По думите на вицепремиера това било полезно и добре за прозрачността в сектора.
"Сега голяма част от чиновниците в държавната администрация получават доста повече пари, отколкото пише в заплатите им, но те се получават като допълнителни средства. Същата е логиката и за болниците", обясни Дянков.

Той съобщи, че след като се е запознал със структурата на заплащане в "Пирогов", е установил, че се казва, че лекар получава средно 850 - 900 лева заплата. "Като питате колко е средномесечното заплащане - заплата плюс добавки, се оказва, че то е 2 до 3 пъти по-високо и не само за една година, а за няколко, включително и по-тежките години на финансовата криза", каза още финансовият министър.

Той изрази убедеността си, че не само персоналът в тази болница, но и в другите здравни заведения получават доста по-високи от основните им заплати. "Следователно е напълно в техните възможности да се увеличи основната заплата примерно с 20 на сто", заяви Дянков. Според него това досега не е направено, защото се събират определени суми в резервен фонд или във фонд за капиталови разходи. "В края на годината се казва - не успяхме да направим обществената поръчка, дайте да ги раздадем за допълнително разплащане", допълни вицепремиерът.

Според него решението за увеличението на заплатите в държавните болници може да стане през бордовете им. "За частните и общинските болници това не може да стане с постановление или наредба, това трябва да е решение на съответния собственик. Убеден съм обаче, че ако това се случи в държавните болници, и те покажат цялото си заплащане или поне влязат в по-високи рамки на основната заплата, другите ще ги последват, защото болниците гледат една друга какво правят, а кадрите са потенциално едни и същи", каза министърът.

Същевременно министърът на здравеопазването Десислава Атанасова призова работодателите и синдикатите да се върнат на масата на преговорите, за да бъде подписан Колективният трудов договор. Тя коментира, че това е изключително важно да се случи, особено за младите лекари, които сега постъпват в системата.

Новият КТД не бе подписан, след като работодателите не се съгласиха със записаното в проекта за увеличение на заплатите на всички медици. Текстът, за който настояват работодателите, е, че увеличение на основните заплати на персонала в здравеопазването ще има само "при положение, че се гарантира и осигури финансовата стабилност на лечебните заведения, които са търговски дружества".
В същото време от работодателската организация в сектора признаха, че в две трети от болниците заплатите са по-високи от заложените по новия КТД.
 
"Не смятам, че ще има сериозен проблем с финансовата стабилност на лечебните заведения, защото и в момента над тези нива се дават работни заплати, коментира и Атанасова. Тя изрази надежда да се стигне до компромисен вариант, защото това е в полза на целия персонал в лечебните заведения.