Сигналът срещу д-р Москов е за негови изказвания в ефира на национална телевизия и в интернет-пространството от 7 декември 2014 г. по повод нападения на медици от Спешна помощ, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Тогава здравният министър заяви, че екипи на Спешната помощ няма да реагират на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност. Дни преди това Петър Москов коментира емоционално, че е бесен заради поредния побой над лекар и допълни, че по този въпрос няма да бъде "кротък". 

"Наистина съм бесен. Това са цигански банди, нека бъде ясно. Не е достатъчно да бъдат осъдени”, категоричен бе той.

Изявлението му предизвика бурна реакция, а ДПС поискаха оставката му. Лидерът на партията Лютви Местан дори заплаши да инициира вот на недоверие, ако здравният министър не се оттегли. Никоя парламентарна група обаче не се ангажира с подкрепa на ДПС.

Прокуратурата приема, че в конкретния случай не се установява целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза, основана на раса, народност или етническа принадлежност.

Не се установява също единствена цел на произнесените изрази да е било предизвикването в адресатите на изявлението на дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, допълват от държавното обвинение.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За екипите на спешна помощ в ромските махали