След две години и половина ефективна присъда в затвора за ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици, изпиране на пари от склоняване към проституция и трафик на хора, и изнудване, от днес той е на свобода, съобщиха от пресцентъра на Варненския окръжен съд.

Магистратите са уважили предложението на началника на затвора във Варна за предсрочното освобождаване на Данов. То е направено след оценка на риска и е съобразено с цялостното добро поведение и отношението му към труда. Данов е работил като домакин в затвора, не е допускал никакви нарушения, не е наказван и е бил награждаван с домашен отпуск.
Според комисията от затвора бившият общинар признавал вината си, изразявал съжаление за извършените престъпления и наказанието е оказало необходимото въздействие.

На практика, от тригодишната присъда, за която Веселин Данов се споразумя с прокуратурата, изтърпя 2 години, 6 месеца и 19 дни. След два неуспешни опита да бъде условно предсрочно освободен, днес Данов ще се прибере у дома. Съдът посочи, че го освобождава условно предсрочно от изтърпяването на останалите 5 месеца и 11 дни, като установява 6 месеца изпитателен срок.

В началото на юни миналата година Веселин Данов и синът му Христо Данов, който също беше общински съветник, постигнаха споразумения с Варненска окръжна прокуратура и съдът ги одобри. Данов призна всички обвинения, както и това, че на два пъти е получил по 1000 лева, за които знаел, че са придобити от простутиция.
Данов младши се споразумя за присъда от 1 година, но тъй като времето, прекарано в ареста, се приспадна от нея, той лежа в затвора само 3 месеца.

Преди да ги осъдят, баща и син опитаха да се кандидатират за депутати, за да получат имунитет, но не успяха.

Междувременно в края на септември тази година във Варненския окръжен съд започна и гражданско дело по иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу двамата за 7 млн. лв.