Главният прокурор Сотир Цацаров е издал заповед за командироването й за 3 месеца, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Това се случва след две дисциплинарни дела срещу Гетова. Последният случай, заради който срещу нея започна проверка за уронване престижа на съдебната власт, е от март. Тогава тя и заместничката ѝ Милена Дамянова напуснали работните си места малко след обяд и отишли в заведение, където останали до вечерта.

Срещу тях бил подаден сигнал за употреба на алкохол в работно време и на място техни колеги установили, че само до 15.30 часа са направили 5 поръчки ракия на "Бургас 63“, 1 на ракия "Бургаска мускатова“, 2 на уиски "Джак Даниелс“, 2 бири "Туборг“ и 1 минерална вода.

По неофициална информация на "Правен свят" пък Дамянова е командирована в Районната прокуратура в Монтана.

Срещу прокурорките се води дисциплинарка и за случай от края на миналата година, когато жена подала сигнал в МВР срещу мъжа, с когото живее, защото я заплашил с убийство. Той вече бил осъждан за убийството на първата му съпруга. Гетова и Даскалова обаче се намесили в работата на прокурор и на разследващ полицай, а след това жената била убедена да оттегли сигнала си.

Заради този случай главният прокурор поиска уволнението на Гетова.

След командироването ѝ във Видин, постът на районен прокурор на Варна временно ще поеме заместникът й Красимир Конов.

Междувременно ефективната присъда на бившия председател на Административния съд в Бургас Атанас Вълков, обвинен в опит да продаде с фалшиви документи имот в Несебър, беше отменена и заменена с условна.