Бюджетът за следващата година е прекалено консервативен, предпазлив и рестриктивен, не предполага политики на стимулиране на доходите и оттам заетостта, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Днес в късния следобед Националният съвет за тристранно сътрудничество започна да обсъжда проектобюджета и доходите за 2012 г.

Исканията на синдикатите
Увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари, по-високи заплати в бюджетния сектор - с 10% и по-големи пенсии, поискаха двата синдиката преди началото на тристранката. 

В бюджета са заложени 2,5 млрд. лв. повече приходи и около 1 млрд. лв. по-малко разходи спрямо тазгодишния бюджет, което води до един по-нисък бюджетен дефицит, смятат от двата синдиката.
Те настояха в проектобюджета за 2012 г. да се заложи по-голям бюджетен дефицит, който може да бъде финансиран от външния дълг или от намаляването на фискалния резерв. Рамките на бюджета могат да бъдат "по-разхлабени", категорични са от двата синдиката.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази надежда да бъдат чути исканията на синдикатите за допълнително увеличение на приходите в проектобюджета за 2012 година.

Според синдикатите от 1 януари максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен от 2000 на 2700 лева. По този начин ще постъпят нови приходи в бюджета за социално осигуряване, смята Димитров. Той допълни, че трябва да се вземат допълнителни мерки за по-добър контрол на плащанията на осигурителните вноски.
В момента възстановяването на ДДС не е свързано с ревизия на това дали съответния платец дължи осигурителни вноски към системата на НОИ, посочи президентът на КНСБ.

Исканията на работодателите
Работодателите няма да излязат с обща позиция за Бюджет 2012 на Тристранния съвет, защото времето е било твърде кратко и не е имало възможност за съгласуване, стана ясно днес.

От Българската стопанска камара ще искат субсидията на БАН да бъде 100 милиона лева. Сега тя е 54 милиона.
"Губим критична маса от учени, БАН е съкратил с над 20% състава си, преструктурирал е институтите си и тези, които извършват реформи, трябва да бъдат възнаградени за своите усилия", каза зам.-председателят на БСК Димитър Бранков,  цитиран от "Фокус".
Бизнес организацията ще поиска и увеличение само на минималните пенсии за стаж и възраст и на социалната пенсия.
БСК иска още да види правителствен документ до края на тази година за възстановяване и икономически растеж  - програма за административни реформи, които без да ангажират финансови ресурси, могат да доведат до растеж в следващите години.
Димитър Бранков заяви, че има известен оптимизъм в разходната част на бюджета.
"Наясно сме, че в условия на неяснота на икономическата обстановка в Европа и в света и на валутен борд, няма чак толкова голям избор по отношение на алтернативните варианти за подготовка на бюджета", каза той.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че за догодина са предвидени пари за  увеличение на пенсиите и вдигане на минималната заплата от 270 лв. на 290 лв.

Проектобюджет 2012 г. бе представен от финансовият министър Симеон Дянков в началото на седмицата. В него се залага дефицит от 1,35 на сто, което в парично изражение е малко под 1 100 млн. лв., инфлация малко под 2 на сто и ръст в икономиката 2,9 на сто.
Икономисти коментираха, че Бюджет 2012 е стабилен, но без реформи
Не съм оптимист за бюджет 2012 г. по отношение на приходната част на бюджета, защото ми се струва, че тя е надценена, а рестрикциите в разходната част са още по-големи, коментира и  Мика Зайкова – икономически експерт от КТ „Подкрепа”.