Вчера той обвини журналистката, че "служи на БСП и ДПС", тенденциозно използва израза "полицейско насилие" и изопачава случая с побоя в Кърджали, пише в. "Сега". Сидеров дори я заплаши със съд.

Депутатът поиска право на отговор след прекъснат по технически причини разговор с доведения му син и евродепутат Димитър Стоянов.
"В това радио няма никаква промяна от 10 ноември насам, но тази промяна, уверявам ви, ще настъпи следващите месеци, може би до края на годината, след приемането на новия Закон за радио и телевизия, защото крайно време е радиото и телевизията, които са на държавен бюджет, да бъдат обективни и да служат на истината, а не на поръчки", заяви Сидеров в ефир.

Той обясни, че случаят в Кърджали се раздува умишлено, тъй като потърпевшите са роднини на депутата от ДПС Ремзи Осман и БНР му правело услуга. "БНР ще бъде една обективна медия, когато се прочисти от кадрите на БСП и ДПС", отсече лидерът на "Атака".

От Българския хелзински комитет веднага определиха като недопустимо изказването на Сидеров за разправа с журналисти от БНР и поискаха Народното събрание да вземе отношение към откровените му заплахи.

"Лидерът на "Атака" и председател на парламентарната й група поиска намордник за журналистите в най-авторитетното българско радио", излязоха със своя декларация и журналистите от "Хоризонт".

"Обезпокоени сме, защото подобни изказвания ни връщат към вече видяно и преживяно през изминалите 20 години - уволнения, политическа цензура и кадруване в националната медия. За журналистите от програма "Хоризонт" преходът отдавна приключи с морална победа - извоювано право на свободно слово и плурализъм", заявяват те.

В обръщението, адресирано до парламентарната медийна комисия и СЕМ, журналистите от БНР подчертават, че заплахите на Сидеров противоречат на уверенията на работната група за медийния закон, че зад проекта не стои политическа поръчка. "Дали мрачното откровение на политически лидер не компрометира изцяло замисъла за нов медиен закон", питат те.

Нито един политик, включително Волен Сидеров, няма отношение към работата на експертната група по новия закон за електронните медии, коментира днес председателят на СЕМ Георги Лозанов на дискусия в Министерския съвет за закона.

Сякаш никой днес не се учудва, че основен източник на заплахите е лидерът на "Атака”, който заяви, че ще прочисти БНР, пише в декларация на Коалиция за България, прочетена междувременно на парламентарния контрол от Ангел Найденов, съобщи БГНЕС.

"Учудващо е мълчанието на ГЕРБ. Настояваме парламентарната комисия по култура да внесе обща позиция, че НС няма да позволи новият закон за радио и телевизия да се превърне в инструмент за саморазправа с журналисти и с медии”, се казва в декларацията.

"Искам и БНТ, и БНР да бъдат най-накрая медиите, които цялото общество очаква - обективни, адекватни и без политически назначения и поръчки", отвърна на декларацията на левицата с декларация Волен Сидеров. По думите му водещата, която е оглавявала пресцентъра на МВР в предишното правителство, представила темата за полицейската акция в Кърджали тенденциозно.

Не било вярно твърдението на Янкулова, че полицейското насилие в Кърджали било същото като побоя на симпатизанти на "Атака". БНР работи като рупор на БСП и ДПС и това имах предвид, когато казах, че то ще стане обективно, като се изчисти от политическите назначения, каза Сидеров.

Новината е актуализирана в 12 часа