Депутатите не приеха увеличение на заплатите на учените

Депутатите не приеха да има минимални прагове за трудовите възнаграждения на учените и преподавателите във висшите училища, БАН и Селскостопанската академия.

Обратно в новината

Коментари - Депутатите не приеха увеличение на заплатите на учените | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кво стана с онази партньорска проверка на БГ науката и нейните препоръки? Една от тях беше за ранно пенсиониране на професорите, дори преждевременно с материални стимули, разбира се. На практика, обаче, в БАН работят и такива над 70-те! И това го дърпа надолу със страшна сила.

Какви учени имаме в България и за какво увеличение на заплатите им се спори? Та ,ако имахме истински учени в България,щяхме ли да сме най-бедните европейски граждани? Българските учени най-умеят да си бъркат в носа и от там да вадят "идеи" .

БГ науката е същото котило за негодни пожизнени и наследствени връзкари като БГ изкуството.

Тези хора, които вие наричате "учени" са най-обикновенни чиновници-бюрократи. Това, че игнатиевската школа ги окичи набързо със "научни" степени и звания не ги прави автоматично учени. Поогледайте се около вас, разучете какви само какви "специалисти" с модерни специалности бълват всяка година някогашните техникуми. Ами какво излиза от някогашните полувисши институти-сегашните "колежи"? Дали поне някой от тях е добил що годе елементарните умения да държи правилно чук, пила, отвертка? Да не говорим, поне да са виждали струг, бормашина? Всички младежи и девойки, които вече държат дипломите си в ръка очакват назначения, най.малко като менаджери на големи фирми, или, не дай си Боже , управители на същите. И тези готови супер ръководители са готвени няколко години от споменатите по.горе чиновници-бюрократи, продукт на прочутата игнатиевска школа. И от тези същите модерни менаджери, консултанти, управители и прочее, очакваме да извадят българската икономика от тресавището и като я закачат на локомотива-стрела, нейният ръст да скочи до небето.

Не бъркай причината и следствието. Причината за невежите в Бг. са лошите заплати - читав учен ще остане ли тук за жълти стинки да се занимава с бюрокрация - а създалият се вакуум е засмукал чиновници-бюрократи, негодни за нищо друго, освен да запълват празнини.

Ми щом са останали негодните- за кво е тоя рев и вой?

Не можа ли да разбере,че през борисовото летоброене,УВЕЛИЧЕНИЕ ИМА САМО НА ЦЕНИТЕ И ДАНЪЦИТЕ....Ами,нали искате бойковизъм. Яжте сега капитализъм!

Пари за наука - да. Но за псевдо-наука - в никакъв случай. С какво се занимават в БАН, освен да търсят извънземни (има един професор там дето и с това се занимава)? Къде има такава структура като БАН, освен в Русия. Където тучни стада "учени" (с ударение на е-то) се занимават с какво ли не , но от това никой няма полза (разбира се има и изключения, но те само потвърждават правилото). БАН е структура, която възпроизвежда мързеливци на които държавата плаща да си упражняват хобитата. Никава отчетност, никакви резултати, абе въобще пълна анархия. Неслучайно преди години Дянков ги нарече "феодални старци". Добре им беше вдигнал той мерника да ги разкара, но не му стигна времето. Имаше предложение БАН да бъде реформиран като останат 100-ина души. Както е по цял свят. Останалите да бъдат пренасоченои по съответните университети - поне университети в България дал Господ. Че като се надигна един вой, как така щели да ги качват "от кон на магаре". И не стана. В БАН дупе да2ват за да се запази сттуквото. Статукво, при което никой не им търси резултати, никой не търси някакви икономически измерения от дейността им. Така е по-лесно. А ако бяха много големи специалисти щяха да ги търсят от чужбина. И след пенсиониране. А т.н. "велики учени" след като напуснат благите си местенца на големи шефове в БАН се оказва че освен за портиери за друго не стават. Когато от тях никой не зяависи административно научните "заслуги" на разните там академици се оказва че не стават и чеп за зеле. Имаше един много хубав филм с Тодор Колев - "Двойникът", там бяха показани нещата.

Каква е ползата на простак, като тебе от ЦЕРН например? А от х-бозона? А от W и Z бозоните? А от нарушението на СРТ- симетрията? Но за това дадоха над 20 милиарда евро и продължават да дават, някакви глупаци според тебе, нали?

То и аз не виждам гоуем смисъл от ЦЕРН. Хеле пък в бг варианта на участие. Това са хора, неявили се нито веднъж на конкурс, ходещи в ЦЕРН на високи заплати. И разбира се, тези които определят кой да ходи, за си все хора на старото НТР. Вуцова плащА вноските ни в ЦЕРН, където се криеше боса й Стенмарк 10 години, когато за науката в бг имаше само жълти стотинки. После Стенмарк и другите герои на анти-Кокомовските операции си дойдоха покрай Царя и Спас Русев (шофьор на Стенмарк) и се почна ..то не беше Блу Джин, не беше Блу Джин 2, това докторанти, аспиранти, бла-бла и бла-бла, и накрая нищо. И понеже като ходят в ЦЕРН са автоматично автори на по 500 статии средно с по 1000 автори, накрая и специална награда им дадоха .. на доцента дет им е тартор, некой си Льоня ли е, Леонид ли е ..

Боце прост и народа прост за това си го избират. Българина така пари нема да даде, на некакви си учени, за наука-абсурд! Айде де! Че с кво са повече тия учени от него, простака!? Българина требва да го опънеш яко за да даде. Ама опънеш ли го как требва, дава и мило и драго, като развален банкомат. Ще почакаме, ще видим! Наближават интересни времена. Даже те вече са тук, само дето не знаете! И ще дадете за акъл, яко ще дадете! Но да видим дали няма да е късно!

всъщност, аз построих вилата на декана (МТФ-ТУ-София) на Ръжана, Ихтиманско. И станах доцент, мерси.

Правилно. Не заслужават. Като си подменят състава с кадърни- ок.

Тогава мнозинството от ГЕРБ да ходи да обучава по университетите специалисти за индустрията и да кандидатства за европейски проекти.

Не пари по европроекти да усвоявате, а наука правете, джанъм. Пък за кадрите на индустрията е видно- наште индустриалци вече ореваха орталъка, че им липсват подготвени кадри.

Имаше един директор от ЧЛК-Враца, който казваше: поне е:бането ви е безплатно... беше прав, относно МТФ-МТМ-ТУ-София (тогава ВМЕИ Ленин)

нека учените от БАН и от университетите да кажат колко дни в годината работят, ако се изключи ходенето по софри (kонференции). Те получават повече от 5 мин работна заплата на час, докато работят като консултанти ж частните си фирми.

Тогава мнозинството от ГЕРБ да ходи да обучава по университетите специалисти за индустрията и да кандидатства за европейски проекти.

Аз работя всеки ден, останах без очи от гледане на микроскоп и работа на компютър. И за това удоволствие съм учил 5 г. висше, + 4 г. за докторантура. Заплатата ми е 520 лв. Това нормално ли е?

влез в ГЕРБ!

Sargon lll

Нямате ли микроскоп с камера, който да свържете към компютър?! Това не е лукс в днешно време.

Господа, дали учените са онеправдани? Някои да, но дали "учените" от голямата им "научна общност"? Колко са откритията им и колко са те? Бих се изненадал, ако това съотношение е поне 1 на 1000 от поне 50 години насам. Ще Ви напомня стар факт. През 50-те години на миналия век един физик - учител в село Кортен открива още един спътник на Земята. Предлага на "учените" от БАН името му да е "Кортен", а те отричат откритието му по разбираеми соцпричини - ако селските даскали заоткриват спътници и ги закръщават на селата си, за какво да храни народът ни "учени" и за какво са те на тези държавни постове! Всекиму своето - откритието се закрива. Следва продължение на "историята". През 80-години на миналия век американски астроном отново открива този спътник и го нарича "Кортни". С това име на скитник отпада въпросът за възможна неетичност, но и се показва уважение към учен. Да, към учен - български селски даскал, който така е изучил и разбрал учението на Лагранж за устойчивостта на движението, че с простичък телескоп и упорство открил за хората спътник на планетата им. Друг въпрос е, кой "учен" в БАН е "споделил" координатите и защо. Поради особеностите на орбитата на Кортни, вероятността за случайно откритие е пренебрежимо малка... А за да не ме упрекнете в ура-патриотизъм - ето Ви друг факт. През 2005 г. в Прага, "научната общност" закри деветата планета от Слънчевата система. Отмени откритието на учен - велик американски астроном. С гласуване! С мнозинство! И още! Един "дебил" - "учен" написа за това книга. В нея предимно се хвали - как е организизирал научното закритие. Озалави я "Как Аз убих Плутон"!

Опитай ти да живееш с 250 евро на месец и да правиш велики открития. Като родиш някое такова, чакаме да се обадиш, да се поФалиш пред народа колко си велик!

опитвам.

Уважаеми "Учен", ще Ви напомня, че по онез времена българският учител е живял не с 250 евро, а със 105 лв облагаеми с данък "общ доход" и задължителен членски профсъюзен членски внос, но е открил втори спътник на Земята. А закривателите "учени", лишили България от научна слава, живееха със заплати на академици. Ще Ви напомня, че "ученият" - закривател на Плутон е милионер за разлика от Клайд Уѝлям Томбо - ученият открил Плутон и после изхранвал се с просветителски лекции по американските градчета. Ще Ви напомня, че окривателят на лекарството "Паск" д-р Пасков бе осъден по доноси на "учени" на затвор, заради отказ за съавторство с "учени". Ще Ви напомня и гладната съдба на откривателя на "Нивалин", също заради отказ за съавторство с "учени". И тъй като ислате от мен открия - ще Ви напомня, че на Вас - също "Учен", открития не се полагат. А и няма как да имате свои. Всекиму своето.

А със заплата 2500 евро ще завалят едни чудни открития -цял порой! Само да не вземе да ни издави пороя от научни чудеса или пък да се вземем да се замаем от креативността на БАНските учени...

Вие, които коментирате и плюете срещу учените си мислите, че вършите нещо полезно за света ли? Не, мноого грешите. Държава без учени и с лидери, които дискриминират образованието и интелекта, е обречена. Скоро ще сме бананова република, но без бананите. Или смятате, че мързелив и прост циганин с метла трябва да взима колкото висшист в БАН? Тежко ви, ако мислите така.

"В България няма по-добър политик и по-добър европейски приет политик отколкото премиера" Бог да пази България ако това наистана е така!

Симеон 2 е шедьовърът на Българското Пропадане, стореното от него е катастрофа за цялата ни История! омБостан Пенчев беше главна фигура в Национално Движение Симеон Втори Сакскскобургготски (НДСВ). Също и брадатият Валери Димитров от Сметната палата, от НДСВ. Огнян Герджиков, свален Председател на НС, от НДСВ, Каквато главна фигура (шеф на младежкото НДСВ) беше и Пеевски. Каквато МУТРА беше назначения от Симеон Втори Сакскскобургготски "Генерал" "Доктор" Бойко Борисов, да...от НДСВ. Каквито бяха Милен Велчев (НДСВ) - един изключителен икономист, обърнал лесно дългът в още по-голям дълг, дребното Василев (НДСВ) - чудесен организатор, продал БТК на "най-високата" цена, г-ца Хачикян (НДСВ) - взе безплатно апартамент и се отдаде (вероятно) на Родината си, и на близката, вечно близката, страхотната лекарствена спасителка Долорес Арсенова (НДСВ), г-н Влахов Легни-Стани (НДСВ) - пиеше силно, но с мярка в името на ЦаряЛюбка Качакова-Срамната (НДСВ), Шофьорът-убиец Борислав Великов (НДСВ, сега РБ) ... Ал Джабури (НДСВ), Красивият убиец Катев (НДСВ), Симеоновите синове... И другарката Кунева от НДСВ... ИСКРОВ от БНБ-КТБ от НДСВ... Преди идването на Мадридския Кретен - Сакскобургготски, Доган беше наврян в кучи г ъ з. Боклукът-"Цар" го извади на светло и управлява с него. И изкара на показ мутрата Борисов. Боклукът-"Цар" беше избран от ДВА МИЛИОНА образовани и необразовани БГ-МУХЛЬОВЦИ, и те, разбира се, са още в България - разни гербаджии и всякаква друга измет.

Нека да не забравяме творенията на Костов.

Никакви заплати за тия глупаци. Не са свършили работа за 10 лева, искат 1000!!!

да ти клецам грозната мутра!

Герберски простак.

както винаги проблема е че има хора които заслужават и много такива, които паразитират.. а тук никога не се правят нещата персонално.. ами само генерално

Хора, не бъдете Б.Борисов! КОМУНИСТЪТ Бойко Методиев Борисов е неук. Почти цяла България говори като него: ще биемЕ, можемЕ да си го позволимЕ, а и да ви го нач у каме, докато ви грабимЕ......няма как да стане...всичко е точно, много е яко и в смисъл такъв...Не бъдете Бойко Методиев Борисов. Той е неук. няма как, няма как, няма как да стане... Тъп и досаден израз. Както и ужасното мекане на Борисов, Бъчварова, Караянчева, М. Димитров, Р. Христов, Боряна Димитрова, Каракачанов, мамин Зарков и други "знакови" лица...

Големи социалисти сатават капиталистите от БСП, когато са в опозиция! Искат, искат...само да има някой да дава. Като дойдат на власт - тежко наследство, батко и братко, розови БМВ-та, хидроконсултации, заменки, дървена мафия, 2 дена море за пенсионерите...

Надеждното момиче Цецка е изпратено да продължи образованието си (право) в РАБФак, без изпит, ей така, за 3 години задочно. (партиецът е семеен), са достатъчни бившата стругарка да стане началник на юристите в Окръжния съвет. Цачева стремително израства и в партийната структура, бързо е издигната до поста партиен секретар." ========== Имайте милост към това нещастно дете Бойко Методиев Борисов, той е бил жертва на комунистическия режим и това се отразило на неговата психика, превърнали са го в болен шизофреник, отявлен нарцистичен простак и ревностен радетел за човешки добрини. Тяхната партия ме караше да ходя с червена връзка. Тяхната партия насила ме караше, те ми опорочиха детството. Това са думи на българския премиер Бойко Борисов. Опороченото детство на българския премиер, разбира се, не е единствената травма, която му е била нанесена от комунистите. По-късно, като юноша, той е станал комсомолски секретар. Отново насила. А младостта му е била опорочена от насилствено членство в БКП и насилствено учене в милиционерската школа в Симеоново. Мъките на Бойко Борисов обаче не са свършили с падането на комунизма. Както знаем, след промените той е бил принуден да напусне МВР, защото не е искал да напусне БКП. По този начин се оказва, че тяхната партия така здраво е опорочила детството, юношеството и младостта на Борисов, че той дори не е искал да я напуска. Мръсните номера на комунистите спрямо Бойко Борисов обаче не свършили с падането на комунизма. По време на прехода тяхната партия принуждава нашия премиер лично да охранява сваления комунистически диктатор Тодор Живков и да му разтрива ушите сутрин, обед и вечер. Така, опорочаването на живота на българския премиер продължава с пълна сила. Стига се дотам, че Бойко Борисов присъства лично на откриването на паметника на Живков в Правец, което вероятно е било кулминацията на унижението и принудата за една истинска жертва на комунизма...

Бе средната заплата в Румъния бе 360 евро 2008 г. Нашата бе 390. Сега румънската средна е 812 евро, а куротите ни се надяват на богатите съседи от север, всички менюта са на румънски. 2009 г. Бойко Борисов дойде на власт. Комунистите ли са виновни, че дишаме прахоляка на румънците и сме последната дупка на кавала?

Кой говори за Борисов?! За БСП става дума. Вече няколко пъти вземаха държавата под свое крило. И какво направиха? М?

Бате Боко как няма да е най-добре приетият политик в ЕС като знае само 2 думи Yes , Sir :) В момента учи същите думички на френски :)

Имам книга в 12-то най-голямо издателство в света, откупена от всички университетски библиотеки от Сан Франциско до Токио (не през Тихия океан). Цената й е 89 евро. Доцент съм в БАН (с извинение), заплатата ми е 625 лв. и не е мръднала от 2007 г. Мен кучета ме яли, яд ме е за младите хора, които се опитват да правят наука в България срещу 400 лв. В същото време нагли и полуграмотни твари от типа "алинея Ви Ай Ай" (звуково произнасяне на римското VII от трибуната на Народното събрание на РБългария, не е виц, истина е) считат, че българската наука не се нуждаела от средства. Изроди милиционерски! Бел. а.: Науката заеби, ама щом и на полицаите уредиха зимни униформи насред юли - тази шайка няма много да изкара на власт.

не съм виждал студенти.

Глей си живота, брачед. И аз съм подобен случай. С тая разлика , че не не ми пука за "младите учени". Те са малограмотни и следователно вече удобни на властта. Тях си ги захранват обилно точно щото са удобни. Миналата година в БАН им подариха проекти по 10 хилки на калпак, като от тях 80 % им разрешиха да си ги вземат за възнаграждения. Не им бери грижа на младите бройлери!

Sargon lll

Хм... Имаше наистина лесни за класиране проекти за млади учени с приблизително такова финансиране в БАН. Не съм се интересувал, защото не съм млад учен, ама ми се вижда странен толкова голям процент за възнаграждение... Наистина ли е такъв?

Нормално след като се въвеждат минимални национални изисквания за придобиване на научна степен и заемане на академични длъжности да се въведат и минимални прагове за трудовите възнаграждения. Не може да се въвеждат изисквания като за космонавти а пък заплащанията да са като на чистачки. Иначе какъв точно е смисъла от въвеждането на тези национални изисквания, ако това не се прави. Някой знае ли?

Унищожение. Но много са закъснели. Унищожението вече е факт. Излишни са повече усилия в тази посока.

А ти знаеш ли, например имаш идея и си отвориш фирма за да я реализираш, никой не те СПОНСОРИРА до като не си го реализирал до определен етап (всички потенциални инвеститори ти казват: стигни до едикаде си и ни го покажи пак), освен това през няколко месеца попадаш под полезрението на данъчните (трябва да им се дава отчет, понякога идват в офиса на място (т.е. трябва и офис да си наемеш)), трябва да си плащаш осигуровките.

Идеята е да се затрудни получаването на докторска степен, както и заемането на доцентска и професорска длъжност. Евентуално, на по-късен етап да се ревизират вече заети длъжности. Привидно тази идея е добра. На практика, според мен, няма да има особен ефект (при проектните критерии, които са ми известни).

Политиката на БСП по дати до края на годината: 20.07 - увеличение заплатите на учените 27.07 - увеличение заплатите на производителите на локум 03.08 - увеличение помощите на самотни майки 10.08 - увеличние помощите на пийнали татковци 17.08 - увеличние заплатите на осеменителите 24.08 - увеличение заплатите на автобусните контрольори 31.08 - увеличение заплатите на автобусните контрольорки 07.09 - увеличение на светещите очи на паметника на Симеон 14.09 - увеличение заплатите на трактористите и комбайнерите 21.09 - увеличение на диоптрите на всеки пенсионер 28.09 - увеличение на помощите на всеки тъмнозелен четръвтокласник 05.10 - увеличение на водата в кафето от вендинг машини 12.10 - увеличение на заплатите на мъжките секретарки 19.10 - увеличение светисмостта на Луната 28.10 - увеличение на креслата в парламнета 02.11 - увеличение пенсиите на бивши парашутисти 09.11 - увеличение заплатите на краварки-доячки 16.11 - увеличение на шоколада в кроасана 23.11 - увеличение размера на краставиците 30.11 - увеличение на интервютата на Корнелия Нинова 07.12 - увеличение рамера на подметките на нощните пантофи 14.12 - увеличение грамажа на голямо с лед 21.12 - увеличение грамажа на овчарската салата 28.12 - учеличение на броя шамадури в зоната на давещите се След всяко неприемане на предложение от страна на депутатите, следват стачки, протести, искане за предсрочни избори и оставка на всички чистачки в парламнета. И сестрите им!

Ужас, тия управляващи продължават да ни дърпат към дъното на блатото

ама като се гласува депутатска заплата всички са ЗА увеличение!

забелезахте ли, че напоследък Го няма по медиите. Преди само Него даваха по 24 часа навсякъде, сега е обърнал тактиката. И номера, дето 27 г. ни цакат кат офце пак мина - казаха за сделките над 1 000 лв първоначално, сега "кандисаха" на 3000. А офцете - спят!

Само не разбрах,нашите учени,какво са открили???

Гладкия ти мозък, например.

а

Учените развиват науката и дейността им в полза на обществото е широка и разнообразна. Откриват откривателите, но това се случва много рядко, тъй като природата е "открила" почти всичко в познатия ни свят.

Какво са открили? Разрови се в научната литература и погледни колко българи има, които работят за институти в чужбина и какви неща са открили за последните 20 години. При добър подход към науката 20% да кажем от тези хора да бяха останали да работят тук и да публикуват труда си от българска институция пак щяхме да сме много напред.

Като гледам преобладаващите в законодателната и изпълнителната власт, този резултат никак не ме учудва. Там науката не е нужна. Предлагам всеки, който публично употреби думата "популистко", незабавно да бъде отзоваван. Що за израз, насочван към всяка добра идея, идваща от опозицията! Немалка част от депутатите никой не ги е избирал, а са се промъкнали в НС благодарение на "правилния" си партиен избор и избираемото място в листите.

За какво са им по-високи заплати - нали и без това професорите си изкарват прехраната бъркайки по кофите.

Някой в коментарите питаше защо учените трябва да получават пари от държавата? Ами защото работят за държавата! Моя позната е в БАН и разработва стратегии за опазването на водораслите в Черно море. Съшо направи много важно откритие, което може да спре изчевзането на лишеите на Витоша (те са застрашени от мръсния въздух). Това са иновации, които помагат да се съхрани природата на България, и естествено трябва да бъдат финансирани от държавата. Същата моя позната получава заплата малко над 1000 лева и изкарва още горе-долу толкова месечно по европроекти. 2000 лева ЗА НАУЧНА ДЕЙНОСТ - мисля, че е най-малкото обидно.

Заниманието на повечето от хората в БАН е да си четат двете публикувани статии и да пишат трета. Освен това, в българската наука има някаква конспиративност - всеки крие работата си от колегите, сякаш разработва световен фундаментален проблем...

Sargon lll

Не е точно така! Първо, свалят се 5-6 публикации за нещо, което горе-долу може да се получи и изследва с наличното оборудване (или в комбинация с друг институт). Прочитат се тези публикации (прави се саможертва, като се открадва от времето за мохабет и кафе). Правят се експерименти за получаване на горе-долу същото нещо, ако не станат много добре - фалшифицират се или просто резултатите им се приемат по-лежерно. Накрая се пише публикация, която да потвърждава резултатите от споменатите по-горе. Допълнително се взимат източници, като обикновено се четат само абстрактите и заключенията. Та, процесът е малко по-сложен в БАН. Секретността там също е необходимо зло, дори е издигната на по-високо ниво - обикновено не само колегите, но и самият деец не знае точно с какво се занимава в момента. Именно в тази неустановеност, разчитайки на теорията на вероятностите и математическата статистика, се крие голямата надежда за велико фундаментално откритие! За съжаление, в последните години на БАН никак не му върви със заровете...

Защо да е обидно?! Аз, примерно, правя ок. 1500 лв. чисто на месец (на годишна база) и не се чувствам обиден. Стигат ми, остават ми - не ми трябват повече, дори отказвам да правя повече. Твоята позната за какво харчи толкова много, за да е обидена?! Не всичко е пари, човек трябва и да бичи айляк от време на време...

Като Ви чета коментарите и толкова не заслужавате. Изобщо не звучите като учен. Никакво желание за развитие и промяна на ситуацията не блика от Вашине изказвания. Добре Ви е така, няма нужда проект да се пише, няма нужда повече да се прави.... малко да си краднем от факултета... Срам

Псевдоучени, занимаващи се с псевдонаука!

Не мога да докажа, каква е ползата от учените ни, но ползата от депутатите ни е минусова величина. Но, със сигурност, депутатите взимат 3-4 пъти повече от учените.

Нищо положително не очаквам да стане с тези, които избрахме всички ние.Срамно, тъжно, жалко и възмутително е това отношение И към учените в България.Но това не ме изненадва.Една от водещите жени в ГЕРБ/Цвета Караянчева/ преди време с голяма досада заяви, че учените били длъжни сами да си осигуряват заплатата.Като, че ли тя самата сама си я изкарва.Прости, високомерни, неуки и зли хора-това са нашите избраници.

Честно казано, не виждам защо един учен ще получава дори и 1лв от държавата! Нека, ако са толкова добри, да си напишат по един проект, по който да получавт частно финансиране и тогава ще има и за заплати! Ама то друго си е ей така, както беше по едното време да получаваш парички от държавата, без да се търси сметка какво си свършил! Е, да, ама вече нали сме в пазарната икономика и не може да има дотации! За всяко нещо, за което се дават пари трябва да се търси сметка и не може да даваме пари за безсмислени неща!

Познавам няколко човека докторанти, от тях само един наистина го вземаше на присърце и по-скоро го влечеше темата по която работеше от колкото докторската степен и съответно се изнесе в Ирландия и си завърши там докторантурата, като работеше и на друго място. Всички останали бяха се записали по-скоро за онез мизерни пари които им се полагаха.

Правилно, кой е по важен, милиционерите или учените, много ясно че трябва да се увеличи на първите, нали ни пазят.

Така бате в Бойко ще се бори да оправя образованието... Пари нема - действайте,вечния девиз на крадците в парламента,затова и всичко се разпада...

за кво му е наука на боко? няма далавера. виж келепирец-туй магистрали, строежи, саниране, фондове...

За кой път го гледате този театър? Не го ли научихте наизуст: БСП не са на власт - искат увеличение на всичко. БСП са на власт - пари няма, действайте!

Прост народ, слаба държава. Това е мотото на управляващите и ще важи докато те самите поумнеят. Ще видиме до кога?

AbuTalib

Имах един приятел, който казваше, че признава учен, ако му разгадае етимологията на думата пука.Не успее ли, значи е същата пуна.

Да знаеш, че тоя със сигурност е станал депутат. Обади му се, може да те пробута на някоя много полезна за обществото службица ;)

Вашият приятел е бил донякъде прав, но тогава. Тогава това е било по силите предимно на учен - филолог. Сега, в Интернет, всеки с известни умения би намерил твърдението на филолози, че произходът на корена е арийски - индоевропейски глагол със смисъл "влагам" и се посочва, че и в английския език (също с индоевропейски произход), "put" е и "влагам". Българската, а и славянска равносмислова дума е "влагалище". Българите използват не своята дума, а чуждицата за ругатня и считат употребата й за "мърсотия". Та, както се вижда, знанието е от учени, а лъжите и мърсотиите - от "учени". Защо ли...

На господата управници са нужни само роми (подкупен електорат) , необразовани и корумпирани гласоподаватели. Огледален образ на самите тях.

Науката бавно умира. Тези, които по една или друга причина не са заминали скоро ще се пенсионират или измрат. След тях никой не идва, т.к при тези условия никой читав човек няма да се хваща на тази работа, която изисква много труд. Очевидно на България наука не й трябва. На партийците още по-малко им трябва. На тях само пари им дай и ако може да не плащат за нищо най-добре. Само да кажа, че въстановяването на наука и образование ще е 10 пъти по-скъпо, отколкото поддържането й. Но кой ти гледа и партийците няма да ги има.

Така е, но това си има и хубавите страни. Ако тук нещата са зле в научно отношение, другаде - процъфтяват. Някога може и на нашата улица да изгрее слънце, нещата се променят. Сега-засега не е лошо, стават все по-малко знаещите, още по-малко - можещите - а това съответно вдига цената на някои услуги, конкуренцията намалява. Както се казва, едноокият е цар в страната на слепците... Когато не можеш да повлияеш на ситуацията, поне можеш да се приспособиш максимално добре и да извлечеш позитивите.

На този прост народ не му е нужна наука, нали си избра тиква за държавник

За учители,научни работници и лекари само бой - никакви заплати.Да живее ГЕРБ

Ха,така.От къде на къде в една държава с чалгарски прост народ и с още по прости управници,които си докарват официално по 4-5 бона на месец,учените и преподавателите трябва да взимат повече от чистачките.Чрез затъпяване към лесно манипулиране и управление.

"Парламентът одобри на първо четене въвеждането на минимални национални изисквания за придобиване на научна степен и заемане на академични длъжности." Кога у БАН ми дойдетее, дойдетеее, хоя ми ще лапнетеее, лапнетее!

Като си толкова учен, къде са ти парите?

Аз съм разменен доцент Рангелов от ТУ-София, за доцент Атанасов от ТУ-Варна. Разменени бяхме от П.Д. Добрев (бивш Декан, МТФ, ТУ-София) и от Р. Радев (бивш Декан, МТФ, ТУ-Варна). И защо да увеличават заплатите на хора, които нищо не вършим?

Ти май най-добре се размени с някой от 4-ти километър.

аз, доц. кандидат на техническите науки Златко Петров Македонски, подскачах най-много тогава, когато бях приет в БКП (1989) и когато падна Костов (2001). Ние го направихме, като допринесохме за най-доброто българско управление на изключително много обичащия България Н.В. Цар Симеон Втори. Ние създадохме нещата да са толкова добре и при др. д-р Бойко Борисов. Тодор Живков - Симеон Втори - Бойко Борисов - Напред България!

На този фон д-р Бойко Борисов получава 10 % върху заплатата си само заради научна степен. Има ли учен, който да има право на подобна надбавка? Излиза, че без да си учен, достатъчно е да си със степен и да си в НС. Напр. Йордан Цонев.

Образованието и науката се финансират от науката (не само в България). В този смисъл образованието и науката са като една фирма със собственик държавата. Като не се дават адекватни заплати, то няма как да има качествени работещи. Може да направим паралел с една софтуерна фирма. Ако съм й собственик и предложа на програмистите 500 лева заплати (при 3000 на други места) и им кажа хайде сега работете и като забогатеем ще ви дам повече, нали се сещате колко добри програмисти ще дойдат да работят.

Това за софтуерната фирма е така, но мислиш, че сега ако започнат да им плащат на нашите учени (търтеи) по 10 000лв, дали изведнъж ще почнат да правят наука? И без съмнение заплатите са им малки, но нали знаеш всеки си заслужава заплатата и управниците.

Sargon lll

Бил съм свидетел на опити да се прави наука в България. Фактически, бил съм пост-свидетел тъй да се каже, идвал съм след тези опити - за да ремонтирам апаратурата. Единственото по-лошо в науката от тъп учен е тъп учен, на който му се работи.

Важно което описвате.НС като започна работа,не че ходят на работа,първо си увеличиха заплатите,да не споменавал колко много получават от комиий, безплатни жилища и колко много привелегий,,без да работят,,Някой депутати не стъпват в НС само се ,,угояват,,