България чества 106 г. независимост (снимки)

България чества 106 години от обявяването на независимостта си. Събитието е отбелязвано с редица прояви в цялата страна. Център на тържествата е Велико Търново.

Обратно в новината

Коментари - България чества 106 г. независимост (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

сега да ви обясня нещо,ще си проличи колко сте независими,ако и когато отидете до урните и пуснете независимия си и неплатен глас и когато лично видя с очите си че избирателната активност е поне 80%.дотогава всички сте и ще си останете зависими.и оправдания че ще останете без работа неприемам,сол и хляб ще ям 2 месеца,но няма да ида да гласувам щото господаря ми наредил!

ти е като правописа, учи се в долните класове - сравни - съвецка със съветска, такива ще определят съдбите на всички българи, жалко!!! Прост, но нахален.

Демократска България празнува независимост. Тоест, това, че от нея нищо не зависи. Или може би провалът на управлението на Фердинанд, който си миеше ръцете след здрависване с министрите си? Или нескончаемите крайни поражения във войните? Или вечната ни корупция, управленска простотия, волското търпение на масите? Има хиляди причини да не празнуваме нищо дори днес, под носа на ислямистка Турция. А наздраве!

БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СКЪСАМЕ С ОТВРАТИТЕЛНАТА ПРАКТИКА ДА СЕ КЛАНИМ НА ЛЯВО И ДЯСНО ,НА РУСИЯ И САЩ !!!!Докато не разберем ,че нито Русия нито Сащ пък и който и да било ще дойдат да ни свършат работите ,защото сме мързеливи и глупави ,ще се затрием като народ и държава ! Това е като едно семейство ,ами викай съседа да ти нахрани децата ,да те издържа ами тогава ще трябва да те замени и в спалнята и с право ...!Не народ ,а мърша червена !

Несеме мързеливи! И няма нужда да си вързан когато нямаш пари.А парите са в ограничн брой номенклатурчици и банките, дето ни обират с лихви и такси.

сега но "чочо-var" ЗАЩО сме предали ВСИЧКО което имаме ?? За какво ...за НИЩО!!

Търпим такива като Плевнелияв за никаква независимост не може да става и дума.

и такива като Доган, Станишев и всичките им производни

Махнете го тоя, само ви излага и злепоставя. И сега е някъде на майната си.

Преди 89 година лижехме само един -руския задник, сега лижем на цяла Европа плюс американския, като сме готови да излижем и на всеки желаещ.Това е нашата "независимост" сега.Поправете ме , ако греша.

ами спри да лижеш тогава

Да живее България!

И в нета има информация, че руският цар подкрепя независимостта, опрощавайки дълга на Турция към Русия от руско-турската война. В замяна султанът се съгласява с нашата независимост.

руският цар отзовава офицерите си от съединена българия ! отказва подкрепа ! турция се отказва от претенции за конаци и имоти , а русия си взема цялата сметка написана от самите тях ! плащаме ги 50 г .

estella78@abv.bg

Вие правите ли разлика между двете исторически дати 06.09.1885 г. и 22.09.1908 г.?! Ако сте трол, поровете се в трола и ще бъдете по-осведомен. Когато си прочетете домашното, тогава говорете за разликите! Извинявам се за тона, но малко са хората, които могат да спорят с мен за някои неща.

Само да кажа че аз днес работих ,защото смятам че няма повод за честване ,защото България е превърната в колония ....иначе казано -американско робство .

Откъсът от речта на президента звучи нелепо. Когато са обявявали незавсимост 1908г., едва ли са имали предвид днешните понятия като "демократични ценности" и "демократичност". Можеше вместо кухи фрази да спомене нещо по-национално въздействащо.

може би ти е мъчно за " под мъдрото ръководство на бкп , и лично на другарят тодор живков ", ? ето прочети си го !

estella78@abv.bg

Другаря, не другарят! Ще ме поучаваш, когато си пооправиш и другите грешки и станеш по-грамотен от мен!

И къде е Плевнелиев? По-важна работа ли има от националният ни празник? Явно интересите на САЩ са по важни.

такъв "президент", за който по важно е да присъства на среща на която освен Елена Поптодорова, едва ли ще го забележи някой, благодаря. Страх ли го е да не обиди(разсърди) новоизбрания президент на Турция, щеше да му се наложи да каже някоя дума от чия независимост сме се освободили, явно си е бръкнал в панталона и дим да го няма...

Не трябва да забравяме, че независимостта на България беше отнета през 1944 г. от съветските орди и българските им комунистически слуги! Независимостта на България беше отново възстановена чак 60 години по-късно с влизането ни в НАТО и ЕС!

Каква независимост,като сега ходят чак зад океана да ближат чужди задници

Ей, пигмей мизерен, знаеш ли че за да се съгласи Турция със Съединиението Русия им опрощава огромен дълг? Баси продажните копеленца са се навъдили!

Българи припомнете си Велика България,Волжка България ,Дунавска България ? Другите Българии бяха претопени ,само нашата остана!Нека да я запазим ,макар че се опитват и нас да ни претопят и асимилират

Независима колония. Те такова животно НЕМА.

БЪЛГАРИ ,КЪДЕ ЗАБРАВИХТЕ КЪРДЖАЛИ?

Ако тогава ставаме независими, то токава Съединението (анексирането) на Източна Румелия е било зависимо - така излиза.

Шило

Не, пич, Княжество България е било васал на Високата порта. Ето и текста на манифеста: Манифест към българския народ "По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването и. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска. Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция. Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие. Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ! Издаден в древната столица на Българското царство Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората годишнина от Нашето царуване На първообразното със собствената ръка на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО подписано: ФЕРДИНАНД I ПРИПОДПИСАЛИ: Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]

Излиза Вичо, че не е важно кой какво е направил, а кой самозванец е имал наглостта да си припише авторските права и колко има такива да викат това е много добре, той го направи, и е така - достоен немският политик ни е донесъл независимостта, а последвалите персонална простотия и държавническа глупост, унизително отношение още от 90-те към български опълченци и войводи, крадливост, национални катастрофи, преврати, абдикация, фашизъм, братоубийство и т.н., дори може и да не се споменат. Напълно достатъчно е изпратения от Запада в България кретен, да бъде упоменат като "цар на българите", (пак добре, че поне кавичките все още не пропускат).

Честит празник на всички Българи! Пожелавам да сме единни , да обичаме древната си Родина и да се гордеем с нея. Стига търпение и криворазбрана , наложена ни толерантност.Не да оцеляваме , а да заемем полагащото ни се достойно място в световната история. Силата винаги е била с нас : ) Да пребъде България !

обичаме Родината си, но мразим държавата си.

Държавата е юридическо , абстрактно понятия . Всъщност ни е гнус от управляващите физически лица. От всички разцветки , без изключение Добрата новина е , че само 15% от тях са Българи : ) Ето на тоя абсурд трябва да сложим край. Окончателно. Бъди здрава : )

Съединението и независимоста по онова време нямат нищо общо с сегашното положение!Ако имаше защо не обявят за геноцид от страна на Турция кланетата на 52000 българи от Беломорска Тракия през 1912-13г. а си траят?

Българската армия след идването на демокрацията остана в циркаджийски състав за празници.

Без армия,но ще поръчаме ракети срещу заплахата от Русия,като оближем за пореден път задника на новия голям брат

Abu Talib

Малко по-долу има закрит мой постинг.Било спам или не по темата...Голяма част от постигна е изтрита, а в нея се говореше за визитата на Папа Франциск в Албания и ултиматума в контекст, който той отправя към човечеството. Става дума за Първи Януари който ден следва да се празнува като Ден на Мира.Искрено съжалявам, че мадераторите не разбират нищо от т.нар. голяма политика, а дават престор на сребролюбното ни его.....?!

Поздрави и пожелания за успехи и радости на всички българи-потомци на древната империя Велика България! Имаме поводи за национално самочувствие, да го запазим, въпреки временните трудности, да станем отново държава за пример и подражание, каквато сме били в далечното и в по-близкото минало!

деер

Да, да , ама на никой не му пука!

империя велика българия ? империалист ? временни трудности ? велики глупости !

Два милиона българи са независими,защото напуснаха България.Единствените независими са циганите,неграмотните избиратели на Атака ,ДПС и БСП.Те не зависят от нищо-ток,парно,вода,данъци и всичко за каквото се сетите.България се циганизира и турцизира.Извоювахме независимостта им.Терминал 2 е пътя към независимостта!!

ти какво направи за да промениш положението? Аз си плащам данъците имам 2 деца , останах тук, садя цветя пред блока, и си хвърлям отпадъците на определените места. С две думи глупостите дето ги избълва може да се отнасят за теб, но не и за мен. Ако смяташ че най правилния път е терминал 2- прав ти път

деер

И след 15 години, да не ревеш къде са ми цветята и къде са ми осигуровките, защо внуците ми ги обрязват по НЗОК и прочие!? 240 проститутки на мафията в парламента въобще не ги трогва , че плащайки си данъците, стоиш с децата си и садиш цветя, а и се грижиш за рециклирането на отпадъците .

Какво направих?Работих 42 години и получех пенсия,колкото на сирийски бежанец.Завърших висше образование,имам 2 деца,садя цветя пред блока,помагам на бедни българи.Цял живот живея в този,вече не май,селски пристан-наречен столица.Надявах се,че нещо съм направил за деца и внуци.Оказа се,че просто съм живял,зависим,от бащите на днешните олигарси,комунисти,които продължиха наученото от родителите си.Ето,че нищо не съм направил е простата равносметка на един 66 годишен!!!

като си вземеш двойното гражданство и те ти празник на независимостта. щото си независим от вятъра на промените. дори швейцарските крави са по независими от нас.

Да напуснаха България за по 2-3 месеца и се връщат да поживеят малко и те сред хора. След това обратно докато могат и така докато успяват да си намерят работа. Защото у нас за нищо не стават. Малцина са тези които живеят сравнително добре, но и към тях отношението е като към циганите у нас. Някои от по-далечните дестинации дори нямат пари да се върнат, Така, че.... мълчи си 0 всички знаем по нещо. Светът е малък!

адреса на неграмотните, ... и т.н. с истинския ГЕРБ. Примери в потвърждение на това колкото искаш - накъдето и да се обърнеш простотията повтаря едно и също, бате Бойко ще ни оправи. И ще го направи, показа го за 3,5 години.

Ако не беше габровеца , и след това селянин от Голямо Конаре- сега Съединение - Продан Тишков,опълченец и както си му е реда в България за заслуги назначен за говедар щеше да има Съединение,когато султана запееше частушки.Дядото на сакса- фердинанд му се прииска да стане цар и обяви някаква независимост.Така от пропаднал австрииски пройсоха,той се превърна в цар и добре се ояде.Да ви е честит празника!

А в Стара Загора публиката се състоеше само от пенсионери и десетина деца-ромчета от един дом.Нито един ученик,нито един учител,нито един директор,нито един деец на културата и спорта и т.н. е,няма на кого да се сърдим!

относно споровете - дира се превърна в Спикърс корнер.всеки си пише каквото му е на сърцето.може да е така,а и да не е так - дира му дава трибуна да твърди неистини и да бъде груб и безпардонен.само ,ако каже някоя правда - тогава дира го изтрива.що е то?не само дискриминация,но и манипулация.

Няма как българофобите- русофили да нарушават точно на днешният празник този БЪЛГАРСКИ закон: НК Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

Шило

Ама твоите коментари, как хубаво изпълват фактическия състав на това, което си написала!!!!

Този празник шумкарите ли ни го натресоха както 3-и март руска окупация.

Стратегията на шумкарската криминал-демокрация е да продължава да граби и да служи на Мужикистанската империя, като се замаскира като демокрация и независимост..... Белег за маскировъчната роля на този наш истински национален празник е помията излята върху него от шумкарските тролове.....

Luna0102

Каква независимост в това руско робство

ПИПО

От османците, гад мръсна.

Luna0102

Гад неподмита е майка ти червей гнусен!

ти луно, прочети истинска историческа литература и не се подвеждай по гайдата на по-малко грамотни от теб.

Издигането на Националния флаг във Велико Търново премина при пълното отсъствие на представители на държавната власт. Нямаше ги нито президентът Плевнелиев, нито премиерът Близнашки, нямаше нито един министър.

НЯКОЙ ГО БЕШЕ НАПИСАЛ ВЕЧЕ - ДЪРЖАВАТА Е НЕЗАВИСИМА, НО ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА ЗАВИСИМИ.... УВИ!

по повод лъжите, че Русия била против нашата независимост: След 22.09.1908 Турция иска 572 милиона лева компенсация за загубите, вкл. и за Източните железници. България предлага 54 милиона лева.Руският, френският и английският агенти в София съветват Цариград да не прекалява с исканията. Българската дипломация показва отстъпчивост по въпроса за железниците - Ляпчев е отзован, но оставя декларация за предложенията на България. Изплащане на 40 милиона за румелийския данък и за собственотта и експлоатацията на железниците 42 милиона лева, общо 82 милиона лева. Руският и френският посланици намират сумата за приемлива. Англия обаче настоява тя да се увеличи на 120 милиона. Преговорите са в застой. На 9 декември българското правителство отправя циркулярна нота до Великите сили и изтъква, че няма да плаща турския външен дълг... В началото на 1909 година Турция повдига и искания за териториални отстъпки в района на днешния Свиленград. Започва съсредоточаване на войска в района на границата. Българското правителство мобилизира 8-ма Тунджанска дивизия. На 17 януари 1909 г. руското правителство излиза с инициатива съгласувана с Франция и Англия. Русия поема да плати исканите от Турция 125 милиона лева, като приспадне тази сума от контрибуциите от Освободителната война (1877-1878). В крайна сметка на 6 април 1909 година Ляпчев и Рифат паша подписват българотурски протокол за признаване на независимостта. На 7 април руското правителство официално признава независимостта на България. Скоро това правят Англия, Франция и Италия, последвани са от Сърбия, Черна гора и Румъния. На 14 април германското и австроунгарското правителства поздравяват Фердинанд и кабинета Малинов с държавния суверенитет. !! - ДЕМЕК, русия е толкова против, че чак плаща вместо нас на Турция, за да признае последната независимостта ни и да се подпише официално договор между Б-я и Турция. ПЪРВА РУСИЯ НИ ПРИЗНАВА ЗА НЕЗАВИСИМИ ... ДРУГИТЕ ГО ПРАВЯТ СЛЕД ТОВА.!

Кой насъска Сърбия да нападне България?Кой изтегли всички офицери от българската армия,надявайки се тя да загуби боеспособноста си,не беше ли руския посланик в Турция ,който насъскваше и Турция да ни нападне?

Паисий

МОШЕ, ТИ ДА НЕ СИ ЕВРЕИН? Евреите много лъжете, бе! Бъркаш двете баби май!

Основно Сърбите си искаха още преди края на Руско Турската война линията до река Искър - според тях Шопите са си биле прави сърби в миналото. Съединението беше идеален повод да си изпълнят плана.

Освен това: За национализащията на Orientalisсhe Еisenbahngesellshaft и опростените 125 милиона франка на Турция България се задължава да изплати на Русия 82 милиона франка, и за срок от 50 г взема заем от Русия с лихва 4.5%. Уреждат се 28 милиона дължими на Русия за Освобождението и окупационните за срок от 13,5 години. Руснаците са били склонни на отстъпки към България заради изгодните за нас уговорки АвстроУнгария - България за двустранното нарушение на Берлинския конгрес .

Държавата ни е независима,но държавниците...не са.

Трябваше 17 юни да е ден на независимостта ( 17 юни 1393 ) от тогава има Ресм-и ханазир данък върху свине.

урод нещастен...

Резаци да не се обаждат, че има още какво да им се реже!

Не можеш ли даю обясниш някратко ? Дребосъкът е винаги зависим Затова и няма и Българска Балканска федерация с територия от 1 000 000 кв. км и 100 000 000 население...........

Г -ЖА АДВОКАТ РАЗКАЖЕТЕНИ КАКВО Е НЕЗАВИСИМОСТ

Намерете си следните материали в нета: лекции по право/ общо учение за държавата 21. Народен суверенитет. Суверен. Суверенитет и учредителна власт и 20. Държавен суверенитет - етикет - Общо учение за държавата и ще разберете...

НЕЗАВИСИМОСТ Е ДА МОЖЕШ СВОБОДНО ДА ПСУВАШ ПУТИН И РУСКАТА АГРЕСИВНА ПОЛИТИКА, НО ДА НЕ КАЗВАШ НИЩО ЗА АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА И ВОЙНИТЕ КОИТО ВОДИ/ ПРЕДИЗВИКВА САЩ. Ако и ти и платят за това - става двойна независимост! )))

Тези, които пишат Истината за Българската История биват ЦЕНЗУРИРАНИ в ДИРА!! А тези,които разпръскват лъжи и омраза срещу Русия биват поощрявани и допускани?! А Дира би трябвало да бъде НЕЗАВИСИМ, без обиди и нецензурни думи... Би Трябвало ?

Велик е нашият войник! Велик, велик, велик! Измокрен, гладен, уморен, без отдих би се ден и нощ, бърдата цепи разярен със страшния си вик "На нож!" От Китка литна в един миг, прецапа Тимока дълбок, при Равна, Вина, Лясковик, черта му път самият Бог. При Маврово, заровен в сняг, с ръце премръзнали се би, в Ботум отвори път за Дрин, прокуди врага до един! И пак спокоен, мълчалив, при Охрид днеска той стои и чака нов враг да срази със страшния си вик "На нож!"

Винаги съм се чудил всъщност що е туй една държава да е независима. Според мен имало е, има и ще има само няколко държави в света които са независими. Кои са те в днешно време? Нека започнем така...Русия,САЩ, Китай, Япония, Великобритания, Франция и Германия (донякъде), скандинавските страни (пак донякъде). Всичко останало е независимо само на хартия. За да си независима страна трябва да отговаряш на няколко условия: 1. Голяма територия. 2. Многобройно население. 3. Един език нрави и морал. 3. Природни ресурси. 4. Военна мощ. Ако отговаряш на тези условия, няма начин икономиката ти да е слаба а от там и политиката ти, както и обратното. Ще притежаваш капитали както и огромен пазар което е необходимо за една икономика. Голямата територия, природните ресурси и многобройното население ще са гаранция за всичко това а военната мощ ще гарантира защитата им както и превантивното подтискане на останалите около теб за да избегнеш евентуално опасност още в зародиш. Ето това се нарича независимост. Всичко останало е във патриотичното ни въображение за да ни дава сили да можем да продължаваме да съществуваме.

"...Винаги съм се чудил всъщност що е туй една държава да е независима..." Неуките се чудите, чудите, чудите, па току измъдрите някоя глупост...Тези неща СЕ УЧАТ в университетите- само с "мъдруване" не става!

Ха ха ха ха....пет години ли ти трябват за да ти каже някой кое кака е? Ти глава на раменете имаш ли си?

Знам че не ви харесва ама това е положението. И да натискате минусчетата и да не го правите това няма да промени този факт както и няма да ви направи независими. Но това е характерно за масите...заблудата е тяхното гориво за да ги има.

Ломци на Чеган ------------------------ Всред адски огън, в боен ред, вървяхме Ломци все напред. От стария ни горд Балкан с ура стигнахме на Чеган. Чеган, Чеган, ти помниш ощ урата страшни в тая нощ, кога дружина сал една със кървав нож до теб стигна. И Лерин, и Арменохор стреснаха се от страшни мор, що гърци и французи в бой намериха те гроба свой. Години веч как ломци отбраняват Червената стена със чест, година веч как своя род спасяват оОт подли враг, пропит със бес.

Ква независимост като слугувате още на Берлинския Договор, бе На вашата Европа? България покрива по-малко от половината от териториата си.............

"...Едва в края на първото десетилетие на 20 век може да твърдим, че българските дипломати успяват да намерят формулата, по която да нарушат Берлинския договор..." Защо русията създаде санстефанският договор като предварителен, а се съгласи берлинският договор да бъде окончателният договор за България? В ОСНОВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОБЛЕМИ ДО 1908Г. Е ИМЕННО ТОЗИ ВЪПРОС!

Ха Ха в най скоро време очаквам да напишеш ,че не руски войници , а немски и френски са умирали за освобождението на България

анонимен

ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ЗАГИНАЛА САМО БАРОНЕСА ЮЛИЯ ВРЕВСКАЯ, КАТО КАТО ДОБРОВОЛКА САМА ИДВА В БЪЛГАРИЯ! ВСИЧКИ ДРУГИ РУСКИ ВОЙНИЦИ СА МОБИЛИЗИРАНИ РУСКИ ПОДАНИЦИ, ИЗПЪЛНЯВАЩИ ДЪЛГЪТ СИ КЪМ РУСКАТА ИМПЕРИЯ И ЗАЩИТАВАЩИ НЕЙНИТЕ ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ, А НЕ ЦЕЛЯЩИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ В ЕТНИЧЕСКИТЕ Й ГРАНИЦИ НА НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ!

Г - Н АДВОКАТ КАКЖЕТЕНИ КАКВО Е НЕЗАВИСИМОСТ ПО БЪЛГАРСКИ

Русия не е била единственната Световна сила с която всички други безропотно са се примирявали по това време!Откровените и платени ЛЪЖИ на "Пъстър Свят" не променят нито фактите нито истинската ни История.Някои за жълти стотинки оцеляват у нас, работейки срещу собственния си народ! Какво нещо е мизерията ... нали?

България от Ислямско Иго, премина към Германско - Фердинант, след това към управление от Интернационала - където решенията се взимат от Ционистите! А Днес ни управляват от САЩ и "ЕС" които също се управляват от Ционистите ! Къде е "НЕЗАВИСИМОСТТА" НА БЪЛГАРИЯ за която са се борили ЛЕВСКИ, БОТЕВ И РАКОВСКИ!? Фалшивата НИ "История" е измислена от т.нар. "Виенска Школа", която прокарва също идеите на Ционистите в съюз с Ватикана!

В главата ти е пълна каша... :)))

Българската независимост е единствената балканска независимост, извършена по мирен начин. Запазени са ресурсите на страната, силите на войската, с дипломатическо-финансова комбинация са съхранени силите на България за бъдещата Балканска война. Това каза в интервю за Радио Фокус Велико Търново историкът професор Милко Палангурски. По думите му, с изключение на България, за всички останали държави промяната на статута от васал към суверенитет винаги е свързана с война. Това е едно от онези събития, които не блестят с външна показност и атрактивност, както обикновено се случва при събития от голямо историческо значение. Това събитие е резултата на бавна, постепенна работа и на няколко поколения български политици, дипломати и на цялото българско общество, каза проф. Палангурски. Той обясни, че движението напред към българската независимост започва реално още през 1879 година с формирането на българската държава, преминава през няколко етапа, на няколко пъти се очаква да се тръгне към постигане на независимост на българската национала държава, но за това са нужни време и средства. Едва в края на първото десетилетие на 20 век може да твърдим, че българските дипломати успяват да намерят формулата, по която да нарушат Берлинския договор. Тук трудността е следната - всички балкански държави при своето формиране, за дълъг или кратък период, са били васални, т.е те са били субекти на европейската политика, а не обекти в тази политика. Били са поставени, така да се каже, под карантина, да се види дали могат да се самоуправляват. Този период е различен за всички държави, каза историкът. По думите му промяната на статуквото в определени региони, особено в югоизточна Европа, се е случвало след военен катаклизъм. В случая това е приносът на България в общобалканската ни история. Нашата дипломация успя да постигне промяна на статуквото, съхранявайки ресурсите. Това е много важна стъпка, защото превръщането ни от васални към напълно суверенен политически фактор изисква не само подготовката, но и умелото използване на натрупаните ресурси на страната. Затова казвам, че това е най-успешният ни дипломатически ход, защото успяхме да използваме противоречията между Великите сили, противоречията между балканските държави и в крайна сметка за един 6-месечен период, колкото продължава почти всяка криза на Балканите, успяхме да постигнем окончателен резултат, коментира професор Палангурски. Инна БОЧЕВА

ами двете балкански воини и двете световни воини, а?........... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Защо ли ?Може би заради това: Някой от вас да е чувал, че след обявяване на независимостта Турция предявява иск към България за земите и конаците си в размер на няколкостотин милиона златни лири, пари абсолютно непосилни за България ? Та, да стои Турция мирна руската дипломация прави пазарлък, като намалява иска неколкократно, а самия дълг се поема от Русия, която опрощава част дълга на Турция към Русия по това време за същата сума. От там насетне парите България ги дължи на Русия, който дълг впоследствие така и не изплаща във връзка със събитията на болшевишката революция.

Независимостта да се чества в Плевен. Какви са тия глупости на Фани-Дaкова и на другите в Софиа, а...........