Вчера агенция "София прес" съобщи, че на последното си заседание кабинетът е обсъждал закриването на агенцията. Аргументите били, че тя съществува от 2006 година и не може винаги да бъде постоянен орган. Освен това годишната й издръжка била 4 милиона лева, а нейната дейност можела да се изпълнява от Държавна агенция „Архиви”.

"Не съм чул такова нещо", коментира пред журналисти премиерът Пламен Орешарски, запитан дали правителството наистина смята да я закрие.

Пред "Дневник" източник от кабинета е коментирал, че е била обсъждана възможноста за намаляване на числения състав и издръжката на комисията, както в цялата администрация. Тя има деветима членове и 93-ма души администрация.

ДСБ настоя премиерът да отговори официално какви са намеренията им.

"Убеден съм, че работата на тази комисия е много актуална днес, защото тя разкрива връзките на сътрудниците и на апарата на репресивните служби с днешната мафия. Точно това я прави опасна и неудобна за кукловодите на управляващите", заяви лидерът на партията Радан Кънев.

Той призова и лидерите на парламентарните групи на БСП и на ДПС също да изразят с официална позиция.

Според неофициални източници идеята била дейността на комисията постепенно да премине към Държавна агенция “Архиви”, за да се избегне скандала с Военното разузнаване и Националната разузнавателна служба, които отдавна отказват да предадат списъците с кадровите си служители.

Това се случва в контекста на предложението на управляващите за връщане на параграф 12 в Закона за досиетата. Той предвижда забрана на проверката за принадлежност към бившите тайни служби на бивши началници във Военното разузнаване и НРС след юли 1991 г.

Параграфът беше отменен от предишния парламент и сега ГЕРБ остро се противопоставиха на връщането му.

Вчера лично Бойко Борисов написа писмо до “Протестна мрежа”, които също се обявиха против. Бившият премиер изказва подкрепата си за граждански дебат за досиетата и подчерта, че правителството му е водило последователна политика към осветляване на хората с минало в Държавна сигурност.

Президентът вече заяви, че ще наложи вето. Вчера той отново призова да скъсаме със зависимостта от Държавна сигурност.