Ще има ли независим Кюрдистан?

Един голям по численост народ, борещ се за независимост над сто години, все още няма своя държава. Това са кюрдите. Има ли шанс това да стане скоро?

Обратно в новината

Коментари - Ще има ли независим Кюрдистан? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не Ердоган няма да позволи Кюрдска държава не на територията на Турция..но дори и в съседство !Тя тая мощна не е за красота

Да има кюрдистан, но да има циганистан някъде си. Така много близо до някои хора. Някои хора после да наемат работници от циганистан. Или хората са наистина много глупави или тука в тия форуми става нещо като астротърфинг. Но и двата случая са пагубни.

Ще има разбира се Кюрдистан и там ще отидат да им чистят кенефите такива като щерев и мелиха!

Този Кен май е дошъл от Марс защото не знае нищо и пише за това което не знае. Ако продължаваш да подценяваш противника си значи с голяма вероятност ще бъдеш победен.

Този Кен май е дошъл от Марс защото не знае нищо и пише за това което не знае. Ако продължаваш да подценяваш противника си значи с голяма вероятност ще бъдеш победен.

Оставете го тоя "кюрдистан" който е голямата игра на империалистите, а мислете за бъдещето на България. Това е важното,другото е празна работа. Бъдете умни поне най малко колкото злите империалисти.

Каза ли нещо?

ще има, защото това не стане ли в близкото бъдеще Турция, Сирия, Иран Ирак и част от Таджикистан ще бъдат въвлечени в нескончаема партизанска война! Народ в който и жените са станали калени в бой войници пешмерга (което буквално преведено означава тези, които гледат смъртта в очите ) никога няма да склони глава и ще се бори с всички средства докато постигне целта си да национално обединение в собствена, суверенна държава! Така че сега на ход са САЩ и Русия които имат всички възможности да помогнат в създаването на независима държава на кюрдите!

Не Таджикистан, а Туркменистан имаш предвид!!! Гледай картата и после говори!

Не мисля,че Турция ще позволи независим Кюрдистан.Но определено Великите сили ще използват тази възможност да я изнудват.Нов Кюрдистан--означава,че всяко малцинство по света може да поиска независимост, а това не е удобно за Мира.

Това е бъдещето ми се струва на Ердоганова Турция: Независим Кюрдистан /в югоизточната част+североизточна Сирия, малка част от западен Иран и северен Ирак/, Егейска Турция, която обхваща Егейското крайбрежие, Истанбул и проливите, където живее по-проевропейски настроеното население и третата част Анадолска Турция с фанатизираните ислямисти.

Кога ще има независим Булгаристан? ха..ха

Кюрдите са основен извършител на арменския геноцид. Защо да посегнеш на друг поробен като теб народ, само защото е с различна религия? Такова престъпление се изкупва с векове страдания. Дано са се осъзнали. Крайно време и те да получат своята свободна държава.

няма осъзнал се мюслиманин, те смятат че винаги са прави, точно като съветските другари

За да има кюрдска държава е необходимо само едно условие - американците да го поискат и подкрепят !

Стигат ни 40-50 милиона покрайнски циганя!? А сега на Изток още толкова ли?..?

Благодарение на простотиите на Ердоган, който се изживява като Сюлейман Великолепни, ще има две неща в близките 2 години: Независим Кюрдистан, който ще започва някъде около Анкара. Разпокъсана Турция в състояние на гражданска война - онези 49 процента, които гласуваха за Европа срещу останалите 51, които още живеят някъде в 15 век.

..на майка ти междуkрачието. ..!

Отговорът е само един: да, ще има независим кюрдистан, понеже таке е справедливо! справедливост не е човешка ценнос, но ще трябва да я преглътнете, като горчив хап, за да ви оздравеят главите тъпи! това мнение окей ли е за задръстената цензура на радан костов?

ако има курдистан сте се распадне турция. добра новина

ТОЙ КУРдистан е голямо неизвестно,бе!

Явно не отърва на другарите хамериканци. Още приказват с гордост за Косово и мрънкат за Крим.

Дай Боже кюрдите да направят своя държава и да откъснат части от сегашната терористична държава Турция ! В древността не е имало Турция - съществувал е велик Кюрдистан, с територия, заемаща цялата Мала Азия и много повече ! Кюрдите са свестни хора, за разлика от турците, които са гадове мръсни ! Ние българите имаме древни родствени връзки с кюрдите, живели сме заедно и сме имали общи обичаи и култура. Но това е било преди да дойдем на територията на днешна България. Подкрепям създаването на Велик Кюрдистан и проклинам днешна Турция и турците !

Повтаряш като папагал измислената история за прабългарският произход на нацията ни.А няколко генетични изследвания напоследък доказаха,че нямаме НИЩО общо с тюрките и там подобни прабългари.Аман от папагали!!!

Доста си простичък. Да, нямаме нищо общо с тюрките, но и кюрдите нямат! Поне да беше прочел, че кюрдският е вторият най-разпространен ирански език! А българският, румънският и албанският език принадлежат точно към индо-иранското езиково семейство!

Ще има! Тоз Путин няма ли да го махат, ега ти меката Мария!

ПЪрво трябва ,,да му го спаднат,,!.

А бе то един ден Турция ще се разпадне и всеки ще си вземе полагащото и се, но въпросът е кога!

искаше да кажеш,че ще я разпаднат ,нали ?

американците си взимат кюрдите в америка французите си взимат циганите руснаците евреите и всичко е споко

Кюрдите са най-близкият до прабългарите етнос. Вижте само снимки не Барзани - точно като бългатски хайдутин е!

Най-доброто решение днес е даване на автономия на кюрдите в районите където живеят, включително в Турция и Иран. Но за да се реализира това, трябва да има демократично управление в тези страни, а това скоро няма да стане.

Ако на курдите се даде държава Турция има право да поиска териториални обезщетения. А курдите ще измрат от глад като ги изгонят от Турция където работят милиони от тях и сами ще се избиват защото са на много партии, говорят различни диалекти и имат религиозни различия.

Българите имат една приказка - с чужда пита помен прави. Земята на кюрдите си е тяхна векове преди да дойдат в Анадола тюркските племена от Средна Азия. Това, че Турция е заграбила земята на кюрдите не значи, че трябва да бъде компенсирана с чужди територии. Турците в България са гости и много добре знаят кога и откъде са дошли на гости и че това не е изконна тяхна територия. Никой не им пречи да си живеят тук, но нека не палят рогозката, върху която лежат.

Сащ поддържат кюрдите,защото ако не го направят,Русия ще го направи,а кюрдите са сериозен фактор в региона . Жалко ,че всеки ги използва, като пушечно месо. Скапани "велики сили".

Шило

С какво са по-различни от евреите? С нищо, значи трябва да имат!

по-многобройни ,но трябва и по-умни да бъдат !

Проблемът Кюрдистан е създаден от колониалните държави Франция и Англия ,които сега се спотайват и които по същия начин разделиха България.Начинът,по който е разделена България показва ,или по-скоро ни напомня,че такива разделения и обединения стават под диктовката или с благосклонното съгласие на великите сили ,и само при положение,че става дума за силен народ!Решаваща е силата и затова кюрдите имат шанс!

Кюрдите заслужават да имат държава. Всички от които зависи това, трябва по-смело да натиснат и да решат въпроса с Републиката на кюрдите.

Всички от които зависи това не им пука.

Това е проект на ръководството на НАТО, без да уведомят Турция, тя вижда този план на едно от съвещанията, но се говори, въпреки че ще се бори докрай, виждаме какво прави в Сирия, ще иска компенсации в Европа - Гърция и България, на картата която аз видях в нета по диагонал от Петрич над Бургас, в момента строят турски артефакти в Бургас, напр. "банята на Сюлейман Велики", непрекъснато намират нелегални имигранти, колко са в Бургас не се знае и като знаем че идват от Сирия, а през Турция за Европа могат да минат само ислямистите от опозицията.

да получи и сантиметър БГ територия. Каквито и "артефакти" да парвят нямат шанс. Кан Тервел спясява Европа около 740 години преди падането на Константинопол. Няма начин да претендират за български и византийски територии.

Виждаш какво правят циганите и как ги защитава властта, повечето цигани говорят турски и са мюсюлмани, стават все повече, младите българи нямат никаква перспектива в България, вече и алчните работодатели искат да си внасят роби от Украйна и Молдова и да прогонят и малкото българи, които се примиряват с ниските доходи и сезонната работа. И кой мислиш ще защити България, момчетата работят в чужбина, а момичетата се прехласват по турски и индийски сериали, мечтаят за сватби с бели рокли и много злато, българските мъже не искат семейства и деца, живеят с родителите си до смъртта им.

"Ще има ли независим Кюрдистан?" Ще има! Ще се разпадне ли турция? Да! Константинопол ще бъде ли отново християнски? Ще бъде!

Всичко това може и да стане - дай Боже! - но за съжаление трябва да зададем и още един парлив въпрос за Родината ни: Ще бъде ли България залята от циганското цунами (вече е трудно да се каже "малцинство") и ще прекрати ли съществуването си като държава на българите? Мъка ми е да го кажа, но реалистичният отговор е: Уви, да.

Да, България ще я има!!!

Англия изпрати през 1878 г. своя военноморска флота в Мраморно море и предупреди Русия да не завладява Цариград тъй като ще се сблъска с нея и затова Цариград не стана отново християнски. В резултат на това се подписва Санстефанския мирен договор и се създава Санстефанска България която беше разкъсана от Запада на Берлинския конгрес.

Ицо Кюрд ли е

Не е кюрд

Кюрда не е кюрд

Стискам им палци да си направят държава, включваща ЦЯЛАТА територия, която обитават!

Да се избият помежду си турци и кюрди ще е най-добре.

Да се преселят в България. И без това материала е калпав тук.

.....защо тук всички автоматично отхварлят вазможността ,че ако кюрдите си направят даряjaва и откаснат част от Tурцiя...TурTSIя ще баде компенсирана с балгарски територии ?!...това зависи от това какво са или какво ще се договорят великите сили (големите играчи ) !...виждате от колко години кюрдите се борят и все без успех !....дарjaва ще има само ако големите разрешат това да стане !...нас сащо никои няма да ни пита ! ние нямаме абсолютно никакава реална сила да се противопоставим !...смятате ли че на краварското HATO му пука ние дали ще сме турска територiя ?!! единствен ,които би ни помогнал в такав сличаи е Rусiя !...запомнете ,когато бяхме с Pусiя ...турците си налягаха парцалите ! сега сме с Aмерика и дjaмиите станаха повече от царквите у нас ! Aмерика вав всичките си воини е подкрепяла исляма и мюсулманите !...защо мислите онзи шибаняк гиокче си разиграва коня навред из Balgaria необезпокояван?!...колко откровенно турски партии имаме вече в парламента ?!!...турTси изкопуват бизнеси ,болници ,заводи ,претендират за летището ....в наи гледаното време турски серiяли ?!? защо мислите е това ?...следва се план ! и това е откакто HATO ни присаедини и от Kозяк взеха да командват "дарявните " ни "маже " !!!

Дам, да излизаме от ЕС и да се присъединим към Русия, може да стоим бедни и да пием препарат за баня вместо ракия, но поне няма да гледаме турски сериални в най-гледаното време по трелевизията.

Чети книги или спортувай. Евентуално смени канала.

Моят коментар не е до теб но предния ми коментар беше на реплика на друг но са се"изпарили " няколко коментара от главния ЦЕНЗОР на ДИР а защо само той си знае а да писах за либералните канали по тв. и промиването на мозъци и сега пак може да се изпари този и ще пише че не е по темата или спам...!!!!

Защото никой не се съобразява със слабия, а ако се създаде Кюрдистан, то Турция няма да е просто слабия, тя ще е умиращия. По правило умиращите се настаняват в хосписи, а не се компенсират с нещо което силните и здравите смятат за свое. Американци и руснаци смятат балканите за свои, не за турски.

Стига сте правили реклама по западен образец на вид ЦИГАНИ ! Запада по точно Германия и холандия се самоубиват от собствена простотия --Да има как цялата цигания на света даприберат и лансират

Каквито и да са кюрдите имат право на своя държава. Това с по-извисените нации и по-западналите сме го гледали и винаги по-напредналите са се оказвали големи изроди. А това, че ние им се дупим на турците в лицето на ГЕРБ няма нищо общо с кюрдите

Трябва да има - заслужават го. Освен това ще е трън в гъза на Турция, което би било много добре!

Едва ли ще се допусне, по същата логика териториите в БГ с турския етнос може да поискат също да се отцепят, или унгарците в Румъния.

Може да поискат, ама няма. Много добре знаят, че в Турция ще се обезличат и никой няма да ги брои за сливи. А тук са фактор. Освен това при този сценарии ще им се налага да воюват, а според мен те са доста страхливи да водят партизанска война.

Категорично не. Никоя от сегашните съществуващи там държави няма да го допусне защото това ще означава загуба на територии. Султан Ердоган ще започне пълномащабна война още на другия ден след обявяването и. ще е нещо като атентатът в Сараево преди началото на 1 вата световна

Башар би допуснал ако кюрдите му помогнат срещу умерената опозиция а Ирак все още не е фържава САЩ и Израел са с кюрдите а Ердоган ще принуди ЕС да наложи мито на турските стоки След това Турция ще се превърне в нещо като Афганистан

САМО СЕ ЧУЙ: ))))) -ДЕМОКРАТИЧНО УПРАВЛЯВАЩИЯ ЕРДОГАН ! -НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1-2 МИЛ.КЮРДИ В ТУРЦИЯ! -КЮРДИТЕ СЕ ПРЕКЛАНЯЛИ ПРЕД ЕРДОГАН И ФИНО-ЕРОТИЧНАТА ЖЕНСТВЕНОСТ И НАПРЕДНИЧАВИТЕ ОДЕЖДИ НА ЖЕНА МУ ! - КЮРДИТЕ БИЛИ ИНТЕГРИРАНИ ! -ПРЕЗ ТВОРЧЕСКО-ПОЛИТИЧЕСКАТА СИ КАРИЕРА СИ РАЗГОВАРЯЛА СЪС ВСИЧКИ КЮРДИ В ТУРЦИЯ(СПОРЕД БРОЙКАТА КОЯТО ЛЪЖЕШ РАЗБИРА СЕ! -КЮРДИТЕ С РЪЧИЦА НА СЪРЦЕ АЯВЯВАЛИ.....И.Т.Н ! ....ТИЯ ТЪПОТИИ...? ГОВОРИЛ СЪМ С ТУРЦИ В ТУРЦИЯ.САМО КАТО ГИ ПОПИТАМ ЗА ТЕМАТА ....КЮРДИТЕ ,И ЗАПОЧВАТ ДА МИ КАЗВАТ ...ПО-ТИХО,ДА НЕ НИ ЧУЯТ И ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ОГЛЕЖДАТ ! КЮРДИТЕ СА ПО ДРЕВЕН НАРОД ОТ ВАС,ЗАГРАБИЛИ СТЕ ЗЕМИТЕ ИМ КАКТО И НА МНОГО ДРУГИ НАРОДИ,И Е СПРАВЕДЛИВО ДА СИ ГИ ВЪРНАТ.МАЛКОТО КОЕТО СТЕ ПОСТИГНАЛИ Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕВРОПА,БЕЗ НЕЯ ЩЕШЕ ДА СТЕ СИ СЪЩИТЕ МАНГАЛИ.ТОВА СИ ПРОЛИЧА КАТО ДОЙДЕ ЕРДОГАН. ВЕДНАГА СПРЯХТЕ СЪС СВЕТСКОТО И НАДЯНАХТЕ СКАФАНДРИТЕ,ВЪРНАХТЕ СЕ КЪМ ЦИГАНИЯТА СИ ! ...ОСТАНАЛИТЕ ТИ ТЪПОТИИ ДЕТО СА ПО СКОРО СМЕШНИ ДАЖЕ НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ИМ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ !

То, че ще има, ще има, ама да видим кога ще избухне войната.