Пет от жертвите са от Бургас, по един от София и Стара Загора, а една жена е с германски паспорт и още не е установено точно от кой град е, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, цитиран от БТА и Дарик радио.

До момента официално са известни имената само на четирима от загиналите - 46-годишната говорителка на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Йонка Георгиева, 22-годишният Мехмед Зюфекер от село Средна Махала, вторият шофьор на автобуса Иван  Чакъров, на 40 г.,  и 20-годишната студентка от Приморско Пламена Кръстева.

По-късно стана ясно,че жената с немски паспорт е българката Румяна Родригес, загиналото 14-годишно момиче е Бояна  Рангелова, родом от Бургас, но живееща със семейството си в Канада. Другите жертви са 20-годишната Петя Кузманова от Роман и Ивиана Димитрова, служител в телекомуникационна компания в Бургас.

Пламена не е трябвало да пътува с автобуса-убиец, каза потресеният й баща, който е полицай в местното РПУ. Момичето е имало билет за по-късен час, съобщи БНР. Не е ясно защо се е качила на по-ранния автобус. Пламена е била студентка по химия, три пъти е печелила конкурса за Мис Приморско. Майка й е дългогодишен служител на Община Приморско, съобщи бургаският сайт Бесове.бг.

Кметът Лиляна Димова обяви, че ще разпусне общинските служители, тъй като никой не е в състояние да работи.
„Толкова младо и красиво дете. Много тежко е за всички ни това, което се случи.  Не знам какво става, но хората са ужасени”, каза през сълзи Димова.

Загиналото 14-годишно момиче е пътувало с баща си и 5-годишния си брат, които са оцелели. Момченцето е откарано в шок в пловдивската болница, където след преглед е изписано и взето от бащата.
Семейството идвало от Монреал, Канада, където живеело. По-рано кацнали със самолет в София и оттам хванали автобус за провинцията, където отивали на гости, предаде в. "Труд".

По-късно от община Бургас съобщиха, че кметът на града Димитър Николов е разпоредил тялото на загиналия втори шофьор - Иван Чакъров да бъде транспортирано от Пловдив до Бургас по молба на съпругата му. Чакъров бил родом от село Веселие, но живеел в Бургас.
Кметът на Бургас благодари на един от спасителите на оцелелите в катастрофата – македонския гражданин Васко Ристески от Битоля. Бургазлии, които са настанени в болницата в Пловдив, са казали, че дължат живота си на изключително смелите и бързи действия на Васко от Битоля, който ги е изкарал от горящия автобус.

Две са възможните версии за автобусната катастрофа - човешка грешка и техническа неизправност. Обемна автотехническа експертиза ще установява обаче причините за инцидента, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов на пресконференция в сградата на Областната дирекция на МВР в града, цитиран от "Фокус".

Катастрофата стана около 1 часа тази нощ на 126-ия километър от магистрала "Тракия". Автобусът, пътуващ по маршрута София-Бургас, се е преобърнал и запалил. Директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Тодор Чонов заяви, че рейсът е тръгнал от столицата в 22.30 часа, като в него са пътували общо 33-ма души заедно с двамата водачи. Само за първия един час след инцидента в болницата в Пловдив са докарани 22-ма души. Девет от тях все още остават за лечение, като 46-годишната Албена Узунова, все още се бори за живота си. Тя е в кома с тежка черепно-мозъчна травма.

"Има вероятност шофьорът да е заспал, като се има предвид часът от денонощието, в който е станал инцидентът. По време на разпитите той е казал, че е загубил управление, но не може да си обясни как е станало това. По-голяма част от разпитаните пътници в автобуса също не могат да си обяснят как точно се е случил инцидентът", допълни окръжният прокурор.

По думите на Даскалов 43-годишният Светослав Димитров, който е шофирал автобуса, може да получи от 5 до 15 години затвор. Той е задържан за 24 часа и до края на работния ден наблюдаващият прокурор ще прецени дали да му бъде повдигнато обвинение и дали ще му бъде наложена 72-часова мярка. Шофьорът е в стрес и не признава да е виновен за случилото се.

Прокуратурата е възложила техническа експертиза на превозното средство, след като при първоначалния оглед бяха установени счупена греда и 15-сантиметров напречен разрез на задната дясна гума.

Възложени са и съдебно-медицински експертизи на пострадалите, а следственото дело е поето от двама опитни следователи, каза още Иван Даскалов.