10 ключови изобретения, направени от жени

Ако си мислите, че големите изобретатели са само мъже, грешите.

Обратно в новината

Коментари - 10 ключови изобретения, направени от жени | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Списъка е дълъг и включва главобола, загорелия боб и гледането на сериали.

Бисквитките с шоколадови парченца! Миялната машина! Чистачките. Отопление със слънчева енергия, представете си!! Мамка му! Знаех си аз, че има неща, далеч по-ключови от откритието на ваксините, антибиотиците, Северния полюс, радиото, ДВГ, електричеството, бетона, самолетите, компютрите, разцепването на атома и космическите полети!

Не разбирам, защо се пишат такива статии. Като шега го разбирам, та двата пола от сътворението живеят в симбиоза, един без друг не могат.

Ами аз? Изобретих българския лорд.

Според кодекса Бушидо, самураят, който подценява врага, винаги губи! Както изглежда, коментариите тук са от губещи. "Момичета, омъжвайте се! Никой мъж не трябва да остане ненаказан!..." :))

И още изобретения на жени. астролабията-уред за измерване на височината на звездите над хоризонта.сутиени,памперси,банциг,перископ,хартиени филтри за дома,WiFi,силикон,консервирано месо,заглушители за ауспуха,система за класификация на звездите според яркостта им,

И аз съм за равенството между половете! Крайно време е жените да ходят като мъжете - голи до кръста. Призовавам БХК да устояват това им право! Шегичка. Честит 8-ми март, дами.

Коко Шанел - Шанел 5

да изобретиш бисфитки с шоколад - как не се сетих! Добре, че не е патентовала и кекса с прегоряла коричка !

Забравяме нещо много важно - сутиените Wonderbra, патентовани през 1964 от канадката Louise Poirier. Едно канадско изобретение, на което ние мъжете винаги ще гледаме с "добро око". (И благодарение, на което на моменти забравяме за друг канадски продукт - Джъстин Бийбър). И още едно - френската любов. Популяризирана в края и след Втората световна война от французойките сред съюзническите войски. Нека не забравяме и творчеството на Susan "Suze" E. Randall (родена на 18 Май 1946). Мисля, че поне някои от нас се сещат за кого говоря. Честит празник, дами! Вие винаги ще имате специално място в сърцата ни. И не само по един ден в годината (надяваме се и не само по един път в седмицата). Аз се сещам за поне още няколко неща изобретени от жени: Мола. Дебитната/кредитната карта. Мъжката заплата. Скандалът (ако първите три ги няма). Рогата (ако и скандала не помогне). Шегувам се! Честит празник на всички жени - наши майки, съпруги, дъщери и приятелки. Вие значите много за нас и ние го знаем, дори и не винаги да го показваме.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат. Този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. и лансиран в следващите години от френския вестник Либерасион и от френския синдикат. Това е важно за борещите се за права на жените в Западна Европа и САЩ през годините на студената война. В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия.

Средният българин е яко некомпетентен по въпросите на интелектуалната собственост. Това откритие, изобретение, рационализация, ноу-хау, лиценз, патент са му равномерно безцветна каша. Слабо образование и калпав мат'риал.

Аз тук не виждам нещо, което да е кой знае колко ключово, ама айде! А и какво ми се фукат жените в днешно време, след като всички виждат само едно и също - пари! Нищо друго, ама грам не им дреме, само искат да си напълнят гушите с пари и да се возят на най-новите и хубави коли! Това са жените, поне в България!

Сиктир, бе. Без жена мога, без бира - не.

Това са дребни изобретения, от епохата, когато започват да се регистрират. Фундаменталните открития кой ги е направил - мъж или жена ? - Плетенето, тъкането, преденето, пресукването и правенето на въжета, керамиката, опитомяването на малки диви животни (животновъдство), доенето, закваската на хляба, отглеждането на диви растения в близост до дома (земеделие). Епохални открития, в основата на съвременната цивилизация.

А пък другарката Клара Цеткин е изобретила 8-ми Март, международния ден на жените-социалистки. Венсеремос, другарки и другари!

да разбираме, че ти нямаш майка или просто я смяташ за по-низша от теб?

В белите държави хората празнуват деня на майката. Ха сега прочети пак какво съм написал по-горе.

На 8-ми март 1908 г. по призива на ню-йоркската социал-демократическа женска организация се състоял митинг с лозунги за равноправието на жените. Повече от 15 000 жени минават в манифестация през целия град, искайки съкращаване на работния ден и равни с мъжете условия за заплащане на труда. Освен това е било издигнато изискване за предоставяне на жените на избирателно право. През 1909 г. Социалистическата партия на Америка обявила национален женски ден, който до 1913 г. се е отбелязвал в последната неделя на февруари. На 8-ми март е преместен през 1921 г.

Не знаех че COBOL е "програма" и че е "изобретена"! Какви дебили пишат и превеждат тия култови тъпотии? А бисквитките с парченца шоколад са просто върха на епохалните "изобретения".

И програмните езици са си програми. Често наричани транслатори - в превод "преводачки". Това е защото реалто превеждат един код към друг изпълним, който в крайният случай трябва да го разбере машината. А самато програма може да е написана на трети език. Също така често езиците използват ОС-а и неговите компоненти. Реално той се обръща към "долната" среда (ОС), за да изпълни аналогичното действие. Дори процесора може да се разглежда като програма, но хардуерна. Между другото има софтуерно дефинирани такива за сървъри на някакви "облаци", а отдолу може да няма реален единствен процесор. Дори разделението на ядра е виртуално. Един уж 8 ядрен i7 от по-евтините, е с реални 4 ядра, виртуално разбити на 2.

Че транслаторите са програми то е ясно. Но никой не ги нарича така. Винаги са ги наричали компилатори или интерпретатори за да се прави разлика от отаналият софтуер.

"Фундаменталн" "открития", земята трепери пред изобретателността на жените.

Ясно, всичко съществено за което "силния пол" няма умствен капацитет!!!

Сетих се за една българка, която нищо не е изобретила, но е много ИЗОБРИТАТЕЛНА. Е. Поптодорова се казва.

Не, събирателна е :):):)

Преди твърдяха, че едва 4% от изобретенията са на жени. Как звучи само, 4% за жени срещу 96% за мъжете! Дори нещата които ползват жените като гримове, парфюми и други подобни са измислени сигурно от мъже. Ако човечеството бе само от жени, къде ли би било развитието сега? Може би в каменната ера. ;) Вярно е, че преди очакванията от жените са били други и има вид подтискане на такива прояви, но не е само това. Просто това не е в характера им. Но жените да ме извиняват, че съм толкова лош точно на техният празник.

отговорих ти на глупостите още вчера! н пак да ти повторя- може би ако мъжете бяха позволили на жените да ходят на училище от по-ран, а не само от 50-100 години, всъщност щеше да има повече жени изобретателки.

Въпроса е от едно дете при различна среда на обучение, дали може да произведеш терорист, а при друго нобелов лоуреат за мир. Да средата оказва голямо значение. Но самите жени не изпитват желание да се занимават с такава дейност. Ще ти дам реален пример. В университета къде бях, примерно жените на теория имаха 2 оценки по-високи. Както и изказвания тип, че ще прочете веднъж нещо и ще се яви на изпит. Затова и считам, че имат по-добра памет. При практиката и задачите имаха 2 оценки по-ниски от мъжете. Това е в сегашно време, пък било и преди години. Разликата е огромна! Не вникват в нещата чисто практично, а го назубрят. Дори бих казал, че ги е страх да вникнат в технически неща. Все едно изпитват паника от тях. Нямат логичното последователно мислене. Действия последствия и следващи събития. Разбира се има някакви изключения, но са много малко.

А защо ситуацията не е обратната- жените да позволяват на мъжете да ходят на училище??

бе само от жени, нямаше отдавна да го има, иначе разсъжденията са нещо хубаво. Същото важи за варианта - само мъже. не се заяждам, казвам ти го съвсем добронамерено :)

Това бе на теория. Нищо чудно вече да е възможно. Май при клониране не е необходим мъж. Но и това пак ще е заради откритие на мъж. Иначе е ясно, че природно няма как да отделеиш мъжа и жената.

COBOL не е изобретен само от Грейс Хопър, но тя е участвала в разработката му, и не е първия език за програмиране. Тя е изобретила Flow-Matic и това е първият език за програмиране базиран на английския език.

Хахаха "програмата COBOL" какво да четем нататък...

Познавам хора работили на Фортран и Кобол тук. ;) Чак толкова първичен едва ли е бил. Макар да са ми обяснявали как се задава масто в паметта в която да записват данни. Все пак имаш и машинен код. А и тази разлика между хардуер и софтуер на места не е толкова отличима. Например управлението на мишката е било софтуерно, но отдавна е хардуерно в процесорите. В последствие там вкарват и други неща, като за прозорци. Така че един софтуер без променящи се данни, може спокойно да бъде реализиран хардуерно. Реално процесора е също вид програма. А може и да напишеш нещо на хратия и да твърдиш, че това е процесор. ;) Някога преподаваха предмет езикови процесори.

Какво му е на Фортрана? Едно време си беше чудесен език за програмиране. И аз съм бачкал на него.

доста малко и незначителни нещица сте описали тук... а останалото, което ни заобикаля - от мъжете!!!!!

ЗА КОЯ ОТ ТИЯ ЖЕНИ ИМА СЪЗДАДЕНА ПОНЕ ЕДНА НАРОДНА ПЕСЕН ??? ... ЩО ТРЯБВА ДА СЕ КЛАНЯМЕ НА ЧУЖДИ ИКОНИ - КАТО ЧЕ ЛИ ДА СИ НЯМАМЕ НАШИТЕ ???

Някаква амнезия ли ви гони? Френски химик, физик и жена политик, съпруга на Фредерик Жолио-Кюри (след брака приемат общата фамилия Жолио-Кюри), с когото през 1934 г. откриват изкуствената и позитронната радиоактивност, за което получава Нобелова награда за химия през 1935 г. за откритието на изкуствената радиация. Несравнимо по значимостта си с изброените тук открития. То се видя колко ценят жените... както и да е. Лек ден.

Разликата между откритие и изобретение???? Колумб открил ли е Америка или я е изобретил?

моля... Всъщност си прав - епохалните открития са несъпоставими с публикуваните тук топ 10 изобретения. Защото стоят в основата на безчет изобретения. "През първата световна война болниците биват оборудвани с примитивно рентгеново оборудване, възможно по това време благодарение на радиохимичната научна дейност на семейство Кюри. Тази технология улеснява огромно докторите да определят къде се намира шрапнелът при ранените войници, но е груба и води и при Мари и при Ирен Кюри, които работят като медицински сестри рентгенографи, до заболяване поради излагане в особено големи размери на радиация. И двете умират от последствията на събрана радиация - остра левкимия в случая с Ирен." Друго си е да изобретиш чистачки или съдомиялна всъщност.

Кавала, гайдата и флейтата!

Традиционно мъжете свирят на тях!

БАБА МИ Е ИЗМИСЛИЛА ПИЦАТА :))) ... А ЕВА ВДИГАНЕТО НА КРАКАТА ...

майка ти Ева ли се казва?

Руските женщини не са ли изобретили нещо значимо?

Рускините са нежни създания, те имат друго предназначение

Да се женят за българи? Познавам 5-6 такива.... Горките!

Автомата за подводна стрелба е женско изобретение. Ако видиш конструкторката каква яка мамаша е, никога няма да кажеш че се занимава с такива неща.

Напишете в Гугъл " American inventors" - за повече смях :)

Напишете нещо и за Мария Кюри, що за изобретния са това? Стълба?

глупости та глупости! жените са изобретили и храната щото те са подържали огъня! идиотщини!

А летящата метла? А точилката-бухалка?...

След като обявихте българките за тлъсти пушачки и пияндета, сега ни набивате в главите колко велики са западнячките! Имайте малко срам, бре продажници!

МАРИЯ КЮРИ !!!

Какво е изобретила леля Мария?

Радиационното замърсяване