Прекалено строг еврорегламент застрашава енергетиката

Служебният заместник-министър на енергетиката Константин Делисивков изрази опасения за енергийния отрасъл в България по повод силно завишени изисквания на ЕС.

Обратно в новината

Коментари - Прекалено строг еврорегламент застрашава енергетиката | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не се бойте. На оня свят на 1 милион новопочинали през следващите 2 години няма изобщо да им трябва ток. А до 20 години няма да има останали българи по тези земи, затова ток не ни е нужен. Затова няма да имаме нито ТЕЦове, нито АЕЦове, нито комуняго-чифути-гробари, нито соросоиди.

-Нема страшно.Почваме да садим повече боб и да ядем много от него, от което ни се образуват газове които са високо енергийни.Всеки ще си инсталира едно санитарно приспособление наречено "Пръдняло" на което се настанява и почва да изпуска газове.Пръднялото е свързано с гъзопреносна мрежа чрез възвратна клапа и измерителен уред колкото повече газове изпускаш толкова по богат ще ставаш защото всеки месец отчитат на изм. уред и веднага заплащат количеството.Прецакваме руснаците и европейците и ще горим най-екологичното гориво.

Строг еврорегламент, с който се затварят тецовете, в резултат по-малко мощности, по-скъп ток и заплаха за националната сигурност, както е казано в статията. Извод - ЕС и еврорегламентите са заплаха за националната ни сигурност. След като унищожиха цялата ни енергетика, още като се почне със затварянето на блоковете в "АЕЦ Козлодуй", която е най-проверяваната АЕЦ в света и проверките не установиха нищо нередно, та се стигне до тецовете, въпросът е какъв ни е келепирът от ЕС. Когато сложат ръка върху всичко, които българите сами са изградили, най-накрая ще обеднеем и ще живеем само на подаяния от еврофондове, ако сме послушни разбира се. Тази френска АЕЦ, която опука наскоро с ефектни взривове като от Холивудски екшън, само си представете, ако това беше не във Франция станало, а в България да кажем. Всички щяха да тръбят как трябва да си затворим централите. Не на ЕС в този му вид, в който сме натикани в задния му двор на втора, трета или десета скорост. Това е обидно, цинично и нерентабилно, откъдето и да го погледне човек.

Добре затваряме тецовете и какво правим. Най голяма е консумацията през зимата във вечерните часове от 17 до 22 ч. В това време производството на ВЕИ мафията е 0 кВ. Без АЕЦ и Водна енергия стоите на тъмно драги съграждани. Да не забравяме, че и топлофикационните тецове трябва да се закрият (т.е. няма и парно да има). Как ще се отоплявате през зимата - екологично с термо помпи. А бе просто идилия. ЕС бавно и безвъзвратно се връща в средните векове. За да дишате чист въздух обаче това не е достатъчно. Трябва да забранят превозните средства с двигатели с вътрешно горене. Готови ли сте за това?

Нормалните хора в Европа искат чиста природа, чист въздух и добро здраве. В БГ хората искат евтин ток и пушеци. После хвърляме вината за влошеното здраве на лекарите... Евтиничт живот с евтините стоки нищо не струва, другари! Качеството си има цена.

Колонизаторите от Европа - никога, ама никога, не трябва да бъдат наричани нормални! Същите са като турците, само дето са ограбили и заробили в пъти повече държави и народи!

Никой не го е грижа за населението. Това да не ви е социализъм та човека да е на първо място. Това си е стока като всяка друга и не е задължително да я имате. Една цена от 1лев за киловат е доста оптимистична за "демократична" България.

Нали всичко с енергетиката ни беше ОК? ма ли сме свръх производство и нямало нужда от нови мощности. Къде са сега онези мекотели, дето докладваха чинно как спират енергийните ни проекти? Мръсна сган!

Поредния удар на ВЕЙ мафията по българската енергетика. Очаквайте тъмнина и студ от следващата зима. Всички тецове трябва да спрат. Няма да има парно и ток. По вече от 60 % от тока в БГ се произвежда от ТЕЦ. Ще се радвате на ток само през деня и то само когато духа вятър и грее слънце. Вецовете и АЕЦ ще произвеждат ток само за националната сигурност (транспорт) и предприятия/магазините на западните вериги от където да можете да си купувате храна второ качество.

Той Биби оцвъка и Белене, и Южен поток - дайте да му простим грешките, да го изберем пак, милото, то се е покаяло, знае вече къде е сбъркало, ще се поправи ... А? Нали? А тези, които го боцнаха на високото, та да му се види омазания, тях какво да ги правим? И кога?

d4

не съм енергетик и не ми е ясна далаверата. явно, че ТЕЦ-овете са на доизживяване. въглищата са на привършване. дърветата ще ги довършат ония от "привилегирования" етнос. не остава нищо друго освен ядрена и ВЕИ енергия.

Българските политици са уникални в това да вървят след фактите, а не преди тях. От години се знае, че ТЕЦовете ще се закриват заради международните екологични изисквания. Нашите доморасли дебили вместо да развиват атомна енергия и да преустройстват работещите в мините и ТЕЦовете на друга работа, чакат да започнат стачките и тогава да се сетят че има проблем. НЕ, проблемът сте ВИЕ, некадърни политици-калинки. Чакате да дойде криза, за да се перчите как симулирате дейност. Нещастници.

ВЧЕРА Е КЪСНО!!!ПО НАЙ БЪРЗИЯТ НАЧИН ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ СТРАТЕГИЧЕСКИ ВАЖНИТЕ НИ ПРОЕКТИ,АЕЦ"БЕЛЕНЕ" И "ЮЖЕН ПОТОК"!!!ТОВА Е ПЕРСПЕКТИВНОТО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА!!!НЯКОЙ МОЖЕ И ДА СИ МИСЛИ,ЧЕ И НА КИТОВА МАС ЩЕ СИ ОСВЕТЯВА ДОМЪТ,НО ДЪЛБОКО ГРЕШИ!!!

Кретен. Предлагат Белене на частен инвеститор без държавни гаранции. Вади 25 милиарда лева и си го строй. Пък после нали ще се напечелиш с по 100 милиона на година тамън за 250 години ще си ги върнеш

Русофил

КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ПРИЗНАК НА ЛИПСА НА ВЪЗПИТАНИЕ!!!КОЙ ЧАСТЕН ИНВЕСТИТОР ЩЕ СЕ ЗАНИМАВА С ТОЗИ ПРОЕКТ,АКО НЕ ВИЖДА БЪДЕЩА ПЕЧАЛБА???ПО ТВОЯТА ЛОГИКА,СИГУРНО И УНГАРСКАТА ДЪРЖАВА ГРЕШИ,КАКТО И ТУРСКАТА,ЗА ДА ИЗГРАЖДАТ ПОДОБНИ ЦЕНТРАЛИ???

тъпак, 100 милиона е ПЕЧАЛБАТА. ти знаеш ли какво е печалба? това са парите, които ти остават след като си начислил амортизациите и разходите, идиот такъв!

Не сте компетентен, а профан в областта. Според анализа на HSBC, чистата печалба на АЕЦ Белене и между 150 и 300 милиарда лева. Делено на 60 години се получава средно годишно. Е, в началото по-малко след това повече, но това са резултатите от анализа. Вярно ли е, че вашия Костов има 12% от американските Марици, които му носят печалба от 1 милиард за 15 те години? И заради този личен милиард на Костов искате България да загуби 200 милиарда? Не сте ли малко нагли?

Стига сте ни плашили! До края на годината реално ЕС няма да има.Малко парици ще похарчим и ще имаме отново 4 малки работещи енергоблока в Козлодуй!

Е и ? Няма да има режим на тока ли ? Ще е по евтин :)? Абе вземи се стегни

телешкия оптимизъм! Наистина трябва да се стегнеш и да почнеш да се упражняваш да мислиш, ако имаш тая възможност де.

Какво е това нещо ЕС? Поставя си някакви регламенти, директиви, поръчва си музиката. А после иска друг да му плаща сметката! Когато затворихте ротещите ни ядрени реактори безплатно, спахте! А сега нямало мощности. Когато ви казаха да провалите Южен поток пак слушкахте! А сега турците си го правят. Като ви казаха, че трябмало да има ембарго с Русия - вярвахте. А през това време Германия и пусна още една тръбичка - Северен поток 2! Останете си прости, продължавайте да слушкате. Правете си ялови съвети с комун-организации като КНСБ. Не ми пречите!!! Само да ви кажа, че не ме интересува вече, защото не вярвам на глупостите, които ни заливат постоянно. Друга е истината за света!

Проблема е че се откраднаха милиарди от Белене,цанков камък, слънчева и вятърна за комисионни и подкупи а сега ЕС виновен да но тези пари ако се бяха инвестирали за бъдещето сега да сме на първо място по чиста и евтина енергия. А колкото до въглищата и дървата за огрев са забранени във всички нормални държави защото са канцерогенни и опасни за природата дори и китайците се замислят над тях. Така ако продължаваме по една пещера да си намерим най-добре ще стане

АЕЦ Белене е единствения проект в България от който не се е "крало" и не се "краде". Досега са направени 3 прокурорски проверки, които бяха преднамерени, "все нещо трябва да намерите", както им нареждаше Боко. Естествено нищо не намериха, защото няма кражби. Да но, то като не може да се краде, то и на Боко за какво му е АЕЦ Белене. И затова и го спряха, защото от такъв голяма международен проект в който участват 10 държави няма как да се краде, всичко се гледа отвсякъде.

Не разбираш щото си тъпичък. За затварянето на реакторите получихме 600 милион евро. Това е повече от ПЕЧАЛБАТА на АЕЦ Козлодуй за 10 години. Това ли е безплатно? Южен поток беше провален от Путлер лично. Северен поток 2 още не е пуснат.

Би трябвало да се либерализира пазара на ток, в смисъл за свободно, лесно и гарантирано връзване към мрежата на всеки производител, включително домашен на ПАЗАРНАТА цена. Децентрализираната мрежа е по-гъвкава и ефективна, пък и може да допълва бюджета на доста хора. Иначе е двойнствен ефекта от подобни законодателни инициативи - хубаво е да се повиши качеството на въздуха, но пък да се натоварва с това цената на прозведената енергия не е добра идея, защото води към фалит топлоцентралите. Вероятно правилният подход изисква чрез добре насочени евтини пари създаване на местна индустрия за ВЕИ-та. Така ще може да се поеме освободената работна ръка от централите, а екологията ще се подобри. Има и друго - в районите на централите има криминален натиск върху населението да напусне имотите си и да се изсели. Ако го няма икономическия интерес няма да има кой да притеснява пенсионерите. От друга страна е факт, че ЕК непрекъснато приема закони, подкопаващи икономиката на ЕС, което няма как да ни радва.

Контролът никак не е строг, а е в нормите. Имаме доста излишък от ток и не е радно да си тровим атмосферата с наши социалистически измишльотини, като ТЕЦ.

Ами тецовете у нас са собственост на социалистически САЩ,лумпен тъп !

Ааа,за това ли куневица първо спря АЕЦ Козлодуй,а сега ЕС ще спре и тецовете.Та да ни е.ът,мамата.

Ха честито! Това за което отдавна си говорехме е на път да се случи. Европейския съюз повишава изискванията за вредните емисии от ТЕЦ-овете! Тъй като 40% от нашата енергетика се пада на въпросните централи. Възможностите са две. Първата е да ги закрием,което очевидно няма как да си го позволим. Прекалено са важни за нас. Втората е да се инвестира в още по съвършени очистващи съоръжения. ТАЯ ИНВЕСТИЦИЯ ОБАЧЕ ЩЕ СЕ КАЛКУЛИРА В ЦЕНАТА НА ТОКА! ПОЗНАЙТЕ КОЛКО ЩЕ СТРУВА ЕДИН МЕГАВАТ/ЧАС! Точно по тая причина преди години затвориха ТЕЦ-Варна. Сега да попитам: ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СТРОИ АЕЦ"БЕЛЕНЕ" ИЛИ ДА? И още един въпрос: ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ГЛАСУВА ЗА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА,КОЯТО Е ПРОТИВ АЕЦ"БЕЛЕНЕ"? Според моето скромно мнение; БЕЗ АЕЦ "БЕЛЕНЕ" ТРЯБВА ДА ЗАКРИЕМ ДЪРЖАВАТА!!

Нямаш два лева да се обръснеш, атомна централа сънуваш....

Най-после. Премахване на фините прахови частици, които убиват хиляди. Освен спирането на тецове трябва и забрана за търговия с въглища и забрана на коли над 20г. Часовникът вече тиктака. Кеф.

Ясно е, че в 21 век въглищата в развитите страни НЕ СА НЕОБХОДИМИ. Вместо за пореден път да се чудите как да отлагате неизбежното поне този път почнете да мислите овреме каква работа да намерите на хората, които ще пострадат от неизбежното затваряне на ТЕЦ-овете на въглища. Щом в Европа се мисли за такава директива се замислете дали пък е възможно точно ние да сме най-умните. И при положени, че сме най-бедните е нормално и да се сетите , че вероятно не сме кой знае колко умни. На бас, че след 10 години ТЕЦ-овете на въглища няма да са конкурентна технология като цена, независимо от това дали има директива или не. АЕЦ също.

"Заложените в референтния документ стойности за емисиите на живак, азотни оксиди и серен диоксид от централите, изгарящи въглища, е много трудно да бъдат постигнати и поставят под риск развитието на въгледобива и енергетиката както в страната, така и на европейския континент като цяло." тези изисквания важат само за страните от първата скорост, за страните от втория ешалон са само препоръчителни, а може би обратното :D

Има избор(щеш не щеш) : Солари или перки

Имате и други варианти, господа безйденици... Например да започне масово залесяване в България и да спрете сечта. Дърветата консумират СО2 (от учебника за 4 клас) и ще компенсират при надвишени норми на емисиите..

Започнаха пак с опорните точки за налагане на АЕЦ Белене ( по модела #КОЙ).

Абе, ей! Кво Белене бе, за въглищните централи става дума, дето произвеждат половината от електричеството. А опорните точки са ти в главата. По-точно само една опорна точка. Куха! Гьон!

Маани го, на друго място му е опорната точка... Там, де слънце не огрява...

Много добре са степенувани горивата, които се използват в ТЕЦ, като първо, ще се забранят тези, които са на въглища и след това по реда им. Еко таксите, ще станат непосилни за производството на електроенергия от ТЕЦ, а това сигурно, ще доведе до бум на АЕЦ и ВЕИ. С бързи темпове идва времето за добиване на енергия от околната среда, че той Тесла отдавна го е открил, но е казал по онова време: Все, още човечеството не е дорасло за такъв вид енергия или нещо подобно..... Всичко по реда си! Почти е сигурно, че ще се наблегне всяка една сграда задължително да стане енергийно независима, в най голяма степен чрез поставянето на мини, и микро вятърни генератори, фотоволтаични панели/ бои/стъкла / и слънчеви колектори за топла вода или хибридни такива. АЕЦ, ще се използват, като балансьор в енергийната система. Поне това се очертава, като бъдеще въпреки, че на някои, все още не им се вярва.... Това си е написано в книгите преди десетки години, но кой да му обърне внимание. Сега, когато яйцето опря в задника олелееее и то по трудния начин... Мъдрия си е мъдър, но определено засега има голям дефицит на мъдреци в световен мащаб и дано това не ни излезе през носа....

АЕЦ не може да бъде балансьор в енергийната система! Балансьори могат да бъдат ВЕЦ и ВЕИ(последните, ако работят).

Аз Ви пиша как се очертава бъдещето, а не сега и следващите 5-10 години. В това много ме бива. Още отсега някои държави започват да се подготвят за този преход. Не току така Русия с помощта на Холандия, ще започне да строи един от най големите вятърни паркове въпреки, че имат едни от, най големите запаси на въглища, нефт и газ. Путин мисли много години напред за разлика от нашите управници, което се доказва и на практика...... Арктика е наред, и си представете, с каква енергия, ще се захранват тези нови градове, като строго, ще се съблюдава екологията..... На нас ни липсват планове за утре, а какво да говорим за бъдещето...... Без тактически, и стратегически планове за развитие на държавата ни, които трябва да се спазват от всички бъдещи правителства направо сме загубени и е възможно да изпаднем от колата на.....

Нищо не разбираш. ВЕИ не могат да бъдат балансьор, защото работят когато има слънце и вятър, а не когато има нужда да се балансира. АЕЦ и ВЕЦ с язовирни стени могат да бъдат балансьори, но най-вече за това се ползват ВЕЦ, защото тока от АЕЦ е суперевтин и няма сметка да не им се намалява мощността заради баланс.

Като работил цял живот в ТЕЦ-2, ще ви напиша, че тецовете (без изключение) трябва да се затворят. Страшно много отрови и мръсотия!! Помня времето преди 10-ти ноември, когато никой не искаше да работи там. После заради заплатите тецовете се напълниха, но мръсотията остана.

Взеха си паричките иии...

Ядрени мощности. Не ни трябват нищо ,че ще ни закрият екоцентралите на въглища.

Ама те нашите " приятели " и "партньори"от еврейския съюз от десетилетие заличиха България от енергийната карта на европа. С добре платеното съдействие на шепа малоумни и алчни майкопродавци. И понеже се оказа , че въртим на някакви празни обороти и членуваме в някаква друга престъпна групировка , предлагам да си пуснем спрените реактори на Козлодуй , да си върнем Марица 1-3 , да си построим Белене , да бием шута на ерд-та , на златните и водните " концесионери ", а и за Южен поток може да се споразумеем ... И дърпаме рязко напред ! БУЛекзит !!!

И скакво ще дръпнеш па ти бе ? 300лв заплата ли

Дудна си аз, вече пет години, че европейските директиви за емисиите от въглищните ТЕЦ-ове ще скалпират енергетиката ни. И ще се окажем в спешна нужда от поне още един реактор или още два гигавата вятърни и фотоволтаични. А цената на тока най-накрая ще се увеличи с 40%.

Тука има и добра новина. Като затворят ТЕЦ Марица 2. Американските централи ще почнат да работят неперкъснато и цената от тях ще падне значително на около 6-7 ст./кВтч. Така путлерастията ще се поуспокои ;)))) И е време кретени да разберете че има допълващи мощности, каквито са ТЕЦ, колкото по-малко работи толкова по-скъп е тока от там. Ако работи 12 месеца на пълна мощност цената е 6 ст., ако работи 3-4 месеца цената ще е 12 ст./кВтч, същото се отнася и за АЕЦ. Та като сравнявате цени гледайте и кой колко работи, щото заплатите и поддръжката си текат целогодишно, нищо че една централа може да се ползва и 1 ден годишно само.

И май Белене наистина ще се строи.

Добре, че сме в ЕС, та тоъ да се погрижи за здравето ни! Предпочитам чист въздух пред опасни електроцентрали! Ще загубят преди всичко Ковачки и подобни нему бизнесмени- т.е. енергийната мафия! Ток за нас ще има, няма да изнасят!

И колко ще ни струва токът,който ще внасяме?!

Какви рестрикции, нали уж на 2 скорости и всеки сам решава дали да следва европейските нормативи? Ние по-католици от папата ще станем вече!

Ще се наложи да затворят топлофикациите, затова е тоя вой! Далаверата да крадат и серат ще се наложи да се спре според този регламент и мафията започна медийната пропаганда против него.

Не четеш внимателно. Рестрикциите касаят горивни инсталации на мазут и въглища, а не на природен газ. В България има две топлофикации на въглища.

Не желая да влизам в полемика, но колкото и да ги мразим Топлофикациите работят на природен газ и практически не замърсяват. Проблема ще бъде от комплекса Марица изток, защото трябва нова технология да се разработи по отношение на нашите лигнитни въглища!

Нали видяхме какво стана, като в София спря ТЕЦ-а за една седмица - всичко живо изрева, че пука от студ. А кажи сега кой ще реве повече - топлофикациите или абонатите им? Просто ще трябва да се направят много сериозни реконстуции на централите, които не стават за една или две години, а наистина през това време няма кой да замени спрените мощности. от друга страна в БГ всичко е възможно - и досега ТЕЦ София изхвърля два пъти над разрешените концентрации емисии, в отчетите на комплексните им разрешителни си го пише ясно, изпълнителната агенция по околна среда е наясно, но глоби няма, защото се видя, пък е и предварително ясно какво става, като спре ТЕЦ-а...

Чак пък всичко живо. Хора в блокове, които успяха да се откачат от топлофикация си живеят съвсем нормално. И никой не е умрял. А това, че медиите усложливо показват точно това, коети пишеш... Е съвсем друго.

от ес идат винаги лози новини

Тази информация излезе преди месец сега пак Комсомолците ни обработват за Белене Тази мярка ще засегне половината от енергетиката на ЕС така.че няма да я приемат От друга страна нас какво ни интересува.ТЕЦ са частни.Нека да инвестират в инсталации за очистване.Не може само лапане.

Не всички са частни ТЕЦ2 МАрица изток е държавен,колко хрантутници има там....

По добре да го затварят. Там е черна дупка. Само шестаци действат. Ремонт на стая - 60,000 лв. направо удариха тиквата с неговото саниране в земята

А, не бе... няма да се пуашите... И американските тецове ще ги спрат. Обаче ще продължаваме да плащаме тока от тях, пък бил той и непроизведен... Нали има договор... пък май го и продължиха

Точно Американските няма да ги спрат. Ще спрат обаче ТЕЦ Марица 2. Брикел, Тец Марица-Изток 3 (това не е АЕS) Ако се направи инвестиция в ТЕЦ Мариза 2 по сероочистване, цената от там ще гони Американските ТЕЦ.

Там си има сероочистване и сега. Виж, ако направят очистване на ФПЧ 2.5 тогава вече може и да стигне цената на американските. От друга страна лигнитните въглища открай време са едно от най-неефективните горива с най-големи замърсявания. Така че изеята да ги спрат не е съвсем лоша. За справка питайте някой от Гълъбово, Раднево или околните населени места какво мислят за въздуха, който дишат.

Нас какви ни интересува това, да си го гледат само Ифропътъ на първа скорост. Ние сме само някакви придатъци, дето за нищо не ни броят, така че може да не се съобразяваме.

тъп европейски съюз

Мдааа...много тъп ЕС...не дава да си дишаш живак на воля и това си е! Олигофрен!

Неможе да обясниш на една тиква , цял живот дишала пушилка и химикали ,че това е лошо. А като се гътне един ден отровен - няма да му пука. Едиствено като иде там на запад и на натоварено кръстовищевдиша по- чист въздух от този в нашите планини би му светнала лампата.

Докъде я докарахме с БЕлене? Там е спасението

АЕЦ- не може! ТЕЦ- /ако е български/- не може! Май ще трябва да гледам повече пчели!- Нещо ...там... восъчни свещи.. Не може !- Те са само за погребения! А-аа ,чакай! МОЖЕ!!!

Точно Американските няма да ги спрат. Ще спрат обаче ТЕЦ Ае боклук стига лъжи. Никой не е казвал че АЕЦ не може. Ние не искаме защото е скъп и тока му е още по-скъп.

Па ни ебаа майка дори и без да ни каат!

щото е собственост на тъпия български народ, а двете американски централи в Марица Изток АЕС и Контур Глобул ще продължат да пуфкат боклуци! Последни напъни да спасим далаверата! А 350 кв. км са унищожени най-плодородната българска земя чернозем!

Аха ЕС иска да спаси далаверата на американските ТЕЦ, баси тъпака. ЕС показва на кретените като теб, че евтиното е и опасно.

изгореха американските марици,а сега да видим КОЙ прееба БЕЛЕНЕ

Някой - с голям ...кур!?

Труден ли беше за лапкане?

Американските не горят. Гори ТЕЦ Марица 2. А тя произвежда повече от двата американски накуп.