По време на церемонията по посрещането във военната база "Усун" бяха изпълнени руският и китайският химн, след което двамата държавни глави преминаха покрай почетната стража, преди да започнат разговорите. Си определи госта си като "стар приятел". Това е първото държавно посещение на Путин в Китай, откакто Си пое властта в началото на 2013 г., предаде БТА.

В руската делегация влизат двама вицепремиери, външният министър Сергей Лавров и служители на военното ведомство. От китайска страна присъстваха външният министър Ван И, министърът на търговията Гао Хучън и висши партийни функционери.

В руско-китайските учения край Шанхай ще участват 14 кораба и ще се водят стрелби с бойни муниции. По данни на ИТАР-ТАСС ще участват 12 кораба.

По време на активната фаза на ученията на 23 и 24 май ще се отработват общи действия за отбрана на кораби на котва, конвой на съдове, освобождаване на превзет кораб, откриване и разпознаване на целите на съвместна противовъздушна отбрана.

Планира се нанасяне на съвместни удари по морски мишени, операции по издирване и спасяване и практическо използване на оръжие в морето. Тези маневри "показват непоклатимата решителност на Китай и Русия да се изправят заедно пред новите заплахи и предизвикателства, за да запазят регионалната сигурност и стабилно", подчерта Си Цзинпин.

Путин от своя страна пожела "засилване на военното сътрудничество в този нов контекст". Ръководителите на ученията се изслушали решенията на командирите на корабните отряди за съвместни действия и са разиграли на карти морската част от учението. Накрая са били уточнени организационните въпроси.

Както Русия, така и Китай са изложени на критики за ролята си в териториални конфликти, отбелязва АФП. Утре двамата държавни глави ще участват в азиатска среща за регионалната сигурност.