Щом е в интерес на хората и те не го искат или не искат тази технология, оттегляме решението. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на обсъждането с министрите на издаването на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта „Блок 1 Нови Пазар“, разположена на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна, съобщиха от Министерския съвет.

Предстоят допълнителни преговори с "Шеврон" по условията на договора, съобщи след заседанието на кабинета енергийният министър Трайчо Трайков. цитиран от БГНЕС. 
"Идеята е фирмата да има право да извършва проучвания за нефт и газ по конвенционалния метод, но да не използва технологията хидрофракинг. Идеята е използването на технологията хидрофракинг да бъде допуснато тогава, когато имаме убедителни доказателства или начини за контрол, че това няма да нанесе допълнителни вреди на околната среда", обясни министърът.

Разрешението, което преди време Министерски съвет даде на "Шеврон" беше за проучване за нефт и газ без да се уточнява технологията, която ще се използва. С днешното решение кабинетът внася допълнително условие - от компанията да имат предвид, че не трябва да предвиждат използването на технологията хидрофракинг.

Американската компания “Шеврон” спечели конкурса за добив на шистов газ край Нови пазар през лятото, но без да има предварителна екооценка. До пет години “Шеврон” трябваше да изготви програма за проучване за 50 млн. евро.Според първоначални оценки, количествата шистов газ край Нови пазар са между 300 млрд. и 1 трилион куб. метра.

На 16 януари, дни след големия национален протест, икономическата комисия на парламента одобри мораториум за проучванията на шистов газ. Проектът за решение ще бъде обсъждан от Народното събрание утре.

Днес обаче зам.-председателят на комисията Валентин Николов заяви, че ПГ на ГЕРБ предлага пълна забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване, хидрофракинг, фракинг, при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на България, предаде "Фокус".

Николов припомни, че вчерашното решение на комисията не предвижда срок на мораториума.
По думите му е имало два варианта - забраната за използването на този метод да важи до ОВОС, или да е пълна, със закон.
"Лично премиерът Борисов разясни своята позиция и единодушно беше прието от групата на ГЕРБ, защото всички сме притеснени от тези проучвания, и решихме – това да влезе в закон, а мораториумът да бъде абсолютен, безсрочен, тази технология да не се използва на територията на  България и в акваторията на Черно море", каза Николов.

В проекта на ГЕРБ пише, че се забранява добивът на шистов газ, газ от въглища или нефт от пясъци. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 000 000 лева и конфискуване на техниката и оборудването.
На физически и/или юридически субекти, получили вече разрешение за проучване, или концесия за добив на нефт и газ, засегнати от настоящата забрана, се дава срок от 3 месеца, от влизане в сила на настоящото решение, през което време трябва да представят за одобрение преработени работни проекти, невключващи забранените методи.

В заседанието на ПГ на ГЕРБ са участвали премиерът и двамата вицепремиери, стана ясно от думите на Валентин Николов.