Солени изравнителни сметки за парно в София, 44% ще доплащат

Отоплителен сезон 2016/2017 е бил чувствително по-дълъг и по-студен в сравнение с предходния, което го прави и по-скъп за софиянци с 15%.

Обратно в новината

Коментари - Солени изравнителни сметки за парно в София, 44% ще доплащат | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В София колко време нямаше парно и топла вода през зимата,поради аварии, или бъркам нещо?

на практика във всеки блок има апартаменти, които остават празни за известно време, а след това идват да живеят някакви хора. При такива жилища винаги сметките за парно не са верни и после при изравняването в края на сезона, изравняването на техните сметки променя и сметките на останалите в блока. Примерно ако за такъв апартамент Топлофикация има да връща 860 лева, тези 860 лева се доплащат от останалите апартаменти, примерно 19 апартамента средно по 40 лева всеки.

Принципно с парно и топла вода от ТЕЦ е най-евтино и удобно, но само ако крадците сред съседите ти не са много. Обикновено между 10% и 20% от съседите крадат и плащаме и за тях, но ако станат повече, може да плащаме много. 20% - примерно 4 апартамента от 20

извън сградата в ниша изолирани тръби, та да не плащате тия пари..Веднъж завинаги.

с тези кражби. Най-големия крадец е самата топлофикация. Ако не вярваш, виж температурните графици за студените дни колко и каква топлина са ти подавали. После си виж и сметките които са ти изпратили!

за сградите лица.... Баси лицата! Те ли плащат загубите , дето давам заради греещите се? Значи трябва да водим дела срещу "неизвестен извършител", който взима бонуси поради "договоряне на % загуби ! Много сте прозрачни , много.

Над 90% от сумите за доплащане/възстановяване се дължат на неприложимият начин за промяна на потреблението за дадено жилище.

За този отоплителен сезон, фирмата за дялово разпределение ми е определила 8671.333 КВч., че са постъпили през монтираните в имота ми отоплителни тела, отделно още 1734.799 КВч., за постъпила топлинна енергия през сградната ми инсталация. Въпросът, на който нямам отговор е, доколко тези 8671.333 КВч., отговарят на действителността като се има предвид модерното им определяне с някакви отчетени числа от т.н., топлинни разпределители. Ако това определяне е относително вярно и използвам същото количество енергия чрез климатици, които така и или иначе си инсталирах , заради горещините, ще имам разход на електрическа енергия, 2000-2200 КВт.ч. - около 440 лв. В случай, че постъпилото количество топлинна енергия е значително по-малко, разхода на електрическа енергия ще е по-нисък. Може да пробвам и този вариант.

Абе защо си играем на дребно, аз предлагам и кабелните и интернет, операторите и ВИК да си прокарат такива закони и да няма отърване от тях и после да си вдигат цените колкото си искат за всякакви такси пренос, износ, готовност, отчетност и т.н.

Солени сметки - сладки избори!

Трайте си бе хора ,кВо сте се развикали. Ще си платите и толкоз .Какво толкова?

Много ясно, че ще си платим. След като опитах всички видове отопление и се изръсих солидно, си взех апартамент с ТЕЦ и се родих. Колкото и да крадат пак е евтино.

вземи и моя тогава, за да се родиш втори път! Не е скъп, само 50 000!

На мен имат да ми връщат 128 лева. Парно и топла вода за 12 месеца - 860 лева. Апартамент 140 кв.м. - 2 деца Оплаквания нямам.

Парното много ми прилича на мутренските застраховки от едно време. Ще ползваш нашата услуга, иначе - бой и рекет!

Никой не те кара да купуваш имот с ТЕЦ, не виждам нищо принудително.

Аз като съм си купил имота, сметката за парно е била друга. След това съм вложил още средства в този имот и не искам решенията ми относно тази собственост да зависят от един рекетьор. Искате да кажете, че Топлофикация има някаква извратена власт над толкова много недвижими имоти, а не е обикновено дружество, което доставя услуга на пазарен принцип?

насила да ме абонира за загубите си..

Писах, писах, но нещо не се публикува. Пълни глупости са това, стига с това промиване на мозъци. 30 лв. общо за сезона ни е разликата с миналата година, нормално като се има предвид колко по-топла беше предната зима. На входа ни е залепена разпечатка за всички апартаменти, никаква фрапираща разлика не видях, освен на един апартамент, но в посока надолу, защото бяха в чужбина зимата.

Забравили са най-важното в "новината" - сметките не са окончателни и по тях не може да се взимат суми от Топлофикация, ако има суми за връщане.

Нормално. Няма пари в държавата, затова пак ще се тръкнат овцете за още вълна. Айде сега едно мощно Беееееее и се прибирайте по кошарите.

Нова сграда с 21 апартамента. Първата зима там живеят само две семейства и плащат през сезона малко, после при изравняването доплащат много. Но идва втората година и там започват да живеят още 12 семейства. Зимата те плащат малко (на база нула потребление през предишната година), а първите две семейства, започват да получават сметки по 1000-2000 лева месечно, заради делът им в потреблението през предишния период. През третата година пак, същото, защото още семейства се нанасят и всичко се повтаря отново.

Що за безумие нова сграда да е свързана с топлофЕкация?! Хайде панелните коптори са заварено положение, но новите сгради трябва да имат съвременно отопление

Имате право да оспорвате, закона Ви го позволява и ако е така, ще направят необходимата корекция, но ако не възразите в срока за обжалване си е за ваша сметка.

Точно затова искаш да ти сложат топломери с дистанционно отчитане и да отчитат всеки месец.Нищо не е на база.Всеки месец си плащаш колко си потребил и когато дойде изравнителна сметка обикновени връщат :) ЗА 5г само веднъж съм доплащал след изравняване :)

Това са прогнозни, при изравняването се вижда реалното потребление. Никой не ви кара да плащате прогнозните, няма и лихви в/у тях, така че стига сте ревали.

Солени, защото компенсират - има хора ,които се отопляват, но не плащат и не могат да ги пипнат....... а балъците плащат.

То всяка изравнителна е "солена". Всяка година по това време излизат скандални новини, че сметките са СОЛЕНИ.

закрийте топлофЕкация

То пък сяяя неможе да живеем в столицата и да ревем,че сметките ни високи,който не му харесва да ходи от където е предошъл!

Дойдохме от "Лагера" дето бяхме на дърва и въглища в "Изгрев" , дето сме на климатик и конвектор. Но греещите се не мислят, че други им плащат загубите. Навън няма загуби, само в сграда е така.

Големите разлики за доплащане или връщане на суми, почти винаги са при смяна на жилища, въпрос, който на практика не е уреден нормално. Купуваш си ново жилище, но още не си продал старото си жилище. За новото жилище, сметките ти тръгват от нула потребление за предишен период и после доплащаш. Втората година имаш някакво потребление от предишен период, който е да кажем за половината време и после пак доплащаш. Почти същото става и с празния апартамент, но там плащаш без да ползваш и после ти връщат пари. Тези суми обаче се отразяват на плащанията на съседите ти.

Солени сметки за да има СУДЖУК ШАЙКАта да осигури и пиячката!!!!!!!!!!!!!

Това са предварителни разчети и не връщат суми по тях. Принципно връщат се и се доплащат суми, защото начинът за правене на сметките е много порочен. На мен сега имат да ми връщат 738 лева за апартамент, който продадох през януари 2017, т.е. сумата е само за периода май 2016 - януари 2017. Това означава, че тези 738 лева, ще се доплатят от бившите ми съседи, както и една солена сумичка, начислена на новия собственик, без той да е ползвал парно и топла вода до края на април 2017, примерно още 250-300 лева.

Нека кледаме положително на нещата - НА 49 % ОТ КЛИЕНТИТЕ ТОПЛОФИКАЦИЯ ИМА ДА ВРЪЩА СУМИ ПО-ГОЛЕМИ ОТ 10 ЛЕВА. ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТЕЗИ ХОРА СА ОПТИМИЗИРАЛИ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ТОПЛОЕНЕРГИЯ. КАТО ПРИБАВИМ И ТЕЗИ С РАЗЛИКИ ОКОЛО И ПО-МАЛКО ОТ 10 ЛЕВА ОБЩО СТАВАТ 56 % ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ - Т.Е. ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ПОТРЕБИТЕЛИ ИМАТ НОРМАЛНИ СМЕТКИ. ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ САМО МАЛКО НАД 4 ПОТРЕБИТЕЛЯ ОТ ВСЕКИ 10 Е ПОТРЕБЯВАЛ МНОГО НАД МИНАЛАТА ГОДИНА. ЧАСТ ОТ ТЯХ СА НОВИ ПОТРЕБИТЕЛИ ИЛИ ТАКИВА, ЧИЙТО ЖИЛИЩА МИНАЛАТА ГОДИНА НЕ СА БИЛИ ОБИТАВАНИ. ТАКА ЧЕ ИЗВОДИТЕ НЕ СА ТОЛКОВА ЧЕРНИ.

Не е така , защото ние ползвахме 1 радиатор само вечер и един събота и неделя. Та от двата, които не ни топлеха непрекъснато - доплащане. Аз се чудя ония играчи отпреди 10.11 как успяваха да ни топлят. И тогава имахме заеми и сега имаме доста , а живеем не много добре.

Топлофикация е държавна - по цървулската логика требаше да е мед и масло..очевидно не е, що така бе хамилчета :D

нечии тръби преминавали през апартамента ми и аз не съм можел да ги отрежа щото имало някакъв закон .... аре бе ... пробвали ли сте ... тия не на мен

В нашия блок тръбите са в бетона, а не минават през стаите, но въпреки това плащам сградна инсталация около 350-400 лева на сезон, а се отоплявам с климатик! Мръсни изнудвачи!

СОЛЕНИ СМЕТКИ, КЛАСА ЗА РАБОТА... АВЕ ОЩЕ ЛИ ТЪРПИТЕ БЕ! АЙДЕ ДИГАЙТЕ СЕ БЕ, ОФЦЕ ГЯУРСКИ!

че ние овцете се дигнахме ...кой по испания кой по щатите ... чакаме на войводите в бг да им писне от циганско клане

Ало, Енергото ли е? - Не, Топлофикация. - Нищо, и на вас да ви......

На село доходите малки но отоплението безплатно

Гробарите осребряват изборната "победа". Трупат пачки за следвщите кметски и европейски избори.

Данните за по-ниските средни температури спрямо предходния сезон нещо не се връзват със заливащите ни новини за глобално затопляне. Някой ни лъже - глобално или само регионално :)

Има само един изход, спираме всички да плащаме за прано, ток, вода. Друг начин просто няма.

Спирай, какво те притеснява? Хич няма да те бавя.

Много ми дреме.. Ще те е.... пендел.

няма да те бавя! Ще те оправя като прасе по Коледа!

Вчера за суджука, дето не е стигнал до нас, днес за парното, дето сме изконсумирали през зимата, утре за захлаждането, вдруги ден за повехналата младост на съседката. Само да не спираме да ревем, че няма да сме ние и ще изчезнем като нация.

"....Общо 49 на сто от клиентите на фирмата в София са получили изравнителни сметки със суми за възстановяване от "Топлофикация София", т.е. през отоплителния сезон те са платили повече отколкото реално са потребители. " Значи за следващия сезон да се постараят да ги удвоят, за да може потребителите да предоставят повече"безлихвени" обортни средства на Топлофикация София. Добре че ни има.

А тези корекции кога ще се отразят в сметките? Аз спрях да го плащам, защото имат да ми връщат, но на сумите начисляват лихви... за нещо, което трябва да ми бъде възстановено.

Какви са климатичните условия няма никакво значение за Топлофикация. През месец април спряха парното за Великден т.е. отопляват се няколко дни, а сметката беше по-висока от февруарската. Звучи абсурдно, но е факт. Кражбата е основното и водещото ...

никой от Вас не разбира, че БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА Е МЪРТВА. Трябват пари за Бюджет. Забатачена Държава - големи сметки и високи цени, без да имате нищо насреща.

Мъртва ти е тезата. Икономиката има ръст 3.4% за миналата година. Националният бюджет е с излишък. Парите от парното не отиват в бюджета, а в Топлофикация. Нещо повече - Столична община доплаща на Топлофикация.

3.4% РЪСТ! Ама ние сме били балкански икономически тигър! А защо тогава сме на дъното по заплати и пенсии? Защо цените ни надвишават европейските? Защо производителността на труда е ниска? Има още мнооого ЗАЩО, но хората с промити мозъци без собствено мислене (като теб) не могат да отговорят! Относно ТОПЛОФИКАЦИЯ, това е една престъпна организация, остатък от миналото, оцеляваща благодарение на политическите партии на които плаща за да съществува без да се реформира и осъвременява. В скоро време ще берат ядове и защитниците им няма да могат да им помогнат.

То дойде новия отоплителен сезон, а още не сте оправили стария.

Явно съм от другите 56% :) На мен ще ми връщат :)

Много ясно! Който е саниран плаща по-малко.

отопляваме се на ток. Много е странно, че и през студените месеци , и през приятната пролет и сега на жегата плащаме все едни еднакво големи сметки за ток - особено по нощна тарифа, когато спим. И оше по странно , че електромерът действително показва такива стойности. Четох, че тези от електрото манипулират и нагласяват електромерите. Вие какво мислите?

Няма вече нощна и дневна тарифа... Отделно ако имате климатици и хладилници и бухат лятото да охладят е нормално да е едно и също като пари ..

нямаме климатици - нали зтова се чудя какво става.

Глупости на търкалета. Виж си електромера, виж си сметката, виж и мен. Аз съм на кон!

муха ги ухапала тези в сравнение с това, което платихме ние - без парно

Добре, че вече Четвърта година немам нищо общо с тия измамници.

Някъде по света измъчват хората с ток, а у нас измъчват хората и с ток, и с парно, и с вода и въобще, с гарантираното от държавата, все по-задълбочаващо се мизерно съществуване на по-голямата и по-добрта част от народа !

дкми

ТоплофЕкация :) Плащаш за нещо, което не е ясно какво е, не е ясно как се отчита, не е ясно кой го отчита. Плащаш дори ако не ползваш....

ТоплоФЕКАЛизация

това което си написал е префърцунена тъпня, Не си бил усетил нищо и нямало нищо??!! Посмали манго и отиди за един ден в къша без парно, за да разбереш какво има и какво няма, задници изнежени

дкми

Нямам парно. Климатика си е перфектен. Не плащам на топлофекация. Изнежен гъз си ти путляк смотан

Ти ще да си някой от топлофикация. Мръсни крадци с държавна помощ. Некадърен персонал - до нас им е бараката -по цял ден пият като свине. Даже ми искаха пари, за да ни настроят абонатната, да не харчела много. Нещо, което сам си направих след като прочетох документацията на производителя. Идват всеки месец в абонатната да запишат потреблението - хвърлят фасове, боклуци, серат. А си поддържаме помещението като аптека. Да ви изхвърлят всички на улицата - това заслужавате. Локално отопление на газ - като в цивилизованите държави.

От всеки 100 лева за парното, 20 лева плащате на любимата държава (ДДС), 20 лева плащате такса на любимия "топлинен счетоводител", и 20 лева плащате такса на любимата Топлофикация. Ефективно топлото ви струва 40 процента от цялата сума. Останалите 60 процента са за гореспоменатите търтеи.

В България има две п/далски организации това е Топлофикация и Герб. Вече колко години пият кръв на хората.

Лъже, Мами, Краде.

Изравниха ме с 320 лв..В разгара на лятото,когато се осигуряват почивки,в т.ч. и на децата.Ще поизчакат малко,докато си ги получат.Това е порнофикацията.

Ами то е според потреблението... Моята изравнителна е 9.60 лв, т.е. потребил съм толкова, колкото и преди, разлика няма. Но трябва да се отбележи, че е много важно да сте в сграда, в която активно се ползват услугите на Топлофикация, а не едни да крадат, други да плащат, трети въобще не знаят, че имат да плащат, защото са по гурбет в чужбина от 10 години, тогава всичко се изкривява и ще плащаш и за комшиите...

с тези кражби. Най-големия крадец е самата топлофикация. Ако не вярваш, виж температурните графици за студените дни колко и каква топлина са ти подавали. После си виж и сметките които са ти изпратили!

До къде стигнахме, да се радвам, че нямам парно

Клептокрация София, маскирана като "Топлофикация София. Клептоманията (от гръцкото klepto - крада) на Топлофикация София е известна на абонатите им отдавна. Топлофикация-София е с най-много загробени пари в КТБ, които сега за да възстанови на Булгаргаз най -нагло краде от сметките на потребетелете ...КТБ е давала най-изгодни лихви които е превеждала по личните сметки на общинските съветници в Столичния общински съвет (СОС), принципал на "Топлофикация София". Софийска градска прокуратура да провери Столична община - принципал на Топлофикация София ЕАД.