Това обяви по БНТ министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който от три дена е в бедстващото харманлийско село.

По думите на Найденов причината за проблема е, че ангажираните с разпределянето на помощите не познават хората от населеното място. Той добави, че за да се избегне това, е създаден инициативен комитет, в които има представители на всички махали, които знаят кои са пострадалите. В момента дървата се давали от местния горски, които познава хората в селото.

"Оказа се, че първи на опашката, типично по български, са тези, които не са пострадали. А част от тези, които са пострадали и са в шок не са получили. Нека предимство да имат тези, които се нуждаят", обясни Мирослав Найденов.

Министърът призова живеещите в незасегнатите от бедствието части на селото да не злоупотребяват с даренията. По думите му е важно да има стройна организация, защото в близките дни ще започнат и доставките на бяла техника за хората, останали без покъщнина.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която вече посети засегнатите райони, потвърди, че обществен съвет ще разпределя помощите. Тя каза, че е трогната от хората там, защото не само са поели тежестта на бедствието, но и търсят начин да си помагат.
„Един мъж, загубил баща си, къщата му наводнена, ми казва: Госпожо Георгиева, трябва да се помага, аз имам в Харманли жилище, мога да отида там. Моите съседи къщата им падна, те нямат нищо, помагайте първо на тях”, разказа тя.

Утре в селото ще бъдат доставени първите 10 тона фураж, които се даряват от Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщи БТА. Още 10 тона фураж ще получат пострадалите хора от района, съобщи председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите в Хасково Тенчо Тенчев. Ръководството на асоциацията е решило да подпомогне хората от бедстващото село и с 2500 хляба - по 350 хляба на ден.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще отпусне по 10 000 лв. за семействата на загиналите от бедствието в Бисер. Вчера от ГЕРБ пък решиха да дадат 1 млн. лева от партийната субсидия за възстановяване на разрушените къщи в с. Бисер.
Премиерът уточни, че когато комисията, която оценява щетите, бъде готова със заключенията си, за пострадалите ще бъдат отпуснати и средства от държавния бюджет.

"Важното е парите да отидат при хората колкото се може по-бързо. В момента, в който комисията дойде с щетите, ние ще имаме готовност веднага да ги платим. Убеден съм, че за селските стопани там, ако не му възстановим коня, кравата, овцете той не може да излезе от шока. Затова много бързо това ще го направим. На Цветанов и Найденов съм им казал в момента да осигурят и дърва, които би трябвало да пътуват, ако вече не са там. Министрите ще продължат да стоят там, докато трае бедствието", допълни по-късно в Министерски съвет Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". каза министър-председателят.