Паркирането в цяла София може да стане платено

След 2 г. атаки на наредбата за паркиране на София, общинските съветници пуснаха за обсъждане нов вариант на документа, който да поправи атакуваните текстове.

Обратно в новината

Коментари - Паркирането в цяла София може да стане платено | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Измислят ли как да събират и данък "кражба" нещата ще се оправят ..... ще има да плащат, да плащат, .........

Нищо чудно и да се случи това... Особено след като от известно време с доста голямо очудване наблюдавам практиката в крайните столични квартали да има резервирани паркоместа за инвалиди - току пред входа, с изписан номер на автомобила, който може да спира там. А като знам как масово здрави хора си купуват автомобили на името на роднини-инвалиди, за да ползват преференции...

Точно така, да е платено всичко! Който спре в София да плаща 10 лева за 1 минута, ако е софийско говедо! Ако е дивак от Прованса - 20 лева за минута! Само така се прави разделан икономика. А не като сега - всички в един кюп и няма виновни за осирането на София!

Разкарайте селяндурите от София, въведете обратно гражданството или адресна регистрация, и чак тогава мислете за платени зони!

Съвсем отговорни, без да се шегувам ти казвам, че си прав! Аз не съм от София, но те подкрепям! Защото откакто пуснаха "куцо и сакато" да се настанява там (сбърканата икономика на държавата като модел в причина) всичко се омаза като в гето! Няма величина, няма респект! Кочина! Аз не искам такава столица! Нали всички я искаме европейска? Е, ами да я напривм тогава! няма да дойде някой отвън и да я направи! Отвън само ни мачкат и терорирзират, използват и се подиграват! Всичко зависи от нас!

Глупако, нали искаш да имаш право да работиш в ЕС, без визи да пътуваш в САЩ и Канада, ... а за своите сънародници мислиш крепостни ограничения? Ами нали ще идеш на море или по работа в друг град, виза ли искаш да ти издадат? Да бяхте построили паркоместа или като правите сгради да сложите изисквания за площ... ама не, рушвети много, разрешителни много. Само в боя и паяци сте инвестирали, тарикати селски.

пак питам - улиците общинска собственост ли са ?? имат ли право да събират такси за нещо, което не е тяхно ? ами пред катедралата Александър Стамболийски, след като земята е на църквата, тя ли ще събира парите от паркирането ? а хората, които са се купили тротоарно право, и те ли ще плащат да паркират на собственото си място ? няма ли юристи тук?

Ами плащай на църквата, на собствениците и т. н. Само че искаш да ползваш без да плащаш

Е па нема проблеми, я си паркирам каруцата до кофите, но до 10 минути и водя само едно куче с мен. Престой не правиме, само на полянката пред блока докато я окосиме . Само ГЕРБ !

Навремто Бойко Борисов ви обеща, че като дойде на власт ще затвори половината болници. И тълпите гласоподаватели и гласоподавателки (последните водени от топли вълни в слабините) го избраха за цар. Сега е обащал да вдигне цената на тока с 50% и да направи цяла София платена. Търчете да гласувате за Боце!

Това не ме интересува,паркирам пред къщата си:)) А вас драги столичани да ви интересува разликата в заплатите????????????????????

Pesho

След като в софия стандарта е най висок, без да има друг продукт освен политически глупости, е редно поне паркирането да си плащат :) http://iconomicabg.blogspot.com

Готвим се за нов пладнешки (и не само) грабеж. Вдигане на ток, че посещенията на Плевнята трябва да се изработят щото това момче скъпо взима, паркингите още по времето когато шефа беше у СИК си бяха доходоносни. Не разбрахте ли, че всички и за всичко ще трябва да плащате скъпо и прескъпо? Скоро и данък въздух ще ви сложим, че сте лош матрял, а за послушните пържолки (евентуално ако не му се свиди на шефа)!

това се казва пладнешки разбоиници.пак търчете дагласувате за герберчетата......!

Хората от някои квартали искали платено паркиране. Но същите тези хора навярно използват колите си през работната седмица - я за работа, я до работа, я за кеф и със сигурност се блъскат по други квартали и карат местните да неговдуват, че няма места. И биха възроптали, ако трябва да плащат такси за временно паркиране. Не разбирам логиката - вие да не можете да паркирате при нас, но ние да можем при вас. Усещате ли се какво ще стане, ако започне да се плаща почасово във всеки квартал и долнопробна улица? Спреш за 15 мин - плащаш за час. А хората, чиято работа е в движение и е немислима без автомобил? 8ч раб.ден - минимум 8лв отгоре (ако си с талон) или 9.60лв със смс. На месец - 160лв нагоре. Викате си той собственикът на фирмата да му мисли. Ще го измисли...като започнат да се вдигат цените на всичко, за да се компенсира. Ами хората, които нямат алтернатива и се налага да ходя с кола до работното си място? А някой замисли ли се, ако цяла София стане платена зона....колко служители ще трябва да има ЦГМ? Сметнете само колко улици има във всеки квартал и колко са кварталите в София? Май бройката ще мине 10 000 служителя. Начинът да се сложи ред в паркирането е съвсем друг. Глоби, НО за всички. А не паяците да вдигат обикновени коли и то по неустановени причини. Сините, зелени и пембени зони целят да изцицат левчетата на бедния българин и узаконяват паркирането по булеварди и тротоари. Да сте видяли Общината да инвестира в безплатни паркоместа? Да е построила някакъв достъпен паркинг?!

Правилно! В големият център всичко платено по часово и за всички.Като си купуваш МПС прецени къде ще си го паркираш.Не може по един човек да се друса в една кола до цевтъра, при наличие на метро и друг обществен транспорт.Така е в нормалните държави.На общинско място не може да е безплатно.

само че нормалните държави не са във вечните разкопки,спирания на трамваи и т.н.така че недеи да ни учиш как е в другите държави.там транспортът е уреден.......!

на дивашки предложения. То не беше движение на четни и нечетни дати, бариера пред жълтите павета и събиране на такса за преминаване, сега пък повсеместна такса за пракиране. Кога ще ни сложат такса, че дишаме от ТЕХНИЯ въздух!!!??? Кога ще ни сложат такса, че имаме наглостта да живеем в ТЯХНАТА държава!!!??? Центърът за градска мобилност е наследник на преименуваната общинска фирма "Паркинги и гаражи" която според съдебната си регистрация е с предмет на дейност: "Изграждане и поддържане на подземни и надземни паркинги, регулиране на ......." (виж регистрацията й). Но само за няколко години след промените тази фирма се препродаде, ппромени дейността си и РАЗПРОДАДЕ всиаки налични паркинги в центъра на София, докато нейния наследник се превърна в добре организирана престъпна група за кражба на автомобили, незаконен трафик на крадени коли, закарването им в потайно място с цел рекет и изнудване. Полицаите, които придружават паяците станаха бойна група от изнудвачи, заплащващи със санкиции и полицейско отмъщение всеки, който има смелост да се опълчи. Полицията се занимаваа с охрана и подпомагане на стопанската дейност на фирма със съмнителна дейност и незаконни доходи, спечелени с помощта на ведомството.

Пак богатите ще паркират а бедните ще го д*хат.

Особенно на "Ломско шосе" е трагедия!Включително и първите успоредни улици на ломско! Там задължително трябва да стане платено паркирането. Живея там не мога да си намеря място къде да паркирам. По добре да дам 150 лв на година отколкото да няма къде паркирам!!! ЛОМСКО ПЛАТЕНО!!!

Сладурче, не разбираш ли, че плащането не ти осигурява автоматично място, където да паркираш!? Така в повечето случаи се оказва, че хем плащаш, хем няма място, където да паркираш и обикаляш като луд по улиците!!!!Всичко това е абсолютен рекет на Общината, с единствената цел да прибират парите на хората, за да си пълнят техните бездънни гуши!Трябва да сме единни и да не позволим това да се случи! Платеното паркиране за хората, живеещи в идеалния център трябва да бъде премахнато! То е изцяло дискриминационно и несправедливо! А общинарите да не забравят, че те са слуги на софиянци, а не софиянци са им слуги и ако не работят в полза на тези, които са ги поставили там, просто ще бъдат натирени като мръсни псета!!!!!

Браво на Фъндъка, Плевела и Боко - тия с това темпо, ще ни направят по-зле и от Хамериканците..

Безхаберието на КАТ по отношение на неправилното паркиране се компенсира от Общината с такива спорни мерки... Онези от затворите вместо да протестират към държавата - да си протестират към колегите! Ако МВР си върши работата както трябва ще има пари в тази държава! Сега всичко е разграден двор!

Ей мрънкачи, ясно е, че не ви е проблем да живеете в мизерия, прах, мръсотия, автомобилни газове, да чакате по улиците в задръствания, да паркирате където ви падне, само и само да сте паркирали пред входа, безплатно, само на вас да ви е добре, и т.н. и т.н. ЯСНО Е! Но ще ви кажа - в тази мизерия ще си умрете. Я по-добре се изнасяйте от София, а? Кой към село, кой да мие чинии на запад - абе където ви по-добре. Аз искам подреден град, с малко автомобили. За целта се ПЛАЩА! Който има акъл в главата и изкарва добри пари, ще има пари да си плаща и винетки, и високи данъци, и да си купи и нова кола, и т.н. А мизерниците, дето чакат някой друг да им даде работата в ръцете, и само да мрънкат колко им е малка заплатата - хайде да напуснете София, ако обичате. Вземете си 15 годишните миризливи брички с вас!

А каква ще бъде цената на дишането?

Vasquez

Ако питате за дишането на чист въздух - висока. Колко точно може да Ви каже например Бойко Борисов, който неслучайно живее в Банкя, далеч от софийския смог, добре видим в ясно време от Витоша. Дишането на мръсен въздух в София засега е безплатно, но в бъдеще може да бъде обложено с някакъв данък, но първо трябва да се задължат робите да си купят по един противогаз с уред за мерене на вдишания въздух, който да се пломбира за носа и да не може да се сваля... А иначе цената на дишането навсякъде в България никак не е ниска - без добра храна и качествени медицински грижи няма здрав организъм, който да се нуждае от кислород /цикъл на Кребс/. По темата с паркирането - на запад има разработени едноместни автомобили, които като куфар се вкарват във входа на мястото, където човек живее или работи, за да не се плащат никакви подобни такси. Най-добре да си вземете едно скутерче, тъй като тези мини-автомобили не са налични в България /доста скъпи са за нашия стандарт, ако решите да си купите директно от Англия например/ - вкарвате го във входа и нямате никакви проблеми с никакви зони. Само зимата е малко неудобно, защото София е ледена пързалка, а и по време на дъжд става езеро на определени места, но тогава може да ползвате градския транспорт.

И още нещо, като ни направят заплатите европейски - да направят и улиците европейски и чак тогава да направят и таксите европейски!

Кондуктореее, заплатата сам си я правиш, никой не ти е длъжен!

Всичко това става заради инвазията от пръдливи и смрадливи селяни и селяндури. Та благодарение на тяхните таратайки София се задръсти, заради тях улиците станаха на Швейцарско сирене, пред блоковете боклуци , и не плащата данък в София за таратайките си. Сега ние Кореняците Сфиянци ще им берем гайлето и ще плащаме незаслужено заради въведените драконовски плащания на Центъра за градската мобилност и Селската ни кметица или по точно ЕТ Бойко Борисов, Селянка Фадъкова/Парцалкова по Турски/, Мшинник Диков, Барбалов, Христов и сие. Не мога да издържам повече! Искам всички вие провинциалисти, които се набихте в София да си ходите.Вземете си бричките, вземете си боклуците, храчките, простотията, мекането, селянията, бурканите, обувките пред вратите ви,миризмите и си вървете по родните места! Не може да се живее вече в този град от вас.Претъпкахте го.Не може да се диша вече от вас.Идвате амбициозни но много евтини,неправилно говорещи и пишещи илитерати,хора с безкрайни претенции и манталитет на селски к...и или тарикати.....Заради вас застроиха целия град с безумни блокове и кооперации,заради вас не мога да си паркирам колата пред вкъщи и да се прибера нормално,заради вас не мога да се разходя без да ме залива от всички страни ужасния ви диалект,заради вас трябва да се задоволявам с по-ниски заплати защото сте готови да работите за 300 лева и да мизерствате само и само за да живеете тук и с цялата си наглост обяснявате колко гаден град бил София.Ами да-гаден стана наистина.Престанете да се тъпчете в него като овце-ходете си!Няма въздух вече от вас селяни нещастни!!!

Боже, колко съм съгласен!

Е затова ви мразят шопите навсякъде,щото сте егоистични боклуци.Навсякъде по света в големите градове идват хора ,даже и емигранти,а ако искаш да си сам и да не ти пречат седи си в кенефа!

Дреме ми на д...я къде,как и за колко лева ще паркирате.Аз си паркирам пред къщата и никой нищо не може да ми каже:)) Щом си толкова наточен кажи защо половин България се изсипа в София....????

Смотани минуси,попитах защо половин България се изсипа в София,като допълнение кой е виновен. Ама и от вас не очаквам отговор:)))вие сте на хонорар да цъкате минуси.....никакъв разум.

Я кореняк я кажи на батко, баба ти и дедо ти и майка и баща ти от кои колиби от слезнаа от балкана

Господине, зациклил сте някъде през 80-те на двадесети век. Имате манталитет на злобен и ограничен човечец . Не сте никакъв кореняк. :-)

Благодарете на "демократа" Зельо за отмяната на софийското жителство!

от няколко години в софя има инвазя от миекащи,навсякаде се чува само селско миекане,егати селтаците.... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Това си е Софийският диалект, не си добре информиран.

Тръгвам си и или си взимам 3000 лв заплтата в Търново или заминавам за Швеция.

Разбира се, че трябва да е платено навсякъде, и то по 10 лв на час! На боковия приятел, Румен Пашата, доходите спаднаха, трябва да подкрепим родната мафия! Освен това избори идат, вие да не искате Бащицата да вади кинти за гласове от собствения си джоб??

Фирмата, собственост на "паяците" в София е ЧАСТНА.Но при изнасянето на колите са придружени от общинската полиция.Ако им налетиш, се опълчваш срещу родната полиция..Практически пример за това как полицията служи на мафията.Ако греша в нещо, моля да бъда поправен.

Мълчахте си за центъра като ни драха за парко места, сега изведнъж всички са ужилени. Е тва сме българите - дълбоката провинция на Европа! И само да кажа за тези, които тръдят, че навсякъде по света е така. Бил съм в повечето европейски столици, бил съм в Азия и в САЩ и НЕ Е ТАКА! Само в цетралните части на най-големите градове е платено партирането на улицата и дори в някои е забранен достъпът на автомобили, които не са регистрирани на адрес от центъра, но няма такова нещо по света - целият град да е платен! ТОВА Е УНИКАЛНА НАГЛОСТ!!!

Със сигурност сте обикалял насам-натам, но не сте живял, защото реалността е друга- плаща се за всеки сантиметър използвано обществено пространство. С парите се обновява града.

"Мълчахте си за центъра като ни драха за парко места, ..." Не си мълчахме! И сега съм против преференциите които ви дадоха да паркирате за 120 лв. цяла година. Така никога няма да си построите гаражи, на ние пешеходците ще се чудим как да ви заобикаляме колите, плътно паркирани по целия град.

Плащането би накарало хората да използват по-малко колите си.

"Плащането би накарало хората да използват по-малко колите си." - И да си построят гаражи!

може, но като направите достатъчно паркинги за да си паркират хората колите спокойно. Надявам се с това да приключи първият и последен еничарски мандат на ГЕРБ.

Колата си е твоя строй си ти гараж! А ако друг ти го построи, колко мислиш, че ще струва, ако на улицата е 2 лв./ч.???:)))))

По този начин ГЕРП ще стане последна политическа сила в София.

Абе с тоз материал - СЪМНЯВАМ СЕ!!!

Те не искат да строят нищо, те искат само да смучат пари и да си пълнят гушките.

Асфалтирайте всички улици, обособете парко места и едва тогава искайте да плащаме за паркиране кожодери такива!

Общественият транспорт трябва да стане приоритетен, за да бъде въздухът по-чист в столицата.

А що не стане и задължителен с 20 лева билетче? Искаш да си седиш в къщи - не може, двама общинари идват и те санкционират, че не ползваш!

А другарката фъндъкова няма ли да даде отчет за какво са изхарчени милионните приходи от Паркинги и гаражи от миналата година например ? Редно е да плащаме, ако виждаме къде отиват парите - например за построяването на общински паркинги, за маркировка, за тротоари и колчета по тях и т.н. А не за комисионни към касичките на герб, както е сега ! Бюджета на Столична община е около 1,4 млрд. на година - защо никой журналист не се сети да попита - къде отиват тези огромни пари ? Защо ???

Не споменавай за колчетата, че като погледна целият център как е трасиран през метър,че и по-малко ми се повръща в бяло-черно. От тези колчета можеш да си счупиш крак или ръка, ама полза никаква,хората едва се разминават! Само пълнят гушката на "фиримичките".

По-добре не питай, защото милите общинари веднага ще ти извадят отчети за милиони за маркировка например. Визирам безумните маркировки на синя и зелена зона върху платното, които се изтриват за няма и месец и след това се правят пак, и пак, и пак... Тотално безумие, при положение че има знаци, указващи началото на зоната. Да не говорим, че тази т.нар. маркировка за нищо не служи, когато върху нея има сняг, лед или киша... А и се пързаля. Та така, напълно съм съгласна с теб, че трябва да има отчетност на публичните (нашите) средства, но с ей такива "интелигентни" инициативи винаги ще си отчитат едни няколко милиона.

С това темпо ще ни изкарате да гласуваме масово, ама няма да е в полза на ГЕРБ.

Стига тролове, въртите сучете и все от мухата правите ГЕРБ....

И данък въздух и данък въздух

А данък "робско мислене" и такса "вие ни избирате - ние печелим" кога? КОГА?

няма да вържат бюджета, докато и дишането не стане платено, отдавна трябваше да се сетят

Жана ми мисли по въпроса!

"..паркирането на тротоари да стане платено". От кога паркирането на тротоар е законно, че и да го овъзмездяваме? Ето как с една наредба се погазват права на майки с колички, инвалиди и пешеходци.

паркирането по тротоари ОТДАВНА Е ЗАКОННО! чети правилника и закона

ХАХАХА с жалби нема да стане! С БУХАЛКИ! и куршуми ако се налага :)

Има и друго - в София има много коли, ама не са регистрирани тук и не плащат данъци. Да напраявт платено паркиране за всички и да не плащаме данъци.

Мачкай Бойко шопите! Нека квичат!

Паркирането в цяла Европа е платено. Още повече, в столиците.

Европейска столица, ама с източен привкус! Сергии и коли, паркирани по улици и градинки...

По всички улици, до тротоарите, има една зад друга паркирани коли във всички европейски градове. За това се плаща, разбира се- потърси най-близкия апарат за самообслужване върху тротоара.

Няма да се плаща паркирането само в Кокаляне, Казичене, Костинброд и до къщата на Боса в Банкя!

...опорна точка 2?

Тъй като в мисленето на общинарите всичко е перверзно преобърнато с главата надолу, им давам следното предложение: Идеята е да се ограничат автомобилите в центъра, и с това и замърсяването на въздуха! Живущите в центъра така или иначе не карат автомобилите си в центъра, за да бъдат облагани с безумни такси. Предлагам на живущите в центъра да се дадат стикери за паркиране на цена 5 лева за година. Всички останали да плащат по 5 лева на час за престой-справка Лондон!!!!

........."да плащат по 5 лева на час за престой-справка Лондон!!!!"........... Човече, ела на себе си!!! Няма ли да е по-правилно първо доходите ни да станат, като на хората в Лондон пък после 5 лева за.............................!???

Първо ставките, после доходите на някои от нас ще станат като тези в Лондон. :-)

Тогава всички ще станат "живущи в центъра".

Точно обратното ще изчисти автомобилите от центъра! - Липсата на привилегии за живеещите там! Докато паркират безплатно, няма да си построят гаражи.

Да, няма безплатен обяд, но ние гражданите на София трябва да знаем кой събира парите от паркирането, колко са те, как се изразходват. Парите трябва да се използват единствено и само за подобряване на инфраструктурата. Трябва да има ежемесечен отчет.

Що? Общинските фирми нали са затова - само да вземат, без да дават......

Не са точно общинските, по-скоро са наши фирми, които отчисляват известен процент и за общината.

Сбийте се на тема софиянци и пришълци! Пък ние че ви приберем всички парички, които кътате :)))

Много се пише по форумите, ама ако тия малоумници го направят наистина нито един протестиращ няма да има.

РОБА не знае, какво е това протест!!!

Ха дано ама надали.Такова решение ще засегне най-бедните,а те няма да плащат с наведена главица като "богатите" селяци,дошли в София да работят за 1000лв. и мислещи се за баровци.

Бившата общинска фирма "Паркиране и гаражи" АД стана изцяло частна, като мина под контрола на хора, свързвани с бившата групировка ВИС. В понеделник общинската агенция за приватизация продаде чрез търг последния дял на кметството в дружеството от 13.286% за 301 хиляди лева. Останалите общински акции бяха купени преди година от РМД "Паркиране и гаражи мениджмънт" за 5.075 млн. лв. Така за по-малко от 5.5 млн. лв. едни от най-атрактивните терени, разположени в различни части на столицата, вече са собственост на едни и същи хора. Информация от 20 авг 2002

Верно си от село-казваше се "Паркинги и гаражи"!!!

Колите няма как да се изпарят или да станат по-малко нужни. Така че платени зони въвежда който иска да издои джобовете ни, за да напълни тези на братчедските си фирми. Който иска да има къде да се паркира, строи паркинги.

"Който иска да има къде да се паркира, строи паркинги." Собствениците на автомобили!!! Те искат да паркират, следователно да си строят гаражи и паркинги!

Ей сега започвам да си строя и пътища, понеже искам да карам.

ако се пооправи положението с градския транспорт. Но не като пуснем нова линия от метрото и едновременно с това спрем 10 автобусни линии!

Мечтата на всички кметове е градовете им да станат "синя зона". До толкова се простира мирогледът им. С това се измерва просперитетът им. А какво представляват зоните за платено паркиране? Заграбени тротоари с разбити плочки, улични платна с дупки и с много високи бордюри. Лицемерие. Ако паркираш на улица или тротоар без да е зона - нарушеител си. Ако си платиш - законно е. Единствената инвестиция е в няколко баки бои и табелите. Значи в София ще ми се правят на европейци и ще правят целия град платен, а в същото време градския трансопрт е като мексикански междуселски...само хвърчащи кокошки липсват. Да не говорим колко е нефункционален и че понякога се налага да се сменят и по три транспорта от т.А до т.Б. Само дето тук е София, а не Ню Йорк

Какво стана със синята зона в Перник? Защо ли не просъществува...

Много винкел има :) Плюс това перничани са особена порода

А възможно ли е да няма вече синя, зелена и пембена зона повече, да не храним ЦГМ. Че те с тези пари досега да направили огромни паркинги на много етажи, но явно ги шмъркат по друг начин.

Такива паркинги в центъра не ни трябват. Виж в крайните квартали при началните спирки на автобуси и трамвай трябват. Парите от паркиране трябва да отиват за подобряване на Градския транспорт не за подобряване на паркирането. Къде отива обаче това никой не знае...

В перспектива трябва да се въведе и данък живот. След като си се родил и ползваш земни блага - плащай си. Ако задлъжнееш и изпаднеш във фалит - телесните ти течности, тъкани и органи могат да бъдат продадени на платежоспособни клиенти от Западна Европа и Залива. Това се урежда чрез съдия изпълнител, както със парното. Изведнъж идва полицията, вкарват те в центъра за рециклиране, прочитат ти изпълнителния лист и ти слагат маската с упойката / не може да се отрече хуманизма на либералното общество/.

"Няма безплатен обяд", а без храна няма живот. Така че реално си плащаме данък живот. Само че той включва и разходи за здраве, отопление, покрив над главите, грижи за децата и тези, които не могат сами да си плащат данък живот и т.н.

Има, в България се нарича ДДС. У нас за разлика от другите държави от ЕС, където храните и лекарствата са с 0% ДДС, тук само туризмът е с намалена ставка.....