Така минималната заплата на млад учител ще стане 500 лева, на старши учителя ще  отиде към 530 лв., а главният ще взима към 570-580 лв., сочат сметките на просветния министър.
"Малко е, но това е възможното", коментира Игнатов, цитиран от БНР.

Той изтъкна, че това не е първото увеличение в системата през последните години.
"Никой не го разбра, но 12% имаме за 3 години. Единствената система сме, където се увеличават заплатите", допълни образователният министър.

Средната заплата на българския учител в момента е 730 лева.

За сегашното увеличение на доходите на учителите се говореше отдавна, а вчера е получило подкрепата на кабинета след среща със синдикатите, стана ясно от просветният министър. 
Общо парите за увеличение на учителските възнаграждения за догодина са 97 млн. лева, след както вчера финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че средствата за образование през 2013 г. ще бъдат увеличени с още 20 млн. лева.

От синдикатите обаче не са доволни от предвижданото увеличение на учителските заплати. То не отговаря на предложенията им и нарушава колективния договор за образование, където социалните партньори се споразумяха за 15-процентно увеличение на единния разходен стандарт на ученика, заявиха от синдиката. По този начин само се компенсират инфлационните процеси през последните 3 години, когато учителската заплата беше замразена, смятат от КТ "Подкрепа".