България ще преговаря първо с Швеция за изтребителите

Служебният кабинет е решил да започнат преговори за покупката на нови изтребители „Грипен“ на шведската компания СААБ.

Обратно в новината

Коментари - България ще преговаря първо с Швеция за изтребителите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за толкова милиарди лв сумати пво бих закупил и разположил из главните градове и хим заводи, а и в планините, и хич нямаше да ми дреме, че нямам мно' самолети :) 10 самолета биха ми стигнали да си защитя страната та никой да не нарушава небосклона ми, та камо ли да ми пръска химикали над народа... без пво не става! няколко бързи фрегатки бих закупил та да си пазя моренцето и щях да спа още по-спокоен :) под 1000 танка всяка една държава е кръгла нула! нямаме военни, имаме клоуни в униформи! козуруват на американоидни твари, пф! сааб кола не се купува, а самолет още повече :) те по принцип произвеждат военни неща, но не ни трябват понеже навремето и ние си ги произвеждахме тия неща... нали америкаците са ни приятели, защо не ни продадат с отстъпка или без пари да дадат :) инак бази си направиха тук, нали така... те ни пазят, оки :) спокойни сме, няма страшно оки

Когато се правят подобни инвестиционни разходи (още повече касаещи нац. отбрана и сигурност), задължително е да се степенуват приоритетите. Търговията е като футбола: Проста игра, но не е за прости хора. Първо трябва да се определи от какво в случая се нуждае държават за своята отбрана. След това се разглеждат офертите, като на първо място се отчита функционалност на изделието (самолета) с неговите тех. параметри, надежност, експлоатационна възраст, следпродажбен сервиз и неговата цена, цена на обучението на персонала/летците, също така политическият фактор, макар че той не трябва да бъде определящ, ако не носи определени и действителни ползи и бъдещи изгоди като цяло (т.е. коя да бъде държавата доставчик). Цената в случаите на такива дълготрайни инвестиции (това касае като принцип всяка покупка на траен актив за предприятие , домакинство и пр.) е последният параметър, който трябва при равни други условия да определи решението за съответната покупка. Т.е. трябва да се намери средната точка, където се срещат всички условия на подобва сделка, така че качество и цена да се допълват. Уместно д си припомним англ. поговорка: Не съм достатъчно богат, за да купувам евтино. А ние казваме: Винаги се пазари, но никога не купувай евтино!

В тази връзка е уместно да се има предвид следното: "Така нар. Коефициент за интелигентност (IQ) може да се сведе до един единствен и безусловен измерител: обемът информация, който човек може да обработи и на тази основа да вземе най-вярното решение сред множеството възможни".

НОВ ще струва 80 милиона! Но с такъв президент едва ли ще ни го продадат!

Да се изказват. F 35 никога няма да бъде приет на масово въоръжение. Самите Щати не могат да направят това, а и да го поддържат. Що не се занимавате с неща, които ви се удават?!

Миг 29 втора ръка от Полша разглеждан ли е ?

обявено е задание, има трима явили се на него, и нито един от тримата не е поляк или с МиГ29

Най-после дочакахме! Сега на ескадрилите, които ще са по три самолета, ще им казваме шведска тройка! И дано ни пратят високи руси инструкторки...

Ще ти пратят шведска тройка: Хасан Молла от Гьотеборг, Амет Хан от Стокхолм и Зия Чауш от Мьолндал.

dsco@

Поне от 15 години ги дъвчат тези самолети. Все няма пари, не може да се избере, несъвместимост и други тинтири-минтири. Тази епопея със закупуване на 8 самолета, показва възхода на България при Демокрацията. Мерехме се с малки европейски държави, а сега не смея да сравня България и с Еритрея ... Те имат 9 СУ-27 от 2013г. Ангола и тя има по-съвременни от нашите самолети. Не знам вече кои ВВС да търся, белким намеря някои по-окаяни от българските. Няма повече да ровя из африканските, защото те са по-напред. Надеждата ми е в Тринидат и Тобаго, Аруба, Полинезия .... Но пък за сметка на това магазините са ни като Кореком, а номенклатурата ни не се излага с Волги. Имаме повод да се гордеем, господа Демократи. Ура!!!

По зле от нас са само руските самолети! Виж през последните двадесет години американските F-35 колко много мигове и су та са свалили!И туркинята миналата година как отпра на су-то в ауспуха една ракета след като неграмотните руснаци пренебрегнаха предупреждението! Та не може оцапан по устата с руско ако трол да коментира какво ще супува и как ще го използва България!

Мноого си Осведомен! Мноого! Браво , то мисъл, то чудо !!!

За демокрацията в бг се жалвай на ДС те са на власт и те се возят в бронирани коли в ЕС дипломацията ходи на работа с колела

Руските самолети може и да са добри, но не стават поради 2 причини: 1. Не са съвместими с натовските стандарти, а и няма как да се съвместят. 2. Продават се и се обслужват от руски фирми за които се знае, че днес са така, а утре иначе. Извиването на ръце по политическа линия в услуга на руските имперски интереси е също за съжаление фундаментално заложено.

сега и да искат руски не може ,няма да им дадът,осраха си пътеките

За 1,5 милиарда можехме да засеем противотанкови и противопехотни мини на всеки сантиметър от нашата територия.

Грипен е най добрият избор за България!Съвременен и модерен!В рамките на NATO може да изпълнява задачите които се изискват от нас като съюзници! Су-та и МиГ-ове не ни трябват вече!Много корупция покрай тях

По изнесените данни за тези самолети се вижда, че са със слаби бойно- технически показатели. Ще литнат от София до Варна и ще трябва да се връщат да закусват в базата си ако не е вече унищожена. Ако е унищожена ще отиват за скраб директно. Бойните самолети трябва да могат да атакуват врага на негова територия / както прави Израел и САЩ/ а не да защитават някаква граница или линия/ безсмислено/. Затова ако се купуват самолети те трябва да са с най-добри показатели, превъзхождащи тези на противника. Трябва да се залага и на други модерни и високо ефективни оръжейни системи за поражение на противника на голямо разстояние / крилати ракети, дронове, космическо оръжие/. Но тъй като сме васална държава , окупирана властово и икономически сделката са самолетите е просто една схема за източване на пари. Истинските ни врагове са продажните ни политици и техните началници от ЕС, САЩ и Израел. А тях със самолети няма как да ги бием.

Отдавна не бях се смял така ... :). Какво разбираш под "бойно - технически показатели". Само този израз показва пълното ти неразбиране по темата. Такива показатели се пишат за лаици. Две различни групи показатели си ги обединил, за да звучиш по-умно. Четете малко по-сериозна литература а не евтини списания.

малко факти.. грипен - нов самолет.. грипен много зависи коя версия, дали ц/д или е/ф.. ц/д си е вече стара версия сус стар мотор, изпипана, но и вав е/ф се ползва изпипан мотор от ф-18 но по силен.. грипена е заданена улица.. това е самолет коеито нема да има аеса радар и ако накога ще го получи това ще е новата верзия нг която нашя грипен нема да получи.. ако купим грипена - ще получим поевтин самолет сус по евтина поддрзка но които 2020 ще е стар :д ф-16 блок 15 втора употреба - има наколко типа упграиди като блок 52 и випер модификацията.. наи врхната е випер, кадето получаваш аеса радар на 95% еднакав като на ф-35.. всеки ф-16 мозе да достигне випер-а трупа на ф-16 издарза 90 години.. мотора мозеш да си го сменаш колкото искаш.. има сумати състеми, ракети подобреня като последното което позволава вече само един ф-16 сам да се bори срещо пво.. и други.. ако гледаме само на парите - да взимаме грипена, ако гледаме боините способности и вазмозноста на упграде - ф-16..

Бря Тези от Дженерал Дайнемикс , поне научете малко Български бря, че се излагате.

Виж сега, като сгрешиш в началото, не чакай да стигнеш на правилното място. Освен всичкото друго, имаме задължение да оказваме помощ на бедстващи летателни апарати във въздушното ни пространство /ако държим на въздушния си суверенитет/, трябва да се ескортират примерно полети с терористи на борда, ... Другите неща ще ги спестя. Като сме се хванали на хорото /НАТО/, трябва да го играем според изискванията, а не както ни се иска. Доста ни чакаха, но като съюзници си имаме и задължения, наред с привилегиите.

На нас НАТО не ни трябва и е време да осъзнаем че тра се махнем от там, щото колкото повече стоим в НАТО толкоз по-циментираме васалния си статут. А за задълженията, чак за некой и друг полет има стари самолети не е нужно да се фърлят 1.5 милиарда заради някакви си задължения. Това което ни е нужно е силна и модерна пехота, по-възможност спец.части, другото е второстепенно.

Правителството спрете се бе! Ако искаме нападателна войска-наблегнете на пехота, хеликоптери, артилерия и БПЛА. Ако искаме авиация - наблегнете на щурмови хеликоптери и много БПЛА! Тез 8 фърчолета са едно фърлене на пари в нищотот, без да се дига количествено-качествените показатели на войската! Нашия терен е такъв че ако изсипете тез пари вместо в 8(!) аероплана във 50к кашимерия и хеликоптери и ги обучите и въоръжите до зъби, всеки агресор ше се замисли преди да нападне. Хайде седнете и разработете една армейска доктрина съобръзена с терена и с асиметрични отговори.

извинаваи ама боиня хелокоптер не е много по евтин от боиня самолет.. я погледни цената на апаче и грипена.. и ще видиш..

nascar25@abv.bg

Апачито е хем скъп хем морално стар, гледай К-52, Алигаторчето... И за половината пари можем да вземем доста хелиса и БПЛА а другото в пехота.

Най -пос.е нещо умно!

някои имал ли е сааб ... аз да ... проклетuя ...

Цялата история със Самолетите е МНОГО Комично-Трагична за България и като Държава "на Топа на Устата" за Европа срещу Чалмите, и като член на НАТО. ---------- На България самолети не са Нужни в ситуацията. Трябва да имаме поне 40-50 военни и щурмови хиликоптера. Ако НАТО и САЩ виждат ясно заплаха, то до сега щеше да има поне 3 ескадрили с бойни самолети на НАТО с екипаж и съответната Подръжка. Това означава поне, като "престиж" пред "Руския враг" около 30 боеспособни машини. Но Американците въоръжават Полша и след това Прибалтика. Всеки го вижда и е от ясно по ясно. Ние сме буфера на Европа с ИДИЛ сега и нищо друго. Който искаше и ще иска да ни прегази с 8 или без 8 аероплана ще го направи. И "първи" ще бъдат тези смешно малко на брой аероплани, даже да са от "бъдещото поколение". Май това не се разбира.

Много ми е интересно колко струва един миг 29, но като имаме предвид, че руснаците и поляците се явяват ненадеждни, явно трябва да търсим по- далновидно решение, а ако те не са далновидни решения трябва да сме предпазливи, защото имаме икономически тежести, които ни пречат да се въоръжаваме безразборно.

Ами, че ние си имаме 29ки. Само трябва да ги модернизираме, като можем да си оправим и авиоремонтния за целта. Срещу джихадистите, дето са на прага ни, друго не ни трябва. Може да закупим или модернизираме, ( ако са останали ) хеликоптери. Те ще са по-полезни.

Se taia

Колкото и да струва, рашките не се явиха на конкурса, защото нямат крайни параметри и цена (както на АЕЦ). При това положение е абсолютно все тая колко струва. само участниците в конкурса участват.

Решили са Грипен. ОСЕМ на брой. Какво ще Правим с тях и СРЕЩУ кого. Осем - на едно място ли ще бъдат базирани или на повечко. Ако са на Едно - това ще е МАЙТАП поне. Ако не са - на колко места. Местата ще покажат, срещу кого ще воюват, ако изобщо ще могат да "излетят" за да воюват. Майтап - сигурно по 2.5 аероплана. Чисто "пут..опоклонническа" мисъл на онези дето населяват онази сграда до хотел Шипка - те са повече от българската "пехота", която няма бойни Машини.Пиша всичко това с Насмешка, защото ние от 89-та Армия НЯМАМЕ и Няма да имаме. Вече ВСЕКИ може да ни Прегази, както си иска и няма да му пука, че Русе - София се стига днес за около 7 часа. Нали вдявате ... и Пейтриът няма да ни свърши работа, щото и Сухопътни сили си нямаме , а разни разпасани Наемници, които и за чистачи по улиците не ги вземат. То толкова им плащат. ------------- Няма Доктрина за армията има "план за прибиране" на комисионни. Отдавна задкулисно одобрен от новите ни "братя от Далас". Станахме за Посмесище и ще идват и ще си Шотват и Ще се хвърлят от балконите и ПАК ще ни се Смеят... Това е.

Se taia

Ами например ще поддържаме санитарния минимум летци, които да предават боен опит ;) Ама кой да ти мисли за човешкия фактор тук, само машини са ви в главата.

Добре ,че не се засилиха да купуват руските ПАК Фък.

Не виждам смисъл да се набутваме със стари бараки, дето стават само за спаринг партньор и ще харчат пари за ремонти.

Що ми се струва че Ф-35 е добър избор, ако ни го продадат де. Вместо 8 да вземем 4 самолета. Или равностоен на Ф-35 рески самолет. Мисълта ми е да вземем най-доброто, пък по-малко бройки.

Ти чуваш ли се какво говориш?! Ф-35?! Самолето който има списък с проблеми от тука до Краварника?! Който при първия дъжд му пада стелт боята, и чиито разходи за подръжка са 3-4 по голями от тези на Грипена?

До колкото знам, наземния Ф-35 няма проблеми, само морската версия имала, но може и да греша.

Е лошо няма! Грипена не е толкова добър като руските Су-35 или МиГ-35, но определено е по -добър от другите бангии Еврофайтър и 50 годишната бракмата Ф-16!! И най-важното! Машините ще са нови! Така че това е ОГРОМЕН ПЛЮС!!!

напълно сте прав вярное че по добре нов от колкото старо желязо но ме нервира едно защто трябва да копуваме западно като Руските са много по добри да не говорим че вместо 10 щте имаме 20 едно и някъкви си дебелосерковци щте решеват какви самолети щте копуваме с парите на нерода ощте повече че във войната в корея и виетнам американците загубиха войната със самолетите от руските миг15 и миг 21 да не говорим че и немците през втората свет.война след 42 год.същто загубиха битката за въздуха пред руските

Е по-добре от алтернативите..А и Грипените не са лоши машинки..Само че са с един двигател..Нещо което изобщо не е добре...Но да се надяваме че ще са надеждни като Волво:)

И двете твърдения са много спорни на един свален немски самолет са се падали по 8 руски, а за Виетнам, жълтите твърдят че са свалили 1500 самолета, ама дори и руснаците намират цифрата завишена с един порядък. А относно пилотите най-добрия съветски Кожедуб е свалил 60 немски и 2 американски самолета през ВСВ, а има един Ерик Хартман който е свалил 352 руски самолета, и са го съдили за военни престъпления с/у икономиката на СССР след като е отказал да се включи в армията на ГДР. Та руските самолети стават за руснаците и за никой друг все пак те са свалили 500 немски самолета на таран, но за разлика от Митко Списаревски при тях тарана е бил не последно а основно средство.

Se taia

Миг35 казваш - този дето индийците сега искат да го връщат? Интересно защо ли искат да го заменят? Само ще да е много добър, затова...

Руският Т-50 е много по евтин да не говорим за високата боеспособност превъзхождащто и найдобрите западни самолети или СУ-34 или сУ-35 един струва 45 мил. на всичкото отгоре са и многоцелеви уневерсални до кога щте слушаме американците това са найдобрите за в момента другото пог изгодно няма за нас и по добро след като ние нищто не можеи да си направим

Se taia

Ами да бяха участвали в конкурса бе... Никой не ги е спирал. Само дето няма да покрият никой параметър, защото цената, която коментираш е само за машината. Наземното обурудване, тренажорите и поддръжката къде ги забравяш? И точно тук е препъникамъка на ВСЕКИ руски самолет. Няма фиксирана цена за гореизброените. Те затова няма дори и теоретична възможност да спечелят. Другия основен проблем при тях е време за доставка. При руснаците всичко се опира на една дума - ЩЕ... Справка, гьола на АЕЦ Белене, който чакахме реактори 10 години, а ги бяхме платили. После решиха, че реакторите щели да струват по-скъпо (по някакви причини). Къде дават така?

Днес ви писах какво американците направиха против Грипен. Много бързо започна и тази зделка да мерише на американски подлости и няма да се учудя, ако накрая България бъде принудена да купи втора употреба самолети от говедарски произход. Още повече, че следващото правителство ще има решаващата дума по въпроса. Циганите се радват- разгеле още ламарина за вторични суровини. Нали уж Радев е пилот- къде е неговата решаваща дума по въпроса?

Русия изтегли почти половината авиогрупировка, която първоначално бе разположена в базата Хмеймим в Сирия. Това съобщи началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на Русия генерал-полковник Сергей Рудской в хода на Московската международна конференция по сигурността, съобщава Руская весна. По думите му, в руската армия са сметнали за възможно съкращаването на броя на намиращите се в базата самолети, защото броят на терористичните групировки в Сирия е намалял. Генерал-полковникът добави, че от началото на военната операция в Сирия ВКС на Русия са извършили над 23 000 военни полета и са нанесли около 77 000 удара по позиции на терористите. Прочети повече в Blitz

Никакви прескъпи изтребители от БЛАТО! Вместо това, парите да се дадат за двойна бетонена ограда по границата и за пенсионерите!

Личи си ОФ-мисълта!

ама нема мъни

Значи ще се разсъхне и тази сделка. СИКаджията освен "магистрали" и "саниране" друго не го интересува. И чат-пат амфетки (според злите езици в Интернет).

А "зали" защо пропускаш? "Държавника" без "зали" като оставиш, какъв държавник ще е :-)

1 милиард лева за 8 изтребителя = 125 милиона за брой. Срещу тях това правителство предлага F-16 втора ръка или "Грипен". Цената на F-35, нов през 2019г е около 150 милиона. ??? CEO Marilyn Hewson told CNBC that with the first aircraft delivered, the defense giant is "on a path to be down to a price of $85 million per jet by 2019."

Не ТОВА правителство а предишното и земеделеца-гешефтар вкара нелетящите бракми на Португалците дето са трета ръка

Няма нищо предрешено, споменава Герджиков. Отворени са за оферти. Ама ако може да е до утре, че им приключва мандатът и друг може да приеме офертите. Но на първо място е грижата за Родината. Чак на второ размерът на офертата.

В Бурятия, граничеща с езерото Байкал, се е разбил изтребител-прехващач МиГ-31 от състава на Източния военен окръг, съобщи руското Министерство на отбраната. Инцидентът станал в 12:05 часа московско време. По предварителни данни, пилотите успели да се катапултират. Произшествието станало на полигон над безлюдна местност. За района на аварията е отлетял вертолет от службата за търсене и спасяване. Експерти сочат три възможни технически причини: Повреди в енергийната система на самолета, в хидравличната система и в двигателите. МиГ-31 е свръхзвуков изтребител-прехващач за далечно действие. Предназначен е за всеракурсен прехват и унищожаване на въздушни цели на всички височини в предна и задна полусфера във всички метеорологични условия при всякакви противодействия на противника.

Колко пилоти го пилотират този таралясник?

stan_posta@

МИГ-31 е баражиращ изтребител. Работи в четворки, които имат за задача да прикриват границата от влитащите през Северния полюс американски бомбардировачи - B-2, B-1, B-52 и крилати ракети. В лошите условия на Крайния север, над еднообразната и безкрайна тайга навигацията е проблем. Затова екипажът е от двама души - пилот и щурман.

Аз от хвъркати работи не отбирам ... Виж от Шведки Шведски маси Шведски тройки ОДОБРЯВАМ :)))

Я Русия да ни подари 20-30 МИГ-а и ще се решат нещата!

срещни се с Бабурин. Може да ви обещае...

Защо НАТО не ни подари, като военна помощ , истребители за окомплектоване поне един боен полк от три ескадрили? Нали сме съюзници. Не е срамно да си поискаме.

Ще се решат. И правнуците ти ще ги изплащат.

А нещо офсетче няма ли да има?

Добре би било да е Грипен. И, а дано, преговарящите са достатъчно умни да преговорят добра офсет-програма, както напр. направиха чехите, когато през 2011 г. купуваха 12 Грипена.

под наем.

това е далавера.Вземаме под наем след това ги връщаме тихомълком .

Според справка в Интернет, цената на един такъв изтребител е $68.9 милиона или около 124 милиона лв. За 8 такива изтребители цената би трябвало да бъде около 992 милиона лв, а според статията ние ще платим 1.5 милиарда лв! Защо трябва да плащаме за тези самолети над половин милиард лв (или с 50%) повече, отколкото те струват по пазарни цени?! От какво се явява тази разлика, и за какво отиват тези пари?!

а цените се менят всяка година. И още не се знае каква ще е сделката.

Според последно споменаваните цени за Gripen C единичната цена на придобиване (само на самолет) е 50 до 55млн$. За да се получи Общата цена (вкл. наземно оборудване, учебни ракети, обучние на пилоти и персонал за 2 г., тренажор и пр.) и се взимат до 30 машини, то цената се умножава по 2.

Ами летищно оборудване, въоръжение, различни стационарни системи за подръжка, обучение екипировка и т.н. Аналогичните от руските ни самолети не стават. Да поддържаш боен самолет не ти е някъкъв таралясник на четири колела второ употреба. Тези неща обикновено не се споменават.

Защото америчките господари трябва да лапат!

!.5млрд е офертата на Португалия, на Шведите е 1 млрд.

Самолети все някога ще си купим, НО ТРУДНО ЩЕ ВЪЗСТАНОВИМ АРМИЯТА, ЗАЩОТО СЕГАШНОТО ПОКОЛЕНИЕ СА НЕГРАМОТНИЦИ И ПРОДАЖНИЦИ КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАК СЕ ПАЛИ ОГЪН В ГОРАТА, ТА КАМО ЛИ ДА ДЪРЖАТ "САБЯ ФРЕНГИЯ В РЪЦЕ"!!!!!!!!! МОРАЛНО СМЕ= 0!!!!!!! ТОЕСТ НЯМА КОЙ ДА ПАЗИ РОДИНАТА!!!!!! ВСИЧКО ТОВА ДЪЛЖИМ НА ДЕМОКРАЦИЯТА!!!!!!!!! .НА САЩ!!!!!!!!

Черноморието!

Шумкарите докрая бъркате грабежа на мандри и животът в гората с армията. А колко са технически и военно грамотни горските хора и овчарите , които командваха армията всеки може да провери- максималното ниво е да скове кочин за помощно стопанство, дори палатките не можеха да си опънат. Виж полпроводниците и целите проводници са ви най-ясни - главнокомандващият даваше насоки в тази област че бъдещето е в целите проводници.

Грипен са добри, не са като руските щайги падащи през ден. Ето и днес е паднал един Миг-31, вече 15 боен самолет на Русия за няма и 4 месеца. Да не говорим че харчат тройно повече гориво от Грипените

Бе не е като да дадеш милиарди за Ф35 и да чакаш да полети

Няма ли,да купим някой кукурузник,бе?Клепоухият тъпак,защо мълчи по въпроса?

Когато бяхме заедно с СССР изтребителите ни не бяха втора ръка. Айде, да са ви честити новите съюзи, да има с кво да се прехранват платените соросоиди, и всички, които предадоха и продадоха Родината.

По времето на СССР сме има някъде 460 изтребители и хеликоптери. В определени периоди над 200.

Дори да броим и селско-стопанските самолетчета - пак са били под 250! Мурзилка!

Така е. Сега по Бялата книга имаме всичко 35 самолета. И този колапс в който се намираме се отнася не само до военната сфера. Просто това най-добре онагледява дъното, което сме достигнали.

Пълни с птичи гнезда...

Обърни се към оцелелите от Вермахта с кво са били пълни руските самолети...

23МЛД втора ръка от Авганистан...

Значи това правителство оставя решението за самолетите да се вземе от следващото Боково правителство.Ха познайте какво ще бъде то и дали самолетите ще бъдат Грипен аз силно се съмнявам че ще са те стой та гледай ! По съм склонен да вярвав че ще са шеста употреба Ф-ки !

Точно в десятката. В същност никой няма да позволи на боко да взима решения. Ще му кажат, че по-добро от втората употреба няма.

Точно така звучи статият. Ще дойде някой като Макейн, да ни обясни нещата. Точно както го направи за Южен Поток. Точно както се намеси в Украйна и Сирия, където се срещаще с нацисти и съответно джихадисти.

Заглавието - "България ще преговаря първо сЪС Швеция за изтребителите"!!! - това за правописа.Сега, по темата - фактите са - към 1989г., НРБ има във ВВС 230 действащи и модерни за времето си самолета. След 28 години безвремие, днес имаме 2-3 читави изтребителя, които дават бойно дежурство. И някъде към 20-на бойни самолета, които се нуждаят от части.Та, питам - къде изчезнаха останалите 200 броя добри машини??? Кой ги разпродаде, наряза или просто остави да се рушат??? Гарван, гарвану око не вади.Стара народна поговорка. Приемат даденото положение и като прасе с тиква,почват да се борят за има-няма няколко рециклирали западни самолета.И какво се получава - много милиони са отишли в джобовете на знайни и незнайни апологети на атлантическата мисъл, щото самолетите били комунистически, разбираш ли.Не ни трябвали, защото не са билЕ по натовски стандарти. Сега отново милиони от бюджета, пардон...от нашите джобове. Прокуратурата не само да подхваща КЕВР, АПИ и НАП, но да се види кой, защо, как и кога унищожи българските ВВС и въобще, българската армия.Апропо....абе Що тия наши западни приятели и евроАТЛАНТИ не ни дарят някоя ескадрилка, а?? Нали ни ръчкаха да си махнем старите оръжия, пък сега охраняваме и "общата" граница??

Посочи ми враг около нас с който да се бием, за да имаме нужда от армия? Тогава сме имали, защото сме били граница между НАТО и СССР, сега отвсякъде НАТО. Ако труците излезнат от НАТО и се радикализират, до 2- 3 години тука ще сме на същия хал както преди 30 години с една от най-големите армии на балканите..

Не разбирам защо ти пишат минуси? Ама глупаци колкото щеш.

Това че турците са в НАТО - файда за нас никаква. Нали виждаш Ердоган каква неоосманистка политика води. Пък и НАТО е саздаден за отпор срещу външен враг. Няма клауза в договора по която да ни защитят другите страни от НАТО ако ни нападне някоя държава членка на блока, Турция или Гърция например. Нашите американски братя просто ще ни гледат сеира. Не вярвам да тръгнат да ни спасяват за сметка на Турция. Не случайно Гърция поддържа огромна армия.

Не виждаш с кого ще се бием? Сигурно и Гърция не е виждала да се бие с турците 70'те години ама се сбиха, че им половин Кипър им завзеха. Вие сериозно ли още си мислите че някой в Европа ще си мръдне пръста за нас? Това наивност от преди 9ти ли е? Никой няма да реагира изобщо, ако стане проблем тук. Много интересно мислене.

Ще има да чакаме !Те нас не ни броят в живите,освен когато трябва за нещо да ни използват !?

Лоша новина за всички мурзилки, боярщници, соросоиди и пр. предатели.

се ми е тая важното е да летят българи,мига разбира се е най добрия и имаме база за него,но и на нов грипен сме доволни;)

Дано новото правителство не се надупи на САЩ и не ни набутат с Ф-16, най-добрия е ГРИПЕН за цена спрямо възможности, а и е нов, а не втора ръка.

Само глупак или подкупен ще вземе втора ръка ,ако става въпрос за това си имаме МиГ 29 и като се стегнат ,ще служат вярно !

аман от платени драскачи ! Поне прочети, че става дума за НОВИ Грипен-и

Те излизат по-скъпи за поддръжка (по-старо поколение са) от новите самолети, на руснаците не им дреме за парите толкова, но за нас дали ще пратим на ремонт двигателите на Миг-а на всеки 350часа или на 1500 както е при Грипен цената си има значение... Затова не е хубаво да взимаме и Ф-16 щото и те са стари и по-често се ремонтират

Хем народната власть е почнала с него...

предполагам че мига е нашия самолет имаме база имаме всичко,но бил не морален;)Грипена е добра алтернатива предполагам вие сте по големи разбирачи:)

Se taia

Не е проблема в морален, неморален. Просто руснаците не участваха в конкурса. Просто и кратко.

Пари хвърлени на вятъра! С тези самолети нито Турция нито Русия можем да спрем. Да се дуем само,че имаме авиация по-добра от албанската?!

То съ е видяло, че искате да се борите с две империи едновременно, ама ние затова сме в система за колективна отбрана. Нема как да проявим самостоятелен героизъм.

Мисли, достойни за дичевия мозък... дичеФФ, из дат ю?

Да вземат да купят машини за движение по СУша... Арабите нападат през гората. Би трябвало, още като пресекат границата, от танк или бронетранспортьор да им пратят някой снаряд и ония да се разбягат обратно към Турция.

Като им пикират 1 път над главите няма нужда да се стреля

Ся, да очакваме поредната група представители на някоя държава да дойде да ни набие канчока.Как то вече сме го играли де :).

Най-добре е да се отлага, докато дойдат братушките и ни освободят отново!!!! Тогава за тези пари ще купим 20 модерни и 20 по-старички аеропланчета+ С-400!!!!

Кви братушки бе, явно не си учил, че сме платили 32 тона злато за тази свобода, така че няма безплатен обяд... Ако не са били те, щял да е някой друг от големите, които нямат интерес от силна държава на балканите... Писна ми от промити мозъци

Такива глупости сега ви учат, Навремето ни казваха, че руснаците са платили тези 32 тона на султана, за да не си прибере Източна Румелия, дадена му от западняците, въпреки Санстефанския договор!!!!!

То е много простичко, но не е за промит мозък, демократически!:) Може ли да имаш Санстефански догор, и да се стигне до Берлински, АКО НЕ СА БИЛИ"ЗАПАДНИТЕ ДОЛНИ, ГНУСНИ, МРЪ*СНИ, ДЕМОКРАЦИИ!!!!!????

За клиринговата спогодба Нойбахер чувал ли си? Как завличат немците България с десетки милиарда лева. След ВСВ обаче им опращават дълговете и така прецакват и нас.

Само с леб и сол нема да мине.

Но от къде пари ? Герджиков и Радев ли ще плащат?

Абе имаме , ей риактори, ей ги два. Източиха банката и... пак има.

Най - накрая нещо умно !