Така тя коментира провала на заседанието на КСНС, което вчера президентът беше принуден да отмени поради липса на кворум. Причина за това стана отсъствието на няколко министри. От БСП обвиниха управляващите, че са бойкотирали КСНС, но от правителството категорично отхвърлиха това, като подчертаха, че членовете на кабинета е трябвало да участват в предварително потвърдени международни ангажименти.

Йотова обаче беше категорична, че не може да оправдае отсъствието на водещи министри.

Според нея в навечерието на Европредседателството да се прави такава груба демонстрация по един толкова чувствителен за българското общество проблем не е коректно от страна на Министерския съвет.

"Очевидно нежеланието да се съберат всички заедно по темата за борбата с корупцията е показателно за това кой иска да води истински борбата с корупцията в България и искаме ли да имаме действително работещ закон и работещ орган", каза още вицепрезидентът пред журналисти.

По думите й това уронва престижа на българските институции и е удар срещу самочувствието на всички българи.

"Съветът е най-подходящото място за обсъждане на ключов за страната проблем на сигурността, каквато е корупцията. Точно това място вчера беше провалено. Аз не мога да си дам отговор защо и с какви подбуди беше направено. Отговорите трябва да ги дадат други", добави Йотова.

Тя категорично отрече президентът "да си е върнал" с ветото върху Закона за въоръжените сили, наложено късно снощи:

"Убедена съм, че има много сериозни аргументи за това вето. Ще видим каква ще бъде реакцията и на българския парламент".

По-рано днес и председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) категорично отрече обвиненията в бойкот и призова Румен Радев да разсекрети стенограмата от заседанието, от която щяло да се види, че няма нищо такова.

Държавният глава вече насрочи ново КСНС за 17 октомври. Управляващите увериха, че тогава всички министри ще присъстват.