„Тези два скелета, пронизани с колове, илюстрират практика, която е била обичайна в някои български селища до първата половина на 20 век”, заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров след скорошната находка в черноморския град Созопол. Съгласно народните поверия хора, които са били смятани за лоши докато са били живи, може да се превърнат във вампири след смъртта си. Това може да се предотврати, ако преди да бъдат погребани, те се пронижат с железни или дървени колове. Хората са смятали, че колът ще прикове мъртъвците към гробовете и те няма да могат да излизат през нощта и да тероризират живите, обяснява историкът. Практиката е била широкоразпространена, добавя Димитров.
Според него в България вече са открити около 100 подобни погребения.

"В цяла България има вече над 100 открити погребения на знатни хора, нарочени за вампири, подобно на тези, открити в Созопол", коментира Божидар Димитров, цитиран от "Стандарт".

Необичайните находки пред портата на Созопол отново провокираха интереса на правителството и министър Симеон Дянков е обещал, че ще отпусне още 270 хиляди лева за допълнителни проучвания, съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Междувременно от НИМ съобщиха, че експедиция е открила късноантична кула, пазела Троянския проход.