Това посочват от пресцентъра на партията по повод на официалното съобщение на ДФ "Земеделие", както и на изявлението на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че разпространеното от СДС писмо е фалшификат.

Вчера СДС представи пред медиите писмо, според което директорът на фонда Светослав Симеонов се е оплаквал от "натиск от страна на кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проблемни проекти, неотговарящи на правилата на програмата, които са разработвани от определени консултантски фирми".

СДС разполага с цялата кореспонденция и преписка по случая, а посоченият от нас документ е само част от нея, се казва в съобщението, цитирано от БТА. Дали документът е фалшификат следва да се произнесат компетентните органи на база на цялата кореспонденция, тъй като подписите и входящите номера са върху всички документи, посочват от партията.
От Съюза допълват, че не са разследващ орган.
Предоставихме на вниманието на медиите тази част от материалите по случая, които смятаме, че ще предизвикат обществен интерес, пише в съобщението. В случай на необходимост сме готови да предоставим на медиите цялата кореспонденция, съобщават от СДС.

"Попитайте Калина Илиева имало ли е такова писмо до нея", така реагира по-късно днес съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров на въпроса фалшив ли е огласеният документ, цитира го БГНЕС.
Писмото е с дата от юни миналата година и е адресирано до Илиева, която оглавяваше по това време фонда.

"Скандалът е грандиозен и тук от отговорност не може да се избяга. Те (управляващите - бел. ред.) явно се опитват да замазват положението, но имаме подпис на Симеонов. Цялата преписка по случая е в моите колеги от СДС и можете да отидете при тях, за да видите съпътстващата документация", посъветва медиите синият лидер.
Според него е интересен и другият въпрос - дали подобни показания като изразените становища в писмото Симеонов не е давал пред прокуратурата или съда.
"Ние не сме прокуратура, за да казваме кой какъв е, но имаме документи, които изглеждат напълно истински. Затова те трябва да отидат в прокуратурата, за да бъдат анализирани, разгледани и оттам да има окончателно решение по казуса", заключи Димитров.

Междувременно в. "Труд" цитира въпросното писмо, в което земеделски производител за среща при министъра със заместничката му Светлана Боянова. Тя препоръчала на кандидата консултантски фирми, за да мине проектът му. Фирмите, чиито проекти били одобрявани, са близки до Асоциацията на земеделските производители, чийто изпълнителен директор е била Боянова, преди да заеме политическия си пост, става ясно от писмото. В него се цитира и как въпреки отрицателно становище на фонд "Земеделие" от министерството е бил одобрен проект на фирма "Аякс 95".
Проверка на ОЛАФ установила, че проектът не отговаря на изискванията.

След като получила писмото, Калина Илиева поискала от прокурор проверка и цитирала 5 фирми, за чиито проекти имало натиск от висш служител на министерството, става ясно още от друг документ, с който разполагат сините. Фирмите били свързани с тогавашния председател на Асоциацията Ивайло Тодоров.

Последна актуализация в 11,20 ч.