Това съобщи градският прокурор Николай Кокинов пред журналисти и уточни, че с разследването ще се заеме Националното следствие, предаде БТА.

Ще се установява дали е проподявана етническа омраза както миналия петък пред джамията, така и в разговора по БНР между Волен Сидеров и Корман
Исмаилов, при който се стигна до бой. Те и всички участници в радиопредаването ще бъдат разпитани като свидетели, уточни градският прокурор. Журналистите от БНР вече заявиха, че категорично лидерът на "Атака" е нападнал депутата от ДПС.

Кокинов обаче смята, че засега не може да се говори за забрана на
"Атака"
. Според него юридически издържано, за да бъде забранена
една партия, е да се произнесе Конституционният съд.

По-късно той се срещна с Волен Сидеров по негово настояване. Предварително от "Атака" заявиха, че ще му представят снимки и видео, на които се виждало как група мюсюлмани "насилствено пречат да се осъществи митингът пред джамията". От партията ще заведат жалби срещу тези хора. Една от жалбите, които от "Атака" ще подадат, е срещу "екземпляр, който размахва нож", посочи Сидеров.

Сидеров коментира преди срещата, че все още партията не е решила дали да се поиска забрана на ДПС. Той уточни, че ще поиска да разбере и от градския прокурор дали ще се иска и забрана на "Атака".

Нито той, нито Корман Исмаилов са подавали жалби за спречкването между тях.

Сидеров не беше конкретен в отговора си дали продължава да иска оставката на вътрешния министър и допълни, че това ще стане ясно, след като Цветан Цветанов лично му каже колко и кои са задържани.

Сблъсъците пред джамията бяха предизвикани от въоръжени мюсюлмани, които бяха пред нея, а не от нас, заяви по-рано за пореден Сидеров, този път в декларация от парламентарната трибуна. Той припомни, че според Наказателния кодекс има санкции, ако някой попречи на законен митинг, и посочи, че точно такъв е бил случаят пред джамията  миналия петък, предаде БТА.

"Делегитимирането на държавността се извършва от тези, които проповядват агресивен ислям в джамията. Али Юзеиров, който иска да направи ислямска фундаменталистка партия, беше в центъра на групата хора, които се правеха на молещи се пред джамията", каза още Сидеров.

Той посочи, че "Атака" се отнася с абсолютното уважение към всеки изповядващ определена религия, но хората, с които се сблъскали пред храма, не били такива. Според Сидеров един от тях дори е държал нож и се опитвал да удари някой от активистите.
"Имали сме десетки публични прояви, но никога не сме допускали сблъсъци. Настояваме прокуратурата да установи кои бяха тези, които хвърляха камъни и раниха депутат от парламентарната ни група (Деница Гаджева - б.р.)", допълни той.

Сидеров разказа, че от "Атака" са сложили свои тонколони "срещу" тонколоните от джамията, които, по думите му, са много мощни и звукът от тях дразни хората. Той припомни, че "Атака" е организирала събиране на подписи и те са внесени в общината, но оттам не са взели мерки за озвучаването, затова партията била принудена да продължи протестите си.

Според него Иван Костов и Лютви Местан искат да заобиколят закона с призивите си да се махнат представителите на "Атака" от ръководни постове в парламента и да се забрани партията.
"Не държа на мястото си в която и да е комисия, това не е важно за нас", декларира Сидеров.

Последна актуализация в 13,20 ч.