Фандъкова припомни, че през юни 2012 г. "Софийска вода" е "извивала ръцете" на общината и е искала да наложи увеличение на водата. Категоричната ни позиция отново е, че инвестиционната програма на "Софийска вода" трябва да се изпълнява така, както е заложена в договора, предаде БТА.

Вчера директорът на "Софийска вода" Етиен Пети заяви, че повишаване на цената на водата трябва да има, за да се обезпечат инвестициите на компанията за подобряване на качеството на предоставяната услуга. Така той обясни искането на дружеството за 14% поскъпване на водата от 1 април.
В момента един кубичен метър вода в столицата струва 1,76 лева. Ако предложението на "Софийска вода" бъде прието, водата ще стане 2 лева.

"Нахално и нагло е един топ мениджър, вероятно с топ заплата, да сравнява цената на водата в София с хамбургери и килограми месо", коментира на свой ред зам.-председателят на СОС Николай Стойнев по повод  думите на Пети, че месечната сметка на софиянци за вода е равна на цената на 2 кг свинско месо или 4 хамбургера от верига за бързо хранене.

Стойнев определи това изказване като цинично, тъй като по думите му печалбата на дружеството за миналата година е около 28 млн. лв. В същото време имаме забележки за провеждането на обществените поръчки и настояваме ДКЕВР да провери разходите, които дружеството прави, добави той. Всеки софиянец е клиент на това дружество, затова е важно начинът, по който се образува цената на водата, да включва направените инвестиции в мрежата, коментира Стойнев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че няма коментар за предложението на френския акционер "Веолия" - концесионер на "Софийска вода", да закупи и "Топлофикация-София".
"При такъв вариант дружеството ще се управлява така, както се управлява "Софийска вода" и отговорът е ясен", добави тя.

Фандъкова коментира, че доста често се поставя въпросът за приватизацията на "Топлофикация София" и посочи, че за такова решение не може да се говори преди да има анализ за състоянието на дружеството. По думите й до края на годината трябва да има такава оценка и едва тогава може да се коментират сериозните планове за бъдещето му.

Кметът се обяви за провеждането на конкурс за ново ръководство на "Топлофикация София", като бъдат изготвени професионално критериите и бизнес задачата. По този начин според нея ще се опровергаят твърденията на някои от общински съветници за намеса "отгоре, отдолу или отстрани".