Той избяга о страната си, за да избегне присъда за отричане на Холокоста и подбудителство към антисемитизъм, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

81-годишният Малер е бил задържан в град Шопрон в ранния следобед, съобщи унгарската полиция. За това е била уведомена прокуратурата в Мюнхен, където е издадена европейската заповед за ареста на неонациста.

През 70-те години на XX век Хорст Малер става съосновател на крайнолявата Фракция "Червена армия", която по-късно се трансформира в крайнодясна. Той е осъждан неведнъж за престъпления, свързани с неонацизъм.

През 2003 г. съд в град Майнц го призна за виновен за изявление, че атентатът срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. в САЩ е бил "оправдан" и му наложи глоба от няколко хиляди евро.

Малер излежаваше 10-годишна присъда за отричане на Холокоста и подбудителство към антисемитизъм, но преди 2 години беше освободен по здравословни причини. Миналата година му беше наредено да се върне в затвора, но Малер отказа.

Германският вестник "Мителдойче цайтунг" публикува писмо на Хорст Малер, в което се обръща към "водача на унгарския народ Виктор Орбан" с молба за убежище, твърдейки, че е преследван по политически причини.