Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки.

Според новата разпоредба продукт, който е с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия, съобщи БНТ.
Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса.

Използваният в спиртните напитки етилов алкохол трябва да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти.
Това изключва добавянето на медицински спирт и други видове синтетични вещества в напитките.

Глобите за лица, които произвеждат или продават напитки, неотговарящи на изискванията, са от 10 000 до 100 000 лв. Производителите на ментета на известни марки пък ще се наказват с глоба или имуществена санкция от 3000 до 30 000 лв.

"Знаете, че много от напитките, които приличат на външен вид на вино, не са от грозде. С този закон това нещо ще се регламентира. Тоест ще пием вино от грозде, за да не се връщаме към онзи анекдот, където кръчмарят на смъртния си одър казал на сина си, че вино и от грозде става", коментира земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от БНР.
С този закон се надяваме занапред виното да става от грозде и тези, които правят имитации, да не могат да ги пробутват на пазара или да подвеждат потребителите, добави той.

Вчера Найденов обяви, че предстои ракията да бъде вписана като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход.