Творци блокират кръстовище в защита на паметника до НДК

Протест срещу демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК ще има тази вечер.

Обратно в новината

Коментари - Творци блокират кръстовище в защита на паметника до НДК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Червените Боклуци на другаря Светлин Русев като толкова обичат този щестоьгьлен петохуйник защо толкова години не го реставрираха??? Или реват сега с народни пари да се вьзстановяват безумията комунистически като музея с мумията на Гоше Митев в центьра на София, летящата чиния на Бузлуджа, паметника на сьветската окупаторска червена армия........

за пореден път се убеждавам че с нацията куца от сякакво естество и културно , ..... липсата на въображение води до изкривяване наличноста а какво остава за нацята има да се озрява още дълги години жалка работа .........хората в другите сгтрани от нищо нещо правят дори и го надграждат дори изкарват и финансови дивиденти от дори и един измислен камък ...а ние като уж наи тарикати ....потресаващо.......поне още две поколеня трябва да минат сигурен съм .....даи на ганио да руши баси тъпака неразумен

Ти май си пиян като кирка, щом пишеш такива глупости! Това грозно недоразумение, никой никога не го е приемал като паметник! Уродливата купчина бетон и железа, закичена с изключително гротескните фигури, наподобяващи плашила от 37 години тормози софиянци, които се надяват от 1980г. да бъде разрушено това недоразумение. А мошеникът пишман скулптор Старчев, да върне тлъстия хонорар и да плати на общината още толкова заради моралният тормоз над хората!

Светлин Русев вече няма онова влияние, което имаше благодарение на баба Ванга. Сега може и да се е изказал в подкрепа на петоъгълния шестохуйник, но на практика монументът е кубическа безнадеждност в партиен стил с примитиви в депресивно състояние. Нещо като провалът квадрат 500. Скъп реминт за герберски зидари и поставяне на немислимото на показ.

Абе другарят Русев защо никой не му потърси сметка след като излезе информация, че с другарката Нешка Робева в съдружие с Алексей Петров са изнудвали и присвоявали имущество на хора занимаващи се с бизнес?

Да махат грозотиите , но да махнат и МОЧА! Всички софиянци ще помагаме!

Абе за какво ви е тоя боклук насред София бе??? Тоя с взрив трябва да го срутят!

ev57tim@

На мен паметника ми харесва. Какво ще плюят хората като го махнат. Ще се създаде голям проблем!

ДЕМОКРАТИЗМА не може да оправи паметник "1300 години България" в центъра на столицата. Представете си какво е в останалите градове, ами селата. Софето още търкаля 40 годишни Икаруси или ги заменя с 50-та ръка Западнали. Оня ПОРНО паметник с боцките, КОЙ ГО СЛОЖИ И КОГА ЩЕ СЕ ИЗРИТА.

НИЩО не трябва да се бута! ОСОБЕНО такова страшилище като седмоъгълния петочлен! Няма по-силно оръжие от нагледността! А "произведението" на Старчев, редом с прекрасния иначе и по функционалност и по изпълнение комплекс на НДК, е най-доброто доказателство какви "творци" ражда тоталитаризмът... Глупостта, казана за войнишкия паметник е чутовна! Не бивало да се бута нещо, заради друго... А защо първо МАХНАХТЕ войнишките паметници и не им намерихте достойно място, а? Колкото до хората "с образование", то явно трябва да са го придобили в някоя паралелна вселена с променена геометрия, за да могат да харесат (ако всичко не е фалш и куртоазия) подобно нещо! Лично аз го считах от построяването му - досега, за гавра с паметта на тези, в чийто памет уж е издигнат. И като подигравка с думите на Апостола на свободата. И ИМЕННО ЗА ТОВА - нека да си стърчи там! Като най-отрицателния възможен пример!!!

Да се бута! Като мавзолея на Гошо Тарабата!

какви блюдолизци бяхте всички творци особено Светлин Русев. Заради такива като тях колко таланти не можаха да видят бял свят. Позор!!! Къде беше Светлине, когато махната монументите на българските войни паднали за България - окото ти не мигна когато са ги премахвали. Точно това са паметници - в памет на загиналите български войници. Замълчи , но вие нямате срама.

не бих могъл по-добре да се изразя - всичко е точно. Уважаеми творци, как не се намери нито един да защити този писоар, тази наркоманска клоака. Толкова ли стоите високи над народа, та само вие разбирате. Едно нещо облепено с плочки, ама вие го сравнявате с Айфеловата кула! По наглост и безочие си приличате едно към едно с комунягите. Ама що бе - нали ви хрантутиха до сега и сега от къде - от нашите данъци. Да малко ви е, вие сте върхът. Но това животно няма да стои на най-хубавата част на София. Толкоз.

Да го махате! Моя ученик веждю---да тури там скулптура на моя приятел бою--- с гола в ръката магистрала!!! :))))))

Паметникът прилича на шмайзер. Грозен е!!!

Предвид на това, че още преди да се построи НДК, вече съм живил на ул."Фритьоф Нансен", където сме и до момента, изключително добре съм запознат с този "паметник/монумент"! Това НЕЩО е ОПАСНО още от момента на строежа му - парчетии започнаха да падат не-много след откриването му, в последствие "тръгнаха" и по-големи плочи от облицовката, а накрая го оградиха, че криптата в подножието му стана писоар още по Тошово време, а малко след 1989 г. и наркоманска клоака! Като се добави, че е и УНИКАЛНО грозно, ужасно много го бавят - да го махат час по-скоро, особено и ако "това" ще е символ по случай 1300 годишната история на България - Е няма нужда тая ГРОЗОТИЯ точно да е!

Тъпакът, който е сътворил "поялника" /това е най-мекото определение от всички, с които беше наричан/, да го изнесе на собствени разноски и да възстанови на държавата средствата за построяването.

Социалистически творчески кретени които още плачат за хранилката на бездарните, но партийно верни културтрегери. Паметникът е конструктивна катастрофа, която един мъдър строител им го каза още тогава. Нека си запазят творческите права, но да го преместят на тяхно частно място. Да не се притесняват, че някой иска да им открадне великата идея.

Може да се запази като паметник на бездарието и некадърността, но нека да е далече от София. Винаги може да се съберат шепа неадекватни тапири в защита на тази идиотщина. Софиянци не желаят грозни боклуци на това място.

ВЕЧЕ 36 ГОДИНИ ГО ПРЕОСМИСЛЯМЕ ТОЗИ ПАМЕТНИК И ВСЕ НИ СЕ ВИЖДА БЕЗСМИСЛЕН И ГРОЗЕН. ЩОТО СМЕ ТЪПИ. НЕ СМЕ КАТО СВЕТЛИН РУСЕВ И КОМПАНИЯ, ТА ДА РАЗБЕРЕМ СМИСЪЛА И КРАСОТАТА НА ТОЗИ ШЕДЬОВЪР. ИЛИ ПЪК РУСЕВ И КОМПАНИЯ ПРОСТО ДОБРЕ ГИ УГОЯВАХА ТОШО И ЛЮДМИЛА, ТА И ПРЯСНО Л..НО БИХА ОБЯВИЛИ ЗА ШЕДЬОВЪР...

КАКВИ ТВОРЦИ, БЕ?! ШЕПА НЕСРЕТНИЦИ БЕЗРАБОТНИ ТРЪГНАЛИ ДА ЗАЩИТАВАТ ГРОЗИЛИЩЕТО... НИЕ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ СОФИЯНЦИ, НЕ ГО ИСКАМЕ ТОВА ЖАЛКО НЕЩО В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ.

и това ми било паметник - метална конструкция облепена с плочки, ама кой е архитектът - Старчев, кои са застъпниците му - творци и деца на творци при бай Тошо - ай сиктир, айде у лево.

Този изключително грозен "паметник" трябва да бъде съборен веднага и да се отървем от тоя боклук веднъж за винаги! А имената на всички тия "творци" да бъдат сложени в някоя градска тоалетна за да могат хората да си изкажат мнението за тях по подходящия начин!

Това не са никакви творци а най-долнпробна коминистическа номенклатура. Храненици на БКП и техните деца и внуци. Много се били загрижили за паметника. какъв паметник, бе ланкоолу! Някога на тева му викаха "седмоъгълен петохуйник". Поставен на мястото на Паметника на загиналите войници от двата софийски полка. Къде са били тези другари през 1981, когато са махнали оня паметник? На хранилката на ЦК на БКП - там са били. Затова сега този паметник трябва да с емахне. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

Да ама за картините на тази "комунистическа номенклатура" дават пет и шест цифрени суми, а за твоите троления дават центове !

Виждам и от ниското, че си се снишил. Щото и твойте копейки май са ги намалили.

Руски паметник, Цар Освободител, Докторския паметник - той ми е любимият - на него съм жумял, около него се гонихме на гоненица, а и Пикаещото момченце в същата градинка - повече от 70 годишно е момченцето. Любим паметник ми беше на Списаревски на алеята на Царя срещу Университета - гордо изправил се и хванал перката на самолета, но го махнаха. Казваха, че е направен с пари на студенти - не съм сигурен, но къде е той - там му беше мястото - на никого не пречеше.

творец ли е , този който мисли - колкото по-голям, по-качествен и по-творчески ха-ха. Ега си творците - що не го сътвориха някъде на Витоша планина, а не на булеварда. Да бе - да останел дори и по-малък - ама това ли е концепцията, или на архитекта му е все тая - ще го знаят и децата с това недомислие. Не може да има паметник мразен от хората - поне повечето, а не ТВОРЦИТЕ леле как звучи и що творят?

предлагам да го харижем на макетата - те обичат такива грамади - колкото по-голям, толкова по-добре. Само името му паметник - щото бил паметник да търпим това Татово изсрано л.... Тук един по-долу пита има ли паметник с указания що представлява - представлява указател. А аз питам къде има паметник не издялан от камък, от мрамор, от гранит, а с налепени плочки.Това и в Софийските гробища няма.

тези протестери - никой не каза броя им - ама няма нужда - те са много качествени - цветът на нацията. Да бе интелектуалци, на които ние изкарваме хляба, ама и те се оляха - подобно на макетата - що е бългтарско е най-най. Та този петохуйник го сравняват с Айфеловата кула - то бива, бива, ама отмина вашето време - марш у лево!

по паметник да пише с големи букви известни мисли. Ама този архитект или се съмнява в въздействието на това чудо и затова е като УКАЗАТЕЛ. Като го искат толкова комунягите да намерят място и да го възстановят с свои пари и или с есемеси. Но там не му е мястото - възникнал с благословията на Тато и паднал с подобна благословия. Просто запушва изгледа и към Витоша и към НДК - когато нещо е хубаво - не можеш да кажеш друго.

който казва: В КРАЙНА СМЕТКА войнишките паметници МОЖЕЛО да бъдат възстановени в тази градинка. Абе селянино клети, там е мястото им - на ЗАГИНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКИ ВОЙНИ. Аз си спомням бях ученик - прекрасни паметници - стилни монументи с безброй имена. А това чудовище - народът е по-мъдър от вас нарече го пето..... Разпадаше се още от начало - всички сте комунистически подлоги, а най-вече Светлин Русев - поврпъща ми се от него. Добър художник, но такива има много, но не са им дали да се изявят, щото Русев няма да кривне от правия комунистически дух, което го и прави.

От построяването му този паметник не беше възприет радушно от софиянци - всички, които са били съзнателни и достатъчно пораснали си спомнят. Причината беше нехармоничната и ръбеста фигура на на това произведение, която не може да олицетворява 1300-годишната наша България - носителка на мъдрост, сила, достойнство и братство. Развалината, в която се превърна по-късно е съвсем неприемлива. тоталитарно издигтнат, тоталитарно премахнат - и в това има и логика, и поука.

ето по този въпрос може да се направи един местен референдум. Очевидно каквото и да се направи няма да има невинни. Една част от населението иска паметникът да остане друга не иска. Каквото и да реши общинския съвет все ще има недоволни затова са референдумите каквото каже мнозинството това става и няма недоволни после. Така се прави, а не да се правят ререфендуми за безсмислени неща....

Паметник, да! Паметник на глупостта - не! Точно така беше известен на софиянци този 6-тоъгълен 5-тохуйник, който отдавна трябваше да се демонтира. Който си го харесва - да си го носи вкъщи. Халал да му е.

В Праиж центърът Помпиду красив ли е? Айфеловата кула са искали да я развалят, че е грозна, но... накрая е победил разума, а тук ще победят здравите сили, дето обърнаха площада пред НДК в гробище- сега ще има: паметници на загиналите във войните, от комунизма и от Берлинската стена...

И ти сравняваш тази идиотщина с Айфеловата кула?! Вероятно имаш психически отклонения.

ЗАЩО ПОЗВОЛИХА ОЩЕ В НАЧАЛОТО ТАЗИ ГРОЗОТИЯ ДА СЕ ПОЯВИ, ТА СЕГА ДА Я ДЕМОНТИРАТ? КАТО ЗАГРОЗЯВА ДА СЕ МАХА, ДА НАПРАВЯТ КАЧЕСТВЕН ПАМЕТНИК!

Тия вече яко почнаха да ми лазят по нервите. Петохиксника дори като беше здрав си беше грозотия, но се ядваше. После като взе да се руши, да падат плочи, като туриха оная ограда около него, паркът на НДК стана като пейзаж от антиутопичен ърбън индъстриъл филм. Сега като разглобиха част от него - стърчи като някакъв грамаден скелет от постапокалиптичен филм. Тамън решиха да го демонтират най-накрая - оня загубен архитект заведе дело и работата спря. Тамън съдът му каза да си гледа работата - сега пък "творци" взеха да протестират, че паметникът трябвало да се "преосмисля". Аман вече от тая недоразглобена грозотия барабар с не по-малко грозната ѝ обезопасителна ограда, измъкната от кой знае кой строеж, посред хубавата градинка. Това не е паметник, това е ГРОТЕСКА.

Хмм сега петохиксник ли му викате? Едно време, у татово, му викахме просто седмоъгълен петохуйник.

И сега си му викаме така както си беше и при Тато, само че внимавам да не обиидя нежните чувства на Дира.

Застанете на площада пред НДК и се огледайте ! В кажи-речи най-централното българско място в България, най-високо се откроява и натрапва рекламата на Мак Доналдс и други закачени високо върху околните сгради. Няма друга нация и държава в Света която да разрушава паметници, красиви или не, построени по повод 1300 г. от създаването на държавата в центъра на държавата ! Това правят само васални, загубили суверинитета си африкански колонии при английски генерал-губернатор. Да и паметника, който се спряга в коментарите на побеснелите по темата шорошоиди не беше на мястото на този паметник а поне на 100 метра в посока Витоша. Колко шорошоидни правителства къртиха, разрушаваха, седерасти пикаха, боядисваха и мазаха върху .... 1300 г. България. Сега подлогата на Шмеркел - банкянски евроатлантик ще го взривява !

Ти вярно ли смяташ, че всички, които смятат Петохиксника за грозен, са "шорошоиди"? Боже, боже, както рекъл Моканина.

Ами Джаки с твоят псевдоним вярвам, че си шорошоид. Освен това, виждам, че има няколко теми по които шорошоидната палач полудява и освирепява когато се появи. Тази тема е една от тях. Видимо развързват кесията от "хамерика против България" и Иво Прокопиевфф.

Напротив. Тази обидна за софиянци и България свинщина отдавна трябваше да бъде премахната. Кой е казал, че подобни кретенски грамади трябва да стоят за вечни времена? И къде не са се разрушавали паметници, ако те са олицетворение на глупост, бездарие, нацизъм, комунизъм, кретенизъм и пр.

Кой ще даде парите? Нека си се скапва зад една оградка. Но без пари от мен.

Не бе, нямам думи, че изобщо се спори по тоя въпрос! Тая уникална грозотия на пъпа на София да претендира, че е паметник, че има културна стойност! Това е баси извратения вкус! Светлин Русев, титанът, светилото на соца и на пошлата безвкусица (като "иконите" в църквата на Ванга!), се изцепил, за да го забележат: "Чисто духовно убийство! Нещо, което е изградено, нещо, което е национална памет, нещо, което носи историческа и художествена стойност, да бъде ликвидирано!!! Големи думи, дитирамби! Ние, простолюдието, не разбираме от високо духовно изкуство и го убиваме! Русев, на чий гроб тъй жално, тъй милно плачеш?!? Къде беше да протестираш срещу премахването и ликвидирането на един велик паметник, съхраняващ историческа памет на загиналите български войници, за да бъде изграден тоя уродлив мастодонт на Нищото във всичките му форми?! Къде???

къде е паметникът на падналите във война за България поименно. Защо на негово място е поставена творбата на Скорчев и дали е правилно да е точно там.

Че е грозен -грозен е, че е разрушен -разрушен е, че трябва да се премахне е повече от ясно , ама защо го защитават не е ясно.Някога може да е бил паметник, а сега някаква желязна конструкция, около нея пространството служи за нещо средно между клозет и любимо място на наркомани,

И като нов си беше грозен, но с колоритно име.

vasil

"Защото няма по-голяма любов от тая да положиш душата си за ближния си."Това са думи на Христа,от Евангелието. На бойците и командирите от Първа Софийска дивизия се е падало да стоят на смърт,прикривайки изтеглянето на цивилни бежанци към вътрешността на България.Това е една от причината за големия брой жертви. Премахвснето на мемориала им в 1977 е кощунство,което трябва да бъде поправено. Направеният набързо там паметник може би се саморазрушава и поради тези причини.Истински добрите неща не стават на инат.Паметникът "1300"се оказа провал.Това е.

А надолец от Б анкя ни яха В суе го псуваме в мрака Г ьонсурата се хили кат пръч Д ивите мутри го следват Е мира на СИК е на власт Ж ално блеят стадата а З лият уфчар ходи на мач И ма ли още надежда ? Й овков да напише за нея роман К учето злобно отвръща Л ошия матриал заслужава само самар М ладите бягат в чужбина Н икой не поглежда назад О теца казва на сина : П ростен си ако не се завръщаш в тоя мрак Р адост едничка остана С тадото да му пуснат Азис кючек Т ихо умира Народа У тре ще погребем поредния Човек Ф изика на новото време Х имия на несбъднатия рай Ц аря само прибра ги парите Ч акаме да ни гази нов трамвай Ш епнем и свещите палим Ще дойде и нашия ден Ъ , ама едва ли Ь ок гяур каза кротко другаря Доган Ю да червен подкара с кавала Я рема е яко скован

ДОЛУТОДОРЖИВКОВ

Някои понятия на този свят за взаимоизключващи се. Примери: - кръгъл квадрат - комунистическо изкуство - хетеросексуален Волен - интелигентна Курвелия Нинова и т. н.

"1300 години "се руши,не се поддържа,после се чудим защо държавата крета!Тази държава ни е оставена за да надграждаме и вървим напред,да постигнем повече и затова трябва да мислим как и да изискваме!

Изкуство,но тоталитарно!Но е редно да остане грандоманщината , защото повода е нашата история 1300 години за която инициатор е дъщерята,но ако не беше нейната всеотдайност за БГ,нямаше да има нищо!Така че да разрушиш " 1300 години България" е доста необмислено,недодялано ,наред с това ще се разруши и символиката/1300 години/ на историческата памет!Оставете го,нали един млад български архитект от Лондон има иновативен проект за реставрация,което е добро решение!

Този шестоъгълен пето-ху*ник трябва да се махне най-накрая. Няма изкуство по-извратено от социалистическото.

Ние сме виновни. Защото ги търпим. На Борисов България му е през няма да казвам къде. Той ще стегне куфарите и ще се изнесе като стане напечено ( пример - Горби).

Ей, омръзна ни да гледаме тая грозотия. Омръзна ни да слушаме разправии за нея. Дайте, викат , да го запазим- истроия- ами да са мислили, като са го правили- всяка грозна приумица ли трябва да я пазим, щото напомняла за миналото? И то там, в центъра на столицата? Браво, бе. Ами, като искате да влезете в историята, правете красиви неща.

много е лесно да събориш нещо,трудно е да го построиш.лесно се сече дърво,трудно се отглежда.историята не винаги е удобна,но поне е честна.ако рушим миналото си,убиваме бъдещето си.ако паметника наистина е "грозен",нека построим нов,по -хубав.-да го съборим,умните хора мислят варианти ,а не крайности.ако тапетите са ви мръсни,събаряте ли стената,или просто ги подменятеако паметната плоча на починалата Ви баба е напукана,разбивате ли я с чука,или палите свещ.монументът бил грозен,тя и историята ни,не е талкова красива,но как да я зачеркнем

Хубаво пишеш! Но ще те призная, ако излезеш на палатка под паметника, за 1 седмица. Ако оцелееш , ще говорим пак. За грозотата - ние сме си извратени и някак ще я преглътнем, НО парит??? Не съм съгласен с нашите пари да ремонтираме боклук