Със 171 гласа "за", 38 "против" и 12 "въздържал се" Народното събрание прие след часове оспорвани дебати и "успокоителни" почивки предложението на "Атака".

"За" гласуваха от "Атака", ГЕРБ и 59 депутати от БСП. Други 12 народни избраници от левицата се въздържаха, а някои не гласуваха.
Против бяха само 38 депутати - 34 от ДПС и едва четирима от БСП - Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Кадиев и Филип Попов.

След гласуването някои от депутатите на Волен Сидеров викаха "Атака" и "Победа" в пленарна зала. Самият той заяви, че е доволен от подкрепата на ГЕРБ и БСП.

"България я заплашва наказателна процедура. С вота си ще поемете тази тежка отговорност", предупреди Местан. 

Адриан Андреев от „Атака” му възрази, че досега няма държава, която да е изключена от ЕС.

Не бе прието и предожението на Янаки Стоилов от БСП за редакция на текста - Министерският съвет да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на България и на гражданите за придобиването на земи от земеделския и горския фонд.

Дебатите продължиха няколко часа.

Междувременно говорителят по въпросите на вътрешния пазар на ЕК Шантал Хюс заяви, че комисията няма правомощия да удължи мораториума и страната ни е заплашена от наказателна процедура.

Ако България иска забраната да остане в сила, трябва да получи съгласието на останалите страни от Евросъюза. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от държавите членки.

Обвинения в популизъм

"България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм", каза председателят на Народното събрание Михаил Миков след гласуването.

По думите му парламентът е показал, че очевидно не познава нито историята на Конституцията, нито пътя, който в последните 10-15 г. е извървяла България.

Лютви Местан обяви, че ДПС поиска от Конституционния съд да обяви решението за противоконституционно. От партията нямат нужния брой депутати сами да сезират КС, затова, ако не бъдат подкрепени от други партии, ще се обърнат към президента да се възползва от правото си той да го направи.

Вижте снимки от парламента