"Известно е за 11 загинали и около 100 ранени. Предлагам да почетем паметта на жертвите", заяви Лукашенко в началото на извънредно заседание с министри и ръководители на силови служби, което свика след трагичните събития, предаде "Интерфакс".
Преди това той посети мястото на кървавия инцидент и положи цветя.

По-късно от здравното министерство уточниха, че 126 души са ранени, от тях 22-ма в тежко състояние, съобщи БТА.

След като часове наред нямаше официална информация какви са причините за взрива, след изявлението на президента заместник-държавният прокурор Андрей Швед заяви, че става дума за "акт на тероризъм", предаде РИА Новости. 

Бомбата е била поставена под пейка
на перона на метростанцията, предаде БНТ. Мощността е с 5 до 7 кг тротилов еквивалент.

Взривът е станал в последния вагон в час пик - в 17,55 часа (Беларус и България са в една и съща часова зона). Минути след това от станцията на метрото панически излизаха хора с окървавени лица и ръце.

Очевидци свидетелстват за откъснати части от тела, съобщи кореспондентът на Газета ру в Минск. Според Асошиейтед прес някои са с ужасни рани, включително мъж без крака, предаде БТА.
"Изведнъж се видя зарево и всичко се разтресе, наоколо лежаха окървавени хора с откъснати ръце, крака, беше много страшно", разказа един от оцелелите, цитиран от БНТ.
52-годишният Игор Тумаш пък тъкмо слизал от влак, когато: "Блесна ослепителна светлина, раздаде се взрив и се разнесе гъст дим. Паднах на колене и запълзях...около мен имаше купчини тела".
Любителски снимки в интернет показват как медици оказват първа помощ на пострадали направо на тротоара пред входа на метрото.

На мястото на инцидента работят поне 10 екипа на Бърза помощ, има и 12 пожарни. Спасителните екипи изнасят от изхода на метрото пострадалите на носилки. Из целия град се чува вой на сирени на линейки.

Според ИТАР-ТАСС от метрото излиза гъст черен дим. Инцидентът е станал на станция „Октябрская”, която се намира в центъра на Минск. Тя е разположена на едноименен площад, на около 100 м от сградата на президентството. Метрото е затворено, всички хора са изведени. Мобилните връзки са силно нарушени заради многото обаждания на разтревожени хора.

Очевидци обаче разказаха за ИТАР-ТАСС, че на мястото на взрива се е образувала голяма яма. Има пострадали не само от взрива, но и от рухнало стълбище в метростанцията. Съобщава се и за разкъсан ескалатор.
Подразделения на милицията са отцепили всички входове.

Инцидентът става на фона на политическо напрежение в Беларус, където 700 опозиционни дейци, включително кандидат-президенти, бяха арестувани в края на декември след оспорваното преизбиране на Лукашенко, коментира АФП.

Подобно нещо се случва за първи път в беларуското метро. Преди няколко години по време на честванията за Деня на републиката сред хората избухна взривно устройство, имаше много ранени, но не и загинали.
Последният сериозен инцидент в минското метро стана през май 1999 г., когато в подземен преход стана струпване на тълпа, бягаща от бурята, разразила се над близкия празник на бирата. Тогава бяха смазани до смърт 53 души, от които 42 момичета и 2 милиционери, опитващи се да спасят хората. Над 150 бяха ранени. Никой обаче не бе осъден за трагедията.

За последен път пък голям атентат в страната стана през юли 2008 г., когато самоделно устройство избухна в центъра на Минск по време на честванията на независимостта на тази бивша съветска република, при което около 50 души бяха ранени, припомня Франс прес.

Александър Лукашенко заяви, че трябва да бъде проверено дали днешният инцидент не е свързан с този от преди три години.
"Може би тези два акта са звена от една и съща верига", предположи авторитарният президент, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТА. По думите му трябва да се установи кой е имал изгода "да взриви спокойствието и стабилността в страната и на кого тази стабилност не се е харесвала". По думите му той не изключва случилото се да е организиран от чужбина
"Не изключвам този "подарък" да идва отвън, но трябва да се гледа и у нас", каза още държавният глава.

Той нареди на главния прокурор да създаде незабавно група, която да разследва престъпния акт, като бъдат проверени складовете за боеприпаси.
"Виновните трябва да бъдат открити. Отправиха ни сериозно предизвикателство, на което трябва да отговорим по подходящ начин", закани се президентът и изтъкна, че председателят на беларуския КГБ носи лична отговорност за разследването.
Лукашенко препоръча на силовите структури да се свържат с руските си колеги "най-малкото за оценка на ситуацията".

През март миналата година при взрив в московското метро, предизвикан от камикадзета, загинаха 40 души, а близо 100 бяха ранени.

Последна актуализация в 23,45 ч.