През летните месеци най-много прегрешения са натрупани от превишена скорост и неправилно изпреварване. В столицата видеонаблюдението е хванало в крачка преминаващите на червен светофар и шофьорите, които спират върху пешеходните пътеки.

Вчера в. "24 часа" съобщи, че до 10 септември на 106 000 шофьори, заснети от камери в нарушение, са изпратени съобщения, че книжките им ще бъдат отнети за определен период. Тези, които са превишили скоростта с над 31 км в час, ще загубят книжките си за срок от 1 до 3 месеца.

Тази участ вече е сполетяла повече от 16 000 души. Над 22 хиляди снимки за превишена скорост са дошли от провинцията в столицата, огромната част са от пътищата, свързващи София с черноморието, допълва БНТ. Има и снимки от началото на годината, обясни пред БНТ Любка Маринов, началник група "Видеоконтрол" - КАТ - СДМВР "Някои от тях са обработени, други чакат, но гледаме да влезем в нормативния срок.
Призовани са шофьорите, чакаме ги всеки момент да дойдат, за да ги санкционираме."

От КАТ обещават още през тази седмица да може през интерент да се заявяват ден и час за подаване на заявление или получаване на книжка. Следващата стъпка ще е това да си запазват час, за да си вземат наказателното постановление или да направят проверка за извършено нарушение, казва Маринова.

След заявките през интернет се очаква да заработи и системата със заявки чрез СМС.