СБА: Дайте книжките на частни фирми, за да няма корупция

От Съюза на българските автомобилисти настоянат изпитите за шофьорските книжки да не се провеждат от ДАИ, а от частни фирми.

Обратно в новината

Коментари - СБА: Дайте книжките на частни фирми, за да няма корупция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да точно така корупция няма да има. Всеки просто легално ще може да си купи книжката.

Ще стане същото както с годишните технически прегледи на колите. 50% от старите коли минават неправомерно, без никой да взема рушвет.

Sm3hurk0

100000 лева от не можещи шофьори !? Пуснали са на пътя между 1000 и 2000 убийци на пътя....

Наи голямата вина за катастрофите носят некадърните частни инструктори всеки неуспял и неприет да учи в нормален вуз се записва в един мижав ямболски колеж а там ги приемат на килограм и след две години тези говеда излизат от там инструктори и започват да обучават кандидат шофьори а самите те не могат да карат така че всеки некадърник може да стане лесно инструктор

Докато имаме пожарникар - премиер то такива идиотски предложения ще има ежедневно.

Дай жена си на комшиите вместо да трябва да я пазиш от изневяра.Такива копелета като тоя разстрел само.

Естествено, че ако е частна фирма няма да има корупция. Просто защото корупция означава, че държавен служител взима подкуп. Ако е частна фирма това ще е или такса или комисионна. Но затова пък корупцията ще е 0.

Глупости. Никакви частни фирми. Държавата трябва да вземе сопата в ръце и да изпитва. Точно в София, знам случай при който човека го късаха цели 6 пъти и накрая 300 лева на ръка на инструктура и готово. Обучаващите и те са в мафията. Изпита изцяло от държавата, инструктура няма работа там , ще лъсне кой инструктур става и кой е за изхвърляне. Щом курсистиите ги късат, инструктура ясно не го бива.

Егати наглата простотия. Значи в частните фирми няма корупция - там са абсолютно честни. Те само дават, не вземат. Що за пълен идиот е предложил това нещо? По-скоро шофьорските курсове трябва да ги води държавна фирма, отколкото изпитите да ги провеждат частни (честни) фирми.

на частници ЗА ДА НЯМА КОРУПЦИЯ! Спокойно може да се направи механизъм по който ако получилите книжки при инструктор X и получили след това определен процент нарушения ДА СИ ЗАГУБИ ИНСТВУКТОРСКИТЕ ПРАВА!

Че дайте я на концесия, бе! На чуждестранен инвеститор за 100 години. После и издаването на паспорти и лични карти. Бе я, както сте започнали- давайте цялата територия с туземците. На този, който бутне по-висока комисионна.

Да, да - на частни фирми... Ми по-добре да ги дадат на някоя фирма за разпространение на вестници - да се продават по будките. Аз имам друго предложение - изучаванета на ЗДП и ППЗДП да станат задължителен предмет в училището за средно образование, както и кормуването. Така хем има шанс да научат повече от закона, хем да се научат да карат. Гаранция за това няма, разбира се. И да има по една школа към КАТ за такива, които не учат средно образование или такива, на които трябва да им се възстановяват книжките.

Направо да ги дават на "Лафка"-та на дебелото бизнесменче да ги разиграва чрез "Държавната лотария"...да търкат талончета ...

Господа, предложението на СБА частни фирми да издават свидетелства за правоуправление е изключително ... таквоз. СБА предлага корупцията, която може да бъде преследвана и ограничена от държавата, да се узакони чрез търговския закон. Това такоз е напълно в духа и дъха на родния бизнес. Браво за туй таквоз, господа! Браво!

Е кои са тези "можещи" шофьори?как са станали такива да на някое селоса карали като луди.Аз когато взимах книжка инструктора ми показваше какво е спирачка,какво е съединител.

ХАХА

Частната фирма винаги ще гледа да си получи ПАРИТЕ. Точно затова, всички които учат, взимат дипломи. Който си плати таксата, взима и изпитите. Който не е учил нищо има пет, а който учи- има шест. Но ако тия се явят на изпит в Държавен Университет, оценката им ще бъде с две единици по- малко и може да не завършат висше.

Да, както и в другите сфери - "Узаконете корупцията!". Така и така изпитващите от ДАИ получават подкупите именно от фирмите водещи курсовете. :-)

Младия шофьор трябва да трупа опит и след взимането на книжка-тоест до него да се вози опитен водач поне още една година,но много хора си мислят че са готови за пилоти от формула 1 като вземат книжка

В КАНАДА Е ТАКА И КОРУПЦИЯТА Е ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА! ВЗИМАТ ИЗПИТА САМО ТЕЗИ В ОПРЕДЕЛЕН ЧАС, ДЕТО СА СИ ПЛАТИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ЧАСОВЕ!

ако са частни фирми, да не стане като частните пунктове за старо желязо-които приемат и детски колички, барабар със завивките и възглавничките в тях....?!

След поредната издънка по телевизиите показват какво ли не. Помните ли автобуса с който шофьори придобиваха категория "Д"? - обрасъл с бурени, със спаднали гуми, отдавна отдавна не помирисвал път. На частна фирма. Та тези ли "честни" частници ще ми провеждат изпити за водачи? Ами да си обявят отсега сметките, да преведа парите и след време синът ми ще си има без никакви усилия книжка!

Да бе да сега тия 12 служители трябва да им се отнемат тескеретата и вобще да не се занимават с такава дейност иначе ще си направят фирми и отново ще продължават .

Корупция винаги ще има.Няма значение кой провежда изпитите.За да се промени нещо трябва да се промени съзнанието.Не може човек като пешеходец да е пълен идиот и да нарушава всички правила , а да е изряден шофьор.Освен това повече шофьори забравят основното.Те трябва да пазят пешеходците , мотористите , велосипедисти и всички с по-малки МПС от тяхните.Не може да караш МПС с презумцията , че то те защитава и другите да се пазят от теб.Докато не се научим да уважаме другите участници в движението нищо няма да се промени !

Напълно сте прав. Ще ви дам пример с жителите на Рим. Значи малкото италианче се качва на велосипед и тръгва с него по улиците на Рим. Веднага се сблъсква с уличния трафик и пешеходците. Пораства и се качва на мотор. Вече бивайки велосипедист в Рим, той започва да кара внимателно и да пази пешеходците и велосипедистите. Пораства и се кача на автомобил. Бъдейки велосипедист и моторист и знаейки през какво е минал. карайки автомобил, той пази велосипедистите, мотористите и пешеходците. Това е един прост алгоритъм, който винаги дава добри резултати.

Българчето расте и мама никога не минава по пешеходна пътека и не ползва светофар.Пораства и му купуват велосипед и тъй като тати кара по тротоара бясно и не се съобразява с пешеходицте и то прави същото.Пораства купуват му кола и то прави катастрофа , убива човек и всичко се чудят защо вкл. и родителите му.Това е родната гледка !

Да, бе няма да има корупция. Както в пунктовете за технически преглед няма корупция. Истината е, че държавно или частно като няма контрол и наказания винаги ще има злоупотреби. Я да имаше сериозен контрол над пунктовете за технически преглед с контролни проверки и отнемане на лицензи дали щяха да са на тоя хал.

ами ДАИ е поредната структура на подчинение на изпълнителната власт, която не работи и само шуреи и баджанаци там. Нормално е в такава среда да има корупция. Трябва да се разтоварва изпълнителната власт от правомощия и малко по малко да се прехвърлят към частния сектор. с прекалено много неща се е нагърбило правителството и не се справя, ясно е, видно е. БДЖ също е пример за несправяне с нещата. Но докато партии може да си купуват депутати и да ги третират като отбор няма как да се промени нещо. Трябва да се въведе таван на депутатите от една партия не повече от 1/4 от общия брой депутати. Това е. Иначе няма оправия....

Обучението да се провежда от частни фирми, но изпитите /всички/ да се провеждат от Пътна полиция. Това са хората, които всеки ден се сблъскват с безумието по пътищата.

ТА КАКВО КАЗВАТ ОТ ЕВРОПА БЕ ЧЕ ВСИЧКО Е БИР ТАМЪН В БОКОСТАН ХАХАХА! ВСИЧКИ БЪЛГАРЧЕТА ДА СЕ КРЪСТЯТ БОКИТА И ДА СЕ РЕШИ ВЪПРОСА ДА СМЕ НУЖНИ НА ГЕРАМНИЯ ХАХАХ!

Този,който казва,че в частните фирми няма корупция е луд или иска нас да ни направи луди.Истината е една-изпитите,включително и полигон,да се провеждат от КАТ,както беше преди много години.Пак ще има,но нищожна ще е корупцията,спрямо днешната.

Става въпрос за морал и съвест, така че няма никакво значение кой ще провежда изпитите и едните и другите ако решат ще вземат рушвети, просто "матряла е лош"

Абсолютно подкрепям това,че става въпрос за морал и честност. В България обаче и двете неща са неясни като понятие и двълвирали като стойност явно.

Така дадохме в частни ръце- БГА "Балкан", БТК, заводи- печеливши, а сега искаме в държавата да има пари за пенсии и по-високи заплати, ама откъде, като вече печалбите са в частни ръце?

На най-честните!

независим сектор трябва да команда или ако изпитват то да са няколко не един че които и да говори че тоя или тия не правят корупция ако трябва да пратят по градовете стига толкова един човек на три града само в българия го има и тои ко не си гледа интереса здраве му кажи ези които са му удобни и реални

Дали точно преминаването към частни фирми ще реши проблемът? Не мисля. Инструкторите да започнат да вменяват на кандидат шофьорите, че трябва да се дава мигач. Че това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Ужасно е занижено нивото на преподаване. Ще гоним азиа по култура на шофиране ли? Натам вървим--към Азия, където правото е на по-силния и по-големия; където мигачът е нещо, което е дадено за красота...

Нали техническите прегледи минаха в частни ръце точно по тази логика. И какво става? В 80% от пунктовете ще минеш с неизправна кола, ако обещаеш, че ще я оправиш - нали трябва да ти вземат парите. Аз нарочно търся някой от останалите 20% за да мина на преглед както трябва.

сба са прави но за жалост сба е сдружение от няколко частни фирми сба отдавна няма като клон

Хаха - да, корупция няма да има, защото ще си бъде чиста проба продажба! Е...бахти и некадърниците, е.бахти идиотите!!!

Дайте книжките на "ЛАФКА".Да търка народа!

15000 книжки се купували на година.Никой не знае от къде се купуват.Някои казват ,че се купували и от Гърция.Циганите масово си купуват книжки и дипломи.Камери в патрулките, както е в САЩ и цяла Западна Европа! Камери със звук,да се записва разговора м/у нарушителя и полицая ,при изключена камера и подкупи ,наказание и дисциплинарно уволнение.

Автошколите нали са частни, защо тогава и те са в схемата, след като в частните фирми нямало корупция?

Годишните прегледи нали са в частни фирми!? Дали се движат по изправни коли?

Защото у нас всички частни фирми се притежават от изтъкнати бизнесмени с имена Жоро Кучето, Бобо Прасето, Кольо Брадвата и др. такива, все умни и морални бизнесмени, приближени на умното и морално парламентарно управление.

Само ако обещаете, че ще вземате по евтино

Голям смях , всъщност казват дайте ги на частни фирми за сме сигурни че всички пари влизат в нашият джоб....

Преминаването на изпитите за шофьори в частни ръце, ще направи плащането законно. Сега когато се вземат пари от ДАИ е недаконно, но в частните ръце ще е законно. И изпитващите ще са от Съюза на автомобилистите. ЕЙ хора помислете само, самоубиваме се като нация, на пътя умират млади хора. Някой предложи да се върнат изпитите в КАТ. Това може да реши частиочно въпроса, защото и там са хора.

Тези нещо ги е пекло слънцето. Точно в частните фирми книжките ще се взимат най-лесно

Институциите трябва да работят. ДАИ като крадат си има органи да си ги ловят. Няма да се реши проблема с частна фирма. Просто ще се посмени схемата и ще поскъпне книжката.

където има далаваера -давай на частно, където няма - държавата да носи пасивите... Имаш правописна грешка Пише се ДАЙ )))))))))))))):

Държавна автомобилна инспекция (ДАИ). Колко пъти да обяснявам, че преди да се излагаш, е добре да провериш!!!

Добре че го прочетох по-внимателно, за да се извиня! Не разбрах шегата и понеже съм много пристрастна към правилното писане, аз се изказах неподготвена. Съжалявам.

1. Как точно ще спре коруцията в частните фирми? 2. Нека да не плащаме данъци и да дадем държавата на Часниците, те ще ни оправят... може да почнем от Министерски съвет - да се аутсорсне към Германия, пармалент не ни трябва направо да се използва Германското законодателство, и СЪД не ни трябва, направо Германският съд да се ползва.

баш Германия ли? ще почнат едни права, интеграции, свободи -не гледаш ли там кво става? Германия е била за пример преди 70 години...

Това е малоумно. Корупцията в частния сектор се нарича просто бизнес.

ще рече СБА много правилно отчитат, че няма да има корупция - ще остане само бизнес.

На приказки всичко е добре.Но като мини в частни ръце щте има да късат зада им се плащта допълнители часове.каквото и да измислите все щте е в полза на изпитващтите просто в България няма строги закони .ако сега тия дето са ги хванали да ги натикат за по 15 год.мин.а може и както при китайците или в северна корея директно разстрел за рушвет Гарантирам ви никой тогава повече няма да продава книжки гаранция.До колкото знам има уж в България закон и за тия които дават РУШВЕТИ мисля че беше минимум 2 год. какво стана с него