Искането е заради образуваното срещу Янева досъдебно производство, свързано с разработката "Червеи", съобщиха БТА и БГНЕС.

В мотивите си Цацаров посочва престъпление по служба. Главният прокурор посочи, че Янева не е била уведомена от него за искането му за отстраняването й, защото това не е негово задължение.

"Предложението за отстраняването на съдия Владимира Янева е мотивирано с обществената опасност на извършеното деяние и най-вече с факта, че лицето срещу което е образувано това производство и сега действа като орган, който може да разрешава използването на специални разузнавателни средства", допълни Сотир Цацаров.

Според прокуратурата именно Владимира Янева е разрешила неправомерно използването на специални разузнавателни средства. Миналата седмица шефът на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков също потвърди, че Янева е била единственият магистрат, слагал подписите си под исканията за прилагане на специални разузнавателни средства по "Червеи".

След разглеждането на искането и гласуване, Висшият съдебен съвет реши да покани Янева на изслушване в 14.30 ч.

В уречения час обаче тя не се появи. По информация на БНР тя е изпратила писмо с обяснения с какви мотиви е подписала разрешение за използването на СРС-та за по-дълъг от разрешения в закона срок.

Сега членовете на ВСС могат да вземат две решения - или да отложат точката за следващо заседание и отново да поканят съдия Янева да се яви пред тях да даде обяснения. Вторият вариант е още днес да гласуват отстраняването й от длъжност.

По-рано председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова Владимира Янева и заместниците й да подадат оставки, "ако имат съвест". Панов и министърът на правосъдието Христо Иванов внесоха във ВСС предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу Янева и заместника й и ръководител на Гражданската колегия на съда Богдана Желявска.

Панов коментира, че предложението за дисциплинарно производство е с голямо съдържание и факти за нарушения и заяви, че според него почтеността изисква Владимира Янева да подаде оставка.

От думите на Сотир Цацаров пък стана ясно още, че прокуратурата разследва по разработката "Червеи" и бившия шеф на дирекция "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който сега заема ръководен пост в ДАНС, предаде Дарик радио.

Прокуратурата има доказателства, че той е съставил официални документи за разрешаване на СРС, в които е удостоверил неверни обстоятелства. Повдигнати официални обвинения все още няма", уточни главният прокурор.

Той допълни, че все още се събират доказателства и е вероятно в бъдеще кръгът на евентуалните обвиняеми да се разшири.

Преди дни премиерът Бойко Борисов също заяви, че очаква прокуратурата да повдигне обвинения, както и да бъдат наложени тежки наказания на виновниците за нарушенията по разработката "Червеи".