Ден след лошия резултат на изборите на партията и новата формация, в която се яви - "Нова Република", председателят им Радан Кънев подаде оставка. Все още обаче оставката му не е формално приета, предстои партиен форум през юни, на който това да се случи и да бъде избран нов лидер.

Името на Кирилова нашумя през декември 2015 година, когато Танев я уволни. Тогава стана скандал, защото Кънев я защити и поиска смяната на министъра, макар да беше излъчен от Гражданската квота на Реформаторския блок. Неофициално медии съобщиха, че причината са думи на Кирилова, която излязла в отпуска и заявила: "Като се върна, този да го няма”.

Тогава Танев потвърди пред медии, че тя е говорила такива неща и заяви, че й било в маниерите.

"Когато целият РБ е против мен, ще се съобразя - но не и когато само една партия е против. Нека Радан Кънев не вярва само на една секретарка. С него ще говоря тогава, когато реша - сега съм много нервен", каза още министърът.

Днес Кирилова, която е член на ръководството на ДСБ-София се обърна във Фейсбук към съмишлениците си с думите:

"Помагала съм като доброволец, когато бях само симпатизант. Била съм ръководител на кампания, станах съавтор на програмите ни, когато бяхме част от управлението. Никога не съм си търсила извинителни бележки за състезанието. Сега получих номинации, за да се включа в следващия етап – да участвам като кандидат за председател на Демократи за силна България на Националното събрание на 10 юни".

Тя подчерта, че вярва в това, че лидерството е състезание на идеи, а не награда за послушание на партийни парашутисти. По думите й е дошло времето за честно и открито състезание на визии за бъдещето на българската десница.

"В ДСБ най-накрая ще има състезание. Приемам тази отговорност и ще участвам в надпреварата за председателския пост. Ще играя по правилата на демокрацията и ще стигна до финала. За да продължим заедно още от следващия ден – да се борим за доверието на мнозинството българи, за силна България в обединена Европа", написа още Кирилова.

Според нея провалът на изборите се дължи на това, че говорели не на хората, а на себе си, а ДСБ има нужда от капацитет за водене на реална политика и от смелост.

"Време е да се превърнем в търсения партньор с професионалните решения. Съвсем скоро ще обявя програмата си и визия за развитие на ДСБ", обяви тя.

На 30 април и бившият шеф на контраразузнаването и ексдепутат ген. Атанас Атанасов обяви, че ще кандидатира за лидер.

"Повече от месец мълчах и мислих. Тръгвам на поход", написа той в социалната мрежа.

Друго спрягано име е на евродепутата и преподавател по политология Светослав Малинов.

Веднага след като подаде оставка обаче, Радан Кънев лансира другиго за свой наследник на лидерския пост - Марио Добрев - финансист на ДСБ.

"Без теб отдавна да ни няма, пич, заслужаваш скоро да си ни шеф. Не знам дали го заслужаваме", написа Кънев във Фейсбук.