Коментари - Забраниха със закон спирта във виното | Днес.dir.bg
Коментари
Доста народ купува помиярски "вина" в картонени тубички и се радва колко е евтино. Повечето не подозират, че вино се прави от спирт и есенция както псевдо-уискито примерно.
Абе че каращисват бирата със спирт бях чувал, ама виното ... А за Нашата ракия ти свалям шапка, Мирославе !
ЧЕРВЕНО ВИНО ОТ ГРОЗДЕ БУКЕТ! Обичам вино, отлежало в бъчви. Червено вино! Лудо да кипи! В стените им да удря, да се мъчи, да се бунтува, после да заспи! Ти пил ли си червено вино благо, заспало и зовящо те на сън? Тъй сладко пиеше го моят дядо, кога снегът затрупа всичко вън! Канелата да скръцне над паница, разбуденото вино да шурти, червена пяна - влюбена девица в ухото да шепти: "Изпий ме ти!" Днес виното е истинско богатство! Лозарю мой, в паницата сипи! Не пиеш ли, това е светотатство! Поне веднъж в живота се напий!
Това е една добра новина ,дано да е стриктен контрола защото ми писна от вина ментета пълни с химия оцветители и спирт,мутрите които изкупиха винпромите масово кръщават виното с химикали а в евтините вина в пвц и картонени опаковки няма и грам грозде те са само спирт боя и есенция.
Естествено е, че го смесват със етилов спирт! Подобряват алкохолното съдържание на нискокачественото вино!
А дали ще пуснат инспектори във винзаводите? Най-вероятно или ще ги отстрелят на идване или ще им запушат устите. Не се дава тъй лесно тези благинки с алкохол менте.
Е, най-сетне открихме топлата вода: оказва се, че у нас виното може да се прави и от грозде, но и не от грозде???? Само че, не вярвам този Закон да бъде ефективен, тъй като, огледайте се и ще видите с ужас, че количеството произведено и продавано вино в България отговаря на поне 10 пъти по-големи лозови масиви, а факт е, че площта на лозята у нас е символична, сравнена с продукцията на вина. Така че, ментета вина има и ще има, дотолкова, доколкото разни нови мутри, насочили се към винопроизводство, правят химия и ни тровят в името на печалбата си. За тях - затвор и жестоки глоби, но дали ще го доживеем???
По закон виното винаги е ТРЯБВАЛО да се произвежда само от грозде. Законът от 1978г също не разрешаваше да се прави от друго, освен от грозде. Така е и според закона от 1999. Друг е въпросът с контрола. Почти всички фирми правят втори вина - добавка на захар и вода към джибрите и повторна ферментация. Виждате - няма спирт, но чиста проба фалшификат. За Русия се изнасят само втори вина. На пазара и у нас в момента е пълно с такива "вина" - Механджийско, Мераклийско, София и други.
А според теб, какво им пречи да наливат от същата помия и в стъклени бутилки със сответен етикет? Скрупули, може би! Пълно с наивници в това БГ, ей!
Имам си малка асмичка - дава около 70 кг грозде. Купувам си още 200 кила каквото грозде си харесам , 15 кила захар, два бидона х100 литра , и си пийвам цяла зима хубаво червено винце без спирт , оцветители , стабилизатори и подобни химикали . Не е никак трудно....
БРАВО видно е че това правителство върши работа. Очаквам и нвият трудов кодекс да бъде в полза на работещите а не на шайката роботодатели . Играят си с нас тъка както им е удобно.
Сега ако измислите кой да проверява, контролира, глобява, наказва че и на работа дали хподи и изпълнява това, грешка няма да имате. Иначе на хартия всичко имаме, остават си само хартиени закони. Както за пушенето на обшествено място - забранено пушенето, ма пушете, ние в 2015 чак .... а и да проверяват, явас няма да ви глобят.
Винпромите отидоха в ръцете на бандитите. Всеки демократ грабна по една от държавните избички и започна да бутилира...Обаче добро вино не се прави само с демокрация - трябват и добри майстори. Ама старите технолози почти измряха, а новите са с купени дипломи. Моля някой от бранша да напише коя изба чия е сега.
Абе майсторе то да направиш 2 вино, че и трето за пелин, а четвъртото да извариш за ракия от който разбира си е добре. Но вимпромите не им стига 2 и 3 а правят и по още няколко, едва тогава след добавки спирт и боя става вино в пластмасови бутилки. Дето като го сложиш в микровълнова да се стопли става зелено. Като не разбираш недей да пишеш.
Да, няма нищо непосилно в това да извадиш пари за 200 килограма грозде за да си пийваш качествено винце зимъска. Дано е безпроблемно за повече хора в България.
Камък ми падна от сърцето, Колега ! Ама-ааа ... такованка ... изписват ли го по етикета ? ( Ил да се намеся ?!, па майната му на Етикета ! )
Ами да те светна - просто не продадох къщата на дядо, за да си купя голф4 или 15 годишно bmw ами си я стегнах и сега си имам и асмичка и винце и доста други благинки :)))))
Напротив, точно обратното. Предишния закон забраняваше да се слага спирт в силноакохолни напитки и вина. Новия закон просто казва че ако се слага спирт не може да се нарича вино или ракия. Ще се нарича спитна напитка "Гроздова", да речем и всичко ще е законно.
Това е много хубаво, но трябва да се отнася и за вносните "вина". Така например виждаме много често в чуждите вериги оферти за 5 литрови кутии '' Френски и Италиански вина" за 7-8лева кутията. Като се вземе в предвид че в тази цена трябва да се вкючат 20% ддс+минимум още 20% търговска надценка +транспорт+опаковка цената на една кутия не минава 3-4 лв или 60-80 ст. на литър литър.От какво са направени тези френски вина за 80 ст литъра вие си отговорете -един литър вино се получава от минимум 1.5-2кг грозде по 70-80 евроцента за кг в тези държави. Истината е че в кутите има само вода спирт и есенции , които ни се пробутват за вино. Да не стане така че само на местните производитилите да са принудени да произвеждат вино само от грозде, а в същото време веригите да внасят 'евтино вино ' от Италия и Франция. Така окончателно ще се ликвидира този отрасъл в България!
Принципно може, но големите клиенти поне правят разлика и не допускат да ги мамят на дребно. Въпросът е друг - че някой си купува вино с цена 1.50лв/литър и си въобразява, че това е истинско вино направено от грозде. Даже може да даде "експертно" мнение дали е "добро".
браво!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! защото вече и децата в булгаря пят и поне да пят качествено вино или алкохол,не да ослепяват от ментета. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.
Вярно,4е виното се прави от грозде,но на времето един приател на татко-технолог в Михаиловградския винпром реши да демонстрира как се прави вино само от вода.Наля вода,сипа някакво прах4е и ето ти ВИНО. Красота нали?
ЕГА ТИ НАРОДА,НЕ ВИЖДАМ КАКВО ТРЯБВА ДА СТАНЕ И КАКВИ ЗАКОНИ,ЧЕ ДА СПРЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ.НЕЩАСТНИЦИ ВСИЧКО ВИ Е КРИВО ДАЖЕ И ДОБРИТЕ ЗАКОНИ ВИ ПРЕЧАТ.
А захарта за какво я слагаш?За 100 л.са необходими 1,5-2 кг.захар.Като си източиш виното от бидоните, ще ти останат около 100 кг.джибри.Ако сложиш към тях 150 л.вода и 50 кг.захар,ще получиш още около 120-150 л.вино.Пак е от грозде,но първото ще си го пиеш ти,а второто ще го продадеш или ще черпиш с него,нали така?
А таксичка от догодина, както беше едно време?:) Хубавото винце е дълбоко в зимника, на скришно място.
гневен,както винаги,моите поздравления и щастлива нова 2012!да си зив и здрав!преди години продаваха "к.совинйон" от оряховица,което после се произвездаше от избата на някои иван ................продаваха и "шардоне","мискет","черга".сега единственото бг чудесно вино е "мелник"-6,90е бутилката"
Абе каква е тази олигофрения, която е налегнала журналисти (защото първо пишат, а после не мислят!) и управляващи (които просто нямат и 1-а гънка за мислене!)? Как бе, вашата кожа некомпетентна може да се слага спирт във вино или (другата популярна конспирация!) в бира? ЧИСТО ТЕХНОЛОГИЧНО? Не че не може ама: първо трябва да си произвел вино, което ЗАЩО трябва да му слагаш спирт като може вода, а бира и спирт - какъв е този смях? Ми то си има химикали. И - поне бирата и виното си приличат на тема "разреждане" - какво може да им се сложи, че да постигнат прочутите вкусови качества на масово внасяните в момента продукти от Италия, Испания, Полша и други??? Боклуци некомпетентни!
Ама това сериозно изказване на някой. който разбира ли е или някакви шменти унд капели: "Според новата разпоредба продукт, който е с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия, съобщи БНТ. Минималното съдържание на алкохол в гроздовата ракия пък се фиксира на 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса." 1. Продукт, който е под 37.5 алкохол не може да се нарича ракия? Ама градусът на ракията се фиксира на 40. Бря? Ама какви са пък продуктите между 37.5 и 40 градуса? Цървуланковци - в Чехия се пие на поразия абсент - градуси 60 и 70. В България се продава "оригинален" такъв, но френски, на 38. Е, кой е по-оригинален от двата? 2. На най-простата селска казанка/казан - колко градуса ракия се изкарва? Питайте последният селски алкохолик, който на мирис определя кога е излязла 60 градус-ова ракия и кога 30. От едно варене. Аааа - и не е едно и също? 3. Що ли да не ви...
Купи си вино от някоя от големите вериги, там със сигурност няма ментета, Контрола е много сериозен и няма случайни вина.
Не е Вярно че няма контрол върху алкохола. Вие последните 10 години да сте чули някой да е ослепял от некачествен алкохол в България? Напротив качеството постоянно се повишава и двигател за това е пазарната конкуренция. Всички занем за руските туристки починали в турция от алкохол ментета. За щастие тези неща са отдавна в миналото. Дори и цар Киро вече има спиртоварна последна дума на техниката.
Бирата се стабилизира с добавяне на алкохол и това е масова практика по света. Защо се учудваш?
Айде стига си ги защитавал, какво ще кажеш за пласмасовите бутилки от вино струващи по 2 лева. Става въпрос за "Мераклийско" и други такива - м е н т е т а..!
Почети, ограмоти се: "Друг нашенски мит е, че в някои видове слагат спирт, за да я стабилизират. Слагането на спирт може единствено да оскъпи производството, а това никой пивовар не го желае. Възможно е някакви количества отлежаваща бира да започнат да се развалят, в тях да протекат нежелани процеси. Тогава се използват някакви допустими химикали за спасяването и поправянето . Но това са редки случаи. След това такава бира се разрежда със стандартна и се продава. Едва ли някой може да го усети на вкус. Наши авторитетни заводи са правили тайно дори друг номер - събират непродадени количества с минал срок на годност, изливат бутилките, преваряват я пак и я смесват с прясна бира..." След това напиши в гооглето: beer stabilized alcohol Грамотността ти съвсем рязко ще скочи, когато разбереш какви нитрати, сулфати и други чудесии бутат в бирата, а после главата ти става квадратна сутринта...
Е! Убаа рабта! Ам чи кът забранът и заартъ ни ко шъ праим? Ма туй граждънята и депутатти съ мноу прос нърот шъ знаиш! Аман от прустутия!
Забраниха със закон спирта във виното
Вино вече ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда, пише в проектозакона за виното и спиртните напитки, одобрен от Министерски съвет.
Обратно в новината