Забраниха със закон спирта във виното

Вино вече ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда, пише в проектозакона за виното и спиртните напитки, одобрен от Министерски съвет.

Обратно в новината

Коментари - Забраниха със закон спирта във виното | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А какво ще стане с вече произведеното вино не от грозде, което е във фабриките, магазините и складовете? Как е царят на циганите, който е известен с убийствените си ментета?

Това ми прилича като приказките за салам от месо....

господине, виното и ракията си Е алкохол. да не би да искате да се произвежда безалкохолно вино и ракия ???? хахаха

Е! Убаа рабта! Ам чи кът забранът и заартъ ни ко шъ праим? Ма туй граждънята и депутатти съ мноу прос нърот шъ знаиш! Аман от прустутия!

ТИЯ ПА ОЩЕ СПАТ ОТ DIR.BG- затова няма публикации!

Не е Вярно че няма контрол върху алкохола. Вие последните 10 години да сте чули някой да е ослепял от некачествен алкохол в България? Напротив качеството постоянно се повишава и двигател за това е пазарната конкуренция. Всички занем за руските туристки починали в турция от алкохол ментета. За щастие тези неща са отдавна в миналото. Дори и цар Киро вече има спиртоварна последна дума на техниката.

Айде стига си ги защитавал, какво ще кажеш за пласмасовите бутилки от вино струващи по 2 лева. Става въпрос за "Мераклийско" и други такива - м е н т е т а..!

това вино от 2 лева се казва - да измием бъчвата , а самото вино е от грозде колкото аз съм космонавт- стафиди,спирт,захар и аромати ,а ракията си е спирт плюс есенция.Има вда вида вино - от лози и от технолози

С глоба от 3000 лв, мислите ли че някои ще спазва закона

Ама това сериозно изказване на някой. който разбира ли е или някакви шменти унд капели: "Според новата разпоредба продукт, който е с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия, съобщи БНТ. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса." 1. Продукт, който е под 37.5 алкохол не може да се нарича ракия? Ама градусът на ракията се фиксира на 40. Бря? Ама какви са пък продуктите между 37.5 и 40 градуса? Цървуланковци - в Чехия се пие на поразия абсент - градуси 60 и 70. В България се продава "оригинален" такъв, но френски, на 38. Е, кой е по-оригинален от двата? 2. На най-простата селска казанка/казан - колко градуса ракия се изкарва? Питайте последният селски алкохолик, който на мирис определя кога е излязла 60 градус-ова ракия и кога 30. От едно варене. Аааа - и не е едно и също? 3. Що ли да не ви...

Абе каква е тази олигофрения, която е налегнала журналисти (защото първо пишат, а после не мислят!) и управляващи (които просто нямат и 1-а гънка за мислене!)? Как бе, вашата кожа некомпетентна може да се слага спирт във вино или (другата популярна конспирация!) в бира? ЧИСТО ТЕХНОЛОГИЧНО? Не че не може ама: първо трябва да си произвел вино, което ЗАЩО трябва да му слагаш спирт като може вода, а бира и спирт - какъв е този смях? Ми то си има химикали. И - поне бирата и виното си приличат на тема "разреждане" - какво може да им се сложи, че да постигнат прочутите вкусови качества на масово внасяните в момента продукти от Италия, Испания, Полша и други??? Боклуци некомпетентни!

Бирата се стабилизира с добавяне на алкохол и това е масова практика по света. Защо се учудваш?

Почети, ограмоти се: "Друг нашенски мит е, че в някои видове слагат спирт, за да я стабилизират. Слагането на спирт може единствено да оскъпи производството, а това никой пивовар не го желае. Възможно е някакви количества отлежаваща бира да започнат да се развалят, в тях да протекат нежелани процеси. Тогава се използват някакви допустими химикали за спасяването и поправянето . Но това са редки случаи. След това такава бира се разрежда със стандартна и се продава. Едва ли някой може да го усети на вкус. Наши авторитетни заводи са правили тайно дори друг номер - събират непродадени количества с минал срок на годност, изливат бутилките, преваряват я пак и я смесват с прясна бира..." След това напиши в гооглето: beer stabilized alcohol Грамотността ти съвсем рязко ще скочи, когато разбереш какви нитрати, сулфати и други чудесии бутат в бирата, а после главата ти става квадратна сутринта...

гневен,както винаги,моите поздравления и щастлива нова 2012!да си зив и здрав!преди години продаваха "к.совинйон" от оряховица,което после се произвездаше от избата на някои иван ................продаваха и "шардоне","мискет","черга".сега единственото бг чудесно вино е "мелник"-6,90е бутилката"

ЕГА ТИ НАРОДА,НЕ ВИЖДАМ КАКВО ТРЯБВА ДА СТАНЕ И КАКВИ ЗАКОНИ,ЧЕ ДА СПРЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ.НЕЩАСТНИЦИ ВСИЧКО ВИ Е КРИВО ДАЖЕ И ДОБРИТЕ ЗАКОНИ ВИ ПРЕЧАТ.

От утре какво да правя като ми спрат "Мераклийското" ...

А ако във вносните вина има спирт,каква е процедурата на държавата ?

Забраниха със закон БСП,ГЕРБ,АТАКА,ДПС,СДС,РЗС,ЦАРЯ.....

Вярно,4е виното се прави от грозде,но на времето един приател на татко-технолог в Михаиловградския винпром реши да демонстрира как се прави вино само от вода.Наля вода,сипа някакво прах4е и ето ти ВИНО. Красота нали?

Това е много хубаво, но трябва да се отнася и за вносните "вина". Така например виждаме много често в чуждите вериги оферти за 5 литрови кутии '' Френски и Италиански вина" за 7-8лева кутията. Като се вземе в предвид че в тази цена трябва да се вкючат 20% ддс+минимум още 20% търговска надценка +транспорт+опаковка цената на една кутия не минава 3-4 лв или 60-80 ст. на литър литър.От какво са направени тези френски вина за 80 ст литъра вие си отговорете -един литър вино се получава от минимум 1.5-2кг грозде по 70-80 евроцента за кг в тези държави. Истината е че в кутите има само вода спирт и есенции , които ни се пробутват за вино. Да не стане така че само на местните производитилите да са принудени да произвеждат вино само от грозде, а в същото време веригите да внасят 'евтино вино ' от Италия и Франция. Така окончателно ще се ликвидира този отрасъл в България!

А със спирта в бирата, какво става. ...Той остава!

Честито... до днес го пиехме със спирт легално, а от утре нелегално ;-) Наздраве.

Напротив, точно обратното. Предишния закон забраняваше да се слага спирт в силноакохолни напитки и вина. Новия закон просто казва че ако се слага спирт не може да се нарича вино или ракия. Ще се нарича спитна напитка "Гроздова", да речем и всичко ще е законно.

За новия закон е нужен нов министър.

Винпромите отидоха в ръцете на бандитите. Всеки демократ грабна по една от държавните избички и започна да бутилира...Обаче добро вино не се прави само с демокрация - трябват и добри майстори. Ама старите технолози почти измряха, а новите са с купени дипломи. Моля някой от бранша да напише коя изба чия е сега.

Аз-лично с бандити не преговарям ! А Вие/вие ?

Сега ако измислите кой да проверява, контролира, глобява, наказва че и на работа дали хподи и изпълнява това, грешка няма да имате. Иначе на хартия всичко имаме, остават си само хартиени закони. Както за пушенето на обшествено място - забранено пушенето, ма пушете, ние в 2015 чак .... а и да проверяват, явас няма да ви глобят.

БРАВО видно е че това правителство върши работа. Очаквам и нвият трудов кодекс да бъде в полза на работещите а не на шайката роботодатели . Играят си с нас тъка както им е удобно.

Имам си малка асмичка - дава около 70 кг грозде. Купувам си още 200 кила каквото грозде си харесам , 15 кила захар, два бидона х100 литра , и си пийвам цяла зима хубаво червено винце без спирт , оцветители , стабилизатори и подобни химикали . Не е никак трудно....

Да, няма нищо непосилно в това да извадиш пари за 200 килограма грозде за да си пийваш качествено винце зимъска. Дано е безпроблемно за повече хора в България.

браво!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! защото вече и децата в булгаря пят и поне да пят качествено вино или алкохол,не да ослепяват от ментета. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

..на балкончето ли си ги въдиш тия 70 килограма?

Ами да те светна - просто не продадох къщата на дядо, за да си купя голф4 или 15 годишно bmw ами си я стегнах и сега си имам и асмичка и винце и доста други благинки :)))))

А захарта за какво я слагаш?За 100 л.са необходими 1,5-2 кг.захар.Като си източиш виното от бидоните, ще ти останат около 100 кг.джибри.Ако сложиш към тях 150 л.вода и 50 кг.захар,ще получиш още около 120-150 л.вино.Пак е от грозде,но първото ще си го пиеш ти,а второто ще го продадеш или ще черпиш с него,нали така?

А таксичка от догодина, както беше едно време?:) Хубавото винце е дълбоко в зимника, на скришно място.

Забравил си да добавиш и 300 литра вода-като ти гледам рецептата представям си какво пиеш..........!

Глобите са смешни...

По закон виното винаги е ТРЯБВАЛО да се произвежда само от грозде. Законът от 1978г също не разрешаваше да се прави от друго, освен от грозде. Така е и според закона от 1999. Друг е въпросът с контрола. Почти всички фирми правят втори вина - добавка на захар и вода към джибрите и повторна ферментация. Виждате - няма спирт, но чиста проба фалшификат. За Русия се изнасят само втори вина. На пазара и у нас в момента е пълно с такива "вина" - Механджийско, Мераклийско, София и други.

Абе майсторе то да направиш 2 вино, че и трето за пелин, а четвъртото да извариш за ракия от който разбира си е добре. Но вимпромите не им стига 2 и 3 а правят и по още няколко, едва тогава след добавки спирт и боя става вино в пластмасови бутилки. Дето като го сложиш в микровълнова да се стопли става зелено. Като не разбираш недей да пишеш.

Е, най-сетне открихме топлата вода: оказва се, че у нас виното може да се прави и от грозде, но и не от грозде???? Само че, не вярвам този Закон да бъде ефективен, тъй като, огледайте се и ще видите с ужас, че количеството произведено и продавано вино в България отговаря на поне 10 пъти по-големи лозови масиви, а факт е, че площта на лозята у нас е символична, сравнена с продукцията на вина. Така че, ментета вина има и ще има, дотолкова, доколкото разни нови мутри, насочили се към винопроизводство, правят химия и ни тровят в името на печалбата си. За тях - затвор и жестоки глоби, но дали ще го доживеем???

А дали ще пуснат инспектори във винзаводите? Най-вероятно или ще ги отстрелят на идване или ще им запушат устите. Не се дава тъй лесно тези благинки с алкохол менте.

Това е една добра новина ,дано да е стриктен контрола защото ми писна от вина ментета пълни с химия оцветители и спирт,мутрите които изкупиха винпромите масово кръщават виното с химикали а в евтините вина в пвц и картонени опаковки няма и грам грозде те са само спирт боя и есенция.

ЧЕРВЕНО ВИНО ОТ ГРОЗДЕ БУКЕТ! Обичам вино, отлежало в бъчви. Червено вино! Лудо да кипи! В стените им да удря, да се мъчи, да се бунтува, после да заспи! Ти пил ли си червено вино благо, заспало и зовящо те на сън? Тъй сладко пиеше го моят дядо, кога снегът затрупа всичко вън! Канелата да скръцне над паница, разбуденото вино да шурти, червена пяна - влюбена девица в ухото да шепти: "Изпий ме ти!" Днес виното е истинско богатство! Лозарю мой, в паницата сипи! Не пиеш ли, това е светотатство! Поне веднъж в живота се напий!

ГЕНИЙ

Перфектен Българин е дала Вашата Мала ! А с Черния Магьосник -- що ще правим ?!

Чакам!

Това е разликата между белите и другите държави

Абе че каращисват бирата със спирт бях чувал, ама виното ... А за Нашата ракия ти свалям шапка, Мирославе !

Естествено е, че го смесват със етилов спирт! Подобряват алкохолното съдържание на нискокачественото вино!

Камък ми падна от сърцето, Колега ! Ама-ааа ... такованка ... изписват ли го по етикета ? ( Ил да се намеся ?!, па майната му на Етикета ! )

Доста народ купува помиярски "вина" в картонени тубички и се радва колко е евтино. Повечето не подозират, че вино се прави от спирт и есенция както псевдо-уискито примерно.

А според теб, какво им пречи да наливат от същата помия и в стъклени бутилки със сответен етикет? Скрупули, може би! Пълно с наивници в това БГ, ей!

Принципно може, но големите клиенти поне правят разлика и не допускат да ги мамят на дребно. Въпросът е друг - че някой си купува вино с цена 1.50лв/литър и си въобразява, че това е истинско вино направено от грозде. Даже може да даде "експертно" мнение дали е "добро".

Купи си вино от някоя от големите вериги, там със сигурност няма ментета, Контрола е много сериозен и няма случайни вина.