В 12.30 ч. Светият Синод публикува на сайта си официално съобщение за смъртта на митрополит Кирил.

Сигналът е бил подаден в полицията в 8.15 часа от плажуващи. Те съобщили, че са забелязали в морето тялото на мъж над 50 години, каза говорителят на варненската полиция Ивана Милева, цитирана от Дарик радио.

По информация на БНР митрополитът е бил с шнорхел и маска, а тялото му е било във водата пред вила - собственост на митрополията.

Тялото е извадено от "Гражданска защита"  и транспортирано за аутопсия в Съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Марина". Тя ще бъде извършена от екип, ръководен от доц. Добринка Радойнова, ръководител на катедрата по съдебна медицина. В 14.30 часа в лечебното заведение ще бъде даден брифинг за резултатите от аутопсията, предаде "Фокус".

Първоначално от прокуратурата във Варна заявиха, че има вероятност смъртта на митрополита да е насилствена. От полицията казаха, че при първоначалния оглед не са открити следи от насилие по тялото.

По-късно и окръжният прокурор Владимир Чавдаров обяви, че няма данни смъртта на митрополита да е насилствена.

Патриарх Неофит, който трябваше да бъде днес на посещение в Русе, е отменил визитата си, съобщиха от Русенската митрополия. Главата на българската православна църква е бил стигнал на половината път до крайдунавския град, но заради трагедията с Варненския митрополит Кирил е предпочел да се върне обратно в столицата.

Очаква се утре да има извънредно заседание на Светия Синод, свързано с кончината на владиката и управлението на Варненската епархия.


Варненският и Великопреславски митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г. в с. Царев брод, Шуменско.
Избран е за Варненски и Великопреславски митрополит на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет.

След кончината на патриарх Максим на 10 ноември 2012 г. с тайно гласуване 7 от 12 митрополити избраха митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква до избирането на новия глава на БПЦ.