Швейцарците одобриха постепенен отказ от АЕЦ

Швейцарците одобриха на референдум постепенния отказ от АЕЦ в полза на възобновяемите енергоизточници.

Обратно в новината

Коментари - Швейцарците одобриха постепенен отказ от АЕЦ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА НА ТОЗИ ЕТАП НА РАЗВИТИЕ НА НАУКАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ СИ ОСТАВА НАЙ-ЕВТИНИЯТ И СИГУРЕН НАЧИН ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛ ЕНЕРГИЯ!!!

Швейцарците са разумни и прагматични хора, които добре си правят сметката . Забележете , че са за закриването на съществуващите ядрени мощности, а да строят нови , както иска местната българо-руска мафия , не им минава и през ума, подобна лудост въобще е извън коментар .

слушайки интервюта на спечелилите референдума останах с впечатление, че те всъщност нямат план. Имат желание. От сега нататък ще започнат едни тежки преговори които никой не знае как ще свършат. Обещали са, че цената за тази стратегия ще е 40 франка на година. Ако не я спазят, жална им майка. Та въпроса е в това, дали с тези 40 франка могат да изпълнят такава амбициозна програма. Аз оставам дълбок скептик

Ами немциите вече завършват подобна програма. В тези държави става дума за ясно и последователна политика, не за далавера от типа ще подпишем скрито с руснаците, после ще усвоим пари за гьол, после ще се опитаме да го легимиеаме чрез референдум,като го изгубим, после пак ще подпишем скрито за два ректора, , после ще им платим неустойка, после ще им търсим място, после ще се мислим ква далавера може да измислим с тях и т.н. балкано -восточни цигании и кражби.

Швейцарците не ги мислете - ей къде е Франция - ще вземат от там ток. И забележете - постепенно спиране до 2050г.А ние сме си пичове - ще си платим за Белене и даже няма да я ползваме защото сме много по-зелени еколози!

Няма да я ползваме, защото никога не е строена и не е имало план да се построи. Това е чисто корупционен проект с цел даряване на милиарди на руснаците, срещу съответните комисионни на тукашните им агенти "политици".

Като отворим Белене-то, ше им го забелим.

Не е задължително че на този референдум швейцарците са взели най-правилното решение. След 10 години може да има и друг референдум по същия въпрос. Все пак 43% са гласували против. Ако могат да си решат енергийните нужди с водни централи и ВЕИ добре, но ако не могат ядрената централа ще остане необходимост при все по-голямо й усъвършенстване.

проблема е, че в този момент няма да има специалисти които да ги построят и експлоатират. Работя в бранша. Загубата на човешкия потенциал ще затрие ядрената енергия, а не някакви "зелени" пропагандисти

Все едно да кажеш, че намаляването на каруцарите е довело до изчезването на каруцата.

ХА СЕГА ДА МИ ОТГОВОРИТЕ-ДАЛИ ТИЯ ШВЕЙЦАРЦИ СА ПО-ПРОСТИ, ТА НЕИСКАМ АТОМНИ БОКЛУЦИ В СТРАНАТА СИ, А!!??

Само от името на проекта трябва да ти стане ясно - 2050!!! Не са по-прости, но имат план. А при нас - първо обещаваме, взимаме едни пари и затваряме, а после другите да му мислят.

Ами сега? Светът минава на ток и то от безплатни източници. Сега Путкин ако не иска да яде бахyр, да пуска вместо тръби - кабели. А там как ще праща ток - много начини ще впрегне руските пиянки мужици да въртят педали - така докато го обичат и харесват, ще правят ток за нас в цивилизования свят

Пиянки - типичен за простолюдието лаф , наследен от майка ,която се е напатила съпруг- алкохолик

"Горд Европеец" - руснята ватожопа, пак полудя. Тежко е битието на руският трол.

Нервичките не издържат а? Ми то от толкова бой по простата ти соросоидна кратуна е нормално, не се коси!!

Сьседна ФРАНЦИЯ концерна АРЕВА има предостан4о ЯДРЕНИ централи захранват цяла ИТАЛИЯ и ШВЕИЦАРИЯ

Франция е ядрена сила.

концерна арева е пред фалит и твърде много проточиха строежа на Оклиото. Не им вървят добре нещата

А вярна ли е тезата ,че държава с действащи ядрени реактори не трябва да бъде нападана от съседните и държави защото радиоактивните боклуци ще им замърсят територията?

щом от Чернобил се замърси Европа ,а от Фукушима - Тихия океан. Не случайно АЕЦ се води стратегически обект.

Беше така само една тема за размисъл,защо все още ни е нужен Козлодуй!

толкова ли е трудно да напишете в Гугъл:печалба на АЕЦ и да прочетете резултатите?!? До кога по инерция ще слагате минуси без да знаете нищо и без да сте проверили фактите?

печалбата на АЕЦ Козлодуй за миналата година е само 2,4 милиона. Благодарение явно на перфектната министърка. Защото преди това винаги са били над 100 милиона. Сега пак тя ще командори и ще следим тенденцията.

Швейцарците ще ги призная за пичове ,ако забранят банките или поне да даът достъп на правителствата да си проверяват гражданите какви суми са надплили и от къде аджеба са тия средства .Ама това няма да стане щот основно държавни слижители си отварят швейцарски сметки.

не е това, което беше...

За сведение на Путлерастката сган Днес консумацията България падна до 2623 МВт. Само Козлодуй произвежда до 2050 МВ. Вярно, в момента единия блок е в планов ремонт, но това ще е за кратко. Белене е абсолютно ненужна за момента централа и целият ви напън под темата е малоумен

в близките години електромобилите ще заемат основен дял в консумацията на ел. енергия и ако мощностите бъдат унищожени, ще е голяма набутвация...

Това го разправяхте и през цялата 2012 г, пък консумацията още повече намаля 5 години по-късно. А още не сме построили Горна Арда...

В БГ има около 2.8млн леки автомобила - т.е. такива, които потенциално могат (ако българите забогатеят) да се сменят с електромобили. Българинът кара средно по 14,000км на година. Един електромобил харчи около 15-18КВтЧ/100км. Което означава, че ако ВСИЧКИ българи изведнъж потръгнат на ток с колите си, ще са нужни около 6-7ТВтЧ електроенергия годишно. С два работещи блока, АЕЦ Козлодуй произвежда около 16 ТВтЧ електроенергия годишно. Т.е. за захранването на целият авттопарк от лични автомобили в България ще трябва по-малко от един блок на АЕЦ Козлодуй! Имайки предивд, че това преминаване към електромобили в България ще е много по-бавно от инсталирането на ВЕИ, то строителството на АЕЦ с идеята да се зареждат електромобили е пълна глупост!

затова ли средната възраст на автомобилите е над 20 години? ей сега ще изкупят електромобилите, хахахаха!

За сведение на соросоидната паплач БЪЛГАРИЯ ИЗНАСЯ ТОК.

България не изнася ток. Ток изнася мафиотският обръч около Р.Овч.

Печалбата на АЕЦ Козлодуй от продажба на ток на година е около 50 милиона - печалбата на посредниците които купуват ток от АЕЦ и го продават на трети страни е около 1 милиард на година

Аха. Изнесли сме цели 266 МВт днес. Това е силен аргумент да построим мощности за още 2000 МВт. Гордите неандерталци си оставате тъпи и прости.

За сведение на питекантропите и путиноидните подлоги. Р.ОВЧ. изнася ток!

Няма смисъл да им обясняваш.Комунистическата партия е финансово стимулирана от руските енергийни хиени. Мисля че и троловете им го знаят това - че нямаме нужда от АЕЦ,но все пак затова им плащат - да пишат едни и същи глупости по форумите. Пропагандата е силно оръжие - особено в наши дни заради Интернет

На мен ми го каза това и то преди години не кой да е, а приятел, който е много навътре в енергетиката.

Дрън дрън ярина. Кресливите козяшки отпадъци само това знаете - руските, та руските. Искрено искам да дойдат пак руснаците, да ви изловят та да ви наврат в кучи гъз!

Днес е достатъчно топло за да не ти трябва отопление и да минеш без климатик, има достатъчно вода и достатъчно слънце и вятър. Но такива дни в годината са около 50 . През другите 300 кво правиме?

Ако през 300 дни от годината ти трябват климатик или отопление! Иди на лекар!

Много повече са около 200. И говоря за минималната консумация. Какво ще спираме? АЕЦ Белене или АЕЦ Козлодуй. Инак тия глупости с "ако" нещо не вървят.. щото "ако" пресъхне Дунава кво правим след като блоковете гръмнат? ;))))

на гориво от кравешки фъшкии. Поне това имат в изобилие.

за пореден път се убеждавам, че швейцарците са мъдър народ, а референдумите са добър начин на управление. много по-добър от "изборната" "демокрация" на неолибералните фашисти и толерастните садисти..

А ,от френския ток произвеждан в АЕЦ след това ще се откажат ли !??? Защото същото направиха Германците преди години и сега купуват електричество от Франция произвеждан в техните АЕЦ !

Може бе, що да не се откажат? Ум- царува, ум - робува, ум - ток купува!

По - добре да купуваме ток, отколкото да правим руска АЕЦ

Пак нищо не си разбрал, няма да внасят ток, а ще си произвеждат от ВЕИ; там при вас съветските учители изобщо ли не ви учат да четете и да мислите?

Ще го произвеждат китайци а те ще купуват .

Проблема ти е че сега Франция внася много повече електроенергия от Германия. Другото са си твои путлерастки блянове

Значи, като оставим политико-икономическите властови интереси настрана, вервам на всички е пределно ясно, че е крайно време човечеството да се ориентира към нови, чисти и безаварийни енергийни технологии. Нема нещо да не може- въпрос на желание и време.

за да се раздроби и малки хиени да се прикачат по веригата и да доят ....Мераклии не липсват и затова оглозгват с техното саниране .Допре ли до високотехнологии и дават задна.

ама то и сега има хиени по веригата-бол. само че и енегрията е от замърсяващо и опасно производство. като искате аец-ето, братушките да си дадат последната технология, щом е толкова добра и да се прави аец с нея, а не с тия допотопни, използвани досега.

В момента 25% от швейарците се топлят с геотермална енергия ,технология съвършенно неразбираема за червените дръвници ,които са виждали само брикети в кюмбето!

Ха сравни цените, пъпеш!!!!! installed Capacity (el) Feed-in tariff (Rappen/kWh) Feed-in tariff (US Ct./kWh) 1 US $ = 89 Rappen 5 MW 40.0 45 10 MW 36.0 40 20 MW 28.0 31 20 MW 22.7 25

Последната цена е за инсталирана повече от 20MW мощност, специалните символи не се копираха!

А у нас червените чукундури,бабички и фатмаци искат аец,щото швейцарците биле прости и си нямали бсп. да им строи нов цоциализъм!

Освен това алпийската република смята чрез мерки за икономия и повишаване на ефективността да намали използването на вносни въглеводородни горива, посочва ТАСС икономия е това ги чака.Икономията е мизерия.

Днешните коли са мизерни щото харчат 2-3 пъти по-малко от старите. Това че си тъп путлераст е ясно.

тия имат референдуми през половин година и сменят решенията както им дойде.Като им затворлят първия реактори като ги подпука студа и високите сметки ще си сменят позицията.Мнозинството не винаги взима правилните решения.Но е добре да имат референдуми .Поне ще се сърдят сами.Щом 4 са подкрепили от 26 значии политиците са решили да ги подведат.Сигурно са преки участиници в новоизградените собстеви мощности.

на въглища ли ше карат завалиите...

Сега всички трябва да се подлъжат да преминат на вятър и слънце- после като липсва вятъра, а слънчевите дни намалеят ще ми бъде много интересно.

Отделно КаПеДето и ме 20 години .Бързо требе да избият разходите и да се гушат .Така става като не са им раяснили резултатие.Лесно е да рушиш и да имаш за нещо особено но реактори се изграждат с години и са нужни квалифицирани специалисти каквито професии не се ценят а се набляга на пошлосттта и неграмотността.

На пошлостта и неграмотността се наблягаше по времето на комунизЪма

А после като ни превземат рептилите изобщо няма да ни е до ток, като избухне слънцето...

швейцарците са малоумници.Щом са мераклии да се бутат с още мангизи и постъпленията да отиват в нечии джобове .Българите подкрепихме АЕЦ Белене и то като самостоятелен проект а не чуждо офшорки на Уестин хаус .Не се правете на разсеяни АЕЦ Белене е належащ и важен.Така си гарантираме национална сигулнос тбез да ни рекетират мафиотите които упражняват контрол над нас.

Не, не сме го подкрепили. Това как си го измисли? И я разкажи, как получаваме горивото на ниски цени и как не плащаме почти нищо за отработеното... Къде ви намират такива...

Пазар бе, пубер - намери си по- евтини!!!

няма никакъв рекет от мафиотите. Особено от руските

Гледам тролефермата пак се е загрижила за това, че ще се разтопят милките на швейцарците, като им спре тока от АЕЦ... Споко, ще го преживеят. :)) до 2050 имате ли идея колко ще са напреднали възобновяемите източници? :) Сравнете колите сега и колите преди 33 години... Или компютрите сега и тия преди 33 години... Или смартфоните сега и тия преди 33 години.... Опс, това няма как да го сравните. Преди 33 години ги е нямало...

От атомната енергия по- сигурна - НЯМА. А тя няма нищо общо нито с автомобилите, нито със смартфоните, нито с компютрите, пъпчив пубертет!!

Ти може и така да си мислиш, но швейцарците са на друго мнение.

Потърси това нета: Nuclear power plant accidents: listed and ranked since 1952

Прав си, най - сигурна е. Справка - чернобил и фукушима

Некъв шанс да ни приемат за кантон на Швейцария?

Не четеш ли - хората тук искат Белене, не чиста природа като в Швейцария. А и чиповете требе да се сменят, както каза Царя.

Уж се отказват от атома, пък прегръщат вятъра и водата, чиято енергия е производна на атома от слънцето. Даже говорят за ефективност. Смех.

швейцарците са много глупав народ и с нетърпение очакват вашето мъдро ръководство и инструкции.

Много смешно, съветски другарю. Даже малоумните българи вече са наясно, че е по-изгодно да получаваш слънчевата енергия директно, вместо през скъпи ядрени реактори.

идиотче, като рак на кожата ли?

В случая е спорно кое е по-екологично и чисто и поне алтернативните изтоници да бяха по-развити. Но като европейска страна с висок стандарт едва ли не са направили сметката, все пак имаше други такива които след това се върнаха към атомните централи.

Това е решението на народа. Швейцария е едва ли не единствената страна дето реално има демокрация. Аз лично мисля че швейцарците грешат, но щом народа е казал "не на атома", значи ако утре им вдигнат цената на тока няколко пъти, няма кой да им е виновен.

Нищо не грешат швейцарците. Виж как стоят нещата в Австрия и Италия. Австрийците построиха една АЕЦ и малк опреди да я пуснат в експлоатация, хората решиха на рефередум, че няма да има АЕЦ в Австрия. И сега това е музей. Мисля, че австрийците не са изгубили абсолютно нищо от това, че не са пуснали тая централа. В Италия също имаше допитване и атомни централи няма, а и няма да има.

Първо трябва да научат слънцето и вятъра да работят по 36 часа в денонощието , както е тук

така е при развитите страни.В булгаристан руските мекерета все напъват за реактори ,че комисионните са стотици милиони пък сметките ги плащаме ние. За Гоце хотелите за нас дълговете.

Ама разбира се, всички трябва да се откажат от АЕЦ Козлодуй и да почнат да си купуват ЕВТИНИЯ ток от говеждия лигнитен ТЕЦ!

Токът от АЕЦ Козлодуй не е евтин. Това, че някой е решил да се продава на цена при която не остава печалба не означава , че е евтин. По същия начин държавата може да построи фотоволтаици и да реши, че тъй като слънцето е безплатно то значи , че елетроенергията от тях трябва да е безплатна.... Или с други думи - при положение, че един АЕЦ като Козлодуй струва 20млрд. лева, то АЕЦ Козлодуй трябва да продава токът на такава цена, че да има 1,5-2млрд. лева годишна печалба. И тогава ще видим, че токът не е евтин, а си е на нормалната за една електроцентрала цена.

че САЩ са доста под Булгаристан , защото имат много повече реактори,а? И ис мислиш,че Булгаристан е поразвит и от Франция и Япония ли?

Еми пич, те могат да си позволят 3000 евро годишно разходи на домакинство за перки и гледала по полетата. Който е беден трудно може да е зелен, това е за богати държави. Плюс това ако го закъсат французите ще им пуснат ток, така че са ок. Ние ще трябва да чакаме на Турция, а мисля че ясно, че те не просто не са в ЕС, но и разни имперски османски амбиции се вихрят.....

Да им пратим нашите майстори на ВЕИ , че да рахатясаме

Банкянския Содомит --след месечната баня си реже мазолите с ШВЕЙЦАРСКО ножче--и блуждаещо се усмихва!:))

Германиия е най -напред вече си закри повечето от 19-те ядрени централи и до две години няма да има нито една. Поввчето инвестицииза алтернативни източници почти са изплатени и скоро токът ще им излиза без пари. Другите докато се наумуват и тепърва се занимават с ядрени боклуци и плащат за тях , то германците са вече на чисто .

на чисто? нали тепърва трябва да разглобят централите и да се погрижат за горивото? Колко централи точно са спрели?

че скоро ще останат и без индустрия. НА германския бизнес му писна от тези луди идеи да няма ток и е готов да се премести в САЩ заради евтиния ток.

Глупости, просто с франсетата имат единен енергиен пазар. Така че французите си специализират АЕЦ, а немците, скачат на зелените скъпотии и балансират, докато последните не станат на разумни цени.

А бе, в Швейцария нямат ли си Р.Овч, Бог.Манч. и Сл.Триф., да им обяснят колко се печели от ядрена енергетика? А може би швейцарците разбират, че от строителството на такива фабрики печелят само строителите, а населението плаща техните строежи и техните печалби.

и в един момент като стигнат до недостиг на ток, бързо ще се върнат на АЕЦ.

... подобно на япончетата.

Най-хубавото е че колкото да се правят на екологични се-ем в едно качне всички нации. Тъй че, рано или късно богатия им рахат ще се вкинсе. Като мислят само за себе си - така става гагагаа

А от банките няма ли да се откажат?

...Ам люти чушки и килипир---има ли?:))Хъбчета нещо...таквоз;)))

да в швеицария е много хубаво но до момента когато видиш бурките небръснатитe е тогава тие ясно всичко!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Какви бурки бе, те там българи не пускат, ти за бурки говориш.

Тази година ходихме да караме ски там. Покрай това се разхождахме цял ден из Женева. Никъде не видях бурки. Веднъж видяхме цигани, обаче май само минаваха, на път към Италия, някъде от север.

я провери къде си бил,но не е било Женева....в Женава черните са повече от тези в Париж и Лондон.

Сигурен ли си--че не си бил на ски в Аляска?;))

ли кара в Женева?!?

Браво, умни хора. Швейцария е третата страна отказала се от атомните централи.

Маймуните и говедата също не ползват атомни централи! Само си ближат задниците и жадно гледат на запад!:))))

САЩ, Япония, Франция, Великобритания, Китай, Русия, Израел...

Белгия, Финландия (строи нови в момента), Швеция, Испания, ако щеш и Турция

като са такива умни то на свещи и да чакат биогаз от кравата милка!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Значи аз съм бил в Швейцария. Много смотана страна. Всичко им чисто, подредено, а ако си изхвърлиш боклука през терасата, ще ти разкатаят фамилията! Бедни телом и духом! Не са като православните братя! Пълни тапаци!

Явно си бил МНОГО ОТДАВНА. Сега са забогатяли - негри, българи, румънци. Голяма швейцарска работа са!

Nikolai Vasilev

и много сиган на балабатома колега!!!!!!!!!!!!!!!

доказано: толерастистката пропагандес, мултикултурализ МОЖЕ ДА ОШАШАВИ СЕКИГО! НАДЕНА ИМ ЕДИП ПО-ГОЛЯМ, ДОРИ НА ШВЕЙЦАРЦИТЕ.... аз освен с пропаганда и мултикултурализ лъжи, с друго не си обесневам резултата.

Ми няма как. Не си дорасъл за това мурзи. Хората имат природа и не искат да я скапват. Големина колкото България. НАарод колкото България. Без металургия. Яко селско стопанство. Развит туризъм. Така е мурзи. Не искат да си скапват природата. Не искат да плащат за атомно гориво. НЕ искат да плащат за складиране на отпадъците от атомното гориво. Не искат да имат радиоактивна вода. Та... не си дорасъл мурзи. Не си.

Пич ти нещо много си се объркал ха ха ! Той си е баш от вашите толераст-либерали но вие не можете да усетите саркастичния му коментар както винаги ха ха ха сега му се извини че го обърка с някой друг ха ха ха !!!

sps_hrsf@abv.bg

точков и ти нема да станеш кауинка.... кво да се прави. Да ти кажем: ако ще у швейцарнещоситам да нема нито един реактор и тец - ШЕ СИ ВНЕСЪТ И РАДИАЦИА, И ВЪДЛЕРОДЕН ОКСИД И КВИТО ТАМ СЕ СЕТИШ ГАДИСТИ: ТРАНСГРАНИЧНО. През япониа, та до тех. А да, малко шисти и ше си напълнат земите със серна киселина. чак до подпочвените води.... ТАЗ ИГРА СЕ ИГРАЕ: ИЛИ СИЧКИ ИЛИ НИКОЙ. Който мигне пръв - губи. А, да САЩ се отказаха от киото, остана само некво еврошаркопарко за въгреродни имисси и дотам. Общо взето - пропагандата победи и в швейцаршиа. тоес, зема им здравиа разум на орицата. и престанаха да са практише. само яволен.

глупчо, ако не плащат за атомно гориво (казва се "ядрено" ) то те ще плащат за слънчеви панели китайско производство. Ще плащат за складирането на отработеното ядрено гориво така или иначе. Това с радиоактивната вода даже няма да го коментирам.

първо Швейцария има 5 АЕЦ-а, и 2ро "Инициативата за ускорено закриване на атомните електроцентрали в Швейцария беше отхвърлена на референдум, съобщи Швейцарското радио и телевизия като се позова на първите резултати от преброяването на гласовете." А другото дали и какво и как си го измисляш, за да се изходиш на метеното, си е плод на недораслата ти фантазия.

И слънчевата светлина ли ще отказват?