Валентин Николов от ГЕРБ заяви преди гласуването, че няма да подкрепят законопроекта, защото засяга работата работата на три министерства и такъв закон трябва да се изработи от експерти от съответните министерства.

„За да разсея съмненията искам да кажа, че когато започне разискването за решение на мораториум, аз лично ще направя предложение за редактиране на т.9, която ще въведе безсрочна забрана за проучване и добив на шистов газ”, отбеляза Николов.
След масови протести в редица градове, Министерски съвет оттегли решението си вчера за договор с "Шеврон", а ГЕРБ реши да предложи пълна забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и (или) добив на газ и нефт.

Петър Курумбашев от левицата припомни, че в Полша са били арестувани висши държавни служители по подозрение за корупция за даване на разрешителни за добив на шистов газ. Според него методиката за проучване и добив на шистов газ е опасна за здравето на хората.

По думите на лидера на "Атака" Волен Сидеров предложението на Сергей Станишев за законопроект за забрана за проучване и добив на шистов газ е по-добро от приемането на мораториум.
Tой допълни, че според решението на правителството компанията ще може да прави сондажи за конвенционален газ. „Тоест правителството търси врата да остави съмнителната компания „Шеврон" да работи у нас", каза Сидеров, цитиран от Дарик радио. Той заяви категоричната позиция на партията против това.

След почивката в парламента представиха два проекта за решение за мораториум върху проучването и добива на шистов газ. Първият проект е внесен на 28 октомври 2011 г. от „Атака”. Вторият проект - от лидера на РЗС Яне Янев на 23 ноември 2011 г.
Предложението на „Атака” е за 20-годишен мораториум, а на Яне Янев е за действие на мораториума до влизане в сила на промени в Закона за опазване на околната среда и водите.

„При добив на шистов газ има опасност използваните химикали да отровят питейната вода. Благодарение на силния натиск на гражданското общество и позицията на три парламентарни групи тази тема стана актуална. 746 населени места ще са засегнати, ако се даде разрешение за проучване на шистов газ в Северна България”, заяви Сидеров.
Според него компанията „Шеврон” е съдена в САЩ за укриване на доходи и е открито лобирана от американския посланик Джеймс Уорлик, който убеждава българското общество, че няма нищо страшно в проучванията за шистов газ.
Сутринта диломатът попита в интервю за телевизия "Наистина ли искате да кажете "никога" на една такава компания като "Шеврон?".

От опозицията нееднократно разкритикуваха управляващото мнозинство за начина на взимане на решение в ГЕРБ и за това как след многобройни изказвания в подкрепа на проучванията за шистов газ в страната, в крайна сметка се взима решение за забрана за използване на основната технология, използвана за проучване и добив на шистов газ.

"Вие гасите пожара, който запали вашият Министерски съвет. На галоп взехте това решение. В понеделник бяхте слепи, а във вторник Бойко Борисов ви събра и вие прогледнахте", обърна се соцдепутатът Петър Димитров към избраниците на ГЕРБ и дори им предложи премиерът всеки ден да ги събира, за да работят с отворени очи.

Михаил Михайлов от Синята коалиция заяви, че трябва да се зададе въпроса – имаме ли знание или нямаме за това какви природни ресурси има България. „След това идва редът на политика да се съобрази с експерта. Тази дискусия ми прилича на Средновековието, когато са заключвали библиотеките”, отбеляза Михайлов. Дебатът не е за или против „Шеврон”, а е за бъдещото на България и за енергийната сигурност на страната, подчерта той.

Народният представител от ДПС Четин Казак каза, че няма обща позиция на БАН по темата.
„Дори и от 50 години да се използва подобна технология, това не е критерий, че тази технология е безопасна. С развитието на научните открития се открива, че при използването на дадена технология изведнъж се разбира, че тя е опасна за здравето и се забранява. По този проблем въпросът не е за енергийната сигурност, това е въпросът за здравето на българските граждани, които живеят в този регион, за средата, в която ще живеят те и техните деца”, допълни Казак, цитиран от "Фокус".

Трябва да се вземе позицията на институциите, на експертите и тогава да се излиза с решения за забрана на шистов газ, каза лидерът на ДСБ Иван Костов.  „Забелязвам една лоша ескалация на настроенията и нагласите в Народното събрание. Разумната позиция е в предложението за временна забрана на проучванията и добива на шистов газ, докато науката напредне и експертите се изкажат. Науката се развива, отбеляза Костов.
„Искам добре да стане ясна позицията ми – аз не казвам, че това е безвредна технология. Считам, че изборът на огромната част от европейските страни в полза на проучването на добив от шисти е вероятно взето като съобразени аргументи от националната сигурност. Само във Франция и отделни територии в Ирландия има забрана. Затова казвам – да питаме институциите в БАН”, заяви Костов.

Валентин Николов от ПГ на ГЕРБ отново предложи безсрочна забрана за проучванията на шистов газ в цяла България и в акваторията на Черно море. „Няма нищо тайно, нищо задкулисно, нито пък познавам някой от тази фирма „Шеврон”, каза още той.
Николов добави, че вече има решение на групата, съгласувано с лидера на ГЕРБ премиера Бойко Борисов.
Това са фактите, това е изборът на ГЕРБ, заключи депутатът.

По-късно парламентът удължи заседанието си до гласуване на мораториума по предложение на депутата от Коалиция за България Петър Димитров.