Почти 300 000 души са на разположение за работа, но не я търсят

Българите, които работят на непълно работно време, но биха искали да работят повече часове, са около 26 000 души, сочи проучване на Евростат. Според данните хората в България, които са на разположение за работа, но не търсят работа - са около 286 000.

Обратно в новината

Коментари - Почти 300 000 души са на разположение за работа, но не я търсят | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това,което е показано за БГ си е пълна измислица.Като изключим облагодетелстваните професии за ранно пенсиониране при другите хората над 60 години са си направо олетели.Как може да се пишат глупости от рода на ,,природно издръжливи,,Това си е подигравка с Българите.А по въпроса за Германия-да там заплащането те стимулирта да работиш.А тук най-много да изкараш от допълнителното за една лимонада.Всички знаем какви плащачи са ,,бизнесмените ,,в БГ.Та те неплащат подобаващо за нормален трудов договор,та какво ли остава за допълнителна работа .Абе смех отвсякъде.

Какво да търсят ,бас ловя ,че половината са неграмотни.Това ,че ги мързи да гледат е другият въпрос.

Точно неграмотните и мързеливите не са безработни. Най- големите двойкари и мързеливци станаха,, бизнесмени,,. Как да работят хората с образование за мързеливи и неграмотни шефове...

Коя е таз нормална държава с нормален народ, като разбере колко хрантутници колко хиляди са взели като БОНОСИ от труда на работещите, и ще искат от младите и можещи хора да работят.!!

Много сте ми глупавички сичките :) Капитализъмът както казваше Тато е страшшно готен строй - ако си имаш капитали и са добре вложени ..... просто си седиш в някой скъп курорт и капитала работи за теб, а статистиката да си го начука, бем ти застраховките и осигоровките. Просто си трябва поне 1 мил. в зелено.

Вие не разбрахте ли, че основното поражение от социализма и постсоциализма днес е липсата на доверие ? Или сто години ще търсите под вола теле...

Скоро-скоро, колко скоро? 500г. не стигнаха за преврат срещу турците, сега колко скоро?

Отново шарлатаните отдясно - милиционерите на ГЕРБ в тандем с цялата глутница полуграмотни айдуци и прононсирани негодници на държавна софра, изкарват народа си виновен за катастрофата. Не октопода, изсмукал капиталите на държавата, прогонил инвеститори, закопал дребния бизнес и поставил начело на държавата неграмотни ченгета и корумпирани служители с втрокласно образование, и виновен за провала на европейския ни път, а трудовите хора, пенсионерите и младежта ни ! Дясното не знае срам, няма и помен от разум, от национална отговорност. Франция дава пример на възраждане на потенциала на народните маси, на движението и прогреса, в които няма масто за реакционери, биячи, насилници и кафяви негодници.

Супер статистика, ама само във входа на кооперацията в която живея има поне 10 младежа които нищо не работят. Не са регистрирани в бюрата по труда защото там само им губят времето и никаква свястна работа не им предлагат.Най - често срещаната обява за работа е "търсим пазач пенсионер на минимална заплата." Защо ли в конституцията пише , че всеки има право на труд?

Жал ми е за младите хора. Много от тях са използувани от псевдо- бизнесмени без да им се плати за труда. Например работи една седмица или един месец на изпитателен срок някъде. Бизнесменът ги изгонва и назначава следващите наивници без да плаща за изпитателен срок- т. е. младите хора са излъгани . Те са можещи, знаещи и работливи и не до там глупави да позволяват да се подиграват с тях. Когато един млад човек е излъган и неоценен какво да търси повече...

Ехо събудете се, в страната няма работни места за образовани и кадърни специалисти. Само връзкари и родини се докопват до някоя службичка. Положението е бедствено.

Без връзки работа има предимно за основно образование или без образование. Държавното Бюро по труда от години е институция, която е напълно импотентна. Няма страшно, ще става и по зле. В България няма място работливи и/или образовани хора, колкото по-рано го осъзнаят българите, толкова по-малко ще ги боли после....

Точно така е. Изпуснал си ЗА... Няма място за работливи и образовани. Има- но без достойно заплащане на техния труд. Отделен е въпросът с мамините синчета,, образовани,, по чалготеките... Те могат да си купят и изпитите и работното място, но това не са работари. Те заемат работни места.

Никва вяра на евростат и Бюрата по Труда.

1chovek

Не съм съгласен с тази европейска стъкмистика. Не е вярно, че не искат да работят хората, просто ситуацията е че няма работа или тук таме изникне по някое "предложение" да работиш за без пари. Това е истината. Но европейските политици искат да ни представят като лентяй, за да насъскат народите си срещу нас и за да не ни помагат. За тях е изгодно тук да сме рая, в икономическо робство, за да не им пречим на плановете. Впрочем същите тези политици не третират по-добре и собствените си народи - виждате какво чудо е - и на Запад няма работа и хората се чудят какво да правят. Всичко това е умишлено! Искат да въведат неоробовладелски строй и в Европа и в Северна Америка и в Азия.

Наистина ли има хора, които още се чудят кои са тези огромни на брой хора, които не искат да работят?? Братята цигани клечка на 2 няма да строшат докато са живи. В Бълхария никога няма да се оправи така, но всичко се покрива от мръсните продажни политици. БВП на България се образува от младите българи, които все още стоят в тази страна, но скоро всички ще видят, че няма управия и ще избягат. Докато на малкото хора, които казват как стоят нещата народът казва, че са ненормалници и побъркани, така ще сме. Българския народ е една мърша.

Ал

В България: Икономически неактивните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 1 690.5 хил., от които 753.2 хил. са мъже и 937.3 хил. - жени. Коефициентът на икономическа неактивност е 34.0%, съответно 30.4% за мъжете и 37.6% за жените Безработните лица са 372.3 хил., от които 215.7 хил. са мъже и 156.6 хил. - жени. Неактивните заедно с безработните формират повече от 2 милиона човека, които не работят. Вижте само колко е изкривен у нас показателя "Коефициент на безработица"!!!

...:-) Ами я вземете, та им Сменете Кръста на тез малтийци . ( Явно от добра дума не разбират . ) А за Предложението да купим Заедно с комшиите ( т.е. България, Гърция и останала Европа) до-Уралския ЖП комплекс -- как го Виждате откъм малтийците ?

Не зная какви жертви правите вие,но аз бих направил всякакви жертви и лични компромиси,само и само моите деца да не формират манталитет на слугинаж и плебейско примирение и да започват живота си на колене!По добре да не работят за 300-400 лв. и да пълнят гушите на някакви си мутри и нискочели новобогатащи с мозък на врабче,които се изживяват,като велики босове ,благодарение на това примиренческо работене за бирени капачки!

Като не искат да пълнят гуши да отиват в Америка да видят там как не се пълнят гуши.Търтеи!

Свалям Ви шапка, че Учите децата Ви да са Хора ! ....А с тез (цитирам Ви ) `мутри и нискочели новобогатащи с мозък на врабче,които се изживяват,като велики босове ` -- какво ще правим ?!

На Евростат ли да вярвам,че сме мързеливи или на нашето си прословуто/пословично/трудолюбие-с което се бием в гърдите.Но при положение,че 300 хил.българи не искат да бачкат-изводът на статистиците е верен.Ами др.Живков-вечна му слава-не оставяше лентяите на мира.Тогава българинът какво иска,извинете.Само да РИВЕ.

Абе язека ако ревна ! ... Пък ако-ли и Вие/вие !!

нормално за под 2000 лева на месец аз пръста няма да си мръдна за по-малко да си внесат китайци ако всички мислят така и никой не отива на работа за под 1000 евро нещата ще са много различни когато бизнеса и държавата е притисната ще поддаде няма избор просто няма как да си внесат 2 милиона китайци защото ЕС е забранил повече от 10% от работниците да са чужденци но повечето се съгласяват за жълти стотинки!

Да уточним за китайците. Там заплатите са ниски, НО и цените са много ниски. В Европа цените са високи, но и заплатите са високи. В БГ-то заплатите са китайски, а цените европейски. Да го духат за 400-500 лв заплата. Заплатата трябва да е 10 пъти по висока за да съответства на цените.

Много ми е интересно за колко време един българин ще изработи продукцията на китаеца за един ден...Е те там е ключа от бараката...

По 1-то нещо си се заблудил, щото пак ги плаща работещият на частно; По 3 ще кажа, че 1 млн, ако го имам, дали тежи сто кила или колко флашка, знаеш през какво ще ми бъде? Е, по 2 си прав.

Бачкай народе за жълти стотинки, с герб до гроб !!!

А вие как мислите госпожо,лошо ли е това,че младежите не желаят да тръгват по житейския си път наведени подлоги и да работят за по 300-400лв.,които не биха им стигнали да си обслужват ежедневните разходи,камо ли постоянно увеличаващите се данъци и такси и да хрантутят ненаситната административно чиновническа прослойка на държавния апарарат!Това ли им предлагате,да изживеят младоста си,като плебеи в услуга на шепа олигарси и държавни престъпници!Мангалска държава и мангалски манталитет!Тотална олигофрения!

В България 600 000 в обществения сектор и 1 600 000 в частни фирми. Обществен значи ли държавен? Някой знае ли как е в другите държави - тоест колко процента работят в обществения и колко в частния, защото тук излиза, че на всеки 73 души в частния има по 27 в обществения!! Ако тия 27 души чакат от бюджета това означава ли че останалите 27 им изкарват заплатите? Едва ли някой знае, а?:)

Казват -- било едно към десет . (бюджетни спрямо частни ... не-повече-от)

"Българите били в крепко здраве"???? - изглежда, че кретените гробари замислят ново увеличение на пенсионната възраст, и сега подготвят почвата.

И това ще стане след няколко години.

Може и да си е съвсем вярно! Българските цигани си докарват помощи на месец повече отколкото аз вземам заплата! Същевременно работят нелегално в чужбина и не внасят стотинка в държавния бюджет - здравните, пенсионните им вноски ги плащаме ние, а данъци не плащат, защото собствеността им е незаконна и никой не може да ги накара да платят. Каквото изкарат си им е чиста печалба! Ама на пазаруващите по избори не им стиска да ги накарат да плащат понеже догодина пак ще им трябват.

Глупости,простотии и идиотщина!Може ли да се пише такава глупост,какво означава да работиш бе мръсници?Като депутат в Народното събрание,да киснеш по банките(при добро желание разбира се) и дори да не е нужно и да се изказваш и да участваш в дебати!Може би имат в предвид чиновниците по всички министерства и държавни службички,които вземат тлъсти заплати за присъствие,което също не е задължително!А бе льольовци от Евростат,вие знаете ли същноста и тълкованието на думичката работа?Работят хората,които произвеждат благата на обществото и тяхната работа не е службичка,а градивно и съзидателно занимание,което разбира се е доста по тежко от това ,да си прехвърляш кълките от ляво на дясно и обратно и тази работа изморява и физически и психически индивидите и води до тяхното преждевременно амортизиране,а този процес в България е многократно по бърз!До колко години според Евростат могат да работят металурзите,миньорите,строителите,всички видове обществен транспорт,работещите в химическата индустрия!Тази статистика е само за чиновници и к...крепци!

Учил съм 10 години след гимназия в България и навън и да работя за просперитета на някви комсомолци за 500 лева точно никога. Прав ще умра ако трябва.

щом не им се работи, значи не се плаща.

Щом не им се плаща , значи не са кадърни.

Не значи има други дето ще се опитват да правят същото за една купа ориз на ден.

не им се работи щот не им се плаща, а ако им се плаща, вземат по-малко от циганина с помощите.

Абе вий луди ли сте, как ще работите за 400-500лв заплата при ТИЯ цени????? Че и да пълним бюджета на дянков, дето се чуди как да доокраде пенсионните фондове?? Я бегайте оттук, лайна ще чистя в чужбина, тук пръста си не мърдам !!!

Здрасти, Весе ! ( Бяхте се загубили нещо .) Как са малтийците ? ( Разбрахте ли се, казвам, с тях за Кръста ?! ) ... А на родителите, които описвате -- моля Ви, предайте им една от мен .

Кой малоумник измисли, че след пенсионна възраст българката е в КРЕПКО ЗДРАВЕ почти 10 год. Та тя не е в КРЕПКО ЗДРАВЕ много преди пенсионна възраст!

това са почти всички цигани :-)

Определено, но това няма да го видиш по телевизията

У нас властва максимата: "Спасявай се поединично !", и поради това ние българите не сме задружна нация а стадо скотове, унижавани и угнетявани ежедневно, прегърнали своето мизерно съществуване.

У нас властва максимата: "НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА, КОЯТО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА НИ." А ще сме стадо скотове, унижавани и угнетявани ежедневно, прегърнали своето мизерно съществуване докато Господ Реши, нали и той е БЪЛГАРИН (най-високата духовна титла). И това може да се случи ... в някоя от следващите "нощи".

Говорим едно-и-също, Колега . А доколкото Виждам ... и Вие/вие (започвате да) Виждате .

Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) Държавният служител има право на задължително социално и здравно осигуряване. (2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2000 г.) Осигуряването на държавния служител става за сметка на съответните бюджети.

На всички държавата им е виновна. А те образованите, кадърни, с по няколко езика са безработни или ниско платени. Всеки един човек си заслужава заплатата за която работи. Как поне един от мрънкащите, не каза , че проблема е в него а не в някой друг. Кой ви кара да работите за 400 - 500лв.? За тези пари работят само тези, които са съгласни.

Работя частно, но все пак държавата има нужада от всеки работещ. Правя пари и напускам, защото не си заслужава да работиш за тая скапана държава.

На такава държава - мащеха, такъв народ - ЛОШ МАТ'РИЯЛ, е необходим. Нека да си припомним историческите периоди на еуфорията ни, в последните 134 години: 1878-1912 г. - национално възраждане, последвано от Първа национална катастрофа. 1934-1944 г. - икономическо възраждане, последвано от Втора национална катастрофа. 1945-1989 г. - социално-икономическо възраждане, последвано от дворцов преврат. 1990 - 2012 г. "Програма Ран и ът" за затриване на Държавата България, обезлюдяването й и превръщане в "територията България". Какво следва след КОЛАПСА? ВЪЗКРЕСЕНИЕ, НА БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ! Дай Боже, това да стане реалност в "дванадесетият час" - 12.12.'12.

Всичко това където си го изброил се дължи на това , че мрънкате а не бачкате. Кой ви е виновен за националните катастрофи - да не би аборигените на Австралия? Какъвто народа такава и държавата.

"Свещеният вятър" - Камикадзе, е вече пред вратата на Народното събрание. Нарича се още "фотонен облак" и e локализиран от спътниците и станциите на NASA. За сега не е изгодно да се афишира такава информация, в dnes.dir.bg примерно, за да не си "ритнат хляба" сега, журналистите работещи там. Нали ИНТЕРЕСА, КЛАТИ ФЕСА, а за нас, с гайдите ... останалото не е смешно.

Тези, с диагноза като теб ще стават все повече в тая кочина! Като чета какви ги плещиш....:)))

Ти си срам "engineer", за потомствените техници и инженери. Извади си главата, дето си я заврял, в място където слънце не огрява и виж Света. Дисхармония в икономиката, не е по възможностите на техническата интелигенция да бъде генерирана и провеждана. Това е "делегирано"-узурпирано право на "едно общество" - кукловоди, чиито крах е предизвестен. За това сега е така, привидно безперспективно, но до кога ли ще е такова статуквото? А щом поставяш диагнози, явно си дохтур "Ох-були", а не "engineer".

300 000 РОБИ се бунтуват! Кой работодател в България иска да плаща за работа? - ДИВ, ДИВ БЪЛГАРСКИ КАПИТАЛИЗЪМ. След като Дянков се провали пред ЕС и Българите, след като разбрахме, че правителството се стреми към 200-300 милионери... не ни остава много за мислене! Гърците казват: На българите като им плащат като на роби, защо ПАК са толкова зле? Бойко всичко ти е сбъркано! - това което ни усигури в изобилие е: 1. Кражбите ти кражби. 2. Убийствата ти убийства. 3. Безработицата ти безработица. 4. Кучетата ти кучета. 5. Бил Гейт ни управлява - крадлив, необразован... 6. Простотия до шия: щастливи, кокошки, щастливи свине, щастливи кучета, НЕ щастливи РОБИ. 7. Правете си Вашите далавери в ЕС с Европейски и Български пари, а ние ще гоним и ще мечтаем за минималните заплатина фалиралите държави ДОКАТО ВИЕ се радвате на отговорностите си да получавате БОНУСИ, РУШВЕТИ и ЗАПЛАЩАНЕ В НАТУРА.

Браво ! По-точно не може и да бъде !

За работа плащам, когато се върши работа. Когато някой мрънка, аз го уволнявам и не ми дреме.

Глупости.Хората отчаяно се борят да додрапат до някакво работно място,без претенции.Безработицата извън София е кошмарна.По 200-300 кандидати за 1 позиция.Тези,които не търсят работа или са рентиери,или са мангали на социали.

Мислите ли, че в БГ има кой да плаща заплати и осигуровки на 300 000 души!? Аз не. Е, освен ако наричате заплата 250Е на месец.

дано е по-скоро

Хора ,забравихте че Коцевица започна работа в евростат,от там са данните.А новата председателка Инджова иска да се увеличат заплатите на стъкмистиците ,за да са удобни данните за управляващите.Няма морал в политиката,няма работни места,няма икономика,това е важно.Има много безработни а няма кой да чуе народа.Един е Бойко!

що лажете бе измекяри.каде са заводите та има толко свободни места??да не би да имате предвит магистралите ,които предлагат работни места за проститутките на цецо и янев??имаите морал бе измекяри долни гаврещи се с безработните.

Работа за 356 лв. на месец - да не са луди....финансов контрольор за община Х.....- държавен служител с 399 лв......и 10 реда изисквания...вкл. и чужди езици! не се майтапя, отворете регистъра на адмитистративнит еструктури

Къде пише за средната работна заплата тук?! Подкрепям идеята за статия.

Е как ще имат желание, кой иска работи за 300 лв.?Хората предпочитат да не работят за без пари и са прави. Да идеш да робуваш на някого за кирливите му подаяния няма смисъл. Нашите заплати тук са по ниски от помощите за бедни в останалите страни. Как да се надъхаш за работа, след като знаеш, че накрая ще събираш трохите?!?

Буквалния превод е: "работата те прави свободен", а в по-широк смисъл е независим, освободен (от някаква най-вече икономическа зависимост), с право на избор (какво точно, за колко, как и при кого). Аз съм бил (независимо от сравнително високия ценз на висшист в две области, западен език и справяне с компютър) в положението на безработен. Но не съм чул, видял преживял или наблюдавал някой безработен да дойде и да каже: "нуждая се от 1 лев за хляб. Какво да свърша за това?". Новоизлюпените среднисти, висшисти и пр. НАБЕДЕНИ специалисти предпочитат да вземат от родителите си, прародителите си или направо да практикуват ВСИЧКИ варианти на незаконно отнемане за ежедневните си "нужди" - разбирай не хляб, а цигари, алкохол, наркотици, дискотека и пр. Същите тези инженери, икономисти, изобщо цялата палитра на хората с едно и повече висши образования са склонни да работят най-непрестижната работа в чужбина с аргумента, че е по-добре заплатена, отколкото практикуването на професията си в България. При такава нагласа НИКОГА няма да се измъкнем от блатото, в което ни натикаха скапаните политици от всички цветове (с особен неоспорим принос са обаче комунистите маскирали се като социалисти).

ЛОЯЛЕН, твоят проблем е ясен. С лоялност към Мамона, такова ще ти е и мисленето. Само дето, никой не ти пречи да трансмутираш в Н Е Л О Я Л Е Н. Въпрос на свободен избор, "стрелка в коловоза".

Предлагам Всички Заедно да Променим статуса ( , който перфектно-точно описвате) . Бихте ли се съгласили ?

Как пък решиха, че всички са на разположение пък не искали, разбираш ли, да работят. Аз примерно съм принудена да стоя вкъщи и да си гледам хлапето на 5 години, защото е непрекъснато болно заради детската градина. И няма никакъв смисъл да взимам детегледачка, защото ще трябва да давам заплатата си на нея. И кой знае колко още такива има, стоящи без работа или водещи се фиктивно с връзки някъде на работа, само заради стажа. Но това нашите управляващи не ги бърка, важното е статистиката да върви.

Защо им е да работят и да си търсят работа на циганите като хем ни хем ние им плащаме сметките.

И ЗА МАЛКО ГРАМОТНИТЕ Е ЯСНО, ЧЕ ТОВА Е ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ! КОЙ РОБОВЛАДЕЛЕЦ ПЛАЩА ЗА УМЕНИЯ И ЗНАНИЯ? КОЙ НАЕМА НАД 50 ГОДИНИ? ДИПЛОМИТЕ МОЖЕ ДА ГИ ПОЛЗУВАМЕ САМО В ТОАЛЕТНАТА!