еърполисинга. А нашите пилоти ще стоят на земята.

Терористите около Борисов прокараха това нагло ненужно решение за ПИАР пропаганда. Искат д а ограбят от Народа над 4 годишни военни бюджета за да купят ненужни и вредни за Балканите самолети..ИМАме МИГ 29 ремонтирайте ги в наши заводи и готово..

Такива заводи няма. Документация за ремонт на планера, двигателя и КСА също. Руснаците НИКОГА няма да ни я продадат.

ЩЕ въртят,ще сучат и ще ни набутат втора ръка самолети.Трябва човек да е доста тъп да не вижда какво се случва.И друго-чии х у й дири американския посланик при посещението на Заека от Македония А?

Нарочно протакат покупката на нови изтребители ! Така правят за да откраднат пак пари ! Нали решихте вече какви да бъдат , що пак се въртите ? Големи гадове ни управляват !

Хората вече изхвърлят Дъртия Ф16, ние тепърва, ще го купуваме. Ще му сложим Газова уредба Ланди, че е по-ефтинка от БРЦ

Модификацията на Грипен, която сега е избрана се произвежда от над 20 години, и не е нова. Но "експертите" я смята за нова?!? Новата модификация на Грипен е E/F, а ние ще трябва да купуваме над 20-годишната C/D-модификация. КОГО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ ИЗЛЪЖИТЕ?!

Стара модификация , но чисто нов самолет е Грипен, не го сравнявай със старата американска щайга трета употреба.

Само дето двигателите на Грипен E/F са като на Ф/А-18 и се правят в САЩ от Генерал Електрикс. Просто казано, после не можем да им платим един ремонт! Грипените ще са новопроизведени. А са правени да заместят скъпите Ф-ки. По-непретенциозни към летища и по-евтини на час полет. Най-вероятно шведите по-разбират защо ни предлагат C/D варианта, че е по като за нас. И нашите са по-некомпетентни, че да викат защо не E/F. Както защо не Ф-22/35? Само че час полет на тях е пъти по-скъп от на Грипен C/D. Най-важният фактор е ЦЕНАТА, но и за бъдеща подръжка, ремонти, гориво, живот на изтребителя. Купуваш стар Ф-16 със свършил живот и веднага почваш да търсиш тяхен заместник и това го оскъпява много. А и варианта който ни предлагат е лош. С много по-лош радар от тези на турците и гърците, които искат да сменят техните Ф-16-ки.

боjните самолети са фина техника. трябва да е добре изпитана. само американските самолети имат наj-продулжителни изпитателни полети...всичко друго може и да е с дефект.

"Тука има, тука нема".

ташак, пак ги е привикал началника им - американския посланик и е им чел конско. Въртят сучат ще ни ГИ накарат да вземат 30 годишни машини.

БОЙКО Е ВЗЕЛ 2 ТИРА С БИЙФ ДЖЕРКИ -beef jerky (АМЕРИКАНСКА ТЕЛЕШКА ПАСТЪРМА) .... ПОНЕЖЕ НЯМАМЕ СУДЖУК И СЕГА ХОРАТА СИ ИСКАТ ПАСТЪРМАТА :))

Номерът е да се пробутат Ф16! Натискът е явен, но по-силен е тайният!

Малцина имат интерес от модерна авиация в БГ, но мнозина искат да гепят този 1,5 млрд. Така че още дълго ще трупат топката с различни процедури и хватки!

спорът вече е излишен Новите самолети днес са технологично остарели!

Турция очаква през 2018 г. да получи доставката на първите два от партидата изтребители Ф-35 на самолетостроителния гигант "Локхийд Мартин". Това съобщи министърът на отбраната Фикри Ъшък, цитиран от "Ройтерс".

Със сегашната си политика едва ли ще дочака F35, много по-вероятно - евентуален китайски 5то поколение.

Да, де и някой трябва да им купи старите, потрошени Ф16. И тук на помощ идва лобито в булгаристан - цвъ-цвъ, да разтяга локуми и да протака и да ги добута, до най добра оферта. Както им изкупихме автобуси и каква ли не стара техника. С тази разлика, че сега "евроатлантиците" еничари, застрашават и националната сигурност от лакомия за рушвети. Нищо ново.

А при нас някак не се споменава, че Турция, член на НАТО почти е договорила руско ПВО С 400. Полша има руски самолети. Значи може. Да купим пак руски, в пъти по-евтини. Защо трябва да се купуват американски боклуци. Ако някой реши това, много внимателно да си прави сметката, че в България рано или късно ще го чака СЪД. Американските господари вече слизат от световната сцена, бавно, но сигурно. След което ще търсим сметка на всички грантаджии. Добре, че има такива събития да ги видим и засечем кои са.

В ТУРЦИЯ!

не е купила а наследила руските самолети - гръбнакът на полските ВВС са 50те F16, a не грохналите Миг-ове.

"Бившият министър обаче определи като нередно декласирането на Ф-16" Толкова ясно и просто, а се утрепа да обяснява. Процедури до дупки, докато не се купят Ф 16 трета употреба. Предназначени за аборигени и глупаци. Родни еничари, на американско заплащане се скъсаха да ни обясняват, каква голяма грешка прави генералът пилот Радев. И как той не разбира от самолети и не знае какви самолети са ни нужни. Но виж, разни измислици, грантови подлоги и подобни хора, които вземат пари от американски фондации, наистина са по-компетентни и по-добре ги разбират нещата. Нищо, че на живо може и да не са виждали боен самолет. Като искат, да се бръкнат в джоба и да платят. Не се получава, всички да плащаме, а само някои бройки да прибират комисионни.

може да купим не само 4-5 чисто нови F-35, а дори няколко ескадрили от същите! Как да стане това ли? Много просто! И ТОЧНО СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕС В МОМЕНТА МОЖЕМ ДА СИ ПОЛУЧИМ ОБРАТНО НЯКОЛКО МИЛИАРДА, ОТ ГАЗПРОМ! ЗАЩОТО ЕК КАЗА НА БЪЛГАРСКОТО(УЖ) ПРАВИТЕЛСТВО- "ИЗИСКАЙТЕ СИ ОТ ГАЗПРОМ ВСИЧКО КОЕТО СТЕ НАДПЛАТИЛИ ЗА БЕЗБОЖНО СКЪПИЯ ПРИРОДЕН ГАЗ!" ПОЛУЧАВЙКИ СИ ПАРИТЕ, КОИТО СА НИ ОГРАБВАЛИ ГОДИНИ НАРЕД ЩЕ МОЖЕМ ДА СИ ЗАКУПИМ НЯКОЛКО ЕСКАДРЛИ F-35 ЗАЕДНО С ВЪОРЪЖЕНИЕТО ИМ, С ДОПЪЛНИТЕЛНАТА ПОДДЪРЖАЩА ТЕХНИКА И ВСИЧКИ ДРУГИ НЕОБХОДИМИ ОБОРУДВАНИЯ! ДОСТАТЪЧНО Е НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА КАЖЕ КОЛКО МИЛИАДРИ СА НИ КРАЛИ! ЕК ВСЕ ОЩЕ ЧАКА ОТГОВОРА НИ! ИМАМЕ ЛИ БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ ВСИЧКИ СА СЛУГИ НА МОСКВА!?!

Много пъти съм ти го казвал, че не обичаш България.

Явно посланика се изнерви, "дайте парите, а ако искате не вземайте самолетите".

Света е пълен с подлоги на краварите...и крава ще вземем за изтребител..и то нов...

Прогноза: - Иванчо, как ще се казва президентът ни? - Ами, знам само, че ще е пилот... - На... на самолет? Или? - Или... на метла...

Житeли нa ceлo пишaт пиcмo дo ĸoмaндиpa нa cъceднaтa вoeннa aвиoбaзa: "Гocпoдин пoлĸoвниĸ, Bceĸи път, ĸoгaтo вaшитe caмoлeти пpeминaвaт звyĸoвaтa бapиepa, ce paзнacят cтpaшни шyмoвe и взpивoвe, ĸoитo ни пpeчaт дa cпим и плaшaт дoбитъĸa. He мoжe ли дa я мaxнeтe тaзи бapиepa, чe дa нe пpeчи пocтoяннo и нa нac, и нa лeтцитe ви дeтo пocтoяннo тpябвa дa я пpecĸaчaт?"

Aмepиĸaнeц, фpaнцyзин и pycнaĸ cпopят ĸoй имa пo-гoлeми caмoлeти. Aмepиĸaнeцът: Haшитe caмoлeти ca тoлĸoвa гoлeми, чe вътpe мoжe дa ce cъбepaт eднoвpeмeннo пexoтeн и тaнĸoв взвoд. Фpaнцyзинът: A нaшитe ca тoлĸoвa гoлeми, чe в тяx мoгaт дa ce cъбepaт двa пexoтни и двa тaнĸoви взвoдa! Pycнaĸът: Aз пъĸ минaлaтa ceдмицa имax cлeдния cлyчaя. Лeтим c ĸoмaндиpa пo зaдaчa. Πo eднo вpeмe тoй ми виĸa: "Я oтиди oтзaд и виж ĸaĸвo шyми в caлoнa!". Bзимaм aз мoтoциĸлeтa и oтивaм. Зa двa чaca oбиĸoлиx цeлия caлoн и нищo нe нaмиpaм. Πpиближaвaм ce ĸъм нaй- дaлeчния ъгъл и ĸaĸвo дa видя eдиният илюминaтop зaбpaвeн oтвopeн, няĸaĸъв AH 24 ce пpoмъĸнaл пpeз нeгo и лeти oĸoлo лaмпaтa.

е решаващо във въздушен бой. Притежаването на 8 самолета, каквито и да са, е равно на тяхната липса във военно отношение. Като се има предвид възможните противници разбира се. Остават харчовете по тях и разбира се комисионните.

Скорошно учение - 4 F35B на морската пехота срещу 9 поколение 4+ Резултат? 9 dead bandits!

Дали ще са 8,16 или 20 е все едно! Важното е да сме в "калабалъка" на НАТО.

Koгaтo пpoeĸтиpaли нoвaтa вepcия нa caмoлeтитe MиГ-31, caмoлeтът ecтecтвeнo ce пoлyчил пo-тeжъĸ oт пpeдишнaтa вepcия. Изĸapaли гo нa пиcтaтa дa гo пpoбвaт, нo дoĸaтo нaбepe cĸopocт дa излeти взeл и ce зaбил в oгpaдaтa нa лeтищeтo. B ĸoнcтpyĸтopcĸoтo бюpo зaпoчнaли дa oбмиcлят ĸaĸви ли нe вapиaнти пpoмянa нa ĸpилaтa, дpyги двигaтeли, oлeĸoтявaния тyĸ-тaм Haй-нaĸpaя взeли нaй-мъдpoтo peшeниe пpeмecтили oгpaдaтa нa лeтищeтo.

Браво!!Баси тъпнята, къртиш мивки, краварски ибрик, много злоба,бе, цървуланко, що така, щото руските СУ35М са по-добри от Ф-22?!Чети, тъпанар, в Уикипедия, там пише всичко, а оградата може да ти я преместят в задната опорна точка!!

Щото са по добри затова нямат и 40 продадени. А F35 само досега- над 400

А стига,бе, насрахте се с тези изтребители и за какво ли са ви?Работата е ясна, купувайте Ф-16, на 10, 20, 30 години,все тая, проблем няма, поне ще са по-евтини...Сърбите, щото са прости, им подариха МиГ-29, връстници на Ф-16, но ние, богатите, ще ги купим!!Да ви сера на тъпите, продажни цървули!!

Πилoт нa въздушно космическите cили на русия лeтял нaд морето, ĸoгaтo извeднъж дecният мy мoтop избyxнaл в плaмъци. Haй-paзyмнo, пoмиcлил cи тoй, билo вeднaгa дa ce пpизeми, нo дo cyшaтa имaлo 300 мили, a и виcoчинaтa билa 3000 мeтpa. Πилoтът нeзaбaвнo ce cвъpзaл c ĸoнтpoлнaтa ĸyлa: Caмoлeтът гopи, нaмиpaм ce нa 300 мили нaвътpe в oĸeaнa, виcoчинaтa ми e 3000 мeтpa. Kaĸвo дa пpaвя? Чaĸaм yĸaзaния! Дeжypният диcпeчep oтгoвopил: Πoвтapяйтe cлeд мeн: "Гocпoди, пpocти нa мeнe, гpeшния"

Много си оргинален, браво, цървул прост, да ти го начукам в еврогейският краварски гъз!!

Виж си правописа, селски, неграмотен бек, тъпанар герберунски!!

Абе, простако, руснаците не измерват разстоянията в мили. Че има и "контролна кула" на ВКС? Вицът ти е измислен от някой некадърник с промит мозък. Знаеш ли, тъпако, че control означава и контрол, и управление, и комадване.

нови схеми до дотогава, докато купите американския отпадък, бива падение, бива уродливост, но тези на бг. управниците придобиват нови измерения. пошла нацийка.

Кула: Височина и местоположение? Пилот: Метър и седемдесет и осем. Стоя от дясната страна на кабината.

Излитa изтpeбитeл "Грипен". Гoвopи cи c диcпeчepcĸaтa ĸyлa: Πъpви, тyк ocми, нacoчвaм ce зa излитaнe. Paзбpaнo, зaпиcвaм. Πъpви, тyĸ ocми, излeтяx. Paзбpaнo, зaпиcвaм. Πъpви, тyĸ ocми, нa вpaжecĸa тepитopия cъм вeчe. Paзбpaнo, зaпиcвaм. Πъpви, тyĸ ocми, cpeщy мeн лeти "Ф16". Paзбpaнo, oтпиcвaм тe.

Сериозното тролене може да увреди невежеството ви, а хейтърството да разруши личността ви червени тролчета.

А синьото тролене до какво води казваш?

Най-древната професия - проститутка. Втората древна професия - крадец. Третата древна професия - политик - резултат от естествената симбиоза на първата и втората.

Импотентната и продажна политическа класа ни плющи здраво, понеже презокеанския господар не е доволен от напъните за свободна воля при избор на самолети за армията. Взети са едни пари, погален е по главицата тиквоня и сега ще не ще, народа курбан ще даде с Ф16 да се сдобие всеки на кол ще набие. А най добрия избор са руските машини, но с руснаците сме в хибридна война и сме се изцапали изцяло с лайна....

Като те -плющят, отваряй си бузите, а не приказвай глупости!

Сърбия като я бомбардираха сега е с по висок стандарт .Какво се плашите толкова от бомбардировки .Обедняваме и да му мислят богатите които забогатяват ли забогатяват като ги пазим да не намили богатството.То е за тях .Колкото с по беден толково си с куфра на рамо при и заминаваш.

Тук пилотът, тук пилотът. Бих желал да получа разрешение за кацане! Уточнете къде се намирате! В предната част на самолета, на седалката вляво.

ЧЕ F 16 СВАЛИХА ВСИЧКИ СРЪБСКИ МИГ29! ОБЩО СА СВАЛИЛИ НАД 50 бр МИГ29, без загуба от тях! ТОВА Е УЖАСА НА РУСНАЦИТЕ и за това слугинажа им преви всичко възможно за да не се купят F16!

Това видео колко пъти го гледа, че миговете ги докара до 50 ?

7 броя МИГ29 свалени,, а останалите унищожени на земята

Тъпанар, кой свали и с какво краварски "Стелт"!?

За цялата кампания - 2 самолета: 1 F117 (поради небрежност) 1F16 Туйто. От колко десетки хиляди полета? Доста мижав повод за гордост.

"Летете със самолетите на БГА, че не останаха. С тях можете да видите и този, и онзи свят..."

Управляват ни суджуци !

Турция може да купува руско пво, ние не. Щатите могат да ползват руски ракетни двигатели, ние пак не. Защо в тези процедури не се залагат и нови поколения су, миг. И сега не ми скачайте срещу мигове и сута, защото и аз като вас съм ги гледал само на картинка.но колкото повече избор има, толкова въпросния избор ще е по-добър. Те се огледали едиснтвено в грипен и ф16.други самолети несъществуват. Явно американците много са им дърпали ушите, защото вече започнаха да се прокрадват предложения за ново процедура отново се споменава ф16...... И не ми разправяйте че руснаците са спрели, защото оръжията им са световни ниво. Друго може да не могат ама там са в челните позиции.

в Турция!

Да така е , но не забелязваш ли, че Турция започва да се превооръжава с по-съвременно оръжие ?

Глупости, ние купуваме самолети, за да приберем едни комисионни и да помогнем с малко пари от джоба на родния данъкоплатец на изнемогващата щатска военна индустрия.

щото ново поколение МиГ няма, а СУ-то е още в период на разработка. Доколкото разбирам на нас самолети ни трябват веднага, а не след 10 години (когато евентуално ще ни дойде реда за новата лада... така де T-50 или както му казват в Сухой.)

В нета има достатъчно варианти какви са експортните варианти на последните поколения миг и су.същото се отнася и за ф16. Между другото ф16 гони вече 40 год. като модел. Всъщност какъв е смисълът да се купува самолет който вече е морално стар, без значение от прозиводителя.

Граждани! Летете със самолетите на Аерофлот! Побързайте останаха съвсем малко!

тигона4укам, педал4е

Със самолетите на Аерофлот може да достигнете всяка точка на този или онзи свят. Гост

...

След като има такъв спор за самолети, нека се проведе нова процедура по избор.

Ние купуваме "на гол тумбак чифте пищови", след като успешно нарязахме, унищожихме или разглобихме и разпродадохме на цената на скрапа своите по поръчка на "чорбаджията"...

Драги, не си разбрал ! Тук не става дума за самолети, а за пари, за много пари.

Австрийски специалисти са изчислили, че за пълната защита на тяхното небесно пространство са им необходими 15 едноместни и 3 двуместни свръхзвукови самолета.

Извинявайте, за въздушното пространство на тези австрийски специалисти ли става дума ?

Пичове, има ли някакво значение, дали ще купим Saab JAS-39 "Gripen" или GD F-16 "Fighting Falcon", щом като "хибридния агресор", вече има С-400 "Триумф"..?

Всъщност има. При закупуването на Грипен-и шведите ни предлагат т.нар. офсетна програма, по която те ще направят завод за потребителска техника в България както стана в Унгария и Чехия. Това са заплати и работни места, както и данъци в държавната хазна. Ясно е, че с 8 самолета никого няма да спрем, но поне да имаме някаква икономическа полза от тази сделка.

Ако критериите, по които сега лансират самолетите F16 бяха приложени в ядрената енергетика, първите 4 реактора на АЕЦ "Козлодуй" още щяха да работят.

Добро сравнение.

Полека,полека истината излиза на яве. Ако има нарушение на процедурата то да прощава др. генерал авиаторин, но да си търси комисионните от друг самолет.

Тя истината отдавна излезе наяве - докато ни управлява Бойко Борисов, нови самолети ние няма да видим. Но май недостатъчно хора виждат истината.

Никакви комисионни няма. Американското посолство плаща много рядко за да си прокарват интересите. На великия атлантик Соломон Паси плащаха няколко транша по 10х. долара. Имо порода хора които само викането в америк. посолство ги ласкае неимоверно и са готови на всичко и голи ще тръгнат ако им кажат. Такива сме за съжаление. ЩЕ ИМА Ф16 ТОВА ДА ГО ЗНАЕТЕ. По един или друг начин. И комисионни НЯМА ДА ИМА.

"Бившият служебен министър изтъкна че многоцелевите изтребители са по-скъпи от прехващачите и закупуването на по-малък брой такива би означавало и по-малко летателни часове" Всеизвестния глупак Тагарев твърди, че прехващача F-15 е по-евтин от многофункционалния изтребител F-16 :) Или че прехващача Миг-31 е по-евтин от многофункционалните Су-27 и прозиводни! И-Д-И-О-Т!

Ф14 е последния американски специализиран прехващач, а Ф15 и Ф16 са многофункционални. Миг31 нито се произвежда нито се продава за да се коментира цена. А и като прехващач много не струва - в скорошно учение 2 такива гонят 1 крилата ракета-мишена и с 300 зора едва успяват да я свалят в края на полигона.

Ти си уникално загладен в областа на мозъчните гънки . Значи Миг 31 не се произвеждат, но цели два от тях гонят една крилата ракета на учение ???

Л*мпен, как сложи F15 и F16 на едно? Първия защо е с два двигателя и какъв тип е? А F16 за какво е? Поне като ви навиват, да ви инструктират преди да ви пускат да говорите пред публика ... Май не четеш Уикипедията ...? Завоюване на въздушно превъзходство какво ти говори? Лек многоцелеви какво означава за тебе!?

Цецко специалиста иска американските щайги Ф-16. Суджука му е подчинен, така че работата е ясна. Няма значение кое е изгодно за България, какво казват специалистите....МАФИЯ!