Изобретение на българи помага на 300 млн. души

Двама българи създадоха уникална компютърна програма, с която хората, страдащи от далтонизъм, вече ще могат да виждат истинските цветове.

Обратно в новината

Коментари - Изобретение на българи помага на 300 млн. души | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не омаловажавам създаденото, но много е напудрено и балона е надут до пръсване без да има съществена полза за далтонистите. Типична българска работа, ние сме най великите,?измислили сме калдаръма и чушкопека.

От доста време, много смартфони предлагат корекции на цветовете в стандартните настройки на телефона за хора с цветови дефекти...

За Васил Альошин от Перник ли става дума? Защото фамилията е специфична и ако е така, не става дума за деца генийчета, както пишат тук някои.

хич не ме интересува какво са създали тия безродници.щом не плащат данъци в българия ,нямат право да гласуват и да ми определят съдбата!!!

Колега, България се пише с главна буква!

Цитат: "Хората, които страдат от цветна слепота, имат най-голям проблем с разпознаването на червения, зеления и синия цвят." ......................................................... А да го попитам малоумника-редактор на "статийката": -Има ли други цветове бе дебил немощен? ............................................ P.S. Черното и бялото не са цветове

Естествено че има.Ти да не мислиш че като в монитора има само RGB.. и толкова.. Цвета е вид дължина на отразена вълна.Това как ще го пресъздадеш е твоя работа. Принтерите неграмотнико как печатат печатат цветно а? Като нямат зелен червен и син а Cian Magneta Yellow Black.. Хората с цметна слепота не регистрират правилно отразените от обекта вълни.А ти ми кажи дали наистина червената ягода е червена..

Ай стига сте плюли и срали! Момчетата създали Нещо, а половината от вас са осрали Форума... Яжте асфалт и панели, и си смучете киселите краставички! Дебили ............................................... Браво момчета, почти щях да забравя да Ви поздравя!

Браво! Зад океана обаче да не се разпространява щото ползата ще е никаква! С софтуер или без -в Бялата Колиба, викат на черното бяло.

нямам думи...браво момчета! относно културата ни е дива,ние не сме свикнали да благодарим за малките неща па камо ли за нещо такова.затова като идем в чужбина сме като полезни изкопаеми като някои ни благодари за нещо. та момчета благодарим ви за труда и за вашият успех! бъдете здрави и винаги истински

Браво момчета! Кога ще го пускате безплатно? Защото си правя сметката да го продавам на дъмпингови цени на запад и да печеля. И защото колкото и да сте умни и интелигентни не сте разбрали простота истина, че БГ = Бай Ганьо.

Тази новина трябваше да е към рубриката Клоунадите на Мъск.

но засега това е компютърна програма, т.е. променя оцветяването на монитора! Тя трябва да се развие в живота, във вид на очила или стъкло за водач на МПС! А тия които са я купили ще я направят, а ние пак...

Такива очила има от отдавна!

това представлява ли софтуерен патент на международно ниво, или е просто модификация на съществуващ без изобретателска стъпка? Никой не каза за патентоването!

EnChroma явно са съсипали делюзиите за величие на поредния бляд :)

Такива приложения има от 2015 година, създадени от Микрософт, Самсунг, унгарската компания Colorite, така че новината е хубава, но подвеждаща.

Както всички останали "новини" в дирника. Толкова ли е сложно да кажат името на програмата? Такова приложение има от поне 2008-ма и японците, които са го направили го предлагат БЕЗПЛАТНО ЗА ЛИЧНА УПОТРЕБА. И може да се свали директно от сайта им. Пак сме открили топлата вода! :)

Браво на момчетата!

Браво, желая им успех.

Комплимент момчета!

Имам познат далтонист. Той твърди че НЕ вижда червения цвят самостоятелно или в комбинациите (примерно виолетовия за него е синьозелен). Т.е. ако ние виждаме цветовете като отношения между червения, зеления и синия цвят, при него липсва червеният канал. Не мога да си представя с каква компютърна програма той ще види червено? В очите му просто няма приемане на дължина на вълната 650нанометра или пък от очите няма нужните връзки към мозъка. Това дет го пише в статията, ми звучи малко кат шарлатанство някакво. Все едно някой да направи програма с която нормален човек да види инфрачервеното (топлинното) излъчване (светлина с дължина 800нм). Маса такива уреди има и всички те кой знае защо показват с привичните ни цветове. И няма как да е по-друг начин, защото ние нямаме клетки в очите който възприемат светлина с дължина 800нанометра. Някои змии и риби имат, ма хората нямат и не виждат топлината.

Очила за Нощно виждане. ... + Термо Видео.

Да, и кво, кат погледнеш в такива очила и виждаш нов цвят? Ми не, виждаш топлината в привичните цветове (черно-бяло, нюанси на червено-синьо), в зависимост от фантазията на инженера направил преобразователя.

което за пореден път доказва, че мат'ряла не е лош, а управниците ни не струват и пет пари!

Абсолютно !

Двама от 7 милиона сторили нещо добро и м'триала не бил лош?! Колко гласуваха за БКП и ОП, а!?

Ми ти виж колко гласуваха за Баце! В тая бройка влизат и доказаните шизофреници, останалите са недоказаните...

Браво!!! А БАН да вземе да пусне приложението за говор безплатно, а не да го продава! Доколкото си спомням БАН е на наша издръжка, а не търговско дружество!

Ако СА в/от БАН - ето Ни Брилянтна възможност ЗА Академията-Ни ! ...а НОВА - Изказа че у Нас - Ще е безплатно.

БРАВО....ДАЙ БОЖЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ КАТО ТЯХ... ПОЗДРАВИ..И СМЕЛО НАПРЕД...

Не че искам да кажа нещо лошо, хубаво нарпавили са. Ама такива неща има отдавана разработени от samsung на доста серизоно ниво. Но, на ли сме много горди.... българско да е А иначе, който има нужда да потърси в нета, преди време се въртеше сериозна кампания. Потърсете в гугъл "seecolors samsung"

Когато Джон Атанасов е проектирал първият компютър е имало и други компютри тогава. Но неговият реално е основоположник на сегашните компютри! Така че не подценявай труда на момчетата!

Приложението на Самсунг - НЕ е в Тази насока, Колега.

Браво Даниел и Васил ! Вие сте добър пример за учнолюбивите и любознателните деца ! Само да спомена, че въпреки оценките, които получава България за образователната система, всяка година, почти всяко училище в страната си има своите отличници. Елитните гимназий редовно подготвят златни медалисти. За съжаление, има и изключения, с които постоянно ни вадят очите по медиййте.

Нито една дума в българския език не завършва на ѝ в множествено число.

Политическите тарикати ще се облажат вместо тях!

Такива новини и хора не се коментират - преклон, че ги има!

А някакви "координати" за връзка???

От тези млади иноватори да се поучат лъжците- проф. Костадинов, доц. Венева и други подобни на тях ( те си знаят кои са) които показват бутафорни иновации в Брюксел от името на най-големите манипулатори ГЕРБ.

Тоя пак на политика избива. Празник е бе тикво, спри до вторник.

Браво! Иновативни, интелигентни, можещи! Само напред!

Браво ! ...ама Би следвало да Кажете къде СА г-дата Георгиев&Альошин, Дир.бг...

jingiby

Ура! Една хубава новина за Великден...

Голямо БРАВО!