Решението на премиера е по собствено усмотрение, се посочва още в съобщението. Тя бе назначена на поста през април 2010 г.

"Считам, че тя не е изпълнила своя ангажимент – да обясни как се формират цените на лекарствата и защо сме допуснали това да бъде така - едни лекарства са по-евтини в Сърбия, а в България - не са. Кой да го обясни – аз ли да го обясня. Това тя трябва да го обясни, не аз", заяви Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". 

По думите му той е разпоредил, когато има проблем или обществено питане, министрите или заместник-министрите да обясняват това, което ги питат. "За всички е ясно, че един човек не определя цената на лекарствата, нито управлява Здравната каса. Като има проблем, излизаш и казваш – ето по този начин аз ще го направя – публично, прозрачно, и ще ви докажа, че това е така или не е така, коментира Борисов.

Гергана Павлова е бивш служител във фармацевтичната компания на Огнян Донев "Софарма". Според публикации в пресата в качеството си на зам.-министър тя е можела да влияе върху цените на лекарствата, които закупува НЗОК. В здравното министерство тя отгаваряше за лекарствата и доставката им до болниците. Разследване на TV7 показа, че "Софарма" продава в пъти по-скъпо лекарствата си у нас в сравнение с цените, на които се продават в съседните Сърбия и Турция, които са извън ЕС.

През лятото на миналата година фармацевти поискаха оставката на Павлова и обвиниха здравното министерство, че се опитва да прокара лобистки промени в Закона за лекарствата, които не са в интерес на пациентите.

След оставката на управителя на НЗОК д-р Нели Нешева някои медии пък съобщиха, че и именно Гергана Павлова ще наследи освободения пост.

СДС поиска оставката на министъра
Същевременно от СДС обявиха, че имат информация за проверка от ЕК по отношение на заместник-министър на здравеопазването за създаване на монополно положение на водеща фармацевтична кампания, предаде БТА.
Сини депутати са изпратили писма до две комисии - за защита на потребителите и за защита на конкуренцията, с искане да проверят ценообразуването и цените на медикаментите, плащани с публични средства от НЗОК и от Министерството на здравеопазването през последните 5 години, както и дали има създадено монополно положение на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия.

От СДС поискаха министърът на здравеопазването Стефан Константинов да подаде оставката си заради скандалите с бонусите в неговото ведомство. Депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков твърди, че министърът е излъгал, че 90% от парите, раздадени като бонуси през 2011 г., са били за спешната помощ и е въвел в заблуждение българските граждани. Сините смятат, че Константинов се е опитал да прикрие къде точно са отишли раздадените в Министерството на здравеопазването 2,5 млн. лева като бонуси.

Самият Стефан Константинов коментира отстраняването на заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова и посочи, че вероятно решението е продиктувано от желанието за максимална прозрачност и от това да няма абсолютно никакви съмнения, предаде БТА. "Споделям, че Министерството на здравеопазването трябва да е безупречно", допълни министърът.

По-късно той поиска СДС да му се извинят.
"СДС ми искат оставката, но оставка се иска, ако човек лъже", каза той пред журналисти, цитиран от КРОСС. "Изобщо не съм излъгал, защото много ясно казах, че 90% от парите не са дадени за администрация на Министерството на здравеопазването и това е абсолютно така. Мога да кажа колко са за спешните центрове, колко са за центровете по трансфузионна хематология, за националните центрове, за РЗИ-ата, за домовете за медико-социални грижи. От СДС да ми гледат изказванията и най-добре след това да дойдат да ми се извинят", заяви Константинов.