ЕС подготвя планове за по-тясно сътрудничество в отбраната

До ноември Европейският съюз ще изготви планове за по-тясно сътрудничество между страните членки в отбраната, заяви Федерика Могерини.

Обратно в новината

Коментари - ЕС подготвя планове за по-тясно сътрудничество в отбраната | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Могерини, КО стаа в европийската армия а ? Хайде, а после с европейското правителство, че после и със световното ? Някои по света че и у нас от кога се борят за това, има ги и в този форум та КО стааа "закъснявате" ли що ли ???!!!

Аз няма да се правя, че откривам топлата вода. Аз няма нужда да обяснявам глупостите, които говори тая женица. Тя, милата, просто си заработва голямата заплата. Всеки на нейно место би плещел същите глупости. Аз само искам да пийнете вода направо от извора. За целта напишете Дир. Бг Туск разкритикува утопичните илюзии за обединена Европа. И с кого се кани да воюва тая европейска армада? Прави ли ви впечатление, че НАТО има куража да посочи своят противник 1 - Русия. А тази паралелна армия, пак ли се кани да воюва с Русия? Тъпите и елементарни политици, вместо да попрегледат историята, отново искат да се наврат между руските шамари. Точно тази армия ли е проблема на Европа в тоя момент? Питам аз и отговор не чакам.

В пълна тайна правителството се готви да открие три нови центъра за мигранти край Елхово, научи Фрог от свои източници. Вчера от Европейската комисия обявиха официално, че отпуснатите ни 160 млн. евро, с които премиерът Борисов се хвали три дни, ще отидат основно не за ограда по границата, а за изграждането на нови приемни центрове за бежанци. Още преди отпускането на парите обаче експерти на МВР, Агенцията за бежанците и Министерство на отбраната са огледали три терена в района на Елхово за приемни центрове. Експертите са се спрели на казармите на бившя Седми отделен ракетен дивизион в село Бояново. Теренът на изоставеното от 15 години ракетно поделение вече е изравнен, в момента са прокарва ток и предстои голям ремонт на полуразрушените сгради от казармата. Това се върши в момента под строга тайна. Разпоредено е, да не се изнася никаква информация за трите нови центъра за мигранти, заради предстоящите президентски избори. Опасенията са, че темата ще предизвика недоволство на местните хора, както и политически реакции срещу управляващите. Бояново е на 12 километра от Елхово, а по асфалтовото шосе на 35 километра от турската граница. Любопитна подробност е, че ракетният дивизион в Бояново е първи в България. Именно поделението прави първия пуск на ракета "Луна" у нас на 11 септември 1963 г на полигона "Ново село" пред погледа на Тодор Живков. За площадка на втория приемателен център за мигранти в района е избрана базата на бившето поделение в град Болярово. Там преди години се помещаваше Първимотострелкови батальон на 53-ти Мотострелкови полк в Грудово, сега Средец. В момента там се прави оглед на състоянието на изоставеното поделение. Третият център замигранти още не е избран, като колебанията да бъде или в Средец или в Елхово, пак в бивши соцказарми. Ремонтите и оборудването на бившите военни поделения ще се извършва с парите, отпуснати ни от Брюксел.

Лихварската еврейска групировка в едно изречение с общо отбрана.... Звучи притеснително... Вижте сега , хупцлари , планчето ви да превърнете прекрасната ми Родина в център за ислямски главорези , няма да сработи . Губите , капиш ?!!! България ще пребъде ! За разлика от вас , влечуги ;)

Нищо няма да има, нито ще е ефективно, както всяка институция на ЕС.

Айде стига с това пустословие, бре, плана го има от сума ти години, общата европейска армия трябваше да бъде готова за действие още през 2013 година, айде госпожата да си погледне ведомството и да изтупат прахта на приетия през 1999 година план график и първо да се огледа що тая работа с армията не върви па тогава пак да се пробва да тегли локуми.

Това няма как да стане.Чиновниците извън Берлиамонта са напълно беззащитни и ненужни, впрочем.

Продължават с дивите и отчаяни опити да впримчат Европа в доказалия се като несъстоятелен модел "ЕС"! Последният не е дори блед отглас от реализацията на Римската, Византийската или Австрийската/Австро-унгарската империи. Някой иска да заличи залаганото векове като "генетичен код" усещане за национална принадлежност, заменяйки го с нищо незначещото "европеец" (вж. "американец")! Каква ще е тази "европейска армия", ако не подсказания ни модел на "щурмоваците" на Империята от "Звезни войни", които служат на един господар/елит от безродници!

Мими, тъпо пате ли си тъп руски трол ли си, не те знам. Помниш ли , Миме, какво беше, преди България да се присъедини към ЕС? Живеехме във ЗАТВОР, Миме, трябваха ни първо ИЗХОДНИ ВИЗИ, за да излезем от България, а после ако случайно успеехме, и ВХОДНИ визи, за ВСЯКА западно европейска страна, в която сега, Миме, можеш ДА РАБОТИШ СВОБОДНО. Помниш ли Миме, как се чакаше 7 години, за да си купиш кола, Миме, жигулка, правена в СССР? А помниш ли, Миме, как се чакаше 20+ години за телефон, Миме, най-обикновен дуплекс (деляхме си линията с комшията)? А да имаш някаква алтернатива за България, Миме, в момента? Може би трябва да направин един референдум и да се присъединим я към Русия, я към Турция, а Миме? Щото не ти харесвало да живееш в ЕС... Кажи, Миме, какво да правим сега с България, ам? Или така е по-лесно, да плещиш глупости на търкалета, за разни империи... или може би, за това ти плащат, и не е лично? Ам?

за Мимето, но ти ,че си платен личи от вонята в писанията ти, а че не знаеш какво е било България пред 25 + г. е ясно на всеки живял тогава!

S-ra Federica Mogherini явно добре сте го запланували за ноември.Да очакваме ли,че за България ще е късно за каквито и да е мерки?Могхерини и твоята държава ще го отнася,това може и да са ти го спестили от Германия.А вие спите ли спокойно???

Сега разбирам кой ни натриса емигрантите и ни връзва ръцете с белезници, за да не можем да се защитаваме сами, а да си мислм че нато ще ни защити

Изглежда с тези планове е свързано и въвеждането на безвизов режим с Украйна. Друго нещо ще е когато за гръбнак на бъдещата общоевропейска армия послужи украинската, явявящя се в момента най мощната европейска армия със сериозен боен опит и значими успехи срещу нашият естествен противник, империята на злото.

Разбира се напълно сте прав. Те имат уникалният опит в разгрома на дивизията съставена от бурятски конни водолази въоръжени с най съвременното сектретно оръжие чебърашка

И още от пресата. В Берлин и Париж са очаквали проблем с позицията на Лондон за тяхната инициатива. Като допълнителни трудности се определят предстоящите избори във Франция, Холандия и България. Инициативата се подкрепя от Испания и Италия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който също е присъствал на срещата в Братислава казва: "Няма противоречие между силна европейска отбрана и силна НАТО", а също - "И двете са взаимно подкрепящи се.

Е, щом Столтенберг го е казал значи трябва да му вярваме- нали той ни каза също какъв враг на България са руснаците.

Британците са стара колониална империя. При тях бъдещето се предвижда за поне 100 години напред. След като са против ЕС и прочие. Не е случайно. Явно Ес няма бъдеще, но ние като колония на брюкселкото зеле нямаме мнение. Или си мислим, че като сме в ЕС и сме спасени, че демографският ни срив ще се оправи.......

ще руча беделия, щото точно това е проблема, отдавна не е никава империя, а част от оцеляваща Европа сред Китай, Индия, Русия, САЩ, Азиатските дзверове и какво ли не. Никаква империя не са - локална сила, каза им го Обама на пичлерастите, отняся се и до Францата, ЕС, Китай и т.н. локални по.ерковци, които си мислят, че вече могат да се о.ървят на бащицата ...

точно ще води една такава "армия" тази особа от снимката ли? И как точно ще се получи тази обща армия, като няма нито една страна в ЕС, която да има собствена такава и да знае що е то армия?

Нещо си си объркал. това, че докараха българия да няма армия, не означава, че останалите членки на ЕС нямат армия.

я кажи да чуем коя е страната от ЕС, която има истинска армия?!? Що си мислиш, че другите са по добре от БГ в това отношение? Аз като се замислих.. май само Гърция има нещо, приличащо на армия.

Тц, не става, мили британци. НАТО вече се доказа, като нефункционираща структура, особено при съвременната геополитическа обстановка. В момента, главната заплаха срещу ЕС не е вече Русия (колкото и да се опитват разни страни да го изкарат така), а Турция, с непредвидимия си президент, възвръщащ се радикален ислям и имперски амбиции. Имено тази страна, ОСНОВЕН ЧЛЕН НА НАТО, вече заля Европа с два милиона емигранти (съвсем целенасочено), заплаши самото съществуване на ЕС и използва позицията си ДА ИЗНУДВА ЕС. На англичаните им дреме, те са си на острова и тези милиони тарамбуки просто няма да бъдат допустати до тях, по съвсем хуманен начин, разбира се (хехе). Европейския съюз е отделна икономическа единица и СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО има нужда от силови структури, за си защити благата. Това е. Точка. Брекзитвайте си на спокойствие, съвсем скоро, като ви огладнеят тъмните британски (и комънуелтски) задниците, ще се молите на съюза, за най-различни неща.

Още от немската преса за тази инициатива. Членове 42 и 46 от Договора от Лисабон, позволят на група от страни-членки да обединят силите си, а отделните държави да не могат да попречат на Европейския съвет да вземе решение с квалифицирано мнозинство, Това се постига, когато най-малко 20 от 28-те страни-членки гласуват ЗА и те представляват заедно 65 % от населението на ЕС.

Мисля, че не трябва да се противопоставят двете идеи. Явно в USA има недоволство от по - малкия принос на Европа в отбраната на НАТО. Европа има големи икономически възможности и теоретично би трябвало да не се страхува от когото и да е. Но не е така. Има вероятност след изборите в USA този въпрос да се реши по начин по който не е добър за европейците. Но дори и НАТО да не се разпадне , явно Европа не може да разчита вечно на Америка. Просто би имало един примерно 8 годишен период по време на който да изгради боеспособна отбрана и това е точната дума отбрана . Излизането на Англия от ЕС не би трябвало да е проблем. Просто дори и да са направили грешен избор накрая в условията на демокрция се взима доброто решение , а то води до една икономически по - силна Европа , което е предпоставка за по добър военен съюз. СИВ не беше добър икономически съюз , а ЕС е гъвкав . Има го , ако е добър за европейците . За нас е добър , но това може и да не е така за други страни. Това е теория ще каже някой. Да и да е теория , Европа трябва да намери начин за правилно решение както в икономически план , така ивъв военен, ако иска да оцелее.

Това дето този ЕС е добър за нас, го имаш като заключение на сериозен икономически анализ ,или от безбройните лозунги с които ни замайват?

Я, дай алтернатива по сериозни икономически анализи.

Ами разбрах , че сте селянин. Ако обработвате земя , Европа плаща субсидия. Ако не обработвате не сте селянин. Ако обработвате много земя , Европа дава безвъзмездно пари за техника. Тези суми стигаха до 200 000 евро , а може и повече. Е ще кажете , че това е за бедни селяни , които отдавна вече не са бедни. Дори и да е така по принцип е за всички , които се занимават със земеделие. Освен това има и друг момент . Да кажем сте трудолюбив , ама много , има страни в Европа, където от едно време собственика има много земя и я дава на арендатори. Та трудолюбиви селяни , които не са имали много земя тука , арендоват я в Европа и печелят дори повече от собственика. Те нямат намерение да се връщат тук , но бачкат много за да печелят много. Вие сте селянин , но си човъркате двора и купувате европейски земеделски продукти , защото са по евтини от нашите , оставете какво дъдорят другите , нали е по евтинo на вас. Най накрая, пътувате в Европа без визи. По соц време ако ви пуснат веднъж в живота , трябва да пестите няколко години за да го направите. Ако сте крали едно време и имате носталгия по кражби и бригадирски безплатен труд, то е до едно време и няма да се върне това време. Най накрая , ако имате як гръб и не се страхувате от работа , а не сте много отракан да станете арендатор , може да берете , домати или ягоди или портокали и да спечелите скромни суми , които са цяло състояние в България.

Еврейското лоби никога няма да разреши такова нещо. Другия вариант е европейците сами да си издейестват правото да определят съдбата си.

Сега- аз ли оглупях или това що чета е глупаво? Всички Балтийци до вчера реваха, че ги е страх от Русия и искаха защита от НАТО. Ами тоя който го е страх как ще воюва, ако има нужда? Нещо тая работа куца.

Според немската преса германско-френската инициатива за по-тясно сътрудничество в областта на сигурността и отбраната се състой в следното: - Създаване на Единен постоянен щаб на ЕС за граждански и военни операции. В момента, военното ръководство на ЕС се простира в пет командни центрове, които дублират своите функции. - По-добро използване на бойните групи на ЕС. Бойни групи на ЕС да се състоят от 1,500 до 3,000 души и да бъдат ефективно използвани. - Създаване на Европейско медицинско подразделение с мобилни клиники и лекари за бързо реагиране в проблемните места на света. - По-добро сътрудничество с войските на държавите членки, подобряване на логистиката и анализа на сателитни изображения. - Инвестиции.

Англичаните са прави. Представете си обща евроармия начело с франсета и изпадналите германци?

Ти американЕтата за по-читави ли гиимаш? Те, ако нямат превъзходство 10:1 не излизат от казармите!

Ами нормално... Във всеки един войник са налети десетки, че и стотици хиляди долари. Тази инвестиция не се пилее с лека ръка.

Англичанчетата вместо да се противопоставят, да си подготвят напускането и да си правят алъш вериш с Путлер и Ердоган.

Само че Англичаните са пуделите на САЩ, които пък са пудели на евреите. А те не биха били щастливи, ако ЕС е независим, особено военно.

Туй същество Могерини - мъж ли е или нещо друго ? ....

Това е една страстна жена,която се бръсне от кръста нагоре.

Зависи за кого - за някои мъж, за други жена.

Такива са времената европейски,чедо! Кончита бе избрана като модел в Европа,Могерини,ами и ние не останахме по-назад-я виж пък президентът ни какъв е -пак за чудо и почуда (относно полът му-:)

pompai

Ако искат обединение на Европа ,трябва да иравнят заплатите . Друг шанс нямат за запазване на европейския съюз.

Тази работа нема никога да стане ...

По принцип си прав,но те не са ни натикали в ЕС,за да ни правят богати и проспериращи,а това да стане за самите тях.

Те в България и София са различни, ти искаш в целия ЕС. Айде полека с претенциите

Успех на всички, които не са виждали оръжие, в дискусията за войници, армии! Русия, Индия и Китай се спукват от смях да ви четат бисерите. ;) И не само вашите, но и на ръководители в ЕС.

Па ние си имахме армия и оръжие си имахме... Сега чакаме турците или да навлязат или да ни спасяват..

И много правилно. Защото кой ще я командва тая обща армия? Внучката на Хитлер ли? Кой командва сега ЕС и ни тъпче с бежанци? Кой знае какво ще й хрумне още на откачената бабичка?! Не забравяйте, че и двамата братя Кличко, от преврата в Украйна, са с немски паспорти! Европейските страни си имат армии и не ни трябва обща такава. Достатъчни са договори за обща отбрана и учения, за да има координация. Например ако Турция ни нападне, нея да я нападнат Франция, Испания и всички останали. Що се касае мисиите зад граница те могат да се регулират на ротационен принцип и да се почерпи опит от КФОР. Въпросът е политически а не военен. ЕС да се еманципира и да се отдели от САЩ и да провежда самостоятелна външна политика. Военните ще отговорят и ще направят необходимото и без да ги командори един нов кайзер!

Можем да се гордеем,че в този значим европейски проект ще дадем и нашият съществен принос, включвайки се със нашите най боеспособни части, оркестърът и банята с теляците. Тези две подразделения имат специфични, но много важни функции по укрепване на европейският дух и възпитание в духа на евроатлантическите ценности.

Ха-ха-ха ...

Този ингилиз кой пък го пита. Нали не са в ЕС какво се слагат.

Напускащият трапезата не обсъжда ястията !

Англичаните да заминават да пасат кравите в америка. Нали напуснаха ЕС защото искаха по-големи привилегии ит другите страни. ЕС трябва да има собствена армия, защото по-добре да храни собствена армия отколкото чужда американска, която да ги подслушва.

ЕС НЕ МОГАТ ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ СА ВАСАЛИ - НАВНИ ДЕТСКИ ОЧИ КАКВА И ДАЖЕ И ДИПЛОМАТ Е ТАЗИ (която реве от това което сами са и направили )Никой няма да има армия нито германия нито ес - простотия

Лондон си показа истинското лице ,злобния пинчер на фащ!!!Нямат до ри срам ,исктат " след тях и потоп"!

Нормално, Англия е гласът на САЩ, а последните са много против европейски военен алианс. Затова САЩ беше ЗА оставането на Англия в ЕС за да може чрез нея да си диктува интересите.Само че избирателите им объркаха сметките с тоя брекзит :)

Той ЕС горкия е със затихващи функции, а седнал да се отбранява срещу несъществуващ противник.

След като си пожелаха Брекзит британците да си гледат острова и да оставят Европа на мира!! Мнението им вече струва 0 Euro.

Англия от велика империя се превърна в лявото мъдо на САЩ, затова е против. хе-хе

Щом англетата са против, значи ни трябва и то бързо

Англичаните да си правят съюз със САЩ, нали им изпълняват мисията в ЕС.

сладкият живот си живот Европейските Народи дължат на Великите Американски ЩАТИ. Защо бившата Югославия заряза рашисткото сесесере и соцконц лагера и се прегърна със Запада, обикаляха си свободно света и се кефеха на живота.

живот на Европейските Народи, едва ли ще се намерят мераклии готови да мрат при положение, че могат да си обикалят като туристи Света и да се наслаждават на битието си.

....аз сам не само срещу европеиска армя ,аз сам против и членството ни в EC

Ти преди да даваш мнение, научи българския! Аман от неграмотници с претенции!

....недеи ма рачка ....че тази вечер сам решила да не псувам...аиде варви си по патя...

не гласуваха ли да са аут от ЕС? Все едно да се уволня и да викам отвън какво да правят! То бива наглост, ама британците все още живеят с мисълта, че светът им е колония.

Мнението им вече няма значка

Тия британците, хем искат да са на хорото, хем искат да са "заинтересовани" наблюдатели отстрани! Айде да вземат да се определят накрая... или да си ходят поживо-поздраво !

Британците напуснаха съюза с колониите, защото са БИЛИ, СА и ЩЕ БЪДАТ МЕТРОПОЛИЯ ...

Всяко нещо си има начало, среда и край! Е, британците по отношение на колониите стигнаха края! Сега и по отношение на ЕС също! Да си играя на колонии на острова си. Имат си Уелс, Шотландия, Северна Ирландия, няколко доминиона ..... има с какво да се занимава нейното й дърто величество!

Като идея, единна европейска армия, не е лоша, но можете ли да ми отговорите, кои ще са войниците и ще защитават ли те Европа или своите държави или пък, което може да е най-лошото, само ще "пазят" своите заплати и при един сериозен конфликт ще се разбягат като плъхове ...

Проблема е че сега, ако Германия например иска да изпрати една рота войници в България с оборудване и техника, трябва разрешение на Бългаския парламент за присъствието им, както и на парламентите на ВСИЧКИ транзитни държави през които ще минат! Така че ще пристигнат след около година, когато вече няма да са нужни!

сега за НАТО ли питаш или за бъдеща европейска армия? Щото разлика май невиждам ......

Общата армия ще защитава цялата граница на съюза и ще има по-скоро възпираща функция. Виждаме, че в момента Турция не се притеснява да заплашва ЕС с мигрантска вълна, а дали щеше да е така, ако не беше в НАТО с другите страни от ЕС?

Е те, какво общо имат с ЕС, нали се Брекзитнаха?

Брекстанците от малки ги учат да приказват простотии - за да може един ден да гласуват против.