Българин покори за втори път Еверест

Алпинистът Атанас Скатов изкачи връх Еверест за втори път. Този път българинът е покорил върха по южния му ръб.

Обратно в новината

Коментари - Българин покори за втори път Еверест | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Днес това са те - нашите алпийски герой - Наско и Боян !! Евала на вегана Наско !! Тоя човек за седмица покори и "Лхоце" и "Еверест" за втори път !! Нямам думи да опиша колко много се радвам, че направи този траверс и оцеля !!

абе на кого му дреме... отишъл да сере нависоко

Голям. Не е лесно.

Не виждам новината тука, този връх са го изкачили десетки хиляди хора... стотици. Само ходят там кендзат и после никой не чисти.

И ти беше там, и ти сра - така ли ? Абе я превключи на другия канал.

Най-човешкото у човека е тази усмивка, след подобна "лудост". И смятам, че за това трябва да живеем, а не за да правим това, което обществото очаква от нас. Асоциалните никога не могат да имат тази усмивка, която означава удовлетворение от живота.

А и да се главоболим заради кировци китайци, бойковци, нинови и други, не може да бъде смисъл на живота

Поздравления за това че е ИЗКАЧИЛ най - високият връх на планетата за втори път ... колкото до ПОКОРЯВАНЕТО на Еверест - айде малко по - скромно - никой никога не може да покори един връх!

Браво Наско! Поздравления за дързостта и смелостта! Винаги са приятни такива новини. Пожелавам ти успешно спускане!

Dimi

Не коментирам голямо или малко постижение е това. Ще коментирам само, че всеки един млад човек, който е здрав и в отлична физическа форма с не голям опит и познания по алпинизам срещу скромната сума от около 60 000 долара може да се качи на Еверест по класическия маршрут през южното седло ползвайки кислород. Срещу още 10 000 долара допълнително се прадлага и качване на Лхотце... в тези пари не е включена личната екипировка. Срещу тази сума получаваш 1 водач на 4 души туристи и шерпа за всеки един от групата... Еверест в момента е машина за пари - технически лесен за изкачване през южното седло и съответно много фирми ти предлагат да те качат до горе срещу съответното заплащане... Нека този младеж се похвали с изкачване на някой технически по-труден осемхилядник (или еверст по някой от другите маршрути), а не такива на които има "guided expeditions" и тогава ще коментираме какви са му постиженията.

Ей - дървените философи нямат свършване. Я виж списъка на хората, загинали на Еверест и тогава разправяй как "всеки" може да се качи. Освен това за тия пари дето ги цитираш, ще те спуснат с балон директно на върха, ако си толкова навит. Не струва ЧАК толкова.

Dimi

Ами провери за комерсиалните експедиции на еверест и колко струва да те качат до горе. За целта има гугъл... Парите които съм цитирал даже са занижени... само разрешителното за изкачване ти струва 10 000 долара... средната цена на комерсиална експедиция е 65 000 долара за Еверест + 19 000 за Лхотце като допълнение на Еверест и за тези пари ако трябва на ръце но те качват горе... не случайно тази година ще се качат на върха 800 души... да си чул нещо подобно за К2 например? ама за К2 трябва техника и опит... За Еверест основното което ти трябва е много пари, здраве и малко височинен опит... от там нататък водачите и шерпите са подготвили пътеките и маршрутите нагоре, проверили са въжетата за които ще се осигуряваш, качили са кислорода до следващия лагер и тн. За теб остава да стигнеш горе... и от това се правят много пари. Пак ще ти повторя числото на алпинистите за тази година 800...

Поздрави !!! Браво !!! Дано спортния Министър се сети и го предложи на Президента за подходящо отличие ?! Дир - на Еверест няма южен ръб. Има "Южно седло". По-надолу е ледника Кхумбо, от който се изкачват върховете Нупце, Лхоце и Еверест.

Поредният пример че като отделни личности, България може и е сред големите нации. БРАВО!!! Дано тази положителната енергия на българската индивидуалност да заработи за по-силна българска общност. Защото силните и успелите нации са тези които са успели да го направят.

Браво!

Дълбок поклон! БРАВО!

Детето е, добре! Ще му носа раничката и на повръщане! Ха ха ха, какви Баби има, в Интернета! Нищо чудно да му е дала и да си побоза Тодорка, Долна грешница

"покори" - много силно казано.

Въпрос на жаргон, то и да атакуваш върха е силно казано, но така е прието.

Странни хора сме...! За едни да изкачат два осемхилядника в една седмица не е проблем, а за други е непосилно да си вдигнат фаса от улицата и да го преместят в кошчето до тях..

Ако въобще има кошче. На едни им плащат да катерят, а други плащат за да се мете...

В живота има котки и мишки.Като си избрал да си мишка...ще метеш.

Борис Христов и Фики Стораро, Соня Йончева и Гери-Никол... ние сме си държава на крайностите, въпросът е коя крайност е редно да надделява

Някои се развиват и еволюират. Други предпочитат да останат едно стъпало над маймуите

Това, което направи този смел български мъж, до сега никой по целия свят за всички времена не го е правил. Така че колко е лесно си обяснявайте с селската кръчма след третата ракия. Едва ли повече от 5% от хората по целия свят физически мога да издържат изкачване и слизане от Еверест. Един единствен изкачи за 6 дни два осемхилядника, без консумация на месо. Единствен в света.

дкми

Най-важното е, че е без консумация на месо :) Тва веганите сте психично болни хора - навсякъде питат ви не питат ви и вие натрапвате на хората как не ядете месо. Също като гейовете - ти изобщо не го питаш, ама той ти се хвали, че и ти го натрапва... после - що ги "дискриминирали". Ми сами си го просят.

Не мисля, че дискусията с човек като теб - нямащ основни понятия от това, което коментираш, има някаква полза, за това ще ти пожелая приятен ден и повече положителна нагласа към света. Ако си позволиш да си по-позитивен и животът ти ще е по-позитивен. Относно натрапването - никой нищо не ти натрапва, излез от интернет, отиди на вън, разходи се,намери си приятели...

За веганството и хомосексуализма съм съгласен. Нямам нищо против едните или другите, но наистина някак си ни се навират в лицето техните разбирания за живота. Аз на никой не досаждам, че обичам месо и жени, просто така си живея.

Това че не е ял месо, няма никакво значение. Поради това и единственото му постижение е нищожно. Ти за кого говориш?

Абе, какво лошо има в това, че е намерил спонсори и прави неща, които харесва? Дай, Боже, всекиму! А иначе изкачването на Еверест вече не е нещо изключително! Както се вижда, за тази година има 800 заявили изкачването на върха! Там вече не могат да се разминат! И нагоре и надолу! По-скоро, освен финансирането, поодготовката и желанието (което не е проблем вече за много хора), изкачванеот е въпрос на късмет и хубаво врене! Все пак - браво на момчето!

И нагоре и надолу - 5 загинали - 4 на изкачване и 1 на връщане. Това за последните 24 часа. Да се надяваме нашето момче да се върне живо и здраво. А иначе... Хейтърската реч си има едно лекарство - Игнор!

В нареченото от тебхейтърство понякога има и смисъл, а в спама никакъв! ИГНОР!

Само че няма друг веган! Я качи ти Черни връх на прясна трева и марули. А и с тия нитрати. Моята хазяйка не ми дава да ходя по голяма нужда в нужника, а ми дава да пълня саксии

Много от провокаторите и хейтърите по форумите са всъщност самите от форума - модератори, админи... Нарочно разпалват плювалницата, за да вдигат трафика и от там - импресиите на рекламните банери. И те трябва да ядат все пак...

Да, ама с Ад Блок ще ми цунят задните части. Нула импресии на реклами от мен!

Родените да пълзят не могат да разберат родените да летят!

Само че надолу се лети само веднъж.

На теб пък какво точно ти пречи? По твоята логика изобщо не трябва да има съревнование в нищо, понеже ти лично не виждаш собствена изгода в, да речем, бягане на 100м, маратон, висок скок ... Това диванните разбирачи на всичко намирате кусур и почвате мрънкането ... Лошо няма, човекът без пържоли качил Еверест. Нито ти, нито аз можем да стигнем и до средата, даже и с шерпи (понеже разни амеби тук парадират колко лесно било с шерпите ...). Изобщо не разбирам от какъв зор коментираш даже. Не те грее новината, ми заеби, ходи плюй Путин и Русия да речем в статията за хеликоптера ... Или пък недей ... Верна си е приказката за казана на дяволите и българите ....

Обичайният хейт, типично по български, под статия за успял в целите си човек, който никога не е търсил вашето внимание или одобрение. Вярна е приказката за казана в ада, пълен с българи и защо нямат нужда някой да ги пази. Демонстрация от страна на душевно грозни хора, как се плюе по всичко хубаво. Седят си вкъщи на дивана, плющат шкембе чорба и обясняват, как изкачването на над 8000 метра два пъти в рамките на 6 дни било детска работа и го можел всеки. Ами ставайте от диваните и тръгвайте, щом го може всеки. Да, ама не - Наско е единственият алпинист-веган в света, който е изкачил Лхотце - при това сам без шерпи.Вчера на Еверест да загинали 5 алпинисти - добре обучени, тренирани ... не всеки има силите. Но то е лесно на дивана вкъщи да се коментират такива неща и да се омаловажава успеха на другите.

Сега се сещам се защо е бил без шерпи. Избягали са като са видели как изяжда храната на яковете.

Те сигововрат че сме най- бедни в Европа, България има *, Ал Пиниз със Два манда ! Наш по-здрав, за оцелелия! от Патритатарска формаця "Свинска опашка с войвода" Ий,И: Кара Гольо сидееши, Три мандака, чешииши,... Три мандакаа, чешииши, голо дупе, крийеешии.... Голо дупее крйешии, да прдни го моляяшии .... Прръдни дупе ми пръъдни, Гольо боб шъъ ти свари

Боже, какви хора имат достъп до компютър и интернет...

Стига с този хейт. Французите още дават грамоти и се гордеят с всеки изкачил Монблан, вие не намирате гордост в това, че е покорил два 8 хилядника за 1 седмица. По-смирено го давайте и когато пренебрегвате чуждите постижения поне за момент се замислете какво е най-великото нещо, което сте постигнали във вашия живот досега.

дкми

Няма лошо, просто да отбележат на кого е заслугата - на екипа, който го е завел до там, и на шерпите, които са се качили ПРЕДИ него, за да проверят дали е безопасно, и са му мъкнали багажа до самия връх.

Наско изкачи Лхотце сам с две раници - без шерпи!!! Дебело ти го подчертавам. Има ли желание - има начин, няма ли желание има само мрънкания и оправдания като твоите.

Тюлен,качи си задните части поне на МУсала и тогава се прави на всезнайко че си мноо смешен

Повечето от нас ако ще на гръб да ни занесат до върха, пак ще умрем на връщане. Никога не се подигравам на хора, които могат повече от мен в дадена област.

Та теб колко пъти те качиха шерпите, че било много лесно? А? Аре бегай у лево, диванен разбирачо. Такива като теб първо плюят Христо Проданов "чий го е дирел сам без кислород да се прави на велик", после плюят Атанас Скатов, че ползвал шерпи и го били носели на гръб ... Няма угодия ...

Поздравления! Смешно е някой да твърди, че е покорил природата - просто е доказал на себе си какво може!

Смисълът е в това, човек да се опита и реално да направи нещо, а не само да го гледа отстрани и да коментира. Браво!

Мъдри хора неведнъж са казвали, че думата " покори " в този случай е меко казано неуместна. Ако някой иска да покори някакъв връх, трябва да си го сложи в джоба и да си го занесе вкъщи. Нека по-често да ходим в планината, за да я познаваме по-добре и да не говорим глупости.

Пълен смотаняк! Шерпите минават - фиксират въжетата, качават вегераста горе и после тоя миндил се тупа в гърдите - първият веган - само на маруля съм! Чудно ми е, що никой сайт за алпинизъм не пише за него, а за Боян се изтрепват да пишат! Why бе да го иба?!

Пишат,пишат, ама няма кой да чете... то това не е за простаци.

Много ми е интересно кой му плаща сметката на тоя алпинист.

Има официални спонсори, щом това ви е най-интересно от цялата информация.

И на тоя има да му дъвчем кокалите след време. Какъв е самодоволен. Качил са на високото и си воъбразил, че и той е висок. А всъщност е едно пълно нищо - целият му живот съсредоточен в това да се качи на високото докато накрая се пребие или замръзне някъде. Със същия испех, може да участва в състезание по надплюване. Файдата същата.

дкми

Ако се качи сам - ще го призная. А те му замъкнат багажа до 8300 метра, той се качи на 500 метра баир и е герой :) А ония, дето му носят боклуците до горе за без пари (10$ на ден) - никой не ги гледа. А за тях изкачването на Еверест не е престиж, а рутина и работа.... Ако излизаха и казваха - "еди кой си изкачи Еверест с помощна на 5 шерпи и екип от още 20 души" щях да го приема. Но да се изкарва някой герой, все едно сам е направил нещо... "Шерпите не страдат от височинна болест и преодоляват границата на смъртта (8000 м) без проблем. Дребничкият ръст на тези хора не им пречи да повдигат и да пренасят товари колкото собственото им тегло, а понякога изтичват до базовите лагери (около 5000 м) боси и облечени с фланелки с къс ръкав."

Ами хайде направи го ти бе, алооо, щом си толкова печен и всичко ти е ясно! Палячо!

И аз ще те призная ако всичко си правиш сам, да си произвеждаш храната, да си произвеждаш платовете за дрехи, да ходиш пеша навсякъде и т.н. В 21ви век е нормално да ползваш услугите на други хора срещу заплащане.

Викаш - къде ходи там горе?! Я да си седи долу в низините при злобните и недоволните от живота хора. Как може един човек да си позволява да има смели мечти и да ги постига. Нееее, той трябва да е като масата - смачкан и мрънкащ

дкми

Добре де, какъв е смисъла да изкачиш който и да е връх? Какво ще допринесе това за човечеството, и изобщо - на кой му пука? Като цяло - каква е ползата от това изкачване, освен че ще го пишат по разни сайтове, и ще бъде забравено още утре? Някакъв изкачил нещо... а никой не споменава нищо за т.нар. "шерпи", които мъкнат багажа на "героите".... п.с. Нека миннусите да завалят СЕГА!

дкми

От 80-те години на миналия век тяхната работа е строго регламентирана - до базовите лагери могат да носят до 30 кг, заради това всяка експедиция е длъжна да пакетира багажа си в денкове до тази тежест. Над 6000 м раниците на шерпите не може да надвишават 17 кг, а таксата им се удвоява. При преминаване на 7000 м килограмите стават 14, а над 8000 м са най-много 10. На всеки пет дни им се полагат по 24 часа почивка. Трябва да им бъде подсигурена и храна (поне по килограм ориз на ден), кутия цигари (дори да не пушат), обувки и елементарна екипировка.

langlima

Няма нужда от минуси. Ти си си минус по природа. На теб какво ти пречи, че този човек намира смисъл в това, което прави и не те задължава с нищо. Но това не можеш да го проумееш, защото са емоции, които един природен минус не може да разбере.

дкми

Защото ги изкарват герои, след като някой друг върши основната работа. Отишъл някакъв, качил се някъде, ама с него 20 човека да му мъкнат багажа. И после не са герои онези, които са го качили до там, а някакъв, който се възползва от труда им. Хайде, кажи ми - с какво тоя или който и да е друг изкачил Еверест е повече от един шерп, който го е изкачвал 100-тина пъти, натоварен с 50 кила багаж при това? "Шерпите не страдат от височинна болест и преодоляват границата на смъртта (8000 м) без проблем. Дребничкият ръст на тези хора не им пречи да повдигат и да пренасят товари колкото собственото им тегло, а понякога изтичват до базовите лагери (около 5000 м) боси и облечени с фланелки с къс ръкав."

И поради что обиждаш човека- казал си е мнението,извинил се е по подходящ начин и лошо не ти причинява. Но не- като жигосаме някой с грозен епитет сме горди, а може би и спиш по-добре?

Смисъл има,нарича се лично постижение,няма да допринесе нищо за човечеството,както и ежедневните статии за убийства и катастрофи,но е по-приятно да чета за това.Багажа се мъкне от носачи,шерпите прокарват маршрута и са водачи,за теб специално този пост има значение за да подобриш незнанието си.Лек ден.

И да ти каже някой какъв е смисълът, едва ли ще го разбереш ...

Браво, пич! Затова се иска дупе!

По скоро повечко пари. Естествено и подготовка но не като преди 30 години.

Браво на Наско! Невероятен дух и издръжливост. НО НО НО, алпинист? Всеки покорил връх чрез агенция не е алпинист, а ТУРИСТ. А до колкото е ясно Наско само с комерсиални агенции покорява върхове, в това няма нищо истинско алпинистко. Въпрос на гледна точка :)

дкми

Най-важни са шерпите. "Алпинистите" се качват без багаж, само с екипировка. А шерпите мъкнат по 40-50 че и повече килограми багаж нагоре... и никой никъде не ги споменава. Гледах интервю с един "шерп", който каза, че не знае колко пъти се е качвал, защото след 50-тия спрял да ги брои :) Та, каква е схемата: Шерпа му мъкне багажа до последния базов лагер, и от там по предварително изградено трасе "героят" се качва до върха. Истинските герои са шерпите, които получават някакви мизерни пари за работата си, а не набедените герои, които само обират лаврите. Хайде, чакам си минусите от необразованите алпиняги. Ама преди това направете едно търсене в гоглето: "Шерпите - живот в риск за чуждата слава на Еверест" и "Шерпите съвременните роби"

Алпинистите се справят сами и не се нуждаят някой да им показва пътя. Освен това даже някои от тях се изкачват по нови маршрути, които се кръщават на техни имена, а други изкачват и непокорени върхове. Общо взето трудно е, затова има едни други "алпинисти", които разчитат на едни агенции.

Извънземен Наско! Невероятно постижение за само 6 дни. Същата вечер 4 алпинисти са загинали в опит да изкачат Еверест, а днес още един е изчезнал. Стискаме палци Наско да слезе до лагера жив и напълно здрав!

И стана Бг водеща световна сила.

Браво!!! Успех и леко слизане!!!

Браво. Успешно възстановяване. Отричат стореното люде, които не знаят за какво иде реч.

Или пък знаят много добре за какво става дума. А и някой трябва да ходи на работа.

На Скатов това му е работата,има си спонсори,не на всички живота ни е скучен от-до,пенсия,гробищен парк.

Дано да му е било хубаво! Но... веднъж стомна за вода....! Не дърпай дявола за опашката ,момко!

Нямаше намерение да се качва, но при предишното качване си е загубил Айфоня

То ,добре! Дано си го е намерил :-)))) ! Но по-добре един път и жив ,отколкото десет пъти и без него! Пу-пу ,да не дава Господ!!! Желая му УСПЕШНО СЛИЗАНЕ! НАПРАВИ МИ СИЛНО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ТОВА ,ЧЕ Е УСЕТИЛ КОГА ТРЯБВА ДА СПРЕ ИЗКАЧВАНЕТО. Това малко хора го могат! Да е жив и здрав!

Искал - покорил, забавления някакви. Та какво от това?!

Да надвиеш природата и себе си! За удоволствие! Браво! Леко слизане, Наско!

И к'во от туй?