Стивън Хокинг: Изкуственият интелект е възможният ни убиец

В бъдеще изкуственият интелект може да стане причина за гибелта на човешката цивилизация, предрича известният британски учен Стивън Хокинг, цитиран от ТАСС.

Обратно в новината

Коментари - Стивън Хокинг: Изкуственият интелект е възможният ни убиец | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз

Човешките неврони са десетки хиляди пъти по-големи от очаквания размер на изкуствени такива. Сигналът по нервните влакна се движи около 10 милиона пъти по-бавно от ел. ток. В човешкия мозък има около 100 милиарда неврона. Броят им в изкуствен мозък в бъдеще е неограничен. Ерго - изкусвеният мозък в обозримо бъдеще ще бъде поне милион пъти по-сложен и 10 милиона пъти по-бърз. Няма никакво съмнение, че в сегашния си вид въобще не можем да се сравняваме с подобна интелектуална мощ. И това ще се случи в близките 150 години, ако, разбира се, не се самоунищожим междувременно. Добрата новина е, че най-вероятно изкуственият интелект ще се развие по пътя на хибридизацията с човешкия. Тоест няма да се появи нов изкуствен интелект, а ние ще се променяме в такава посока. Тогава, обаче, ще възникне друг проблем - някои ще могат да си позволят подобни мозъци, а други - не. Така че очаквайте разделяне на свръхчовеци и подчовеци!

смехотворно твърдение. човешкото тело е съвършената хармониа. засили МОЗЪКЕС и ше изчезнат функции кат секс, нужди и прочее. възможно е свръхмозъците да измират кат пилета, щото са забравили да дишат... или па да бъдат свръх егоистични, раздразнителни, да воюват до смърт и за удоволствие.( СЕКО ОТКЛОНЕНИЕ ОТ ХАРМОНИАТА СЕ ЗАПЛАЩА. СИЧКОТО С ЧИП ШЕ Е НЕСЪВРШАН РОБ И СЛУГА НА БЕЗЧИПОСАНИТЕ. ДЕТ САМО ШЕ ПРАВАТ СЕКЕС, ЩШЕ ЯДЪТ И ПЪРДЪТ НА ЧИС ВЪЗДУХ. ше има подчовеци да, ама ше са тез гмо-чипосаните.

ако нямаше такава технология -няма да разберем този какви ги измисля-а и незнаен дали това е интелект или човек-кои го тварди?

на бас че Хокинг не може да свири на кларинет....

Колко сте вулгарни, а ми казва го сега защото преди з0г незнаехме какво е и интернет а след това технологиите се развиха страшно бързо и съм съгласен с Хокинг, че това е много опасно. Тези които ще ги контролират не се интересуват от нищо друго освен да управляват, независимо от последствията. И много ще им е по лесно когато има такива недодялани задници като повечето от вас които немогат да гледат по надалече от носа си. Затова и държавата ни е на дъното, заради псевдо патриоти, неграмотни бизнесмени, алчни и лицемерни управляващи. ... все негативна сган. Оправим ли си съзнанието ще се развие и държавата ни. На тези които ми противоречат не бих им обърнал внимание. Нека не се засягат че попадат в тази група идиоти, а ми да се позаинтересуват какво може да направим за да сме добре.

който иска да е доообре. ак47 и си зима власт и блага от мутрите. нема шенс да успеем като общество. а да, мож и да постреля заедно с америкенската армиа. тръпка си е. че и заплатена. въпроси?

само един е въпроса защо си толкова неграмотен. сигурно си ром

В коментарите може да се открие склонността на много българи да оценяват всичко по външния вид. В дадения случай става дума за човек, който е признат за един от най-изтъкнатите физици изобщо в историята и един от най-умните хора на съвремието. Само че не е в състояние да върти гьобеци и да хвърля салфетки и съответно някои българи не го уважават. Ясно е защо харесват Боко Тиквата, който само с едно казано изречение разкрива безграничната си простотия.

шутът се изказва

Тоз чичка и той взе да са изказва в области, дет не са му специалнос... Старость-нерадость!

Да разбира се ! - Човекът Създава, Развива и Управлява Машините. ....въпросът е Как/Накъде.

дървосекач, щи обясним образно кво е изкуствен интерект. да кажем, човека, засел неква гора, бизнесмените веча я продават на дървесита кат фючърси след 25 години. е да, ама кат отива брогадата с брадвите, гората тегли един картечен откос и ги ликвидира. после идва армиата, а гората ги натръшква с газ. пускат напалм да я изпеплът - самальотите се развалят във въздуха до един. посуе - на твоя телевизор свети само една реклама. от утре: засаждане дървета по 24/7. който не го прави ше пукне от глад. арбайт махт фрай. челомекът, толкова нему се верва, че голата е прогресирала, че я дава накъсо. докът нема масов глад сред незасаждащите. и те така. ДОКЪТ НЕМА ПОДОБЕН ФЕНОМЕН ИМАМЕ САМО МАШИНИ, ПОДДЪРЖАЩИ ПИРАМИДАТА НА ВЛАСТТА И КУКЛОВАДИ, ЧЕ И ЧЕЛОВЕЦИ В РОБСТВО И ПОДЧИНЕНИЕ НА КОМПЮТЪРНИ ПРОГРАМИ. въпроси?

Това, което казва Хокинг е предречено отдавна, но от устата на този велик учен звучи доста драматично. Все пак създаването на изкуствен интелект от хората е неизбежно и може би това е следващото стъпало на човешката еволюция. Абсолютният разум създал Космоса надали е бозайник :)). Затова радвайте се на живота докато го има!

Напротив-естественият ни идиотизъм ще я сколаса тая работа

Тоя или е изтрещял, или е поумнял. миналата година говореше точно обратното.

това е единствения сигурен убиец, създаден и пуснат нарочно!

Стига ни занимавахте с елементарните глупости на този нещастен човечец, който именно заради уродствата си (физически и умствени) е използван безнаказано от гнусните маниполатори на т.н. либерално общество!

Тоя копирач, като прочете някоя теза на някой по-умен от него, веднага я представя за собствена ! Пример - Теорията за произхода на Света - на Иранския Физик (завършил Атомна физика в Лондон) - Мерхан Кеше ! Следващия път ако каже, че той е измислил и МАГРАВ, съвсем ще му повярвам ! . . . и само един въпрос ? Това ли е най-читавия Англичанин, че само него ни дават за пример ?

Уникални уроди и идиоти се изказват тук! Направо е стряскащо!

Моите уважения към Стивън Хокинг, но това е предсказано поне от 50-те години на ХХ в. - от писателите-фантасти.

Тоя недоразвит всяка година искача с някаква подобна простотия. Стана банален.

За простака, всичко е простотия! Припознаваш ли се?

Сега ли се сети тоя? Хората преди 30 г. правеха филми за това!

Глупако! "ТОЯ" е един от най-великите умове на планетата, а ТИ кой си, че раздаваш оценки?!

а ти пък кой си царвул та да казваш кой какъв е бахти умрелака....

Абре аланколу, ти глава имаш ли, ами акъл, та да помислиш малко? Не виждаш ли, че това същество е физически и ментален урод? За какви велики умове говориш? Безкритичното приемане на многократно повтаряни мантри, които по същество са плитки лъжи е присъщо на индивиди с недоразвит интелект, а техните мозъци се промиват най- лесно! Тъй, че мисли малко драги или поне се опитвай, вместо да снасяш зазубрени от медиите безумия!

sps_hrsf@abv.bg

тоз е безпомощен самозванец...( става само за ибрикчия. почти кат стирлиц. ИИ ше ви каже. щот ше може да действа, но нема да купува. потребва му енергиа - направо си зима. атмосферата му бави нетъ: шът даун у космосъ, който се нуждае от дишане - лузър. ако се саздаде както си трябва, ше убие човека просто за удоволствие.

Ало ДИР-а! С какво точно тази реплика, на този изявен форумен глупак, заслужава да бъде маркирана, като оригинална или ценна?! Това демонстрира недвусмислено и интелектуалното ниво на "модераторите" ви...

Изводите са логични. Не са и нови - спомнете си филмовата трилогия "Матрицата" на братята Уачовски ( които всъщност вече станаха сестри, след като си смениха пола, ама карай, т'ва е друга тема) ;-)... Та, в този велик филм, тезата е развита учудващо прозорливо! Нищо чудно няма... Човекът създаващ изкуствен интелект, просто привнася собствената си несвършеност и недостатъци върху създадения от самия него продукт. Това е ефектът на огледалото... Просто, няма как да надскочиш СЕБЕ СИ! Ето и един хипотетичен въпрос, към тези, които вярват в съществуването на Господ, в качеството му на по-висше създание, което е наш създател: Ако приемем, че ТОЙ е сътворил Човека по СВОЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ, замислете се тогава, доколко може да се говори за божественост и съвършеност у самия НЕГО, взимайки предвид, колко НЕсъвършен е човешкият вид... В много отношения Човекът започва да наподобява Господ, създавайки "чудеса", но дано не се самозабрави, в пътя си към Съвършенство, защото, в този случай краят на "приказката" е ясен и предначертан... Най-големият враг на човешкият род е собственото му его и най-вече великата му Суета, в името на която е способен да се самоунищожи, режейки сам клона, на който седи! ;-)

Не е нужно да чакаме изкуствен интелект, човекът с бодра стъпка върви към самоунищожение.

много филми гледка хокинг....

А ти, к'во "гледкаш"?... Освен, че явно се наслаждаваш на собствената си интелектуална нищета има ли друго, което да те трогва?!

Този пък откри топлата вода! От преди повече от сто години за подобни опасности ни предупреждават някои писатели, но всички ние се успокояваме, че това са просто фантазии.

Важното ,че го бил казал той - такава е пропагандата.

По-страшна е естествената глупост.

Мдааа, казвал съм че две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.

..ще стане. Въпросът е кога? Странно бъдеще ни очаква. Човекът с неговите умствени възможности ще бъде абсолютно безпомощен и излишен, освен другото и безработен на всякакво ниво. Предполагам основното му занимание накрая ще се окаже да воюва помежду си с помощтта на изкуствения интелект, което ще бъде една катастрофа. Човекът като такъв какъвто го познаваме е изчезващ вид. Ще бъде заменен със киборги пълни с импланти за подобряване на способностите и от нови изцяло генетично подобрени човеци - няма друго решение.

То е повече от ясно...след хиляда години няма да има и спомен за нас щото тия машинки ще заличат всичко...а след 10 000 години един господ знае каква ще е синята планета.

УРАНжева

за нас филми като Матрицата, Терминатор и Елизиум са само някаква отвлечена фантастика, но те се опитват да ни кажат какви са възможните негативи в едно технологично бъдеще. Включително, ако човекът стане роб на машините.