Това предаде РИА Новости, като се позова на Геофизичния институт на САЩ.
Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, нито е обявена тревога за вълни цунами, но властите препоръчаха на местните жители в крайбрежните райони да бъдат бдителни, съобщи БТА.

Епицентърът на земетресението е близо до крайбрежието на Фукушима, на дълбочина 10 километра под дъното на Тихия океан, съобщи ИТАР-ТАСС.

Трусът е бил усетен във всички префектури в централната част на главния японски остров Хоншу, включително в столицата Токио.

Това е поредното силно земетресение в Япония през последното денонощие.
На 11 март земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер разтърси Япония. По последни данни броят на загиналите и изчезналите след разрушителното земетресение и последвалото цунами е близо 22 000 души.

Шестте реактора на АЕЦ „Фукушима 1” вече са свързани с външно електрическо захранване, след като по-рано днес беше изведен електрически кабел до разпределителя за трети и четвърти блок.
Така тази сутрин всички ядрени реактори във „Фукушима 1” са получили електрозахранване, след като през последните дни последователно беше възстановявано електричеството в двойките 1-2 и 5-6 реактор, предаде АФП позовавайки се на информация на Агенцията за ядрена безопасност, цитирана от "Фокус".

Въпреки това електрозахранването на оборудването все още не е възстановено, освен в реактори 5 и 6. Техниката ще бъде свързана с електрическата мрежа, след като бъде проверена за дефекти.

Целта е да бъдат възстановени охладителните водни помпи - работата по ремонтирането им започна отново днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Компанията оператор "Токио илектрик пауър" (ТЕПКО) съобщи, че персоналът се е върнал, след като бе евакуиран вчера заради предизвикващ безпокойство пушек, който се издигаше от 2 и 3 реактор.
От ТЕПКО поясниха, че е извършена проверка и изпуснатият дим се е превърнал в пара. Това е означавало, че е възможно да бъдат продължени работите по включване на електрозахранването.

Чувствително повишени нива на радиоактивни вещества бяха регистрирани в морската вода близо до АЕЦ "Фукушима". Нивата на йод-131 и на цезий-134 са съответно 126,7 пъти и 24,8 пъти по-високи от японските норми. Все още е рано да се каже какви ще са пораженията за морската фауна по североизточното крайбрежие на остров Хоншу.

Недостиг на горива, леден дъжд и спирания на електрозахранването усложняват най-тежката хуманитарна криза в Япония от Втората световна война насам, но работниците съобщават за известен напредък в отварянето на доскоро затворени пътища и изграждането на нови жилища, коментира междувременно агенция Ройтерс, цитирана от "Фокус".

„Има известен напредък по отношение на логистиката и доставянето на храна и други материали, но ситуацията остава много тежка”, заяви Франсис Маркъс от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.
Проливен дъжд спря полетите на хеликоптерите, доставящи помощи от началото на седмицата, принуждавайки властите да разчитат на пътищата за доставка на материали, като достъпът до вода „остава проблем” в 11 префектури в страната.

В импровизираните евакуационни центрове, пълни със стотици оцелели след земетресението и цунамито, ситуацията остава уредена, но се влошава на някои места, като някои от хората страдат от диария, грип, стрес и преумора.
Изградени са 2131 временни подслона, 2,4 млн. души са без достъп до течаща вода, 221 000 домакинства са без електрозахранване, а около 320 000 души все още са настанени в приюти.

Последна актуализация в 12.00 ч.